Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Można na to spojrzeć z innej strony ,-  u ciebie te 3 bagi w górę to u mnie wejdzie bez mała w 1 mauzer , a jak z piętruję jeden na drugim , a w połowie tak właśnie robię , to ty musisz położyć ponad 5 sztuk do góry , więc akurat ten przykład jest do obalenia 

IMG_20221126_140200.jpg

IMG_20221126_140146.jpg

3 Big bagi w gore to przy moczniku 660kg azotu i 510 kg przy saletrze jak bigbagi po 500kg. A ty ile Zmieścisz azotu w mazerze ?  

W rozsiewacz  2t nawozu do tego na platformę następne do 12 ton wyjazd na pole 3 pola w sumie 20 klocków jakby trza było latać z opryskiwaczem 3 razy. Prędkość aplikacji gdy jest równo i sucho 16-35 km/h. gdy jest mokro do 12. Opryskiwaczem do 20 h rsmu tez by można było rozlać. Tylko za każdym razem powrót na zatankowanie.

Gdy sucho albo przymrozek( ostatnie lata to zapomnij) by jeszcze poszło. Jak normalne warunki(wilgotno) to na 2 ciągniki cały zestaw i wykolejany po kolana.

Powrót na gospodarstwo i wycieczka w druga stronę 40 km kółko żeby obskoczyć opryskiwaczem. 70-80 klocków do zrobienia. Rozsiewaczem 10 km mniej ale nigdy jeszcze nie siadł i lina nie była  potrzebna, a wykolein  tylko tyle co kot napłakał, naprawdę w miejscach gdzie nawet by nie dało rady przejść. Npk i siarka też rozsiewaczem. Wszystko zależny od gleb i specyfikacji pól. Na 50 tonach rozbieżność jakieś 300-400 kg  Z tym co miało być rozsiane 0,6-0,8%. A kawałki te regularne stanowią jakieś 20% areału.

Na plus rsm jest taki że skraje pól jest taki jak i środek. czyli równo aplikowane. Przy rozsiewaczu końcowe 0,5-1m to słabszy bo nie lubię walić na miedze nawozu.wole żeby został w polu.

Tyle co użytkowników tyle opinii.

Edytowane przez NieMadry
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, NieMadry napisał:

3 Big bagi w gore to przy moczniku 660kg azotu i 510 kg przy saletrze jak bigbagi po 500kg. A ty ile Zmieścisz azotu w mazerze ?  

W rozsiewacz  2t nawozu do tego na platformę następne do 12 ton wyjazd na pole 3 pola w sumie 20 klocków jakby trza było latać z opryskiwaczem 3 razy. Prędkość aplikacji gdy jest równo i sucho 16-35 km/h. gdy jest mokro do 12. Opryskiwaczem do 20 h rsmu tez by można było rozlać. Tylko za każdym razem powrót na zatankowanie.

Gdy sucho albo przymrozek( ostatnie lata to zapomnij) by jeszcze poszło. Jak normalne warunki(wilgotno) to na 2 ciągniki cały zestaw i wykolejany po kolana. Powrót na gospodarstwo i wycieczka w druga stronę. 40 km kółko żeby obskoczyć opryskiwaczem. 70-80 klocków do zrobienia. Rozsiewaczem 10 km mniej ale nigdy jeszcze nie siadł i lina była nie potrzebna, a wykolein  tylko tyle co kot napłakał, naprawdę w miejscach gdzie nawet by nie dało rady przejść. Npk i siarka też rozsiewaczem. Wszystko zależny od gleb i specyfikacji pól. Na 50 tonach rozbieżność jakieś 300-400 kg  Z tym co miało być rozsiane 0,6-0,8%. A kawałki też regularne stanowią jakieś 20% areału.

Na plus rsm jest taki że skraje pól jest taki jak i środek. czyli równo aplikowane. Przy rozsiewaczu końcowe 0,5-1m to słabszy bo nie lubię walić na miedze nawozu.wole żeby został w polu.

Tyle co użytkowników tyle opinii.

Co to znaczy ze jest mokro?? 

No właśnie tyle opini co użytkowników. 2t każdy weźmie, wez 4.6t na plecak i 125km to pogadamy 😅

Nie kłam z plusami bo jest więcej 😉

Edytowane przez Tomek90
  • 0
Opublikowano (edytowane)

w 2 mauzerach  +- 900KG azotu . Zaczyna się coroczna dyskusja co lepsze . Ja powiem tak to lepsze co komu pasuje , sam w tym roku miałem w planach zakupić na całość mocznik , bo rsm był gdzieś ponad 4500 , ale jak spadło na ponizej 3 tys to wybrałem rsm, zresztą granuli już nie stosowałem od 2010 roku 

1 godzinę temu, mds212 napisał:

Przy ilu l na ha?

