Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@DTaras Kiedyś rozstawiłem potykacze i gościu się w nie wpierdzielił. A że to była kontrola, to mnie jebali parę minut. Ostatnim zaleceniem było abym następnym razem teren  gdzie to ustawiam taśmą odgrodził. No i tu mi ręce opadły. Na szczęście zabroniłem ustawiać drugiej części pułapki, która miała zadziałać po upadku delikwenta. Ale o to już nikt nie zapytał. 😂

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, mirro napisał:

Jeśli bliżej znaczy dalej, to do rozsądku nam bardzo daleko.🤣

jakże duże zawężenie tematu
tym gorzej dla nas że w zupełności wystarczające

24 minuty temu, mirro napisał:

@DTaras Kiedyś rozstawiłem potykacze i gościu się w nie wpierdzielił. A że to była kontrola, to mnie jebali parę minut. Ostatnim zaleceniem było abym następnym razem teren  gdzie to ustawiam taśmą odgrodził. No i tu mi ręce opadły. Na szczęście zabroniłem ustawiać drugiej części pułapki, która miała zadziałać po upadku delikwenta. Ale o to już nikt nie zapytał. 😂

a miny ćwiczebne np w plantacji jakiegoś drogiego warzywa o podziemnej części użytkowej można?
takie co opylą/opryskają delikwenta niezmywalnym barwnikiem xD
no dobra, niech już będzie z tą taśmą

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

no nie wiem czy byś obojętnie przyjął gdyby znikło z pola ze dwie tony cebuli ozimej samo w czasie gdy była po 4zł/kilo w hurcie
cholery nawet grabki ze sobą mieli co by ślady kół samochodu rozgrabić

Opublikowano

Właśnie zbieram z rzędów cebulę z dymki. Zostało mi jeszcze ze 4 hektary.😂

5 minut temu, dysydent napisał:

gdyby znikło z pola ze dwie tony cebuli ozimej samo w czasie gdy była po 4zł/kilo w hurcie

Wczoraj wykonałem ekstatyczną podróż do Debreczyna na Węgrzech, Taka tam maszyna mi się rzuciła w oczy. Gospodarstwo 500 hektarów i wychodzą z uprawy groszku zielonego, bo w tym roku susza załatwiła im całą plantację. Zgadnij na co się nastawiają w Przyszłym roku? Ano właśnie na cebulę. Zamiast tych 150 hektarów groszku będzie cebula. A nie są jedyni. Tak że ten tego coś się zmienia w planach zasiewów i nasadzeń.

Opublikowano (edytowane)

teeraz to cebula tańsza
w ub r przy szosie na rzędach wykopana letnia (jara) cebula leżała ze trzy tyg bo pogody nie było i nikt się nie zainteresował nawet co to jest, nawet pytano nas dlaczego te kartofle wykopane elewatorową nie zbieramy, czy pozieleniały? nawet nie wiem po ile teraz hurt cebuli w suchej łusce.
 Madziarom groszek ocieplenia klimatu nie wytrzymuje? w tym roku i u mnie by rewelacji nie było bo sucha pierwsza połowa lata
Chć akurat groszku na zielono nie wiem co mu pasuje, nie mam oświadczenia jedynie na suche ziarno czasem się posieje. pono suchy w tym roku wyszedł niezgorzej to może i na zielono... aaa nie wiem i nie przewiduję aby mi było potrzebne. To produkcja taka trochę niszowa i względnie dobrze już  skonsolidowana i trudno wbić się nowemu choćby przez niedoświadczenie. Jeśli po Węgrach powstanie luka to zagospodarujcie ją już ci którzy mają ... są w tym rynku

1 godzinę temu, mirro napisał:

Właśnie zbieram z rzędów cebulę z dymki.

co tak późno wyszła?
mamy już prawie październik i cebule z siewu już pozbierane no i z dymki wielokrotnie koszty plantacji wyższe i jeszcze to chzanienie się z dymką, sadzarkami... dlaczego nie z siewu na ten termin zbioru?

my nawet na wczesnoletni zbiór wolimy ryzykować ozimą z siewu niż babrać się z dymką, w tym roku ozima na zbiór ze szczypiorem była u nas na koniec maja a sucha łuska wyszła... gdzieś w czerwcu i to nawet nie pod koniec ale nie pamiętam już kiedy dokładnie

wczoraj zrobiłem to zdjęcie
AL9nZEWAoedRA20RnsXsxUSwl4r6QE2U9j7YOWV2
jak na suchy miniony sierpień wschody nawet nawet (na suchszych placach marudery dopiero teraz wschodzą ale większość jak widać) i jeśli przezimuje to wyjdzie razem o ile nie wcześniej niż z dymki wiosennej

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie zbieram z rzędów cebulę z dymki. Zostało mi jeszcze ze 4 ha

Co tak późno?  To że 2 miesiące temu powinno zejść z pola.

