Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

już zapomnieliście ile jadu wypluliście z siebie na zarobek orlenu, azotów, skoków, na majątek morawieckiego, 

słaba pamięć czy 

Nie zapomnieliśmy. My komentowaliśmy jedynie to co robią te firmy. Tak samo jak Morawiecki może powiedzieć, że skoro jest duży popyt to Norwegia zarabia. Tak samo powiem i ja. Jest duży popyt i Norwegia zarabia. Norwegia nie ogłasza się pro polskim krajem tak jak pis ogłasza się rządem najlepiej sprzyjającym obywatelom Polski. Norwegia więc nie musi oszczędzać naszych portfeli bo kasuje tyle ile się da. Ale pis ogłaszający się pro polskim rządem kasuje nas ile się da. NO i najważniejsze my nie namawiamy nikogo by pisał do tych firm, że za dużo zarabiają tak jak Morawiecki namawia młodzież do pisania do Norwegów ośmieszając się na cały świat.

My ośmieszamy obłudę pisu który jako pro polski rząd doi swoich obywateli. A Morawiecki skamle, że ktoś za dużo zarabia taka jest różnica.

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, hubertuss napisał:

My ośmieszamy obłudę pisu który jako pro polski rząd doi swoich obywateli. A Morawiecki skamle, że ktoś za dużo zarabia taka jest różnica.

Sondaż partyjny

Doją a Polacy będą i tak ich wybierać i nie wiem czy twojej krytyki nie widzą ?

Opublikowano (edytowane)

Szczujnia robi robotę pisowi. Ja i to forum nie mamy takiego zasięgu.

Dnia 21.05.2022 o 08:24, PawelWlkp napisał:

Nie porównuj jakiś pseudo sankcji sprzed 10 lat z tym co jest teraz. Żaden ruski ani bialoruski tir nie ma wjazdu, to samo w drugą stronę, porty zamknięte. A ty wyskakujesz z jakimiś pseudo sankcjami na jabłka które jechały przez Białorus i wszyscy o tym wiedzieli. 

Nasi jadą na Białoruś i tam przepinają naczepy. Oddają swoje ruskom a biorą ich i jadą do PL po towar a tamte co zaciągnęli jadą na BY lub RU.. Wszystko się na razie kręci i towar idzie. Na pewno nie jak kiedyś i nie wszystko. Prawda jest taka, że i BY i PL przymyka na to wszystko trochę oko. Oni potrzebują wielu towarów a nasi nie chcą puścić z torbami przewoźników całej ściany wschodniej by następnym odszkodowań nie wypłacać. A czy przepinkę zrobią na BY czy jak kiedyś wielu w PL to co za różnica. Kursy ponoć lepiej się płacą niż przed wojną.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
26 minut temu, hubertuss napisał:

No nie do końca tak jest , weźmy taki TVN od kilkunastu  lat robi reklamę PO i Lewicy i jakoś nie mogą ponownie się przebić , wydaję mi się że partie opozycyjne musiały spaprać rządzenie kiedyś więcej niż PIS robi złego teraz . To co pokazuje publiczna obecnie też mi się nie podoba , Tusk i Ukraina a za mało jest o zwykłych ludzkich sprawach .

7 minut temu, Agrest napisał:

To scena z teatru marionetek?

Ciekawe co ty byś zrobił na ich miejscu ? Cała ściana wschodnia Ukrainy zrównana z ziemią w XXI wieku jak by nie patrzeć w Europie a dla ciebie to tylko teatr , chyba nie piszesz poważnie ?

Opublikowano

Co cię bulwersuje? Że to dwie marionetki wybrane na głowę swoich  państw?

W wyborze jednej sam uczestniczyłem nie mając pojęcia że taki scenariusz napisany po kilku latach będzie.

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Co cię bulwersuje? Że to dwie marionetki wybrane na głowę swoich  państw?

W wyborze jednej sam uczestniczyłem nie mając pojęcia że taki scenariusz napisany po kilku latach będzie.

Ja też nie zakładałem takiego scenariusza że za chleb będę płacił  5,50 zł 

Opublikowano

Tego na razie nie odczuwam.

