Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

ty pewnie miales niejedno i nie widze zeby pomoglo 🤣moze twoje leki akurat jemu pomoga 😂.

i tak od zawsze bylo,od tysiecy lat jest coraz gorzej..

dla mnie to byl najlepszy rok odkad gospodarze -w 95 zaczalem.

No rozumiem o co biega,   :P  zawsze sprzedawałeś po 50kg zboża i snopek słomy, a w tym roku walisz po 100kg i dwa snopki słomy.    :P

• 0
Opublikowano
10 minut temu, grys napisał:

Witam ktoś się wybiera na protest do Nagłowic ja bym się chętnie wybrał wie ktoś coś o której i gdzie dokładnie jeśli tak to proszę o info

W jakiej sprawie będzie ten protest? 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

ty pewnie miales niejedno i nie widze zeby pomoglo 🤣moze twoje leki akurat jemu pomoga 😂.

i tak od zawsze bylo,od tysiecy lat jest coraz gorzej..

dla mnie to byl najlepszy rok odkad gospodarze -w 95 zaczalem.

Oczywiście, że miałem niejedno - ale jako prowadzący😁 Dlatego wiem, że twój przypadek jest beznadziejny i nie pomogą ci żadne leki i żadne konsylium😆

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Palcem pogrozi? 

Nawet tego nie może, to zarządzenie unijne by na obszar unii wpuszczać zboże bez cła i ograniczeń w ramach pomocy ukraińcom, jak myślicie po co wprowadzono kategorię ,,zboże techniczne"?

• 0
Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

mamy w społeczeństwie imbecyli dla których tylko cena się liczy. 

ci imbecyle uważają się za cwanych biznesmenów którzy wykorzystują okazję do dobrego zarobku.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał:

Człowieku w co ty wierzysz? jaki by nie był rząd nie ma już za dużo nic do gadania, może tyle na ile pozwoli unia.

Unia stała się uniwersalnym straszakiem, na które można zwalić wszystko. U nas mamy czasem większe obostrzenia niż są w innych krajach Unii, a od niektórych mniejsze. 

Ma ktoś kontakt z Wielką Brytanią? Jak tam się u nich sprawy mają po wyjściu z Unii? Ciekawe jak narzekają rolnicy w Norwegii albo Szwajcarii? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał:

Unia stała się uniwersalnym straszakiem, na które można zwalić wszystko. U nas mamy czasem większe obostrzenia niż są w innych krajach Unii, a od niektórych mniejsze. 

To nie straszak tak pewnie ma być, dopłaty też są nierówne.

Edytowane przez Desperado
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Ma ktoś kontakt z Wielką Brytanią? Jak tam się u nich sprawy mają po wyjściu z Unii? Ciekawe jak narzekają rolnicy w Norwegii albo Szwajcarii? 

Nie wiem czy wiesz ale Angole mają teorię i wytłumaczenie na każde ze swoich dziwactw. Jeśli zaczęli by chodzić na rękach pewnie też twierdzili by że to bardziej eleganckie dostojne lub praktyczne. 

Norwedzy i Szwedzi mają zupełnie inna sytuacje niż my i oni na rodzimy rynek zbytu narzekać nie mogą. 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, hubertb napisał:

W jakiej sprawie będzie ten protest? 

By mrozów nie było, by wiosną dało się wjechać na pole, by potem deszcz padał, i by na żniwa było sucho ;) 

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Unia stała się uniwersalnym straszakiem, na które można zwalić wszystko.

Może nie wszystko ale większość, część jest nadgorliwością naszych urzędasów ,większość durnymi wymysłami unijnych.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

By mrozów nie było, by wiosną dało się wjechać na pole, by potem deszcz padał, i by na żniwa było sucho ;) 

To lepiej czerwone kokardy na kominach powieszać lub księdzu na msze dać. Skuteczność zabiegów podobna. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

hubertb- przez kilkadziesiat lat mieliesmy proboszcza,chlop ze wsi , gdy on odprawial msze w intencji deszczu-pare razy sie trafilo- to zawsze potem padalo.....nie wiem czy przypadek,zrzadzenie losu czy to ze kiedys  musi zaczac padac  ale tak bylo.

52 minuty temu, witejus napisał:

Dla ciebie był, ciekawe co powiedzą ci co mają jeszcze kukurydzę w polu, magazyny pełne zboża ,rzepaku

czytalem we  czwartek wypowiedz jakiegos czlonka krajowej izby producentow zboza ze jeszcze 100 tysiecy ha kukurydzy jest nieskoszonych.

mi jednego roku snieg polamal kawalek,nie bylo co i jak zbierac. 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

Dla mnie też był ,przyszły nie zapowiada się dobrze, ale do listopada jeszcze cały rok

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Leszy napisał:

Będą. Pewnie się okaże, że żadnej reprezentacji rolników w sejmie nie będzie. 

Na kogo oddane nie będą zmarnowane?

25 minut temu, jacus napisał:

hubertb- przez kilkadziesiat lat mieliesmy proboszcza,chlop ze wsi , gdy on odprawial msze w intencji deszczu-pare razy sie trafilo- to zawsze potem padalo.....nie wiem czy przypadek,zrzadzenie losu czy to ze kiedys  musi zaczac padac  ale tak bylo.

czytalem we  czwartek wypowiedz jakiegos czlonka krajowej izby producentow zboza ze jeszcze 100 tysiecy ha kukurydzy jest nieskoszonych.

Teraz może być podobnie, widziałem niedaleko pole to mizernie to wygląda,  dużo śniegu już na tę chwilę u nas i będzie strata niesamowita. Pod znakiem zapytania są już uprawy na następny rok, gruba warstwa śniegu prędko nie zejdzie. Nic tylko jeszcze drogie nawozy kupić na sezon i będzie ,,wesoło"

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Pod sandomierzem jeszcze sporo kukurydzy stoi.

Na placu w Sobótce leży około 70t mokrej nakrytej śniegiem

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Na kogo oddane nie będą zmarnowane?

Teraz może być podobnie, widziałem niedaleko pole to mizernie to wygląda,  dużo śniegu już na tę chwilę u nas i będzie strata niesamowita. Pod znakiem zapytania są już uprawy na następny rok, gruba warstwa śniegu prędko nie zejdzie. Nic tylko jeszcze drogie nawozy kupić na sezon i będzie ,,wesoło"

no właśnie i cena pszenicy max 1000 za tonę  nawozy kupione po 3-4 tyś i tu każdy Ci powie ze jesteś pazerny bo za 1000 nie sprzedałeś w żniwa bo przecież bardzo opłacalne to jest i zostanie Ci z tysiak....

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Najlepsze jak w Agrobiznes pokazali skład z nawozami, i sprzedawca taki zmartwiony że marny ruch, tylko ryczałtowi rolnicy czasem coś kupują bo vat wraca. A magazyny pełne, asortyment jak nigdy, a koszty magazynowania duże. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v