Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Ulman napisał:

Nie bądź naiwny jak dziecko. Jak Jabłka od nas jadą do ruskich przez Kazachstan albo Mołdawię to myslisz że jest problem przerzucić coś od ruskich do Orbana jak będzie taka wola? 

Czemu zakładasz że chcą zdobyć? Bo tak się odbywały wojny 100 lat temu? Zdobywając upainę musieliby przejąć pewne zobowiazania co do utrzymania i zarządzania tym bajzlem. Porozpieprzają co się da doprowadzą do bankructwa i ruiny i niech świat odbudowuje jak im tak na upainie zależy.

Finlandia i Szwecja to wejda do NATO jak Turcja im pozwoli. Na razie to tyle znaczy co chęć upainy wejścia do UE.  

Co do ekonomii to pewnie i ty wierzyłeś w brednie że sankcje doprowadzą rosję momentalnie do bankructwa a co mamy? Rubel mocniejszy niż był przed agresją a wiekszość krajów UE grzecznie płaci za gaz w ruskiej walucie. Rosja nie zbankrutuje ani nie upadnie. Nie zdobył Napoleon, nie zdobył Hitler więc i jakies tam sankcje nie doprowadzą jej do upadku. Izolacja na arenie miedzynarodowej totalna? Nie załamuj mnie😂

Co do NS2 to gaz nim popłynie - kwestia czasu. Nikt nie jest zainteresowany wyrzuceniem miliardów w błoto. 

Biznes też wróci do Rosji z powodów jak powyżej.

Lubieją? W jakim to języku?  🤣

Nie porównuj jakiś pseudo sankcji sprzed 10 lat z tym co jest teraz. Żaden ruski ani bialoruski tir nie ma wjazdu, to samo w drugą stronę, porty zamknięte. A ty wyskakujesz z jakimiś pseudo sankcjami na jabłka które jechały przez Białorus i wszyscy o tym wiedzieli. 

No walutę uratowali ale jakim kosztem. Stopy 15 %procent i transfer kasy w jedną stronę. Chcesz tak umocnić złotówkę? To jedynie w upadłym kraju gdzie rządzi dyktator.w każdym innym władza za tydzień na taczkach jedzie. Będą lecieli z wyższego konia na własne życzenie. A że tobie się coś zdaje , masz jakieś przemyślenia sprzed klawiatury. Poczytaj co się na świecie o tym piszę.bo dla twojej ciasnej głowy wszystko co się z twoimi urojeniami nie zgadza to propaganda PiS

Edytowane przez PawelWlkp
  • Haha 2
Opublikowano
35 minut temu, witejus napisał:

tak trudno się domyślić dlaczego?ty już przestań gloryfikować Putina i ruskich a przypominaj też i ich zbrodnie

Przypominam po raz enty fakty historyczne. Ruski człowiek nigdy nie mordował. Tak w Katyniu jak i Smiersz - ruska policja polityczna to było chazarstwo bądż zboczone ukraince w mundurkach NKWD. Od czasów nijakiego chazara Wołodi Ilicza Lenina  Rosja była ogarnięta i sterowana chazarskimi czystkami.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PawelWlkp napisał:

Nie porównuj jakiś pseudo sankcji sprzed 10 lat z tym co jest teraz. Żaden ruski ani bialoruski tir nie ma wjazdu, to samo w drugą stronę, porty zamknięte. A ty wyskakujesz z jakimiś pseudo sankcjami na jabłka które jechały przez Białorus i wszyscy o tym wiedzieli. 

No walutę uratowali ale jakim kosztem. Będą lecieli z wyższego konia na własne życzenie. A że tobie się coś zdaje , masz jakieś przemyślenia sprzed klawiatury. Poczytaj co się na świecie o tym piszę.bo dla twojej ciasnej głowy wszystko co się z twoimi urojeniami nie zgadza to propaganda PiS

Gdzie ten tir nie ma wjazdu? Chyba do ciebie na podwórko? Znajomy właśnie ciężarówkę wypożyczył. By na wschód jeździć. Bo jak wojna wybuchła to posprzedawał swoje starsze i teraz miał za mało bo chyba tylko dwie zostały.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, many13 napisał:

Dlaczego te chazarskie pisowskie nierządy nie zwróciły upadlińcom uwagi, że przy lwowskich lwiątkach zniknęły napisy?

no ja bym nawet nie wiedział że tam jakieś były jakieś napisy bo skąd i dzięki za .... nie wiem - wykład, informację?

