Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja teraz nawet kawy nie potrzebuje-kupuje ekogroszek dla ciotki........jest dostepny od godzinny w sklepie tylko kupic nie mozna... cos pokombinowali bo mnie z paru kart wylogowalo-mialem przerwe w zakupach az 2 tygodnie i znowu jakies cuda,

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał:

w

Po dzisiejszym cyrku przy przeglądzie autokarów czekam, kiedy premier Morawiecki będzie wizytował jakąś mleczarnię, by osobiście doglądać dojenia krów. Tu przynajmniej będzie autentycznie - jak wiadomo, w dojeniu on i jego ekipa są najlepsi…

ty też doisz krowy w mleczarni ? :D co za głupek

Jak Pan Premier każe, to mu i krowy na udój do mleczarni sprowadzą. Ta władza przed niczym się nie cofnie.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

@nie Z pisem wszystko możliwe. Cukru zabrakło choć jesteśmy 3 w Europie jego producentem. Węgla zabrakło choć mamy wiele kopalń. To i z mlekiem może być różnie. To wszystko może wydawać się śmieszne. Ale pis pokazuje, że może to być bardzo możliwe.

Śmiesznie te braki wyglądają ale czy do końca Pis za tym stoi ? Nakaz UE do wygaszania wydobycia węgla to raz , likwidacja Polskich cukrowni po drugie a mleko się trzyma bo dużo Polskich zakładów przetwórczych jest . Cukier już kiedyś był po 5 zł potem staniał na 2,5 zł . Jedyny sposób na spadek inflacji to ograniczenie popytu a tego na razie nie widać , ciężka zima może spowodować spadek popytu .

• Like 1
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/anwil-poszukuje-naukowego-wsparcia-w-zakresie-agro,122014.html

"Jak zaznaczył Anwil, "w związku z realizacją prac badawczo-rozwojowych, których integralną częścią są obserwacje i doświadczenia polowe oraz laboratoryjne, jak również modelowanie przyszłych formulacji nawozowych", spółka "poszukuje kompetencji w zakresie tworzenia rozwiązań dla rolnictwa precyzyjnego oraz narzędzi do kompleksowego zarządzania nawożeniem azotowym".

"Według spółki kompleks ma zostać oddany do użytku z początkiem 2023 r., a dzięki inwestycji pojawią się cztery nowe produkty nawozowe: saletra gruba, saletrosiarczan amonu, saletrzak z siarką i saletrzak z magnezem o ulepszonych własnościach granuli".

@dysydent może Ty mi objaśnisz po kija te badania, skoro już wybrali co będą produkować i w jakiej formulacji. Bo jak trzeba dorobić badania do wyniku że produkt jest suuuper, to ja zgłaszam się na ochotnika. I nawet mogę negocjować cenę.

8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Śmiesznie te braki wyglądają ale czy do końca Pis za tym stoi ?

Skoro Rząd twierdzi że ma pełne magazyny cukru, a Pan Minister Sasin zaprasza do zakupów, to chyba głównym posiadaczem cukru jest PiS.😂

Opublikowano

Nie wiem coś tam im naopowiadał że u Ciebie

8 godzin temu, galan99 napisał:

Bociany spierdolili przed czasem

bo u mnie
AL9nZEWM9ctuWtRF2y3FJE-3OVNNMK4l0d_s7uol
fotka sprzed sześciu godzin

i widzisz; nawet bociany podatne na defetyzm ;)

a z tym

1 godzinę temu, mirro napisał:

@dysydent może Ty mi objaśnisz po kija te badania, skoro już wybrali co będą produkować i w jakiej formulacji. Bo jak trzeba dorobić badania do wyniku że produkt jest suuuper, to ja zgłaszam się na ochotnika. I nawet mogę negocjować cenę.

może później bo dopiero wróciłem głodny a w garnku pusto bo mi szparagówkę wyjedli :P
bo ktoś rozgłaszał że w tym roku strąków mało i jak zobaczyli to pewnie myśleli że to ostatnia ;)

muszę sobie coś innego zaimprowizować bo dziś już drugiej nie przyrządzę bo i noc i zanim się by ugotowała to...