@dysydent, jakby dobrze policzyć to z dymki wcale drożej nie wyjdzie.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

nasiona na hektar to rząd 3-4tys zł/ha a ile dymka lub jej koszt wyprodukowania?
choć w siewce liczyć trzeba bodaj raz pielenie ręczne w dymce łatwiej przed tym uciec
no nie wiem, ... może dla tego że nie porównywałem w praktyce

alle ale, zadałeś to samo pytanie co ja

19 minut temu, Ulman napisał:

masz jakieś doświadczenie z cebulą?
czy tylko sąsiedztwo Hopkie?

żeby już pod polityczne tematy cebulę podciągnąć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

w zasadzie to zajrzałem tu dziś aby zapytać o co tam chodzi?
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-09-27/media-dwie-eksplozje-obok-nord-stream-to-prowokacje/

jak piszą w artykule - nikt nie ma interesu torpedować tych rur
albo kacapy chcą uzasadnić swą obecność militarną na Bałtyku albo... tu pominę ....albo nie wiem kto
aaa może jeszcze norwegi chcą cenę swego gazu podbić? :ph34r:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Bez komentarza.

308828748_1111797646192343_5563359355712

30 minut temu, dysydent napisał:

cebulę utożsamiają jako żydowską potrawę i my tu o cebuli i ... gdzieś @many13-ego od forum odrzuciło ;)
dobrze wiedzieć xD

żeby już pod polityczne tematy cebulę podciągnąć

Czytam już z godzinę wasze całodniowe wypociny. Cebula mi w tym roku obrodziła - jak pięść. Czosnek słaby, może dlatego, że wiosenny. W tygodniu trzeba posadzić zimowy.

• Thanks 1
Opublikowano

Kaczyński wyczuł, że czas zmienić narrację. Nie przypadek to, że akurat 25 września dzień po tym gdy w Warszawie, ale i innych miastach na ulice wyszli ludzie pod hasłem Stop Ukrainizacji Polski.  On na spotkaniu w Opolu odciął się od pomysłu  unii polsko-ukraińskiej, a przyszłą współpracę z Ukrainą warunkuje ekshumacją polskich ofiar, prawdą o Wołyniu i odejściem przez Ukrainę od gloryfikacji ukraińskich bandziorów-ludobójców. "Słudzy Ukrainy" najwyraźniej wyczuli pismo nosem, wybory tuż tuż, wyborcy (potencjalni) odwracają się plecami, w podziękowaniu za stygmatyzację i wyzwiska (ruska onuca to najdelikatniejsze) zapowiadają: nigdy więcej głosu na PiS, wielu publicznie przeprasza, za to, że uwierzyło, że głosowało na PiS, a także na Dudę by go prezydentem uczynić, kadencję mu przedłużyć itd. Z pozoru marginalna akcja stop ukrainizacji polski musiała wstrząsnąć samym prezesem. Nie pomogły próby zdyskredytowania, lamenty, groźby, wyzwiska usłużnych mediów, tub propagandy, które ruszyły z atakiem na organizatorów, odżegnując tychże i każdego kto się odważył akcję wspierać, od czci i wiary. Marsz się odbył, frekwencja zupełnie przyzwoita, nie udało się powstrzymać, przyszło prezesowi poudawać, że Polska i Polacy interesują go bardziej niż banderland. Tani chwyt, obliczony jedynie na zatrzymanie odpływającego elektoratu. O powojennej współpracy tak mówił: " Wierzę, że będzie to dobra współpraca, bo wśród Ukraińców, a tam również różnie bywało, wiele się zmieniło.

309616615_5373297626041488_1254902326559

Opublikowano

STOP ukrainizacji Polski

Prezydent Lublina ubolewa że przygotował ponad 2500 miejsc w przedszkolach dla dzieci z Ukrainy a tyle ich nie podjęło edukacji - szkoda że ten prezydent nie widzi list rezerwowych Polskich dzieci nie przyjętych do przedszkoli z powodu braku miejsc , ponadto oświadczył że będzie szukał ukraińskich dzieci żeby rozpoczęły edukację w Polskich przedszkolach. Panowie prezydencji miast Polskich - Polskie dzieci czekają na miejsca w przedszkolach. Dla tych ich dzieci otwiera się specjalne klasy, te dzieci są bezczelne i mówią do Polskich dzieci w naszych Polskich szkołach że to one sie mają uczyć ukraińskiego a nie oni Polskiego.

