Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, grzeskw75 napisał:

Jeżeli według Ciebie afery PiS przy PO to błahostka to ja nie wiem skąd czerpiesz informacje. Wyprzedaż była wtedy i jest teraz chociaż sprzedaż Lotosu, poczytaj to będziesz wiedział w czyje ręce to poszło. Ogromne pieniądze które idą na propagandę w TVP to nie afera? Kara za niestosowanie się do wyroków TSUE ( Ziobro sądy reformuje od 2015 roku i nic nie zrobił dla społeczeństwa tylko je upolitycznił), komin w Ostrołęce, blok elektrowni Bełchatów, przecież to są ogromne pieniądze które poszły w błoto. Albo nawet przekop mierzei, może kiedyś coś z tego będzie, ale narazie odtrąbiono sukces i gdzie te tankowce co miały tam pływać ? Czym PiS wygrało wybory: dali mnóstwo plusów, zadłużyli kraj a nas wszystkich dalej robią w balona chociaż na cenie paliw. Wybór jest trudny i nie ma na kogo głosować bo te same mordy przy korycie od Okrągłego Stołu, ale dla mnie PiS to żaden patriotyzm, tylko dalsze rozkradanie kraju. Zauważ, że jak tylko ktoś powie coś źle na temat rządzących to zaraz jest atak na Polskę, na wiarę, na kośció

Zapomniałeś wspomnieć o wyborach kopertowych Sasina.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Przy większym zamówieniu już z cenami schodzą, to by znaczyło że z towarem uciekają

jak weźmiesz całe auto, przy trzech tonach po 50 na tonie udało się urwać.

• 0
Opublikowano
Dnia 8.12.2022 o 06:58, Michał88 napisał:

Mam kolegę na ukrainie, a może miałem bo kontakt się urwał jakiś czas temu. Wiem jak struktura gospodarcza tam wygląda. Nie wszystko jest w rękach zagranicznych, państwo tam dało w użytkowanie ziemie chłopom - coś jak u nas kowr tyle że tam prawie za darmo. Zwykły ukraiński chłop tam za wiele nie ma, jak jest koszenie kukurydzy to jeździ sieczkarnia stacjonarna a oni maczetami ścinają kuku na kiszonkę i na przyczepę ładują. Takich małych gospodarzy to jest bardzo dużo- każdy we wsi. Jednak ba sklepowych półkach żarcie mają a więc da siebie też musza produkować.

Robiłem z Ukraińcami to.mowili ze każdy na wsi ma od 5 do 10 ha. Reszta jest molochów. Mówił że swoją ziemię miał a.przez granice 5000ha było w rękach zagranicznych.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jeżeli według Ciebie afery PiS przy PO to błahostka to ja nie wiem skąd czerpiesz informacje. Wyprzedaż była wtedy i jest teraz chociaż sprzedaż Lotosu, poczytaj to będziesz wiedział w czyje ręce to poszło. Ogromne pieniądze które idą na propagandę w TVP to nie afera? Kara za niestosowanie się do wyroków TSUE ( Ziobro sądy reformuje od 2015 roku i nic nie zrobił dla społeczeństwa tylko je upolitycznił), komin w Ostrołęce, blok elektrowni Bełchatów, przecież to są ogromne pieniądze które poszły w błoto. Albo nawet przekop mierzei, może kiedyś coś z tego będzie, ale narazie odtrąbiono sukces i gdzie te tankowce co miały tam pływać ? Czym PiS wygrało wybory: dali mnóstwo plusów, zadłużyli kraj a nas wszystkich dalej robią w balona chociaż na cenie paliw. Wybór jest trudny i nie ma na kogo głosować bo te same mordy przy korycie od Okrągłego Stołu, ale dla mnie PiS to żaden patriotyzm, tylko dalsze rozkradanie kraju. Zauważ, że jak tylko ktoś powie coś źle na temat rządzących to zaraz jest atak na Polskę, na wiarę, na kościół.

no i mamy też na forum postkomucha, ale nie groźny na szczęście, może jakiś pociotek kwasa :)

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Dontcry napisał:

Robiłem z Ukraińcami to.mowili ze każdy na wsi ma od 5 do 10 ha. Reszta jest molochów.

I to dzięki któremuś z poprzednich prezydentów dostali tę ziemię , bo dopiero ten żyd, obecny prezydent , odblokował całkowicie sprzedaż ziemi zagranicznym.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Mysle ze po ponad 5k za saletre top nikt normalny nie kupowal. Ja miaelm kupiona tanioa le dokupic musialem to dokupilem po 3200.