Opublikowano

u mnie pozna zaczela kwitnac,w lodowce cale wiadro dla corki czeka, w tym roku to byl urodzaj. 

jam mam palnik "woka" 3 dysze to gotuje moment , potem na patelnie ,jajko , bulka tarta, chwila i gotowe.

Opublikowano
galan99 napisał:

Bociany spierdolili przed czasem . powiadają że to susza a to gówno prawda . GENERAŁ MRÓZ PRZYBĘDZIE do Europy i zamrozi dupska nie pokornych ludzi .

Piętnasty blisko to lecą - jakie przed czasem? Jak jest śmietnisko w pobliżu to siedzą i się pasą na szczurach...

hubertuss napisał:

@nie Z pisem wszystko możliwe. Cukru zabrakło choć jesteśmy 3 w Europie jego producentem. Węgla zabrakło choć mamy wiele kopalń. To i z mlekiem może być różnie. To wszystko może wydawać się śmieszne. Ale pis pokazuje, że może to być bardzo możliwe.

Cukier jest. Cenę zrobili bo zanim sprzedadzą ten tegoroczny to pójdą z torbami. Muszą mieć bejmy aby zapłacić materiały i energię na nadchodzącą kampanię...

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

W kraju rozpiździel złodziejstwo drożyzna inflacja. A ci sięgają po swój najdurniejszy elektorat i straszą co by było gdyby było. A przecież wiadomo co mówi przysłowie. Gdyby babcia miała wąsy itd. Lęk utraty władzy widać coraz silniejszy i coraz silniejsza panika.

bo za nich tak było i nie należy się oszukiwać oni nie latają do sklepu na drzwiach do stodoły jak ty 

9 godzin temu, hubertuss napisał:

Hen w świat to będzie szło tańsze z UA. A tym czasem w PL może zabraknąć mleka. Jeszcze tylko miodu zabraknie. I skończy się kraj mlekiem i miodem płynący wg pisu.

eeeee wiem coś powiem coś wyleciało chyba pomyślałem .....😂   kietrz tak rozbudował produkcje mleka ze na jednego Polaka przypada liter mleka  znowu coś nie tak,,,, pomyślałeś 

7 godzin temu, hubertuss napisał:

Cukru zabrakło choć jesteśmy 3 w Europie jego producentem

wyborczą czytasz?  leci już na dół sklepach pełne palety po 4 zł w dino 

5 godzin temu, mikad napisał:

Produkcja drewna opałowego na skalę przemysłową.

https://www.youtube.com/watch?v=cBzv3RQXa34

skala przemysłowa ....  😂     ten film bardziej mi przypomina po wygranych wyborach Tuska żadna praca nie hańbi po ją nie ma

Opublikowano

Podziękujcie rządowej agencji rolnej Sasina, która skupuje cukier od polskich cukrowni, magazynuje go i sprzedaje sklepom za pomocą Poczty Polskiej, która inkasuje prawie 17 PLN od palety cukru. Ponadto agenda Sasina sprzedaje cukier za granicę, mimo braku go na krajowym rynku.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Śmiesznie te braki wyglądają ale czy do końca Pis za tym stoi ? Nakaz UE do wygaszania wydobycia węgla to raz , likwidacja Polskich cukrowni po drugie a mleko się trzyma bo dużo Polskich zakładów przetwórczych jest . Cukier już kiedyś był po 5 zł potem staniał na 2,5 zł . Jedyny sposób na spadek inflacji to ograniczenie popytu a tego na razie nie widać , ciężka zima może spowodować spadek popytu .

Tak tak jak kopalnie zamykać to kazała UE jak praworządność to już UE nie trzeba słuchać. Śmieszny jesteś. Pis zamknął 8 kopalni jak dobrze pamiętam. I dwukrotnie zwiększył import węgla z Rosji w tym tego zajumanego w odebranym od UA Donbasie.

Co do mleka tak jest dużo zakładów ale producenci alarmują, że mogą być problemy z przerobem jeśli zabraknie surowców energetycznych i trzeba będzie je reglamentować. I tu nie chodzi i jakiś Kietrz czego nie rozumie Roman.