Ale polityka prowadzona obecnie kwalifikuje się pod sąd polowy z natychmiastowym wykonaniem wyroku.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nasi jadą na Białoruś i tam przepinają naczepy. Oddają swoje ruskom a biorą ich i jadą do PL po towar a tamte co zaciągnęli jadą na BY lub RU.. Wszystko się na razie kręci i towar idzie. Na pewno nie jak kiedyś i nie wszystko. Prawda jest taka, że i BY i PL przymyka na to wszystko trochę oko. Oni potrzebują wielu towarów a nasi nie chcą puścić z torbami przewoźników całej ściany wschodniej by następnym odszkodowań nie wypłacać. A czy przepinkę zrobią na BY czy jak kiedyś wielu w PL to co za różnica. Kursy ponoć lepiej się płacą niż przed wojną.

Chyba do 15km od granicy mają strefę przeładunkowa. Żywność dalej leci w jedną i drugą stronę. Są ewentualnie tylko opuznienia czasowe.

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Tego na razie nie odczuwam.

Ale polityka prowadzona obecnie kwalifikuje się pod sąd polowy z natychmiastowym wykonaniem wyroku.

Jak głosowałeś wcześniej byłeś w większości , zmieniłeś zdanie jesteś w mniejszości i nic tym w tej chwili nie ugrasz .

Opublikowano
32 minuty temu, jahooo napisał:

a co to jest telewizja, bo ja już  z 10 lat nie w temacie ?

są tacy co uważają, że od 2015 wybory wygrywa tvp :D mówiąc jednocześnie, że nikt jej nie ogląda :D 

norweżka z komitetu helsińskiego odpowiedzialna za prace komisji w zakresie praw człowieka w Europie, dla norweskich mediów powiedziała, że: 

– Norwegię stać na przyjęcie uchodźców, możemy pochwalić się dodatkowymi dochodami w wyniku wojny (dochody z gazu i ropy mogą być nawet sześciokrotnie wyższe niż wcześniej szacował rząd), jest wiele krajów, które nie mogą tego zrobić. Lindeman podkreśla, że Norwegia zarabia nie tylko na toczącej się na Ukrainie wojnie, ale także na innych konfliktach.

Polska ma rację i jako sąsiad Ukrainy ma pewne moralne prawo do komentowania tego - mówi Lindeman.

Opublikowano
21 minut temu, nie napisał:

Polska ma rację i jako sąsiad Ukrainy ma pewne moralne prawo do komentowania tego - mówi Lindeman.

Ma prawo ale czy powinna sobie na to pozwalać?😂 To że Norwegia przyznaje się do takich dochodów pokazuje tylko że umie prowadzić politykę.  Ale politykę prowadzi sie raczej w ciszy gabinetów a nie na spotkaniu z młodzieżą i to jeszcze zblazowaną i znudzoną wystapieniem Premiera do granic możliwości.😂

Nie broń wystąpienia Pana Morawieckiego, bo jest nie do obrony. Pieprzy głupoty przy każdej okazji i to jego znak rozpoznawczy. 

A wypowiedź Pani Lindenman to właśnie było fajne polityczne zagranie a raczej uderzenie wyprzedzające. Wiedzą że zaraz i tak ktoś by się przyjebał do nich, wiec zagrali szybciej przed uruchomieniem Baltic Pipe, mają naszych na widelcu. Tak się wypracowuje pozycję w planowanych negocjacjach z oszołomami. Wystarczy zmontować podpuchę i czekać spokojnie.

• Like 1
Opublikowano

many13 dziękuję za komplement nie jestem alfą i omegą coś tam wiem coś udało mi się do kupy poskładać zaczynam się uczyć ,podziwiam jedną twoją rozbudowaną wypowiedź dochodzę do podobnych konkluzji na tematy historyczne co ty ,operacji wojskowej na u a nie można nazwać klasyczną otwartą wojną gdyż ru sek nie pcha piechoty tylko stare czołgi pod zasadzki z j a velin mi , pamiętaj że sieć internet jest amerykańskim wynalazkiem wojskowym i świetnie służy "służbom" do identyfikacji niepokornych obywateli którzy są bardziej wylewni wiadomka każdy chce zabłysnąć intelektem i swoją zdolnością przetwarzania informacji , zapalasz mi świeczkę do której lecę jak ćma. "trust" operacja ,a może pijemy ten sam gatunek kawy ? 

Opublikowano

Zbrodnia w Parośli.