Teraz na nastepny rokz astanawiam sie czy brac po 3500 czy czekac

no niestety kupiłem saletrę po 4900 i z perspektywy widzę, że to była głupota. Kupowałem za gotówkę i jeszcze nie chcieli sprzedać bo na rynku dochodziła do 5200-5300. Tak się kuźwa wstrzeliłem.... :)

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Niedosc ze w chujd rogo zaplaciels to jeszcze musiales poprosic wielkiego pana sprzedawce zebyz  łaski CI sprzedal :D

Najdrozej to kupilem tylko 100kg mocznika po 5k i tez zaluje xD

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tomciu86 napisał:

Tego się nie da słuchac tempić tych chuji oby do wyborów nikt tak nie szkodzi rolnictwu jak PiS. A te koła gospodyń to najleniwsze baby we wsi daje im pieniądze a te trmpoty wiejskie na nich lecą głosować. 

Co on pi...oli dajcie cegłe albo kamienia 

dajcie, dajcie niech sie pierdolnie w ten głupi łeb to może tryby się odblokują he, he...

Ta rakieta z Przewodowa teraz tam powinna spaść i po problemie 

widzę, że kolega z braku argumentów zastosowałby metodę putina. Brawo. Tylko licz się z tym, że tamta rakieta zbłądziła, ale inna może spaść na "twój dom"...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Tego się nie da słuchac tempić tych chuji oby do wyborów nikt tak nie szkodzi rolnictwu jak PiS. A te koła gospodyń to najleniwsze baby we wsi daje im pieniądze a te trmpoty wiejskie na nich lecą głosować. 

Co on pi...oli dajcie cegłe albo kamienia 

Posłuchaj co pier**li LEWICA ma dziś zjazd . Ci dopiero odjechali w kosmos .

Do krowy PiS da 1500 zł 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

nie, albo wszyscy płacą bez żadnych zwrotów ,odliczeń, kombinacji i machinacji, albo nikt nie płaci.

powiem tak: trochę racji masz, ale gdyby to było takie proste to na pewno już dawno by zostało wprowadzone bez względu na opcje polityczną

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, VonVegans napisał:

Glapinski to jakaś rodzina? Tamten o inflacji pier**li jak ptłuczony a ty o tych cenach.,,rzepak będzie po 4 albo po 2,a jak będzie wojna to po 5,ale raczej 2,5.paliwo podrożeje,ale mało,chyba że baryłka zdrożeje to nie stanieje....

A Ty przewidzisz co po ile będzie nie w obecnych czasach

Byś chciała wziąc kredyt pobudować się i grosze oddać , tak dobrze nie ma, to za komuny tak było , ale upadła na całe szczęście

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Oraz o tym jak jeden członków korw dostał posadzę w lotosie a potem obajtek kupił działki od kowr

i co z tego wynika? Wyniuchałeś jakąś sensację to leć do tvn.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
pane napisał:

Jeżeli według Ciebie afery PiS przy PO to błahostka to ja nie wiem skąd czerpiesz informacje. Wyprzedaż była wtedy i jest teraz chociaż sprzedaż Lotosu, poczytaj to będziesz wiedział w czyje ręce to poszło. Ogromne pieniądze które idą na propagandę w TVP to nie afera? Kara za niestosowanie się do wyroków TSUE ( Ziobro sądy reformuje od 2015 roku i nic nie zrobił dla społeczeństwa tylko je upolitycznił), komin w Ostrołęce, blok elektrowni Bełchatów, przecież to są ogromne pieniądze które poszły w błoto. Albo nawet przekop mierzei, może kiedyś coś z tego będzie, ale narazie odtrąbiono sukces i gdzie te tankowce co miały tam pływać ? Czym PiS wygrało wybory: dali mnóstwo plusów, zadłużyli kraj a nas wszystkich dalej robią w balona chociaż na cenie paliw. Wybór jest trudny i nie ma na kogo głosować bo te same mordy przy korycie od Okrągłego Stołu, ale dla mnie PiS to żaden patriotyzm, tylko dalsze rozkradanie kraju. Zauważ, że jak tylko ktoś powie coś źle na temat rządzących to zaraz jest atak na Polskę, na wiarę, na kościół.

no i mamy też na forum postkomucha, ale nie groźny na szczęście, może jakiś pociotek kwasa :)

Jeżeli chcesz się obiektywnie wypowiadać to złóż te obydwie wypowiedzi w całość i dopiero zabierz głos.