Zależy jak działki pozwalają , ale tak to 180- 200 l/ha , pewnie dużo jeszcze robi jak są pola porozrzucane , u mnie na 30 ha , z 12 mam z 400 m od domu , jadę opryskiwaczem w jedną i w drugą stronę i opryskane mam 2,4 ha i jestem znów 400 m od domu , w godzinę robię ok 2 opryskiwacze , reszta nie wiele dalej , pewnie do 4 km max jest                                                                                                                                                                                                                   

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
54 minuty temu, Agra napisał:

Odnośnie dostaw z ukrainy i ich gospodarstw. Dostałem tego linka:

Ale to jakiś Polak chyba ma takie ranczo tam czy jak. Cały czas idą wagony o czym mowa. Jest piz*a i tyle. 

Agri plus 1200 netto 

• 0
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Tomek90 napisał:

Co to znaczy ze jest mokro?? 

No właśnie tyle opini co użytkowników. 2t każdy weźmie, wez 4.6t na plecak i 125km to pogadamy 😅

Nie kłam z plusami bo jest więcej 😉

Szanowny kolego nie kłamie tylko napisałem jaki ja widzę plusy. Może ty widzisz więcej jako użytkownik.  2 tony nie każdy weźmie na plecak wiec sam nie kłam. 3 ton nawozu nigdy nie biorę nie jestem głupi ani katem sprzętu, jak i tam muszę ciachnąć nawóz za d*pa. A kiedy jest mokro to chyba sam wiesz kiedy ci ciągnik sam się topi i nie trzeba do tego opryskiwacza za d*pa.

Kilka lat temu był taki rok ze na dołkach to woda przelewała się nad kołami do tyłu, jak się jechało przez oczka. 

Wszyscy co maja ciężkie ziemi to wiedz jak to jest dwa dni deszczu i nie daj boże żebyś zjechał z ubitej ścieżki.

Ale jak masz piaski to i po ulewie wykolein nie narobisz.

A jak uważasz ze rsm ma więcej plusów to się . podziel opinia i tyle w teamacie.

A takie moje pytanie czego ty bierzesz 4,6 tony?

Edytowane przez NieMadry
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, NieMadry napisał:

Szanowny kolego nie kłamie tylko napisałem jaki ja widzę plusy. Może ty widzisz więcej jako użytkownik.  2 tony nie każdy weźmie na plecak wiec sam nie kłam. 3 ton nawozu nigdy nie biorę nie jestem głupi ani katem sprzętu, jak i tam muszę ciachnąć nawóz za d*pa. A kiedy jest mokro to chyba sam wiesz kiedy ci ciągnik sam się topi i nie trzeba do tego opryskiwacza za d*pa.

Kilka lat temu był taki rok ze na dołkach to woda przelewała się nad kołami do tyłu, jak się jechało przez oczka. 

Wszyscy co maja ciężkie ziemi to wiedz jak to jest dwa dni deszczu i nie daj boże żebyś zjechał z ubitej ścieżki.

Ale jak masz piaski to i po ulewie wykolein nie narobisz.

A jak uważasz ze rsm ma więcej plusów to się . podziel opinia i tyle w teamacie.

A takie moje pytanie czego ty bierzesz 4,6 tony?

Plusy wypisałem wyżej. Ja przeważnie leje na przymrozku, zrobić koleinę nie sztuka, gorzej później pryskać jeździć, kosić a nawet uprawiać. 

4.6t rsm 32.

• 0
Opublikowano
21 minut temu, ZELKOW napisał:

Nic dziwnego że mieli zaplecze finansowe żeby pójść na Ukraine, 5tys ha w Polsce i jeszcze powiązania z mafią

Więc jak my możemy konkurować z takim kombinatem. Tam można ile kasy mniej wydać na środki produkcji ,transport, magazynowanie. ŚOR które dobrze działają a u nas dawno ich nie ma. O dziwo omacnica nie występuje. Kuku w monokulturze coś koło 8 lat. Pewnie innych chorób i szkodników też brak. Gleby wyjątkowo urodzajne. 

• 0
Opublikowano

Rsm dobrze działa na trawy nasienne czy łąki, to raz. Dwa. Szybko raczej nie działa szczególnie jak jest zimno w marcu. Kilka razy myślałem że sprzedali mi lewy rsm bo jak jechałem z drugą dawką to efektów pierwszej jeszcze nie było widać.  Trzy. Jak komuś rdzewieje opryskiwacz po rsm to rozwiązanie jest proste: codziennie wieczorem trzeba umyć opryskiwacz. Przez trzy lata tak robiłem, później mi się nie chciało i efekt jest. I jeszcze jedno. Krystalizuje się formą amidowa, także ten płynny rsm, który nie zamarzł szybciej zadziała. 

• 0
Opublikowano

Co roku kłótnia co lepiej działa. Rsm, saletra, mocznik……

a ja w tym roku powiem jeden ch*j bo wszystko za drogie przy cenach zbóż czy rzepaku….. posiać, polać trzeba ale  w tym sezonie były jeszcze perspektywy wysokich cen a teraz zapowiada się tylko taniej. 
u mnie na wsi poza ludźmi co mają sporo krów i maja nawozy wszystkie to u reszty średnio, nawet gosp po 120ha maja tylko polowe tego co potrzebują.