powiem tak - trzymaj się ciepło choćby na tym forum bo bez poprawności politycznej trudno się utrzymać gdziekolwiek i nie po to przenośnie i dwuznaczności wymuszono wymyślono aby zbyt wiele pisać otwartym tekstem bo to tylko niepotrzebnie na szwank naraża

w zasadzie do wszystkich czy się z kim zgadzam czy nie z czyimś przekazem to aby mieć pełen obraz trzeba poznać i skrajności a nie udawać że ich nie ma.
;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Nie wiecie czy puławy pracują czy stoją , ciekawe ile pociągną na zakreconym kurku ze wschodu oj min.gospodarki ma ból do głowy ,panowie kupujcie saletrę póki tania na sezon 2023 bo inflacja to dopiero będzie i jeszcze susza się dołoży 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Gdzie ten tir nie ma wjazdu? Chyba do ciebie na podwórko? Znajomy właśnie ciężarówkę wypożyczył. By na wschód jeździć. Bo jak wojna wybuchła to posprzedawał swoje starsze i teraz miał za mało bo chyba tylko dwie zostały.

Tak, wszystko hula. Zamów mi u niego dwa tiry amonowej. Zapłacę w cenie w Rosji za obydwa , a jednego dam ci w prezencie. Na kiedy to ustawisz żebym kasę przygotował.

Opublikowano

Inflacja będzie bo rząd ja podkręca. 14 w sierpniu. Gaszenie inflacji kolejnymi transferami kasy do ludzi to jak gaszenie ognia benzyną.

1 minutę temu, PawelWlkp napisał:

Tak, wszystko hula. Zamów mi u niego dwa tiry amonowej. Zapłacę w cenie w Rosji za obydwa , a jednego dam ci w prezencie. Na kiedy to ustawisz żebym kasę przygotował.

Ja nie wiem co on wozi, że mam ci zamawiać. Ale jeździ na wschód. Więc zakładam, że nie pusto. Będę może dzisiaj widział to zapytam.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, hubertuss napisał:

Inflacja będzie bo rząd ja podkręca. 14 w sierpniu. Gaszenie inflacji kolejnymi transferami kasy do ludzi to jak gaszenie ognia benzyną.

Ja nie wiem co on wozi, że mam ci zamawiać. Ale jeździ na wschód. Więc zakładam, że nie pusto. Będę może dzisiaj widział to zapytam.

A może on na Ukraine jeździ, to jednak też wschód. Każdy chętny może tam jechać z marszu bo mają porty zablokowane i wszystko do wywiezienia i przywiezienia na kołach. Zapytaj tak bez ściemy i napisz jeśli masz informację z pierwszej ręki. Ja mam kontakt z jedna firma z Białorusi i pisałem jak tam wygląda i kogo winią. Znajomi co więcej towaru ciągnęli z tamtych stron mają podobne informacje. 

Po 3, lub 5 czerwca nie przejdzie przez granicę nic z poza krótkiej listy, co nawet jest już opłacone . A teraz przeładunek na granicy. Żaden nasz kierowca nie pojedzie na wschód, bo mu takie emocje nie są potrzebne a lista towarów które można wozić coraz krótsza. 

Taka wiedza i układy mogłaby z ciebie milionera zrobić w tydzień więc zainteresuj się tym.

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano
2 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Taka wiedza i układy mogłaby z ciebie milionera zrobić w tydzień więc zainteresuj się tym.

Wierzysz w te jego bajki?on nie umie wniosku o dopłaty wypełnić ,a tu się wymądrza jak jaki magister😆🤦‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Wierzysz w te jego bajki?on nie umie wniosku o dopłaty wypełnić ,a tu się wymądrza jak jaki magister😆🤦‍♂️

Co Ty gadasz nie potrafi wniosku wypełnić 😜 pewnie te magisterkę kupił ☺️

Opublikowano

No nie za bardzo. Bo ruch teraz na wschód odbywa się parę km za granicę i przeładunek. Wożą jabłka, warzywa  spozywke ogólnie. A na tych przeładunkach kolejki ciągle i problemy więc nikt tam nie chce jechać. A jeszcze lukaszenka raz po raz z jakim pomysłem dziwnym wyskakuje. 

Opublikowano
2 minuty temu, Dziad932 napisał:

Co Ty gadasz nie potrafi wniosku wypełnić

Poszukaj w temacie ,gryka, gdzie dopytuje czy wpisać,gryka czy gryka zwyczajna ,choć to ta sama roślina😊

• Haha 1
Opublikowano

Rozsyłajcie to wszędzie… Proszę skopiować i wklejać po całym FB., bo tam jest miliony ludzi. Wklejać na pisowkie FB, na Polska policja itp… wklejajcie wszędzie. Wklejać pod każdym postem do oporu. Na pewno w ten osób ktoś nieświadomy byc może podłapie. Najważniejsza jest świadomość najpierw świadomość późnej walka. Wklejcie wszędzie gdzie sie da…. (Musicie działać tak jak działają teolle) Pozdrawiam

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1649940462040523&id=100010737542177&__cft__[

Opublikowano

Covid - za słabo  wypadł .