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, grzeskw75 napisał:

Za lewandoskiego wszystko sprzedawali za grosze , lasy , kolej , szpitale też chcieli sprzedać , kolej niestety częściowo sprzedali, jakby rządzili do dziś , to by nic już nie było,

Mimo to bym chciał żeby wrócili do władzy na 4 lata i byśmy zoboczyli, przez 2 lata Polska nie zawali  się , jak będzie żle to przedterminowe wybory

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano (edytowane)

PiS dba o rolnika takie dobra obiecali , żadna partia nic nie daje .

Rząd zapowiada przyśpieszenie prac nad kodeksem rolnym, które premier nazwał niegdyś "wielkim dziełem legislacyjnym" regulującym działalność producentów żywności

Proponowane jest m.in. zlikwidowanie świadectw pochodzenia zwierząt i zastąpienie ich nowym systemem. Hodowcy trzody chlewnej mają dodatkową pulę dopłat paliwa rolniczego

Gospodarstwa prowadzące chów trzody na własne potrzeby, mają mieć możliwość robienia tego na uproszczonych zasadach, "praktycznie bez kontroli"

Minister rolnictwa zapowiada "naprawę" systemu waloryzacji emerytur, aby w ZUS i KRUS waloryzacje były traktowane jednakowo .

Chodzi o ryczałtową pomoc dla osób utrzymujących stada hodowlane, od 2400 zł do 70 tys. zł, to jednorazowa pomoc na gospodarstwo w zależności od hodowanych szkód. — Mam nadzieję, że częściowo będzie to rekompensata i skłoni to rolników do odbudowy hodowlę trzody chlewnej — wskazał Henryk Kowalczyk.

Chcemy, aby – na wzór hodowców bydła – hodowcy trzody chlewnej mieli dodatkową pulę dopłat paliwa rolniczego — mówił wicepremier. Dodał, że na przyszły rok rząd zaproponuje zwiększenie limitów dopłat do paliwa dla producentów trzody chlewnej, zwiększenie stawki z 1 zł do 1,20 zł do litra paliwa (podniesienie o 20 procent tej stawki).

Zapowiedział, że w bardzo uproszczonym systemie bioasekuracji odbywać ma się chów trzody na własne potrzeby, praktycznie bez kontroli.

Zbliżają się lata, w których wiele dzierżaw bardzo dużych, opiewających na kilka tys. hektarów, wygasa, w których nie przeznaczono zgodnie z ustawą 30 proc. powierzchni dla rolników. Takie dzierżawy nie będą przedłużane, a ziemia będzie przeznaczana na dzierżawy dla rolników indywidualnych — zapowiedział wicepremier.

Kolejnym sposobem zwiększenia dochodowości gospodarstw rolnych ma być rolniczy handel detaliczny. Dzięki niemu można omijać pośredników i sprzedawać bezpośrednio konsumentów w mieście. Zwolnienie kwoty wolnej od podatku z 40 tys. zł do 100 tys. zł 

Kowalczyk przypomniał, że wdrożono dopłaty do nawozów od wiosny tego roku. To nie zakończyło problemu. Stąd kolejne rozwiązanie, aby ustabilizować ceny nawozów poprzez wdrożenie pomocy dla zakładów nawozowych. Taka możliwość istnieje – mówił Kowalczyk odnosząc się do decyzji KE. – Będziemy z tego korzystać, jeśli będzie taka potrzeba, aby ceny nawozów były stabilne

Odniósł się też do sytuacji odbierania zwierząt przez różne inspekcje pod pretekstem złego traktowania lub złego stanu. — Skończymy z tym. Takie wejście do gospodarstwa będą miały tylko państwowe inspekcje, w tym przypadku jest to Inspekcja Weterynaryjna, a nie inspekcje, które się czasami nazywają inspekcjami — przekonywał.

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
miwigos napisał:

2 godziny temu, grzeskw75 napisał: Jeżeli według Ciebie afery PiS przy PO to błahostka to ja nie wiem skąd czerpiesz informacje. Wyprzedaż była wtedy i jest teraz chociaż sprzedaż Lotosu, poczytaj to będziesz wiedział w czyje ręce to poszło. Ogromne pieniądze które idą na propagandę w TVP to nie afera? Kara za niestosowanie się do wyroków TSUE ( Ziobro sądy reformuje od 2015 roku i nic nie zrobił dla społeczeństwa tylko je upolitycznił), komin w Ostrołę. ce, blok elektrowni Bełchatów, przecież to są ogromne pieniądze które poszły w błoto. Albo nawet przekop mierzei, może kiedyś coś z tego będzie, ale narazie odtrąbiono sukces i gdzie te tankowce co miały tam pływać ? Czym PiS wygrało wybory: dali mnóstwo plusów, zadłużyli kraj a nas wszystkich dalej robią w balona chociaż na cenie paliw. Wybór jest trudny i nie ma na kogo głosować bo te same mordy przy korycie od Okrągłego Stołu, ale dla mnie PiS to żaden patriotyzm, tylko dalsze rozkradanie kraju. Zauważ, że jak tylko ktoś powie coś źle na temat rządzących to zaraz jest atak na Polskę, na wiarę, na kościół. Za lewandoskiego wszystko sprzedawali za grosze , lasy , kolej , szpitale też chcieli sprzedać , kolej niestety częściowo sprzedali, jakby rządzili do dziś , to by nic już nie było, Mimo to bym chciał żeby wrócili do władzy na 4 lata i byśmy zoboczyli, przez 2 lata PolskA nie zawali  się , jak będzie żle to przedterminowe wybory

A teraz to nie sprzedają, lasy tną na potęgę, kopalnie sprzedane ( tak tylko wspomnę że za PO sprzedano 5, za pis 14), nasz węgiel wywożą a sprowadzają jakieś błoto nie wiadomo skąd. Już Kaczyński przywracał PKS, i co nie ma dalej nic. Nawet dworzec kolejowy bez torów otworzyli. Tak jak piszesz jakby rządzili do dziś to by nic nie było, pis przejął władzę i nic nie ma. Nawet 7 milionów z NFZ na 2023 rok obcięli bo na propagandę potrzeba. Jak wcześniej napisałem i się nie będę powtarzał: od Okrągłego Stołu te same mordy przy korycie i nic się nie zmieni dopóki nie zajdzie zmiana pokoleniowa.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

może w końcu zaczniecie gadać o pozytywach, a nie cały czas wszystko ble. W d*pach się ludziom poprzewracało. Ciągle mało i mało i źle i nie dobrze. A jak się popatrzy to takiego dobrobytu jeszcze nie było nawet za Gierka, bo wtedy praca cięższa była. Dzisiaj nie ma biedy, wszyscy niezależnie od dochodu korzystają z dobrodziejstw cywilizacyjnych niezależnie czy to prezes firmy czy menol pod sklepem. Nikt głodny spać nie idzie i bynajmniej pod mostem nie musi. Dotyczy to również ubrań, telefonów, komunikacji itp. Znam takich co nawet do więzienia na zimę idą, żeby nie trzeba było się samemu ogrzewać domu, a pieniądze co miały iść na węgiel idą na inny przepał...

Opieka społeczna na siłę wyszukuje ludzi potrzebujących, żeby tylko ktoś nie cierpiał z powodu niedostatku. W szkołach już nie ma za co płacić bo wszystko jest za darmo, no może jeszcze telefonów komórkowych nie dają, (bo wszyscy mają) ale to pewnie kwestia czasu bo laptopy rozdają. Tylko kuźwa do pomocy w gospodarstwie nie uświadczysz nawet za 30zł/h.

A teraz popatrzcie np. w kierunku Ukrainy...

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 2
  • 0
Opublikowano

Mam takie pytanie poza tematem. Moze ktos sie orientuje. Czy jak skladalem doplaty np na 19 ha to moge teraz zeby zlagodzic ewentualnie skutki wymogow na nowe doplaty zlozyc na 9,5 ha i reaktywowac zawodowo tescia na emeryturze rolniczej zeby on zlozyl na 9,5ha? Oczywiscie czysto teoretycznie. Chyba byla jakas ustawa ktora nie wynaga juz od rolnikow na emerytmrze zaprzestania dzialalnosci rolniczej. Przejdzie to?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

A Ty przewidzisz co po ile będzie nie w obecnych czasach

Byś chciała wziąc kredyt pobudować się i grosze oddać , tak dobrze nie ma, to za komuny tak było , ale upadła na całe szczęście

Miałem to wcześniej napisać innemu, ale napiszę tobie. Jakie grosze? Pytałeś kiedyś o kredyt no. 300tys na dom? 

Podań przykład z rodziny, kuzyn brał 300tys ostatecznie z procentem i kosztami do oddania około 400tys i piszesz o 0% ? 

Brałem na zakup ziemi trochę kasy, potem na kombajn w Polskim banku BS i jak ktoś mi pisze że 0% to ja się pytam pokaż m taki kredyt i papiery na niego? 

Za darmo tam siedzą prezesi skoro takie koszty małe kredytów. 

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v