Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

chodzicie trochę na zwolnienia, 600zł na miesiąc i nie płacenie krusu.

tak ja byłem na cowid , mieli płacić tym co na kwarantannie 1 tys zł , więc zrobiłem testy i  miałem potwierdzony i wyszło na jaw ze mi się nie nalezy a tylko tym z podejzeniem i kwarantanną ,

Opublikowano
5 godzin temu, jacek1296 napisał:

Ochrona dla Tuska od SOPu. Jak to wytłumaczyć wyznawcom pisu?

bo to najbardziej nielubiany człowiek w PL 70% ludzi nie chce u władzy Tuska według sondażu  oko press pewnie jeszcze sprzyjająca(KOD) gazet to zaniżyła ... reszta co go popiera uważam ze to ta głupsza cześć społeczeństwa 

1 minutę temu, Strongman napisał:

Ale to chodzi oto ze idziesz do lekarza mówisz ze cie plecy bolą i daje ci 30 dni albo 180dni zwolnienia i masz 1800zł + nie płacenie składki.

i kontrola gwarantowana 

Opublikowano
jarecki napisał:

tak ja byłem na cowid , mieli płacić tym co na kwarantannie 1 tys zł , więc zrobiłem testy i  miałem potwierdzony i wyszło na jaw ze mi się nie nalezy a tylko tym z podejzeniem i kwarantanną ,

Potwierdzam miałem identyczną sytuację.

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

zaproszeni goście krytycznie wypowiadali się na temat przyjętej w Polsce strategii szczepień na koronawirusa. 

u nas paru lekarzy nie podpisało sie pod szczepieniami i chcą ich wyrzucić z izby lekarskiej .... podkreślam ze to są jedni z lepszych lekarzy ..........   żyjemy ujowych czasach masz sie szczepić i uj 

Dziennikarz Polsatu Bogdan Rymanowski w rozmowie z Szymonem Hołownią powiedział, że wszyscy, którzy zmarli w Irlandii z powodu COVID-19 w ostatnim czasie, byli zaszczepieni. "Newsweek" nazwał go "siewcą głupoty" o umieścił na okładce. Rymanowski uznał, że narusza to jego dobra osobiste i zapowiedział kroki prawne

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał:

Taką umowę TVP podpisało, że za siedzenie w domu w Sylwestra można zgarnąć 800tys. xD 

A jak za bardzo będą ją ścigać, to mogę polecić lekarza, za 160zł może sobie cały miesiąc na chorobowym w domu posiedzieć ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, DTaras napisał:

No coś bo w TVP robią z tej formacji coś do czego wcale się nie powinna szkolić. Ale i coś, że potu idzie tam co nie miara i to nie tylko w sprawie naparzanki i wypruwania flaków drugiemu. Ludzie poświęcają czas i zdrowie a wstąpić może każdy to niech sam popróbuje.

nie wiem , nie byłem, nie zamierzam a nawet jak by to mnie nie zechcą.
a nie zamierzam bo dość znam współczesne technologie aby wiedzieć że to jest anachronizm i do tego może być nawet szkodliwy jak np ćwiczenia utrzymania równej linii szeregu oddziału w czasach karabinów maszynowych

26 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taką umowę TVP podpisało, że za siedzenie w domu w Sylwestra można zgarnąć 800tys. xD 

A jak za bardzo będą ją ścigać, to mogę polecić lekarza, za 160zł może sobie cały miesiąc na chorobowym w domu posiedzieć ;) 

to ta spajsetka umowę jednostronniie zerwała i nie dość że nie potrafią kary umownej wydębić to jeszcze coś zamierzają zapłacić? nie powinna umów zawierać zanim nie dowie się z kim bo nieznajomość poziomu faszyzacji kontrahenta nie zwalnia od odpowiedzialności za jego oszukanie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
47 minut temu, Strongman napisał:

Ale to chodzi oto ze idziesz do lekarza mówisz ze cie plecy bolą i daje ci 30 dni albo 180dni zwolnienia i masz 1800zł + nie płacenie składki.

