Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Poczytaj sobie z czego ile tego zysku mieli i się wypowiedz wtedy bo te twoje przykłady to na więc wyborczy się jedynie nadają.  

I wytłumacz jeszcze może czemu nawozy jechały z różnych krajów UE a w tym roku nie widać nic praktycznie. Węgierska badziewna saletra jechała parę dyszek tańsza a w tym roku to powinna być 1000 tańsza w myśl twojej teorii, a jakoś nie jest.

Ceny paliw wzrosły wszędzie, ale w Polsce najbardziej. Litr benzyny na  polskich stacjach podrożał, jak nigdzie w UE | 300Gospodarka.pl

Potrafisz to wytłumaczyć?

Opublikowano (edytowane)

Ja wytłumaczę. Oni wszyscy kolaborują z Putinem. Ruscy hakerzy włamali się do systemu Orlenu i nikczemnie zapodali wirusa który nie pozwala obniżyć cen. Na to nakłada się niekorzystny kurs dolara bo manipuluje nim Tusk. Nie bez znaczenia sa też araby którzy mszczą się za to ze nie wpuściliśmy ich ziomków  do Polski Winna jest też UE bo wstaliśmy z kolan i odzyskaliśmy godność, nasza gospodarka kwitnie i prawie już ich dogoniliśmy a im się to bardzo nie podoba.😆

2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

I wytłumacz jeszcze może czemu nawozy jechały z różnych krajów UE a w tym roku nie widać nic praktycznie. Węgierska badziewna saletra jechała parę dyszek tańsza a w tym roku to powinna być 1000 tańsza w myśl twojej teorii, a jakoś nie jest. 

Wytłumaczenie jest banalnie proste. Wszędzie są niedobory nawozów i wszystko zostaje na rynkach krajowych. 

Jak myślicie, czy nasza dzielna władza w rocznicę krwawej niedzieli zachowa się pro upadlińsko i przemilczy tę rocznicę rzezi wołyńskiej? A może powiedzą że to byli ruscy przebierańcy?

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Jak myślicie, czy nasza dzielna władza w rocznicę krwawej niedzieli zachowa się pro upadlińsko i przemilczy tę rocznicę rzezi wołyńskiej?

Oj tam, oj tam.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie wiem jakiego środowiska mi współczujesz

No tego  patologicznego  którym  się  otaczasz  i  od  lat  o  nim  piszesz  tego  ci  współczuję.

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie ty myślałeś, że będą robić za pół ceny bo lałeś tu kit ,że Polski przedsiębiorca na ludziach z UA korzysta. 

Ja  nie myślałem ani  nie  pisałem  że  ukraińcy będą robić  za pół ceny.  Tylko  że     są  dużo  tańszą siłą  roboczą  której  Polsce  brakuje.  Gdybyś  nie  otaczał  się  patologią  to  byś  wiedział  że   ukrainiec  za minimalną  krajową  będzie  pracować  na umowę  zlecenie  a  Polak  już  nie.  (  pomijając  twoje  środowisko  które  pracuje  za mniejszą  stawkę  jak ma na umowie )   

Za tuska czasów  było  15%  nierobów  których trzeba  było utrzymywać   Za  czasów  PiS  liczba  ta  spadła  o 10%   i  ciężko  o  pracownika.

FVfNbsxUAAEiLjS?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)

Za Tuska było 500+ i czternaste emetytury? 

Cięzko znaleźć pracownika bo taki socjal dali że nieroby nie muszą pracować żeby  żyć.

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

Za tuska czasów  było  15%  nierobów  których trzeba  było utrzymywać   Za  czasów  PiS  liczba  ta  spadła  o 10%   i  ciężko  o  pracownika.

PiSowi udało sie uśmiercić te 5%w ramach walki z COVIDem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacus napisał:

nie pisze z nim na prv jak ty wiec nie wiem. chyba ze chodzi o to ze mu "szwagier" wp***dol spuscil ??

A to łon miał szwagra 🤔... Mi chodzi tylko ze w sumie to szkoda chłopa jakby co... 😜

Ty taki wędrowny po tych specjalistach itp.... To moze byś mu co poradził itp. 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

Mylisz się Ukraina to NIEMCY , FRANCJA , HOLANDIA I inni oni zadecydują bo tam mają uprawy .

Darmo by nie szczekali że lada chwila będzie w Unii .

Nam zajęło to około 25 lat .

Nam tak  ale nie im jak powiadają wojna wszystko przyspieszyła .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Poczytaj sobie z czego ile tego zysku mieli i się wypowiedz wtedy bo te twoje przykłady to na więc wyborczy się jedynie nadają.  