305282535_5542338432479649_3862770403986

Opublikowano

A jak tam forumowi wizjonerzy co się chcieli pod nordstrem podłączać. Pamięć krótka jak do większości bredni na tym forum. Mozna wymyślić nowe i bic pianę. Jeszcze przekaz  dnia nie ustalony? 

Może radzia Sikorskiego skomentuje który. 

• Like 1
Opublikowano
Ulman napisał:

Właśnie zbieram z rzędów cebulę z dymki. Zostało mi jeszcze ze 4 ha

@dysydent, jakby dobrze policzyć to z dymki wcale drożej nie wyjdzie.

Toć on zbiera dwa razy z kawałka

dysydent napisał:

w zasadzie to zajrzałem tu dziś aby zapytać o co tam chodzi?
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-09-27/media-dwie-eksplozje-obok-nord-stream-to-prowokacje/

jak piszą w artykule - nikt nie ma interesu torpedować tych rur
albo kacapy chcą uzasadnić swą obecność militarną na Bałtyku albo... tu pominę ....albo nie wiem kto
aaa może jeszcze norwegi chcą cenę swego gazu podbić? :ph34r:

Albo jakieś ekstralne pojeby co zwraca uwagę na powrót na kacapów.

jacus napisał:

u mnie cebula nie obrodzila-do tego pol juz gnije,, nie pamietam zeby na polu gnila.

za to fasola jeszcze kwitnie , straki nie chca schnac, groszkek tez obrodzil.

Czyżbyś zasiał na koniecaja tę fasolę?

PawelWlkp napisał:

A jak tam forumowi wizjonerzy co się chcieli pod nordstrem podłączać. Pamięć krótka jak do większości bredni na tym forum. Mozna wymyślić nowe i bic pianę. Jeszcze przekaz  dnia nie ustalony? 

Może radzia Sikorskiego skomentuje który. 

Ppmysł jest nadal aktualny albowiem wiecznie żywi tylko w mauzoleach.

Opublikowano

Zwróćmy uwagę czy Polska jako osamotniony ratownik – sama jest bezpieczna? Czy polskie kobiety i dzieci, czy polskie matki i dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem matek i dzieci niepełnosprawnych – mają choćby porównywalną pomoc psychologiczną i pomoc rehabilitacyjną w Polsce, jaką próbuje się fundować teraz matkom i dzieciom ukraińskim? Z pierwszej ręki, od tychże polskich matek dzieci niepełnosprawnych wiemy, że nie mają takiej opieki. I teraz m.in. z podatków tych poświęcających się matek ma być fundowana pomoc skierowana właśnie w stronę Ukraińców.

19148887_1290633627702063_3636671984902105020_n.png

Opublikowano

Mirek, to pomiędzy sandomierzem a Lipnikiem Twoja cebula?

Od dziś codziennie ma padać, nie dużo ale na tych glebach wesoło nie będzie.

Opublikowano

Akcja mieszania narodów polskiego i ukraińskiego jest sposobem na wciągnięcie Polski do wojny przeciwko Rosji. Grzegorz Braun i „Stop ukrainizacji Polski” stają w poprzek tym zamiarom. Obiektywne zaplecze społeczne dla wszystkiego, co kryje się pod hasłem „Stop ukrainizacji Polski” jest potężne. Nic dziwnego: przeciętny Polak obserwować może nierzadko własną czy swoich dzieci dyskryminację w stosunku do Ukraińców, a ten, który przeprowadza nieco bardziej rozwiniętą refleksję polityczną, może być słusznie przerażony perspektywą uczynienia z Polski zderzaka antyrosyjskiego w wielkomocarstwowych militarnych awanturach. Na naszych oczach realizuje się marzenie nijakiego Ziuka Piłsudskiego tym razem realizowane przez jego idola jarosława karłowatego - marzenia się spełniają. Piłsudzki to mścił się na ruskich za dwa wybite górne ząbki na zesłaniu w Kujbyszewie dlatego zawsze nosił wąsiska. Za co ruskich nie lubi wuc jarosławo - chyba za łupież którego po kontaktach z ruskimi stał się właścicielem.

20953131_125906361373595_3068388669104122886_n.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v