to juz patologia jak kogoś nie stać zapłacić 100 zł za miesiąc 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Strongman napisał:

Właśnie ze nie kontrolują, bo sporo osób to robi.

kontrolują, znam przypadki a że to partacze i gnojasy (z resztą jak każdy urzędas) to nie za wiele tych kontroli i może ten szwindel jaki wcześniej proponujesz jest jakimś tam atrakcyjnym w miarę mało ryzykownym pomysłem dla co biedniejszych udawaczy rolników ale jak osiągnie zbyt dużą skalę to i  kontrole się wzmogą

7 minut temu, jarecki napisał:

zapłacić 100 zł za miesiąc

gwoli ścisłości to plus te ... ile tam? 600zł chorobowego? bo nie wiem, nie sprawdzałem.
dla wielu te 700zł to dość dużo aby ... z resztą "Pepik Symulant" z "c.k Dezerterów" był postacią pozytywną ale taka to już u nas kultura

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

wiosna a wy na af siedzicie caly dzien, 11 do slonca.

59 minut temu, Roman4321 napisał:

za bardzo już rozwodnione towarzystwo a i zakłady duże polikwidowane nie było by na czym budować autonomi

jakos wyniki ostatniego spisu nie moga ujrzec swiatla dziennego-chyba ostatnio bylo 800 tys slazakow na 4 miliony mieszkancow woj slaskiego. troche zaklamuja wyniki zaglebie dabrowskie i podbeskidzie ale slazacy wszedzie sa mniejszoscia, u nas nie ma nikogo ktoby nie mial rodziny na slasku.

54 minuty temu, jarecki napisał:

ja tez tak mialem.

50 minut temu, Strongman napisał:

Właśnie ze nie kontrolują, bo sporo osób to robi.

a opaci sie za 300 zl ryzykowac ?? do tego lekarz oglada sie na "dowod wdziecznosci" zwolnienie daje najwyzej na tydzien. 

ja chorowalem ponad  5 miesiecy- zadnej kontroli, z tego ze 2 miesiace cos dzialalem delikatnie.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

wiosna a wy na af siedzicie caly dzien, 11 do slonca

u mnie siedem i wiatrzysko tak że za przyjemnie na zewn nie jest mimo (rzeczywiście) słońca i tylko zmarzłem usiłując spacer

a'propos specyfiki kultury to natrafiłem na chyba zajawkę (bo tylko godzina) pewnego audiobooka.
Audiobooki dobre jako tło do jakiejś roboty np przygotowań do sylwestra bo nie absorbują wzroku który potrzebny do tych przygotowań a słuch i umysł raczej odłogują a napychanie nieustanne chałą newsów w końcu musi zaszkodzić
Natrafiłem przypadkiem a nie wiedziałem że istnieje polska ludowa fantastyka naukowa :) co to za jeden, ten Pilipiuk?

chm, ta grafika się mi z tym WOTem (nie wiem czemu ;) ) skojarzyła

Opublikowano
22 minuty temu, dysydent napisał:

u mnie siedem i wiatrzysko tak że za przyjemnie na zewn nie jest mimo (rzeczywiście) słońca i tylko zmarzłem usiłując spacer

a'propos specyfiki kultury to natrafiłem na chyba zajawkę (bo tylko godzina) pewnego audiobooka.
Audiobooki dobre jako tło do jakiejś roboty np przygotowań do sylwestra bo nie absorbują wzroku który potrzebny do tych przygotowań a słuch i umysł raczej odłogują a napychanie nieustanne chałą newsów w końcu musi zaszkodzić
Natrafiłem przypadkiem a nie wiedziałem że istnieje polska ludowa fantastyka naukowa :) co to za jeden, ten Pilipiuk?

chm, ta grafika się mi z tym WOTem (nie wiem czemu ;) ) skojarzyła

Ej, ty tak na poważnie, Pilipiuka nie znasz i jego sagi o Wojsławicach ??

