Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, witejus napisał:

pejsy ma?

"przecież  my tu mamy jednego żydka  @jacus 

Jacus  - to nasz człowiek - nizinny góral - to tam pod Giewontem kiedyś kolaborowali z adolkowymi ale Ogień ich przepłoszył .

Opublikowano
36 minut temu, many13 napisał:

" A Jachirę ,Sterczewskiego ,Frasyniuka ,Lewandowskiego Rózę Tfu  Cośtam i innych z tej bandy byś nie chciał by odwiedził? = 

Jakira =  dyć to najbardziej kompetentna istotka w tym Knesecie na Wiejskiej, nie grożna z dystansem do rzeczywistości.

131210999_3847729951938681_4182239901758387529_n.jpg

130965757_2925281267688316_8967489086762827426_n.jpg

ana jest walnięta 

Opublikowano
jarecki napisał:

2 minuty temu, dysydent napisał:

no no, jeśli jeszcze zamrożą socjal to mają jeszcze szanse ograć tresera. przynajmniej na krótką metę zanim się nie skapnie.

a sobie wrzucę kamyczek do ogródka . Nie koniecznie ograniczenie socjalu [ zmiejszenie popytu ]  przełoży się na obniżki cen , miejsza sprzedaż = wieksze marżę w celu uzyskania rentownosci . a koszty sprzedaż są dość wysokie 

Nie możesz liczyć na jednakowy poziom sprzedaży cały rok to jest raz dwa to i tak marże pójdą w górę a trzy to nie chodzi o obniżki cen tylko uspokojenie rynku.

Pafnucy napisał:

no to czemu ich chwalisz? nie widzisz co się dzieje? robią się gorsi od platwormersów... a niech idą w pis du.

Nie! Narobili syfu to albo niech teraz podkręcają zwoje i pokażą jacy są mocni albo niech się kompromitują na amen. Już jest za późno. Teraz trzeba szukać dna do odbicia a one nam w tym pomogą.

mirro napisał:

50 minut temu, DTaras napisał:

a se VAT nie odliczę ode kulek. Ale takiemu np. Mirkowi to pomogli, że Ho Ho.

Ale w czym mi pomogli ? Nawozy  kupione przed końcem roku. Pół bańki do wysiania po polach. 

Właśnie wróciły dwa białoruskie samochody z mrożonką, Stały od 28 grudnia na granicy, Teraz trzeba przetrzymać towar odbiorcy, bo na Białoruś mogą wjechać tylko puste ciężarówki. 

Nie wyczułeś ironii? Choć paliwo w agregatach mieli? Bo jest zimno ale nie aż tak...

Ursus932 napisał:

A Ty jak nie napchasz brzucha to będziesz miał siłę do roboty 😊

Jak brzuch napcham to mi się spać będzie chciało...

Pafnucy napisał:

masz rację poniekąd. mi też nie odpowiada ta cała pseudoekologia. no ale, w ten zręczny sposób, odchodzisz od tego o czym piszemy....  a czy ten pis robi coś by nie pisać się na te idiotyzmy unijne?

nie wszystko to idiotyzmy ale trzeba być idiotą aby ot tak się na wszystko godzić.

Opublikowano

Jak w efekcie pójdzie na biomasę to nic. Ciut to dziwne bo skoro kupili na Białorusi to biznes tam mało który Białorusin robi. Przeważnie kasę trzyma ruski... Nasi nie puścili? Bo niewiem...

Opublikowano

Tarcza PFR. Firmy będą musiały oddać nawet 2 mld zł subwencji

Nawet 2 mld zł subwencji będą musiały zwrócić małe i średnie firmy najbardziej poszkodowane przez pandemię, jeśli w ciągu czterech dni, do 15 stycznia, nie rozliczą się z Traczy PFR 2.0 - powiedział PAP wiceprezes Polskiego Funduszu Rozwoju Bartosz Marczuk. Oświadczenie o rozliczeniu najlepiej złożyć jednak do środy 12 styczni

https://businessinsider.com.pl/biznes/tarcza-pfr-do-kiedy-rozliczenie-subwencji-nie-przegap-waznego-terminu/z5lt6wb

Opublikowano

Ameryka doprowadzi w Europie di konfliktu tego szuka i znajdzie nie dogadali się w Genewie..

