Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Najlepiej cicho siedzieć i niech tam naz zalewa ziarno z Ukrainy, które miało tylko tranzytem przejechać 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

W Polsce Ruskie byli i dalej ich chcą by do Polski przybyli .

Bo jak Ukra padnie to i nas przytulą .

kto k**wa powiedział że musza Polskie kupić nie muszą , nie ma takiego przymusu .

Mogą pszenicę nawet Egiptu sprowadzać wolno im , Polski rolnik taki h*j ma dogadania .

Nawozy z całego świata są sprowadzane do Polski i tak samo z pszenicą .

Po prostu przegrywamy ekonomicznie .

Galan znajdź mi drugi taki durny kraj który tak wspiera Ukrainę niszcząc własny kraj?

25 minut temu, krilan06 napisał:

Ten tańszy chleb to my zobaczymy jak świnia niebo

Tak jak tanie paliwa z tytułu taniejącej baryłki, każdy widzi jak jest.

31 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Suszowe też oddasz tym złodziejom?

Po drogach wybudowanych/wyremontowanych za rządów pisu też nie będziesz jeździł ?🤣

I co jeszcze byś chciał? Ty już  oddałeś? Mnie jeszcze nikt nie dał.

A co to oni za swoje zrobili? Pusty jesteś jak balon.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 7
  • 0
Opublikowano

@Wicherek niestety taka jest prawda ,Kler jest z PiSem i generalnie mamy już prawie dyktat ,zobacz co jest w sądownictwie ,żaden sędzię się nie wychyli ,bo leci na zwolnienie.Obym się mylił ,ale zobacz jak pilnują głosowań i każda próba odwołania kończy się fiaskiem.

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

tacy rolnicy do 50 ha patrzą na nich jak na wybawców 🤣

Na kogo mają patrzeć?na PIS nie,na peezel nie, na platformę nie to na kogo? pedzia Biedronia czy płaczącego Szymusia

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Galan znajdź mi drugi taki durny kraj który tak wspiera Ukrainę niszcząc własny kraj?

Durnym to byłby ten, który nie dołożyłby wszelkich starań, żeby  Ukraina zatrzymała tę czerwoną zarazę.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

W kolejności państwa których bez ukraińskich zbóż nastąpiło by  załamanie produkcji zwierzęcej Włochy,Hiszpania[najwiekszy w Unii producent i eksporter wieprzowiny] , Dania, prawdopodobnie też Niemcy przytulili kilka mln ton i co najciekawsze tamtejsi rolnicy siedzą cicho, bo to zboże przetwarzają  i zwiekszają swój zarobek w Polsce jest dokładnie odwrotnie

O czym to świadczy? Gdzie w takim razie są te wszystkie wymogi chemizacyjne, restrykcje sanitarne, na zawartości substancji zakazane w UE? Ja się pytam dla kogo te obostrzenia i w jakim celu wycofuje się nowe substancje ? 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

A co to oni za swoje zrobili?

A który rząd za swoje zrobił? 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, tmk1974 napisał:

Durnym to byłby ten, który nie dołożyłby wszelkich starań, żeby  Ukraina zatrzymała tę czerwoną zarazę.

Ukraina to se może zatrzymać, tak samo jak i my. Już lecisz ją odbudowywać? To nie wojna o Ukrainę czytaj wyżej...uświadomicie to sobie jak wejdą nie daj Boże do UE.

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Pafnucy napisał:

Najlepiej cicho siedzieć i niech tam naz zalewa ziarno z Ukrainy, które miało tylko tranzytem przejechać 

Przecież czy  to by przejechało tranzytem,czy zostaje u nas to nie ma wiekszego znaczenia tak na logikę: dociera do naszych portów, wypiera nasze ziarno, krajowe zostaje bo w to miejsce jest eksportowane ukraińskie[tańsze],czyli i tak zostajemy z naszym na ktore brak chetnych bo hodowla w kraju zamiera , a jeszcze rok temu na tym forum była wiekszość rolników że tylko eksport ziarna zapewni świetlaną przyszłość producentom zbóż w kraju

• 0
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Ukraina to se może zatrzymać, tak samo jak i my. Już lecisz ją odbudowywać? To nie wojna o Ukrainę czytaj wyżej...uświadomicie to sobie jak wejdą nie daj Boże do UE.