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, dysydent napisał:

Był tu na forum ktoś kto ma nick z Wędrowyczem. 

Książki ciekawe. Egzorcyzmy z oparach bimbru, i sporo wstawek politycznych. ;)  

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

chodzicie trochę na zwolnienia, 600zł na miesiąc i nie płacenie krusu.

Temat zwolnień znam bardzo dobrze i tu się nie zgadzam że nie płaci się Krusu chyba że się coś zmieniło bo jeśli nie to jeśli masz zwolnienie oczywiście 1 miesiąc to w razie nie opłaconej składki potrącają zalegę ze zwolnienia , ja tak miałem . Brak składki z jakiegoś powodu powoduje duże odsetki i wydłuża okres emerytalny , Dobrze że podnieśli stawkę o 100 % bo do tej pory to wizyta prywatnie 150 zł , paliwo , recepta to niewiele zostawało , teraz 600 zł robi wrażenie ale z Zusu ile jest chorobowe ?

Opublikowano
dysydent napisał:

nie wiem , nie byłem, nie zamierzam a nawet jak by to mnie nie zechcą. a nie zamierzam bo dość znam współczesne technologie aby wiedzieć że to jest anachronizm i do tego może być nawet szkodliwy jak np ćwiczenia utrzymania równej linii szeregu oddziału w czasach karabinów maszynowych

WOT zmienił pluton na sekcję zdublowanych 6 czyli 12 ludzi. Mam zastrzeżenia co do traktowania podoficerów jak niemoty jakieś i wsadzania tam poruczników ale nie o tym. Każda sekcja ma być samowystarczalna plus pluton wsparcia w kompanii. W dzisiejszych czasach należy działać tak aby się bez potrzeby nie strzelać bo zadanie jest niewykonane gdy grupa zostaje wykryta. Taktyk jest wiele a żołnierzy szkoli się także np z pierwszej pomocy. Siła robocza to siła robocza i jak trzeba oddział i pacjentów przenosić to tak żołnierze pracują, jak trzeba dupić w lesie 12 godzin to lepiej niech to robią WOTy a zawodowi w tym czasie polerują armaty i uczą się precyzyjniejszych rzeczy.

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

a nie zamierzam bo dość znam współczesne technologie aby wiedzieć że to jest anachronizm i do tego może być nawet szkodliwy jak np ćwiczenia utrzymania równej linii szeregu oddziału w czasach karabinów maszynowych

Yyyy jakoś poza ćwiczeniem taktycznym z użyciem amunicji bojowej, nie zdarzyło mi się ćwiczyć natarcia w stylu jaki opisujesz.😂 Ale w tym ćwiczeniu taki mus, żeby jeden drugiemu w plery nie piznął.

Opublikowano

Czego się nie robi przed wyborami tym razem Turcja , to na to powie @Ulman .

Recep Erdogan zniósł wiek emerytalny w Turcji

Prezydent Turcji Tayyip Erdogan zniósł w środę wymóg wieku emerytalnego. Dzięki tej decyzji dwa miliony pracowników może przejść na natychmiastową emeryturę. Wszystko dzieje się na mniej niż sześć miesięcy przed wyborami — informuje Reuters.

Do tej pory wiek emerytalny w Turcji wynosił 58 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn. Nie jest jeszcze jasne, ile będzie kosztował nowy system, ale Erdogan powiedział, że 2,25 mln osób kwalifikuje się do natychmiastowego przejścia na emeryturę. Obecnie w Turcji jest 13,9 mln emerytów.

Ruch przed wyborami 

Grupy pracownicze od kilku lat protestowały przeciwko wymogowi minimalnego wieku. Apelowali, by zamiast tego pracownicy musieli po prostu ukończyć obowiązkową liczbę dni pracy, by przejść na emeryturę. Posunięcie to jest postrzegane jako impuls dla Erdogana przed krytycznymi wyborami w czerwcu.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/emerytury/recep-erdogan-zniosl-wiek-emerytalny-w-turcji/sgfy1nl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v