Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

dzisiaj większość płodów rolnych zdrożała .

znasz cenę trzody chlewnej?? a może cenę jabłek w skupie masz na myśli?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

znasz cenę trzody chlewnej??

Napisałem większość , nie wymieniałem jakich ale jak dla mnie co nie mam świń to cena jest bardzo niska a zboże drogie ale bywało odwrotnie .

Gdzieś mi się obiło o uszy że w strefie ASF knur - 2 zł , maciora 1-zł , popraw jak nie prawda .

Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

O ile w roku gospodarczym 1928/29 taki rolnik mógł liczyć średnio na 214 złotych dochodu z hektara, to w roku 1930/31 było to 25 złotych, a rok później jedynie 8 złotych. Jeszcze w 1935 roku gospodarz zarabiał na czysto ledwo 18 złotych z hektara. Spadek wynosił od 88 do nawet 96%!

Oooooo i tu okazało sie troszkę inne oblicze rządów Piłsudskiego. Ja rozumiem ze niepodległość wywalczył, ale głodem wieś polską i nędzą potraktować, to już trochę wizerunek psuje.

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Gdzieś mi się obiło o uszy że w strefie ASF knur - 2 zł , maciora 1-zł , popraw jak nie prawda

poprawiam. na odwrót.

ta cała zwyżka niektórych produktów rolnych.... no jak ona się ma do prawdziwej inflacji całej reszty?

otwórz oczy Kolego!

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Oooooo i tu okazało sie troszkę inne oblicze rządów Piłsudskiego. Ja rozumiem ze niepodległość wywalczył, ale głodem wieś polską i nędzą potraktować, to już trochę wizerunek psuje.

Piłsudski nie na widził chłopów , tego nikt o nim nie powie , sypał im do mąki piasek za to że strajkowali .

4 minuty temu, Pafnucy napisał:

poprawiam. na odwrót.

ta cała zwyżka niektórych produktów rolnych.... no jak ona się ma do prawdziwej inflacji całej reszty?

otwórz oczy Kolego!

Jak by to było tylko u nas to wina rządzących ale to jest tendencja ogólnoświatowa i na tą chwilę nic nie poradzisz . Senat chce dopłat do nawozów , może to przejdzie , tylko mi nie pisz że wtedy nawóz zdrożeje .

Opublikowano
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

tylko mi nie pisz że wtedy nawóz zdrożeje .

wtedy nawóz zdrożeje....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Zauważ że liczysz tylko zboża, a ten rok dla producentów np bobu truskawek czy ziemniaka nie zalicza się do udanych. Za to miło wspominam suszowy i przymrozkowy 2018 czy covidowy 2020,wtedy miałem fajne dochody z gospodarstwa. 

Z ZIEMIAKAMI TO JUŻ od kilku lat problem i dalej ludzie sadzą czyli zarobek jest , na bobie się nie znam  a truskawka to jak wszystko do przetwórstwa każdy płacze a dalej sadzi więc zle nie jest bo w sumie z czego rolnik ma dokładać .  tak samo jak sadownicy ciągle narzekają a sadow przybywa , zobacz na branżę trzody chlewnej tam jest poniżęj kosztów to i swiń  ubywa  

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

a co rolnik przez covid przestał zarabiać ?   

Gdyby nie pisowksie niedojdy ten raper w życiu by takiej forsy nie zobaczył. Co on zarabiał tyle przed kowidem? Te tłuki rozdawały kasę na lewo i prawo byle naród Dudę wybrał. Większość tej kasy poszła na samochody przeważnie niemieckie, mieszkania i td. Ale teraz zdziwienie, że inflacja u nas taka. Firma w której pracuje dostała 2,8 miliona bez żadnej kombinacja z fakturami gdzie zarabia się 13 i 14.. Prezesi też się śmieją z tego pisu. Tylko podatnik za wszystko zapłaci. Żeby jeszcze tylko pisowska ciemnota musiała płacić. Ale niestety wszyscy muszą.

Opublikowano
37 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Senat chce dopłat do nawozów , może to przejdzie , tylko mi nie pisz że wtedy nawóz zdrożeje .

A jak nie, kiedy tak?:lol:

A tu takie cuś na niespokojne czasy. :lol:

aDdKnqZ_460swp.webp

Opublikowano
22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

To wtedy co z eksportem ?

co mie to? mnie interesuje za ile dziś.

12 minut temu, mirro napisał:

A tu takie cuś na niespokojne czasy. 

nie widać

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Sorry. Nie wejdzie.

Musisz popieścić 🤭

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał:

Pegasus mi wszamał grafikę.:lol:

Tak to jest jak ktoś używa takich staroci😁. Przerzuć się na PS5, tylko soft strasznie drogi.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

Pozwolę sobie na zacytowanie kilku zdań z felietonu.
W czyim interesie jest likwidacja gotówki i wprowadzenie społeczeństwa bezgotówkowego ? Otóż na pewno nie w naszym.
1. Gotówka to wolność.
2. Gotówka pozwala na anonimowość.
3. Jeżeli będziemy nadal używać gotówki to nie zostanie ona wycofana z obiegu.
4. Płacenie gotówką uniemożliwia permanentną inwigilację Twoich wydatków i przychodów.
5. Gotówkę możesz łatwo ukryć.
6. Gotówki nie da się nagle i szybko zablokować lub opodatkować - tak jak pieniędzy na koncie.
7. Posiadając gotówkę - w razie wybuchu jakiegokolwiek kryzysu finansowego, krachu na giełdzie, czy też wojny - będziesz mieć pieniądze.
8. Płacąc gotówką zawsze wydajesz mniej pieniędzy niż używając karty oraz bardziej kontrolujesz swoje wydatki.
9. Gotówką możesz zapłacić praktycznie wszędzie, a kartą już nie.
10. Używanie gotówki jest darmowe, zaś za pieniądz elektroniczny banki pobierają prowizję.
11. Płatności elektroniczne nie mogą działać bez prądu i nowoczesnych technologii, zaś gotówka w ogóle niczego nie potrzebuje.

Brońmy gotówki jak niepodległości !
Brońmy i to w prosty sposób - używając jej jak najczęściej.

262040260_4532956723438365_5603979583391410372_n.jpg

Opublikowano
7 minut temu, mikad napisał:

To jeszcze niech wprowadzą w spółkach "godzinę obowiązkowego czytania prasy" dla pracowników. Oczywiście wszystko w ramach czasu pracy a raz w miesiącu kolektyw pracowniczy niech omawia bieżące wydarzenia w kraju i na świecie.:lol:

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Pafnucy napisał:

co mie to? mnie interesuje za ile dziś.

nie widać

41 minut temu, mirro napisał:

Sorry. Nie wejdzie.

test
aDdKnqZ_460swp.webp

ale że co? Ukraińcy ruskom na czołgi blokady parkingowe mają zakładać? bo to żółte tak mi wygląda

rzeczywiście nie wyświetla

af *.webp nie obsługuje?

no to kliknąć na pustym i w nowej karcie puste

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

jeszcze czyn społeczny i 1 maja. 👍

No i co miesiąc Obajtek wygłasza pogadankę przez techniczne środki łączności dla pracowników, w której przybliża ostatnie sukcesy rządu.:lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v