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Co roku kłótnia co lepiej działa. Rsm, saletra, mocznik……

a ja w tym roku powiem jeden ch*j bo wszystko za drogie przy cenach zbóż czy rzepaku….. posiać, polać trzeba ale  w tym sezonie były jeszcze perspektywy wysokich cen a teraz zapowiada się tylko taniej. 
u mnie na wsi poza ludźmi co mają sporo krów i maja nawozy wszystkie to u reszty średnio, nawet gosp po 120ha maja tylko polowe tego co potrzebują.

najlepsze jest to co najtaniej wychodzi i w tym roku mocznik import i rsm 32, i to są spore różnice wzgl saletry saletrzaków czy saletrosonów

8 godzin temu, Agra napisał:

Więc jak my możemy konkurować z takim kombinatem

A myślisz że w Polsce takich nie ma

tu chodzi o to że Ukraina ma czarnoziemy, które rodzą pewien plon bez nawożenia który ty w Polsce na słabszych glebach z nawozeniem nie osiągniesz i tyle

po prostu  w kraju ziemia droga trzeba sprzedać, i jechać na UK za tą cenę x 5czyx 10 ha kupić i nie marudzić

• 0
Opublikowano

Tak, tylko nigdy nie stosowałem mocznika na zboża, a na pszenice po kukurydzy jak dokorzewic mocznikiem? Kiedy on zadziała na 1 dawke?

w rzepaku mogą dać sam mocznik bo w połowie października dałem po 160kg/ha wiec głodu nie ma 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Ale to jakiś Polak chyba ma takie ranczo tam czy jak. Cały czas idą wagony o czym mowa. Jest piz*a i tyle. 

ale widzisz że tam są Polskie silosy suszarnie i Niemieckie graty? Do producentów tego złomu dokładać nie trzeba a tobie to suszowe to dopłaty do nawozów, to ogólnie dopłaty , zwrot akcyzy krus itd.

i jeszcze tanio zboże  można kupić

to kto po tobie będzie płakać, przyjdzie moment że powiedzą nie opłaca się to nie rób i tyle 

4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Tak, tylko nigdy nie stosowałem mocznika na zboża, a na pszenice po kukurydzy jak dokorzewic mocznikiem? Kiedy on zadziała na 1 dawke?

w rzepaku mogą dać sam mocznik bo w połowie października dałem po 160kg/ha wiec głodu nie ma 

też mam ten dylemat i na pszenicę po kuku jednak saletra, a mocznik na rozkrzewione dam wcześniej i tyle, 

od kilku lat jechałem tylko na rsm

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, pawelek98 napisał:

ale widzisz że tam są Polskie silosy suszarnie i Niemieckie graty? Do producentów tego złomu dokładać nie trzeba a tobie to suszowe to dopłaty do nawozów, to ogólnie dopłaty , zwrot akcyzy krus itd.

to kto po tobie będzie płakać, przyjdzie moment że powiedzą nie opłaca się to nie rób i tyle 

też mam ten dylemat i na pszenicę po kuku jednak saletra, a mocznik na rozkrzewione dam wcześniej i tyle, 

Rsm ma inne formy, mocznik potrzebuje czasu i temperatury.

• 0
Opublikowano

no i otrzeźwieli i czerwień na giełdach się pojawia, ciekawie jak na koniec dnia

1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Rsm ma inne formy, mocznik potrzebuje czasu i temperatury.

też tak  myślałem

obejrzyj dokładnie

• 0
Opublikowano
51 minut temu, pawelek98 napisał:

Wszystko się zgadza z tym że to jest pokazane tylko  jedno gospodarstwo. Ile podobnych lub większych jest na Ukrainie ? Połowa ziemi ornej w tym kraju należy do osób które za nią zapłaciły bądź płacą kapitałem niewiadomego pochodzenia przelanego często z rajów podatkowych. Zużywają dziennie 1000 m sześć gazu szkjoda że ceny nie powiedzieli po ile za niego płacą . U nas wina putina gaz w kosmicznej cenie i opłacalność suszenia wątpliwa.

Idąc dalej my mamy swoją unię i obowiązują nas zupełnie inne zasady wymogi itp. Tam wystarczy jeden zabieg insektycydem a my latamy z opryskiwaczami całe lato i patrzymy czy znowu coś nie wyjdzie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Ale oczywiście że za mną nikt nie będzie płakał ani za nikim innym z tego forum. Gdybym mógł to sam bym tam wydzierżawił trochę pola i się przeniósł ale to za dziki kraj jak nie masz zaplecza kasy żeby opłacić to wszystko to szkoda ruszać d*py. Pilnuje roboty bo dobrze mi płacą , kolejna podwyżkę dostałem. 

Dawałem mocznik i super sprawa na zboża i rzepak tylko na pszenicę musi być wilgoć i wczesną wiosną bo jak dasz na drugą dawkę i pociągnie susza to będzie palić no i jest większa presją mączniaka. A rzepak ja dawałem 1 kwietnia jakoś tak to trzymał kolor i wigor jak po rsm i tak myślę czy nie lepiej było go dać na drugą dawkę a nie na trzecią . W ubiegłym roku nie dawałem bo nie miałem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v