Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał:

kontrakt był za mały ze poleciała do mediów 

Zawód i złość bo ktoś jej starego do piecyka wsadził i po kontrakcie😪 Miały być pinędze a zostały popioły.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

30 września 2022 roku Europejski Bank Centralny podał planowany kurs wymiany z euro, po którym przeliczane będą płatności bezpośrednie oraz przejściowe wsparcie krajowe za 2022 rok.

Według informacji podanych przez EBC kurs ten wynosi 4,8483 zł za 1 EUR i jest wyższy od ubiegłorocznego, który wynosił 4,6197 zł za 1 EUR.

Tym samym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi mogło przeliczyć na złotówki całkowitą pulę  wsparcia jaka zostanie przeznaczona na płatności bezpośrednie i przejściowe wsparcie krajowe za 2022 r. wynosi ok. 16,96 mld złotych (o ok. 1,32 mld zł więcej niż w 2021 r.).

Wysokość stawek w projektowanych rozporządzeniach:

Rodzaj płatności

Projektowana wysokość stawki
- 2022 r.

Jednostka

Jednolita płatność obszarowa

518,01

zł/ha

Płatność za zazielenienie

347,66

zł/ha

Płatność dodatkowa

196,14

zł/ha

Płatność dla młodego rolnika

360,91

zł/ha

Płatność do bydła

363,16

zł/szt.

Płatność do krów

467,35

zł/szt.

Płatność do owiec

121,47

zł/szt.

Płatność do kóz

51,05

zł/szt.

Płatność do roślin strączkowych na ziarno

673,50

zł/ha

Płatność do roślin pastewnych

515,26

zł/ha

Płatność do chmielu

2 257,46

zł/ha

Płatność do ziemniaków skrobiowych

1 761,46

zł/ha

Płatność do buraków cukrowych

1 806,58

zł/ha

Płatność do pomidorów

3 601,68

zł/ha

Płatność do truskawek

1 575,39

zł/ha

Płatność do lnu

748,91

zł/ha

Płatność do konopi włóknistych

274,82

zł/ha

Płatność niezwiązana do tytoniu - grupa Virginia

3,38

zł/kg

Płatność niezwiązana do tytoniu - grupa pozostałe

2,44

zł/kg

Uzupełniająca płatność podstawowa

41,10

zł/ha

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

śmieszą mnie wrzutki co nie których o Rajmundzie Kaczyńskim , coś gdzieś wyczytali  w GW i zestawiają go z żydokomunistami , pra dziadowie Kaczyńskich walczyli w Powstaniach przeciw takim dziadom z Hollandów .

W rabacji galicyjskiej?

Opublikowano
4 minuty temu, jacek1296 napisał:

Roman, nie pij

Romuś nie wielbłąd. napić się musi... 😄

Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

Myśl ma taką jest, że ni kija odbiorcy nie chcą płacić więcej.

i myślisz, że ja tego nie wiem? najpierw cię dymają kupując od ciebie a później cię dymają sprzedając tobie, w rolnictwie to prawie norma; kupić świnię po 3zł/kg a kiełbasę sprzedać po 30 zł/kg

rozwiązaniem powinny być kontrakty lub grupy producenckie zajmujące się produkcją i przetwarzaniem 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, dysydent napisał:

nikłe to bezpieczeństwo energetyczne oparte na łatwo zniszczalnych scentralizowanych ustrojstwach (w sumie tylko dwu na prawdę własnych)
W czasie "szemranym" najpewniejsza jest energetyka rozproszona i różnorodna

no to poczytajcie sobie na czym ma polegać i z kogo ma być ściągany ten podatek od ... jak oni to nazwali? no tych zbyt wysokich zysów z energetyki w niszach nie dotkniętych dramatycznym wzrostem dla tych nisz surowców czy źródeł.

