Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Jesienią jechałem na skup to kubota z rozpędu na blokadach ledwo wyszła, a miałem 21t netto, czyli jakies 28 brutto

Kliniec to 0-31? u nas chcieli 2k za 4oske, czyli jakies 20ton, wysypaliśmy już tego trochę, pomaga na chwilkę. Chcąc to zrobić po bożemy to by trzeba było porządnie wykorytować, zrobić porządne mury oporowe i dopiero budować drogę. Czy to ma sens na 3-4 auta w sezonie? Dla mnie nie.

Czym ładujesz?

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, gustaww napisał:

Jak to policzyleś ? Woziłem kruszywo przez jakiś czas, jak ci piachu nawiozą to 3cm będzie. 

1m3 2,5t, wywrotka 25t czyli 10m3/150m² to około 7cm

• 0
Opublikowano (edytowane)

Haha no nieźle, skąd takie dane masz?  W takim razie proponuję kruszywo  2-8 to będzie około 20cm grubości. Patelka była zawsze z górką, często ciężko było plandekę rozłożyć. Wszystko zależy do towaru, zawartości %różnych frakcji. Z moich obserwacji im więcej grubego tym lepiej bo się łupie pod wpływem ciężaru na mniejsze frakcje . I patelkę licz 27 ton, teraz zestawy lekkie są.

Edytowane przez gustaww
  • 0
Opublikowano

Ok, 7,2cm😁

No tak, rozsypiesz kamienie 8cm, a luki pomiędzy nimi błotem wypełnisz. Zyskasz na grubości podłoża.

To tylko prosta matematyka. Czy kamień 0,2 czy 8cm zagęścić musisz.

Mi pod asfalt położyli układaczką do asfaltu patelnię klińca na prawie 300m². Miało być 5cm, ale im bliżej końca tym bardziej opuszczał równarkę żeby starczyło. No i tak nie starczyło🤭

• 0
Opublikowano (edytowane)

Trochę mnie zaciekawiło to , że ładujesz kruszywa że ledwo się plandeka naciąga , i aż sprawdziłem ile waży m3 kruszywa , zależnie od rodzaju od 1,3 do 2 ton , to licząc tylko 1,3 tony i dla patelki o poj . 40 m3 , to pełna patelka ważyłaby przeszło 50 ton

1M3 KRUSZYWA – ILE TO KILOGRAMÓW LUB TON?

Dla bardziej dociekliwych prezentujemy przeliczniki z podziałem na rodzaje kruszyw:

Rodzaj Kruszywa Tony na 1m3
Grysy 1,3 - 1,5
Piaski 1,5 - 1,6
Pospóła 1,8 - 2,0
Otoczaki 1,6 - 1,7
Mieszanki kamienne dolomitowe 1,7 – 1,8
Mieszanki kamienne porfirowe 1,5 – 1,7
Tłucznie porfirowe, mineralne 1,4 – 1,6
15 minut temu, gustaww napisał:

Haha no nieźle, skąd takie dane masz?  W takim razie proponuję kruszywo  2-8 to będzie około 20cm grubości. Patelka była zawsze z górką, często ciężko było plandekę rozłożyć. Wszystko zależy do towaru, zawartości %różnych frakcji. Z moich obserwacji im więcej grubego tym lepiej bo się łupie pod wpływem ciężaru na mniejsze frakcje . I patelkę licz 27 ton, teraz zestawy lekkie są.

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

No i tu jest problem, jak kupisz więcej pyłku skalnego niż kamienia to Twoje wyliczenia są poprawne. Jeśli się znasz to wiesz jak ten materiał ma wyglądać,  duży kamyk pod wpływem zagęszczania  pęka i się klinuje, pyłek się rozłazi  , różnicę widać i czuć. Teoria teorią a praktyka pokazuje co innego.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Trochę mnie zaciekawiło to , że ładujesz kruszywa że ledwo się plandeka naciąga , i aż sprawdziłem ile waży m3 kruszywa , zależnie od rodzaju od 1,3 do 2 ton , to licząc tylko 1,3 tony i dla patelki o poj . 40 m3 , to pełna patelka ważyłaby przeszło 50 ton

Szkoda że już nie jeżdżę , zrobił bym zdjęcie jak jest nawalone z czubem. No i pamiętaj że patelki różne są, na mój zestaw wchodziło 27.200kg i kruszywa 2-8 to musiał rozciągać na naczepie.

• 0
Opublikowano

Cena 1300 netto , wczoraj dogadane , dostawa od 10 do 20 lutego

1 minutę temu, Daro20 napisał:

Chciałem się czegoś dowiedzieć o cenie a tu dwie ostatnie strony jakiegoś pier..olenia w tym szefo....

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Konsumpcja . PZZ Kraków , Woziłem 2 patelki w styczniu , ale się wstrzymałem , bo sądziłem że się coś więcej utarguje na luty , a tu zledwością mam tą cenę co w styczniu , bo już 1280 mi powiedzieli , ale że już w styczniu brali i parametry dobre , to jest tak jak było 1300

32 minuty temu, Damianek20 napisał:

Konsumpcja czy pasza i u kogo 

Jak giełda , jakieś odbicia ?

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Nie, tak nie twierdze. Tylko twierdze ze trzeba umieć ponieść konsekwencje za swoje decyzje. Ja jak coś spieprzę to mniej, albo nic nie zarobie, albo wręcz dołożę do biznesu. Ty jak coś spieprzysz to sytuacja jest taka sama. Tu jak ktoś spieprzył to nawet nie powiedział przepraszam.

Rozumiem, że chodzi o Turów. Po prostu ręce opadają.  Popatrz na całość tego problemu, a nie wycinek. Prosty przykład. Twój sąsiad nie lubi Cię i ma szwagra milicjanta. Wyjechałeś na wieś motorem do sklepu 100 metrów bez kasku, sąsiad zadzwonił do szwagra i sprawa załatwiona - płacisz mandat. Spieprzyłeś i nie waż się złego słowa powiedzieć o sąsiedzie i jego szwagrze. Tak? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@zbyszek8201 Z tego co spojrzałem to Cedrob Rypin na 31.01 (może być aktualnie inna cena ) ceny netto poniżej, także w Raciążu o 10 zł mniej pewnie bo zawsze ostatnio tak było

Pszenica 1290

Pszenżyto 1080

Jęczmień 1100

Edytowane przez Norman
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Agrest napisał:

Ok, 7,2cm😁

No tak, rozsypiesz kamienie 8cm, a luki pomiędzy nimi błotem wypełnisz. Zyskasz na grubości podłoża.

To tylko prosta matematyka. Czy kamień 0,2 czy 8cm zagęścić musisz.

Mi pod asfalt położyli układaczką do asfaltu patelnię klińca na prawie 300m². Miało być 5cm, ale im bliżej końca tym bardziej opuszczał równarkę żeby starczyło. No i tak nie starczyło🤭

Chciałbym zobaczyć ten asfalt po paru latach jak wygląda z tak marną podbudową ,27 ton na 300 metrów kwadratowych to tyle co nic

Edytowane przez slonju77
Błąd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v