Rozumiesz co to jest rekordowa marża na baryłce ropy naftowej? Myślisz do produkcji czego im ta ropa naftowa potrzeba? Kondonów czy paliwa? Co jest głównym produktem Orlenu i Lotosu, które w tym roku wraz z wybuchem wojny zastosowały rekordowe marże i wykazały rekordowe zyski?

Co mnie obchodzi zagranica? Ja mam rząd polski czy zagraniczny? Jest niedobór nawozów jest słaba złotówka to i zza granicy się nie opłaca. I GA zarządzana przez ludzi pisu wykorzystała tę sytuację by jak mówił Morawiecki o Norwegach żerować na polskim rolniku.

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Ceny paliw wzrosły wszędzie, ale w Polsce najbardziej. Litr benzyny na  polskich stacjach podrożał, jak nigdzie w UE | 300Gospodarka.pl

Potrafisz to wytłumaczyć?

Ciemny pisowski lud tego nie potrafi wytłumaczyć Będą pisali o zagranicy wojnie Putinie i Tusku. Każdy normalny człowiek rozumie, że zarządzane przez państwo spółki wykorzystały sytuację by wydoić klienta a oni tego nie rozumieją

23 minuty temu, Denwer napisał:

No tego  patologicznego  którym  się  otaczasz  i  od  lat  o  nim  piszesz  tego  ci  współczuję.

Ja  nie myślałem ani  nie  pisałem  że  ukraińcy będą robić  za pół ceny.  Tylko  że     są  dużo  tańszą siłą  roboczą  której  Polsce  brakuje.  Gdybyś  nie  otaczał  się  patologią  to  byś  wiedział  że   ukrainiec  za minimalną  krajową  będzie  pracować  na umowę  zlecenie  a  Polak  już  nie.  (  pomijając  twoje  środowisko  które  pracuje  za mniejszą  stawkę  jak ma na umowie )   

Ty normalnie jak drugi Wałęsa. Jestem za a nawet przeciw. Nie myślałeś, że Ukraińcy będą robić za pół ceny. Tylko, ze są dużo tańszą siłą roboczą. Masło jest maślane co? Biedaku przemęczyłeś się. Idź odpocznij. Bo nie mam sumienia się nad tobą pastwić dalej. Ty sam sobie zaprzeczasz w tych durnotach, które tu wmyślasz. Ukraińcy mający fach w ręku znający język nie są żadną dużo tańszą siłą roboczą. Wiedzą ile zarabia Polak i też tyle chcą

Opublikowano
57 minut temu, many13 napisał:

Absolutna perełka.  Białoruski IPN zajmie się zbrodniami popełnionymi przez banderowca mychajło dudę wszystko upublicznią. Czekam z niecierpliwością?

280026032_3216108138657338_2225676019536257695_n.jpg

278564953_3157890417822262_7538256119272965196_n.jpg

278460008_3157890367822267_2047314584938749982_n.jpg

Może Andrzej o tym nic nie wie.... 😄 tak jak pinokio o inflacji  w pażdzierniku jak kupował akcje

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Mylisz się Ukraina to NIEMCY , FRANCJA , HOLANDIA I inni oni zadecydują bo tam mają uprawy .

Darmo by nie szczekali że lada chwila będzie w Unii .

Nam zajęło to około 25 lat .

Nam tak  ale nie im jak powiadają wojna wszystko przyspieszyła .

Alez ty bezmyślny i naiwny jesteś 😂. Myslisz ze tam ktokolwiek chce placic ciezkie setki miliardow euro bo obrabiaja troche ziemi? Nikt nie chce upainy w UE bo po co komu bankrut ze zdziczalym mafijno korupcyjno zlodziejskim spoleczenstwem. Bycie kandydatem nic nie znaczy bo turcja jest juz nim ze 40 lat. Zachod bedzie wprowadzal upainę do unii tak samo jak ich dozbraja czyli symbolicznie. U nas spoleczenstwo jest glupie i nie zdaje sobie sorawy z kosxtow ktore musialoby poniesc. Z resztą, taki marecek tez nie mogl zrozumiec ze do nich doplacamy. 

• Like 1
Opublikowano

Zdaję sobie sprawę z tego co jest bo tak podają że w Polsce jest już ponad 4 miliony Ukraińców .

Ukraina jak to powiadasz jest bankrutem zachód chce  Ukrainę ich złoża ale nie ludzi . Ludzi do Polski wygonią nic nie dzieje się bez przyczyny  .

Opublikowano

jakiś skansen w Opolu startuje muzyczny. Pamiętam - kiedyś było coś takiego i nawet jak nie było neta to się oglądało w jednym z dwu programów jakie wtedy były. Właśnie z neta przypomniałem sobie że coś takiego było. Nie sądziłem że jeszcze takie archaizmy urządzają no chyba że z politycznych powodów jak ta eurowizja choć i to już myszami zalatuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v