może być tak że nie obronimy molochów konwencjonalnych a podatkami zniszczą alternatywy a na pewno spowolni lub uniemożliwi to ekspansję alternatywnych źródeł energii bo właśnie zafałszowanie rynku podatkami zdusi co mogło być odreagowaniem na zmieniające się realia
Rzecz jest na tyle poważna i przygnębiająca że nie wiem kto nam bardziej szkodzi? czynniki zewn czy my sami?

jeśli ktoś ma zyski bo akurat taniej może pozyskać jakiś produkt to niech te zyski inwestuje w swoje rozwiązanie co w efekcie da bodaj zaspokojenie rynku a w lepszym przypadku czy dłuższym okresie do obniżki cen doprowadzi gdy tymczasem owe potencjalne obniżki podatkami zabierze się zanim jeszcze się segment rozrósł

kiedyś pisałem (oj dawno, jeszcze za PO) - przejadanie ziarna na siew. W tym przypadku odbieranie siewcy na mąkę dla zbyt marnotrawnej piekarni

no taka niby odpowiedź na moje zarzuty
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sasin-Podatek-od-zyskow-nadzwyczajnych-nie-uderzy-w-inwestycje-Przewidujemy-mechanizm-odpisow-8415572.html

"Szczegóły projektu dotyczącego opodatkowania nadmiarowych marż będą przedstawione w ciągu 2 tygodni - poinformował w sobotę wicepremier, minister aktywów państwowych Jacek Sasin. Chcemy przewidzieć mechanizm odpisywania od podstawy opodatkowania inwestycji, żeby dać impuls inwestycyjny - dodał."

choć mój post jest późniejszy niż ta publikacja którą przegapiłem bo bym uwzględnił

no zobaczymy co tam wymyślicie choć do tego
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-kaczynski-w-koszalinie-my-jestesmy-demokratami-oni-sa-obozem,nId,6320834

"Prezes PiS przekonywał także, że "węgla nikomu nie zabraknie". - Nie będzie takiej sytuacji, żeby ktoś marzł. Będą dopłaty, spadnie cena węgla. Damy sobie radę - stwierdził."

i tak mam jakoś ograniczone zaufanie bo sam bym nie miał odwagi na takie obietnice zwłaszcza o spadku ceny
moooże tak bliżej maja coś spadnie ale z jakich poziomów?

37 minut temu, nie napisał:

rozwiązaniem powinny być kontrakty lub grupy producenckie zajmujące się produkcją i przetwarzaniem

a masz jakieś praktyczne przykłady gdziekolwiek z planety aby to zdało egzamin?
u nas już raz próbowali grupy producenckie i szlag je trafił zanim cokolwiek ruszyło. jeszcze wcześniej były różne spółdzielnie ogrodniczo pszczelarskie i podobne wymysły, a jeszcze; geesy i co? a już takie półchałupnicze przetwórstwo zwłaszcza mięsne w obecnych wymogach weterenaryjnych i podobnych, no nie wiem

ale słusznie - najwyższe podwyżki w ostatnim kwartale z sektora dużych molochów co najgorszy badziew robią marketowy
podwyżki żywca dopiero przed nami bo inflacja ma swoje prawa tylko nierówno rozłożone po branżach w czasie, zatem podwyżek produktu końca nie widać.
zdarzy się moment kiedy jakimś tam interesem będzie i drobniejsze przetwórstwo ale technologia wymusza i skalę i specjalizację, kto hodowca, kto rzeżnik kto masarnia, już samo opanowanie technologii przekracza możliwości nie tylko jednego człowieka a zespołu

gdyby były uzasadnione ekonomicznie i rynkowo formy spółdzielcze to by same wyparły .... to co jest. Tworzenie czegoś na siłę
to nie wyjdzie
takie moje zdanie

ps
po to cytuję z linków aby nie zachęcać /zmuszać do ich klikania bo nie mam żadnego interesu w marketingu internetowym z nikim
a wyjaśniam to tylko na dowód

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
hubertuss napisał:

A tak przy okazji odnogi wiecie, że w USA gaz 7 razy tańszy niż w UE. Nie wiem kto rurę zniszczył. Ale czy USA by się to nie opłacało?

nie, bo też do niedawna nie pozwalali sprzedawać a nawet sprowadzali.

hubertuss napisał:

Na wakacje jeszcze był wysyłany. Kraje na św3iecie czuły pismo nosem i kupowały na zapas a debile z pisu sprzedawali.