Generalnie pis stoi za większością tego bałaganu. Za połową inflacji. Nawet na odrze nie umieli się zająć tym co się tam dzieje. Dopiero po 17 dniach coś się zaczęło dziać a ludności dalej nikt oficjalnie nie ostrzegł. Pis to niedojdy. Umieli rozdać forsę i więcej nic nie umieją. Widać jak pokonują ich realne problemy które powinien rozwiązać normalny sprawny rząd.

Zatruta woda dopływa z południa Polski do Szczecina a kierowane przez ludzi pisu instytucje rządowe dopiero się po 18 dniach

obudziły. Pan ze zdjęcia wprost powiedział, że winne są samorządy rządzone przez po. Bo sam nic przez 18 dni nie robił.

6c0e8bc1d2293da768112071559ddb4c.jpg

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Co do mleka tak jest dużo zakładów ale producenci alarmują, że mogą być problemy z przerobem jeśli zabraknie surowców energetycznych i trzeba będzie je reglamentować.

Z cukrem się wygłupiłeś, teraz próbujesz z mlekiem, inżynierze magistrze.

Opublikowano (edytowane)

Przecież masz post wyżej wyjaśnione. Czego nie rozumiesz? Info, ze Polska jest 3 producentem cukru w UE tez nie problem znaleźć. Po prostu nudzi ci się i trolujesz najzwyczajniej w świecie.

Opublikowano

Jest drogo ale ludzie nadal mają pieniądze . Rozmawiam z różnymi osobami i powyżej 60siątki obawiają się zmiany władzy , młodsi atakują rząd , podsumowując lepiej nawet po zmianie władzy nie będzie . Gaz , paliwo , opał , węgiel , nawozy tu trzeba przyznać że PIS się za kiwał i ludzie są wściekli na te ceny , benzyny lekko w dół .

• Haha 1
Opublikowano

Tak powyżej 60 tki się boją zmiany władzy bo ich pis tumani. Ale to tez nie wszyscy się boją. generalnie rząd nie sprawdził się w rozwiązywaniu szeregu problemów. A ludzie już przestają wierzyć, że to przez to czy przez tamto. Bo po to jest rząd by jakoś działał i problemom zaradzał lub je łagodził. A pis tego nie potrafi ostatni przykład Odra. Gdzie chyba przez 18 już dni czekano aż wszystko spłynie do morza.

Opublikowano
42 minuty temu, hubertuss napisał:

przykład Odra. Gdzie chyba przez 18 już dni czekano aż wszystko spłynie do morza.

Wykorzystano fakt, że rzeki generalnie płyną do morza.🤣 Na wiosnę kra płynie do morza, Marzannę wpieprza sie do rzeki żeby płynęła do morza, to może i PiS pokierować tą drogą?🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieje ,że i pis popłynie do morza na jesieni przyszłego roku. A tak na poważnie myślę, że instytucje rządowe na to liczyły, ze syf spłynie do morza i sprawa sama się rozwiąże. Tylko te zdechłe ryby popsuły cały misterny plan bo nie chciały do morza.

Opublikowano
55 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Gaz , paliwo , opał , węgiel , nawozy tu trzeba przyznać że PIS się za kiwał i ludzie są wściekli na te ceny ,

i tak nastał początek końca. nawet Ty już na oczy przejrzałeś.

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

Mam nadzieje ,że i pis popłynie do morza na jesieni przyszłego roku. A tak na poważnie myślę, że instytucje rządowe na to liczyły, ze syf spłynie do morza i sprawa sama się rozwiąże. Tylko te zdechłe ryby popsuły cały misterny plan bo nie chciały do morza.

Syf dopiero będzie płyną zapamiętać to .

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Czego nie rozumiesz?

Nie rozumiem twojej głupoty, gdzie ten cukier nagle znikł skoro Polska jest 3 producentem cukru w Europie?Kaczyński schował w piwnicy?A teraz tobie na złość wyciągnął worki z cukrem z piwnicy, bo nagle cukier jest w sklepach gdy ceny cukru poszły w górę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v