Teraz nowa zaraza będzie wprowadzana już jest komu tak to zależy .

Ospa małpia w Europie. Hiszpania podnosi alarm. Czy grozi nam kolejna epidemia?

Coraz więcej krajów notuje przypadki lub podejrzenia zachorowań na rzadką dotąd wśród ludzi ospę małpią. W Hiszpanii władze ogłosiły alarm. Europejskie media poświęcają chorobie coraz więcej miejsca. Co o niej wiadomo?

https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,ospa-malpia-w-europie--hiszpania-podnosi-alarm--czy-grozi-nam-kolejna-epidemia-,artykul,43739701.html

Opublikowano (edytowane)

Narzekasz na ciągle rosnące ceny paliw? 25tyś. ton właśnie PiSdzielce przekazują za friko ukurwińcom!

Warto obejrzeć...

https://www.facebook.com/niezlomnypatriota/posts/2965980543622687?__cft__[

Jedną z kluczowych postaci "nazistowskich sił desantowych USA" na Ukrainie jest osoba o pseudonimie "Bone face". Ukrywa się w nim obywatel USA, dziedziczny neofaszysta Kent McLellan, który obecnie przebywa w Mariupolu z Frontem Azowskim. Był bezpośrednio zaangażowany w akcje siłowe i rekrutował wolontariuszy w USA i innych krajach. Główną tezą, którą McLillan stale powtarza w całej swojej korespondencji, jest to, że Azow nie walczy za Zelenskiego, NATO czy UE. Według niego Azow to już nie tyle pułk, co pomysł na neonazistowskie "odrodzenie".

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=110824874967467&id=100081198638075&__c

Policzmy głosy - jak szabesgoje rozgryqają naszym krajem Polską.

https://www.facebook.com/Samotnykatowice/posts/109274578454642?__cft__[

Edytowane przez many13
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

A może on na Ukraine jeździ, to jednak też wschód. Każdy chętny może tam jechać z marszu bo mają porty zablokowane i wszystko do wywiezienia i przywiezienia na kołach. Zapytaj tak bez ściemy i napisz jeśli masz informację z pierwszej ręki. Ja mam kontakt z jedna firma z Białorusi i pisałem jak tam wygląda i kogo winią. Znajomi co więcej towaru ciągnęli z tamtych stron mają podobne informacje. 

Po 3, lub 5 czerwca nie przejdzie przez granicę nic z poza krótkiej listy, co nawet jest już opłacone . A teraz przeładunek na granicy. Żaden nasz kierowca nie pojedzie na wschód, bo mu takie emocje nie są potrzebne a lista towarów które można wozić coraz krótsza. 

Jak sie będziesz tak napinał to ci zwieracze puszczą. Myslisz zyczeniowo i sobie wiele rzeczy dopowiadasz. To tak jak marecek wierzy że Tusk trafi do paki tak samo ty że obecne sankcje istotnie zaszkodzą ruskim.😁 Prawda jest bardzo przyziemna Po wprowadzeniu sankcji firmy transportowe czekają na pomoc - GazetaPrawna.pl

"Efekt będzie taki, że wprowadzone sankcje dość umiarkowanie mogą uderzyć w firmy rosyjskie czy białoruskie. W nowej sytuacji przewoźnicy z Białorusi, którzy w dużym stopniu obsługiwali przewozy z UE, mogą odebrać towar z granicy polskiej, gdzie jest możliwość przeładunku, i zawieść go np. do Moskwy, a to dystans ok. 1000 km."

"Per saldo polscy przewoźnicy, którzy jeździli na Wschód, mogą być zatem bardziej stratni niż białoruscy czy rosyjscy, bo tamci zyskują na wyłączność przewozy po Białorusi i Rosji, czyli na znacznie dłuższych dystansach - zaznacza Wroński."

"Dodatkowo część przewoźników z Białorusi czy Rosji nadal będzie mogła wjeżdżać do UE, bo od wprowadzonego w ramach piątego pakietu unijnych sankcji zakazu jest wiele wyjątków. Ciężarówki z obu krajów mogą po drogach unijnych przewozić gaz ziemny, ropę naftową i produkty jej przerobu, a także metale, np. aluminium, miedź czy nikiel. Z zakazu wjazdu mogą też być zwolnione ciężarówki z produktami farmaceutycznymi, medycznymi, rolnymi i spożywczymi, a także z zaopatrzeniem dla placówek dyplomatycznych i konsularnych UE."