Rosjanie zażądali gwarancji, że Ukraina "nigdy, przenigdy" nie zostanie przyjęta do NATO, a Amerykanie odpowiedzieli, że takie żądania to "non-starter", czyli, że są nie do przyjęcia

Autor zauważa, że obie strony zdają się przyznawać, że rozmowy są skazane na niepowodzenie, a mimo to wyrażają otwartość na ich kontynuowanie na czas nieokreślony

Przedstawiciel Rosji powiedział, że Moskwa nie ma zamiaru najeżdżać Ukrainy, ale też nie zamierza wycofywać swoich wojsk znad granicy

Wskazał na możliwość wybuchu konfliktu zbrojnego, przywołując ewentualną konieczność obrony Rosji przed atakami ze strony Ukrainy lub Zachodu

Amerykanie odpowiedzieli również na obawy sojuszników, stwierdzając, że nie będą "podejmować decyzji o Ukrainie bez Ukrainy, o Europie bez Europy i o NATO bez NATO"

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pafnucy napisał:

no ale wina to jest Tuska....

a piłeś wina tuska ? ja jeszcze nie 

image.jpeg.bba093b0ebfe94383bc1d8d6af9d3f5c.jpeg

3 godziny temu, Ulman napisał:

Wszystko było z importu a produkcja warzyw i owoców była wieksza niż teraz. Gdzie te nadwyżki eksportowaliśmy?

nie pamiętasz gdzie owoce i nabiał leciały do ruska pamiętasz przez kogo zabronili eksport ? 

3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Większe zarobki na 2022 rok przewidziano także dla osób zajmujących się cyberbezpieczeństwem w KPRM. dobrze chyba ?

2 godziny temu, witejus napisał:

pejsy ma?

niewiem  polskie żydy nie mają 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, many13 napisał:

Jacus  - to nasz człowiek - nizinny góral - to tam pod Giewontem kiedyś kolaborowali z adolkowymi ale Ogień ich przepłoszył .

image.jpeg.b6ce4651043de6b9a4193900748c5dbd.jpeg

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
6 godzin temu, Pafnucy napisał:

a powiedz mi Romanie, kto rządzi aktualnie???

6 godzin temu, Roman176 napisał:

minister rolnictwa z pisu 

5 godzin temu, Pafnucy napisał:

no to czemu ich chwalisz? nie widzisz co się dzieje? robią się gorsi od platwormersów... a niech idą w pis du.

5 godzin temu, Roman176 napisał:

twierdzisz ze gorsi ? czemu ?

5 godzin temu, Pafnucy napisał:

zresztą sam potwierdzasz że rozdupcają  wszystko.

5 godzin temu, Roman176 napisał:

rozdupczą ? a było lepiej czy ziemniaki z Malty i wszystko z importu ?

4 godziny temu, Ulman napisał:

Wszystko było z importu a produkcja warzyw i owoców była wieksza niż teraz. Gdzie te nadwyżki eksportowaliśmy?

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

nie pamiętasz gdzie owoce i nabiał leciały do ruska pamiętasz przez kogo zabronili eksport ? 

Za PO owoce i warzywa leciały do ruska a my mieliśmy wszystko importowane i ziemniaki z Malty? 

Po co znowu robisz z siebie durnia?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Ulman napisał:

Za PO owoce i warzywa leciały do ruska a my mieliśmy wszystko importowane i ziemniaki z Malty? 

Po co znowu robisz z siebie durnia?

znowu jadłeś zupę chińską z nietoperza ? 

Warto przypomnieć, że w 2013 roku, czyli przed nałożeniem sankcji , aż 10 proc. produktów rolno-spożywczych wyeksportowanych z UE do Rosji pochodziło z Polski. Nasz kraj był czwartym dostawcą żywności do tego państwa spośród krajów UE.

a tym czasem za tusia 

Francja zwiększyła o 30 proc. handel żywnością z Rosją

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Przyszłość będzie taka jak przeszłość to znaczy ze będą ludzie bardzo bogaci a inni będą robić za łyżkę ryżu w usa tez jest ze są bogaci i biedni a wszystko idzie zawsze z zachodu na wschód.Nie ma klasy średniej.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

znowu jadłeś zupę chińską z nietoperza ? 

O kuźwa, ale żeś mi pocisnął🥴 Szkoda tylko że jak zwykle mądrze się nie dało😆

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v