Kupowali też prąd bo nasz tańszy z taniego węgla z zapasów a sami pohamowali elektrownie na wschodzie a na zachodzie sprzedawali drogo prąd Francji bo tam zabrakło wody i były awarie...

nie napisał:

28 minut temu, mirro napisał:

Myśl ma taką jest, że ni kija odbiorcy nie chcą płacić więcej.

i myślisz, że ja tego nie wiem? najpierw cię dymają kupując od ciebie a później cię dymają sprzedając tobie, w rolnictwie to prawie norma; kupić świnię po 3zł/kg a kiełbasę sprzedać po 30 zł/kg

Już Ci napusał - uja wiesz o przetwórstwie spożywczym

Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

yyy
ot i padłem ofiarą tandety mojej klawiatury i tandetnego sprawdzenia "powykonawczego" co niedolikałem bo franca gubi litery choć klik słychać
To pomarańczowe zgubiła.... co na pewno sens mojego przekazu zmieniło i z Twoją recenzją nie ma dyskusji bo słuszna.
staram się szanować (chyba z wiekiem) coraz bardziej wybory i preferencje innych nawet bardziej niż oficjalne ustawodawstwo i zdegustowała mnie nie treść a forma - przyznam - zapewne nie spod Twojej ręki obrazidła esencjalnie kiczowatego i nawet jeśli rozumiem - linkujesz na co trafisz. No nie chciał bym aby mnie podobnymi "dziełami" promowano

chyba tyle w temacie tego ekscesu
tak to jest jak kupujesz klawę za 20zł bo mała bezprzewodowa z touchpadem i jeszcze podświetlana, limit kliknięć nisko po którym szrocieje
choć z taką cenę to cud że w ogóle działa

Znowu Waści błądzisz. Nigdy nie czepiam się błędów a tym bardziej literówek - nie jestem polonistą i mnie to nie razi.  To minimaliści typu Panfacego mają z tym problem indagując adwersarza.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

Grupy producenckie to se mogą. Najwyżej zaniżać cenę produktu na rynku.😂

Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:
13 godzin temu, Denwer napisał:

Na ten czas gdy o tym pisałem poradzili sobie

Tak  sobie  poradzili  że  mają  największą  inflację  od 1951  roku    :D  :D  :D  U nas  też  PiS  sobie  poradził  w lutym  z inflacją  bo  spadła  :D  :D  :D  To był ten sam efekt  u  niemca    ale  ty  wtedy  przekonywałeś  że  nie  że  sobie  poradzili  że  u  nich  będzie  spadać  inflacja  a u nas  rośnie  :D.  

Teraz  wracają  do  poziomów  powojennych  :D  :D  

Ludzie  Putina

Fd_Cb6cXoAA48VS?format=jpg&name=small

Opublikowano
11 godzin temu, dsbh napisał:

To teraz powiedz co by było gdyby faktycznie te kopalnie wtedy pozamykano ? Na pewno nie miał byś na kogo narzekać 🤣. Być może bylibyśmy w podobnym bagnie jak teraz. Żeby była jasność Pis nie jest idealny i żadna partia nie jest a druga kadencja przypomina........w przeręblu.