Zbrodnia w Parośli I – zbrodnia dokonana przez sotnię Ukraińskiej Powstańczej Armii pod dowództwem Hryhorija Perehijniaka "Dowbeszki-Korobki" (wg Władysława Filara dowodził Korziuk Fedir ps. Kora) w dniu 9 lutego 1943 na ludności polskiej we wsi Parośla w gminie Antonówka, w powiecie sarneńskim województwa wołyńskiego. Zbrodnia ta była pierwszym masowym mordem UPA i uważana jest za początek rzezi wołyńskiej. Liczba ofiar szacowana jest w granicach do 173 zamordowanych Polaków.

Parośla I była polską osadą złożoną z 26 zagród, które zamieszkiwały ok. 130 osób. Od grudnia 1942 kilkuosobowe patrole UPA, czasem udające partyzantów radzieckich, kilkakrotnie przechodziły przez okolice.

Kilka dni przed atakiem na polską kolonię Parośla I sotnia "Dowbeszki-Korobki" (pierwsza sotnia UPA podległej OUN-B) zaatakowała niemiecki posterunek we Włodzimiercu. Stoczyła tam potyczkę z oddziałem policji pomocniczej złożonym z Kozaków. Zabito jednego Niemca i trzech Kozaków, zaś sześciu wzięto do niewoli. Po drodze do Parośli w lesie sotnia napotkała pięciu mieszkańców kolonii Wydymer rąbiących drzewo. Wszyscy zostali zabici. Mieszkańcy Parośli I nie spodziewali się ataku. Uzbrojona głównie w noże i siekiery sotnia bez problemu weszła do wsi podając się za partyzantkę radziecką, po czym rozstawiła straże w pobliżu polskich gospodarstw. Upowcy weszli do domów i zażądali podania sobie obiadu. W domu rodziny Kołodyńskich, gdzie wkroczyło dowództwo sotni, przesłuchali i zamordowali siekierami sześciu prowadzonych ze sobą jeńców kozackich. Upowcy otoczyli wieś i zatrzymywali każdego, kto chciał przez nią przejechać. Po zjedzeniu obiadu rzekomi partyzanci radzieccy stwierdzili, że Parośla zostanie niedługo napadnięta przez hitlerowców i w związku z tym muszą zabezpieczyć ludność przed ich zemstą za udzielanie pomocy partyzantom. Zażądali, by wszyscy Polacy położyli się na ziemi i pozwolili się związać. Miało to dowieść, że zostali zmuszeni do wsparcia partyzantki i uratować ich od niemieckich represji. Mieszkańcy wsi zgodzili się lub też zostali do tego zmuszeni - napastnicy posługiwali się językiem ukraińskim, a nie rosyjskim, co wzbudziło podejrzenia niektórych Polaków. Związanych i bezbronnych mieszkańców wsi napastnicy zamordowali przy użyciu noży i siekier, zabijając od 149 do 173 osób, w tym kobiety, dzieci i niemowlęta. Ze szczególnym okrucieństwem zamordowano komendanta miejscowego Związku Strzeleckiego Walentego Sawickiego. Udało się uratować jedynie 12 Polakom, w większości dzieciom. Część z nich do końca życia pozostała niepełnosprawna. Majątek zabitych został zrabowany i wywieziony na saniach. Zamordowani zostali pochowani we wspólnym grobie, nad którym usypano kurhan. Wieś Parośla przestała istnieć. Napad przeżyła również sześcioosobowa rodzina żydowska, którą ukrywał w piwnicy Klemens Horoszkiewicz i która nie została odkryta przez sprawców zbrodni. Siemaszkowie podają, że w zbrodni brali udział Ukraińcy mieszkający w sąsiednich wsiach, dobrze znający zamordowanych, zaś napastników określają jako "bulbowców"[ Po odejściu z Parośli oddział Perehijniaka dokonał kolejnej zbrodni na 15 Polakach w Toptach, planował również atak na Wydymer. Ostatecznie nie doszło do niego, gdyż na miejsce spotkania nie stawił się oddział dowodzony przez Ukraińca nazwiskiem Mizowiec, a "Dowbeszka-Korobka" nie chciał ryzykować uderzenia zbyt małymi siłami. W związku z tym część sotni została rozpuszczona, część zaś ukryła się w leśnym obozie. Wiadomość o zbrodni w Parośli rozeszła się następnego dnia, kiedy do wsi pojechał gospodarz z Wydymeru umówiony na spotkanie z zamordowanym jak się okazało gospodarzem Hilarym Boberem, zaś do Wydymeru dotarła ciężko ranna w Parośli Maria Bułgajewska. Do spalonej wsi zaczęli przyjeżdżać również inni Polacy z okolicy. Odwieźli oni rannych do szpitala we Włodzimiercu oraz poprosili o osłonę Niemców z Antonówki. Pod ich osłoną zdołali pogrzebać zamordowanych oraz wykonać fotografie ciał. Jeszcze w 1943 został wzniesiony pierwszy krzyż upamiętniający zabitych, który już nie istnieje. W lesie, w miejscu dawnej kolonii, Ukrainiec Antin Kowalczuk wzniósł pamiątkowy krzyż z informacją, że zbrodni dokonali nacjonaliści ukraińscy. Jest on obecnie jednak bardzo zaniedbany, dotarcie do niego – utrudnione co jest obecnie na rękę, władzom ukraińskim które chcą ukryć tą zbrodnie.

Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

A wypowiedź Pani Lindenman to właśnie było fajne polityczne zagranie a raczej uderzenie wyprzedzające.

wszystko co powie ktoś na polskę to jest super, mądre, itd.

ale jak coś zrobi polska to jest to głupie, śmieszne itd.

nie tylko w tym przypadku, ale ogólnie

jeszcze rząd norweski nic nie powiedział a ty już biegniesz ich usprawiedliwiać i tworzysz kosmiczne teorie jacy to są przebiegli i wykiwali polskę (ta pani raczej skrytykowała rząd norweski, że zarabia dużo pieniędzy w wyniku konfliktów zbrojnych i że powinien więcej przeznaczać na pomoc np. uchodźcom)

a przez głowę nie przejdzie ci myśl, że to polski premier podniósł kwestię wysokich zysków norwegów z gazu i ropy żeby wywrzeć presję społeczną na norwegów że powinni taniej sprzedawać, co może być pomocne w podpisaniu lepszego kontraktu na gaz 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, lassie napisał:

każdy chce zabłysnąć intelektem i swoją zdolnością przetwarzania informacji , zapalasz mi świeczkę do której lecę jak ćma. "trust" operacja ,a może pijemy ten sam gatunek kawy ? 

Primo - błyskanie intelektem to nie moje podwórko bo znam swoją wartość i nie potrzebuję poklasków. Sama wojenka pomiędzy ruskim a banderowcem mało mnie interesi. Żal mam do upadliny, że do tej pory nie przeprosiła nas POlaków za ludobójstwa przez  ich pobratymców na Wołyniu.

Secundo: jeżeli my Polacy nie będziemy zabiegali o pamięć i godne pogrzeby naszych ziomali to znaczy, że jeszcze raz ich mordujemy - naród bez tożsamości, bez pamięci historycznej nie ma prawa bytu. Te chazarstwo w owczej skórze  które po Magdalence jawnie ekonomicznie gnębi nas Polaków ogłaszając poprawność polityczną li  tylko dlatego,, żeby rowek wylizać banderowcom  ma wytyczoną linię postępowania opracowaną dekady temu przez zachodnie wywiady syjonistyczne.

Tercio: Wątpię mamo czy ja panna w kontekście  picia tego samego gatunku kawy. Pijam tylko włoską którą zakupuję w pewnych ilościach podczas każdorazowych odwiedzin krainy miłości, poezji i piękna kultury. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

No żeby telewizja w dobie internetu miała aż taki wpływ jak za Urbana ?

A za co płacą 2 mld roczne? 

15 minut temu, nie napisał:

pani raczej skrytykowała rząd norweski, że zarabia dużo pieniędzy w wyniku konfliktów zbrojnych i że powinien więcej przeznaczać na pomoc np. uchodźcom)

A ona skrytykowała? Powiedziała że powinien więcej przeznaczać na pomoc? 

Opublikowano
10 godzin temu, many13 napisał:

Południe finansowała Stara Europa. - miałem żródła na swoim profilu jeszcze przedwczoraj ale widzę, że ktoś mi grzebie mimo zabezpieczenia - ciekawe, Ktoś robi mi porządki?

rozdwojenie jazni?

9 godzin temu, Desperado napisał:

Na twoim miejscu, nie martwił bym się że znikają jakieś durnowate wpisy stworzone w twojej wyobraźni, ale że może się coś pojawić, a mianowicie jakiś urząd bezpieczeństwa i prokurator.

przymusowe leczenie w kurorcie z drzwiami o klamkach z jednje strony

7 godzin temu, ws71 napisał:

@many13 , zaciekawiłeś mnie powyższym tekstem, może więcej szczegółów co do źródeł

choroba ....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v