Jak się jej pomoże, to jest szansa. W cztery dni kacap miał zająć Kijów. 

2 minuty temu, witejus napisał:

trochę

To powinieneś wiedzieć na czym stoimy, kto nas rozgrywał i na kogo możemy liczyć (he, he). Ostatnie 300 lat powinno dawać dużo do myślenia, zwłaszcza dzisiaj.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Mi tam z Kołodziejczakiem tak średnio po drodze, ale jak widzę jakie tutaj persony usilnie deprecjonują agrounię, to coraz bardziej się do nich przekonuję xD 

Dobry powód, żeby zaryzykować losem kraju.😦

Edytowane przez tmk1974
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

hubertb- przez kilkadziesiat lat mieliesmy proboszcza,chlop ze wsi , gdy on odprawial msze w intencji deszczu-pare razy sie trafilo- to zawsze potem padalo.....nie wiem czy przypadek,zrzadzenie losu czy to ze kiedys  musi zaczac padac  ale tak bylo.

czytalem we  czwartek wypowiedz jakiegos czlonka krajowej izby producentow zboza ze jeszcze 100 tysiecy ha kukurydzy jest nieskoszonych.

mi jednego roku snieg polamal kawalek,nie bylo co i jak zbierac. 

To niech jeszcze więcej pola nabiorą,to się wyrobią

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, tmk1974 napisał:

Jak się jej pomoże, to jest szansa. W cztery dni kacap miał zająć Kijów. 

I dobrze, nie zajął, wojna się nie skończyła i nie wiadomo jaki będzie finał.

Żal mi jest tam zwykłych ludzi, ale ziem i tego ziarna Niemieckiego czy Amerykanskiegi zalewającego nasz rynek mi nie żal. Są bogatsze kraje które powinny ich wspierać A nam wstrzuje się pieniądze z UE w imię czego?

3 minuty temu, tmk1974 napisał:

Dobry powód, żeby zaryzykować losem kraju.

Rozumiem że  twierdzisz że  idzie ku lepszemu jak Obecna wladza zostanie? 

• 0
Opublikowano

59 minut temu, ws71 napisał:

@maszek1980a dostają 3,50 netto,ale to jedyna gałąź która nie została przehandlowana zachodnim korporacją

Po prostu produkcja jest dosyć ciężka, a krowy wolniej przyrastają niż świnie czy kurczaki. Do tego potrzebują objętościowki której transport z dalszych rejonów jest średnio opłacalny.  

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

I dobrze, nie zajął, wojna się nie skończyła i nie wiadomo jaki będzie finał.

Żal mi jest tam zwykłych ludzi, ale ziem i tego ziarna Niemieckiego czy Amerykanskiegi zalewającego nasz rynek mi nie żal. Są bogatsze kraje które powinny ich wspierać A nam wstrzuje się pieniądze z UE w imię czego?

Powinny, ale jak zwykle mają to w d*pie, bo nie były pod ruskim butem. My to niestety musimy  to robić, bo wiemy co nas może spotkać. Taka już uroda naszego położenia. 

2 minuty temu, jajonasz napisał:

uderz w stół... xD 

Rozwiń swoją głęboką myśl....

• 0
Opublikowano

57 minut temu, witejus napisał:

Przejdź no się po sklepach , to zobaczysz ten ,,tańszy" chleb"😆

Jak się już ludzie przyzwyczaili do takich cen,  to one szybko nie spadną. Nie zmienia to faktu, że jakby pszenica drożała, to chleb by drożał jeszcze bardziej. PiS-owi przed wyborami na tym nie zależy. Widać zjadaczy chleba jest więcej niż producentów ziarna. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Jak się już ludzie przyzwyczaili do takich cen,  to one szybko nie spadną. Nie zmienia to faktu, że jakby pszenica drożała, to chleb by drożał jeszcze bardziej. PiS-owi przed wyborami na tym nie zależy. Widać zjadaczy chleba jest więcej niż producentów ziarna. 

Bardziej drożeje przez koszty energii i koszty transportu niż przez cenę zbóż 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v