No i z ostatniej chwili Rosja blokuje porty, więc USA rozważają zniesienie części sankcji z Białorusi – Biznes Wprost

No i komu faja mięknie od sankcji? 🤣

Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

Jak sie będziesz tak napinał to ci zwieracze puszczą. Myslisz zyczeniowo i sobie wiele rzeczy dopowiadasz. To tak jak marecek wierzy że Tusk trafi do paki tak samo ty że obecne sankcje istotnie zaszkodzą ruskim.😁 Prawda jest bardzo przyziemna Po wprowadzeniu sankcji firmy transportowe czekają na pomoc - GazetaPrawna.pl

"Efekt będzie taki, że wprowadzone sankcje dość umiarkowanie mogą uderzyć w firmy rosyjskie czy białoruskie. W nowej sytuacji przewoźnicy z Białorusi, którzy w dużym stopniu obsługiwali przewozy z UE, mogą odebrać towar z granicy polskiej, gdzie jest możliwość przeładunku, i zawieść go np. do Moskwy, a to dystans ok. 1000 km."

"Per saldo polscy przewoźnicy, którzy jeździli na Wschód, mogą być zatem bardziej stratni niż białoruscy czy rosyjscy, bo tamci zyskują na wyłączność przewozy po Białorusi i Rosji, czyli na znacznie dłuższych dystansach - zaznacza Wroński."

"Dodatkowo część przewoźników z Białorusi czy Rosji nadal będzie mogła wjeżdżać do UE, bo od wprowadzonego w ramach piątego pakietu unijnych sankcji zakazu jest wiele wyjątków. Ciężarówki z obu krajów mogą po drogach unijnych przewozić gaz ziemny, ropę naftową i produkty jej przerobu, a także metale, np. aluminium, miedź czy nikiel. Z zakazu wjazdu mogą też być zwolnione ciężarówki z produktami farmaceutycznymi, medycznymi, rolnymi i spożywczymi, a także z zaopatrzeniem dla placówek dyplomatycznych i konsularnych UE."

No i z ostatniej chwili Rosja blokuje porty, więc USA rozważają zniesienie części sankcji z Białorusi – Biznes Wprost

No i komu faja mięknie od sankcji? 🤣

Problem jest taki, że wyborca pisu jak Paweł jest propagandowo blokowany jak ta ciężarówka na 90 km/h. Blokada polega na blokowaniu informacji z innych źródeł niż te, które pis dopuszcza. Dlatego jest takie oderwanie od realu. Bo informacje jakie docierają do wyborcy pisu to nie jest prawda tylko fikcja, która pisowni pasuje. Inne źródła te z prawdą są blokowane i taki wyborca ma nie szukać info na własną rękę tylko łykać to co serwuje pis. Im się wmawia, że jest totalna blokada ruskich i tyle.

https://granica.gov.pl/index_wait.php?p=b&v=pl&k=w

Jak myślicie co robi te kolejki w Bobrownikach i Koroszczynie po 24 i 20 godzin? Ciężarówki, które niemogą jeździć na Białoruś?

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

No właśnie wciąż się zastanawiam dlaczego ty się tu z takim uporem ośmieszasz.

ty nawet prostych liczb nie rozumiesz a dodatkowo jesteś ślepy, o tobie powiedzieć: głupek, to będzie bardzo duże zawyżenie twoich kompetencji 

2 godziny temu, hubertuss napisał:

pisowska propaganda. 

prosto z brukseli :D buuaaahhhhaaaaaaaaaaaaa - jaki błazen :D 

jeszcze trochę propagandy żeby cię żółć zalała :) 

przeciętne wynagrodzenie wzrosło w kwietniu o 14,1% r/r wobec 12,4% r/r w marcu, a jego roczna dynamika pobiła rekord z 2008. 

Opublikowano
Przed chwilą, nie napisał:

ty nawet prostych liczb nie rozumiesz a dodatkowo jesteś ślepy, o tobie powiedzieć: głupek, to będzie bardzo duże zawyżenie twoich kompetencji 

prosto z brukseli :D buuaaahhhhaaaaaaaaaaaaa - jaki błazen :D 

jeszcze trochę propagandy żeby cię żółć zalała :) 

przeciętne wynagrodzenie wzrosło w kwietniu o 14,1% r/r wobec 12,4% r/r w marcu, a jego roczna dynamika pobiła rekord z 2008. 

Daj już spokój. Wyjaśniłem ci konkretnie. Choć liczby są prawdziwe to statystykami mnożna manipulować. Nie rozumiesz trudno. Zostało ci trolowanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v