Ale je faktycznie pozamykano. Co prawda część majątku przeniesiono do innych ale faktycznie zmniejszano wydobycie węgla. Tu nie chodzi czy ja bym miał czy nie miał na kogo narzekać. Tu chodzi o to, że pis zmniejszał wydobycie w PL a zapotrzebowanie zaspokajał ruskim węglem nawet zajumanym w Donbasie uzależniając nasz kraj od Rosji. Gdyby zmniejszając wydobycie zaoferowali coś w zamian nie wiem autom OZE czy coś innego to ok. Ale oni zmniejszali wydobycie uzależniając nas bardziej od Rosji. Mało tego gdy zaczęła się wojna i inne kraje czuły tak zwane pismo nosem i zaczęły kupować węgiel na zapas. Gamonie z pisu sprzedawali im na ich zapas nasz węgiel. A teraz u nas brakuje.

10 godzin temu, nie napisał:

znowu kłamiesz

Nie kłamię jak widać inni zrozumieli ty nie. Pis uchwalił prawo, że na 99 % terenu Polski nie da się legalnie postawić wiatraka. Mało tego odblokowanie tego prawa jest jednym z kamieni milowych na które zgodził się Morawiecki. I pomimo problemów na rynku energii ustawa od czerwca nie jest procedowana. Bo pis to ruska agentura, która działa jak tylko może i gdzie może na szkodę Polski.

10 minut temu, Denwer napisał:

Tak  sobie  poradzili  że  mają  największą  inflację  od 1951  roku    :D  :D  :D  U nas  też  PiS  sobie  poradził  w lutym  z inflacją  bo  spadła  :D  :D  :D  To był ten sam efekt  u  niemca    ale  ty  wtedy  przekonywałeś  że  nie  że  sobie  poradzili  że  u  nich  będzie  spadać  inflacja  a u nas  rośnie  :D.  

Teraz  wracają  do  poziomów  powojennych  :D  :D  

Ludzie  Putina

Pis sobie z niczym nie poradził nie poradzi. Nie żagluj tu datami bo to dla głupków jest. Niemcy nie mieli zawirowań w 1990 i okolicach tak jak my. Więc to, ze mają rekord od takiego roku a my od takiego to jest tumanienie idiotów. Liczy się ile mają Ile przeciętny obywatel traci. Oni mają 10 a my 17. 

Opublikowano
10 godzin temu, nie napisał:

Grupy producenckie powstały aby wyciągnąć kasę, a nie robić cokolwiek.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Bo pis to ruska agentura, która działa jak tylko może i gdzie może na szkodę Polski.

Ja jednak skłaniam się ku wnioskowi że są bezdennie głupi. Tak mi wychodzi z obserwacji.😂

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, witejus napisał:

To kimże jest Sikorski🤣

Normalnie nikim.😂 Jak był MONem, to stawiał na musztrę i W-F. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, many13 napisał:

Znowu Waści błądzisz. Nigdy nie czepiam się błędów a tym bardziej literówek - nie jestem polonistą i mnie to nie razi.  To minimaliści typu Panfacego mają z tym problem indagując adwersarza.

bywają literówki zmieniające jedne słowa w drugie i tylko już dla porządku jeszcze raz potwierdzę - zamierzałem zakpić nie z tego kogo ale jak promujesz i nawet bym nie ciągnął już tej naszej pośnizny na tematy poboczne bo publikę nudzi. Tematem tym razem jest

1 godzinę temu, many13 napisał:

Waści

tamtego kraju "waściów" już dawno nie ma
Teraz już jest inne państwo inny naród i nawet miejsce się dokładnie nie pokrywa. Jedynie język wykazuje podobieństwo ale niewiele większe niż np między obecnymi tzw "narodami" słowiańskimi a szczególnie - już nie pamiętam ale chyba Słowenia ... uderzyło mnie kiedyś że większe podobieństwo niż innych ... znaczy największe sośród wszystkich innych / znów tonę w dygresjach...

Jeśli będziemy próbowali naśladować tamto "Waściowo" to skończymy jak Oni

czy muszę więcej? bo co jak co ale Historię znasz i tym razem nie sprzeczka a Twój punkt widzenia mnie interesuje.

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v