Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

1500 nie płacili , 1420 było sam sprzedałem troszke

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Nicku nie pamiętam ale był tu jeden co sprzedał dużą ilość po 1500 netto.

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, pabloooo napisał:

Komu sprzedałeś ?? 

10 godzin temu, matior98 napisał:

U kogo taka cena na Pszenżyto? 

u osadków

6 minut temu, ws71 napisał:

@Agrest No nie wiem u nas max chciano 1450 netto jednak chętnych było brak przy szczycie cenowym

no tak to działa, rośnie to niech rośnie w nieskończoność, spada to albo panika, albo to pewnie chwilowe, poczekam, przeciez wcześniej było lepiej

• 0
Opublikowano

Ruch jest spory z tego co się orientuję, przynajmniej w niedalekiej okolicy. 

• 0
Opublikowano

W portach cisza to ceny nie ma. 
Ja tam jeszcze liczę na odbicie. Do żniw daleko. Nie raz sprzedawałem w czerwcu. Na luzie. Nawozy, paliwo i część śor na 2022 kupione wiec nic mnie nie goni..  

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Agrest napisał:

Jak 1500 netto , to dla RR 1605 zł , to już ładna cena , nawet wicherek może by tym nie pogardził , w tym roku to nie ma szans żeby tą cenę złapała pszenica

@tobagow portach nie wiem czy się już załadowały , ale stały dwa statki po pszenicę . Wiem z tego powodu że jak mi zawoził pszenice do pzz kraków i byłem u niego się rozliczyć za transport , to mi właściciel firmy transportowej mówił że pierwsze 3 tygodnie stycznia nie mieli nawet 1 kursu ze zbożem na port , tak ostatni tydzień stycznia na 6 tirów  wozili na okrągło , bo stoją 2 statki . Tak samo 2 , który handluje pszenicą wcześniej dawał 1220 brutto , bo nie ma ruchu , to w ostatnim tygodniu dawał 1300-1320 brutto i też woził na port Ten drugi to handlarz , więc mu nie ma co zbytnio wierzyć , ale ten pierwszy nie handluje zbożem tylko ma transport , to mówił że jak odbiera zboże od ludzi , to jak na ten czas to zboża jeszcze jest multum 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

Skoro odbiera zboze to raczej jeździ do miejsc gdzie to zboze jest. Raczej na pustym magazynie by się nie ładował. ;) 

Dla mnie takie bajki mchu i paproci jakoś są mało wiarygodne. „Sprzedawajcie chłopy bo towaru po korek i zaraz będzie po 600.. xD

• 0
Opublikowano

Ja mam jeszcze ze 30t, jak mnie nie przyciśnie to może w maju pchnę tylko ten Wołek mnie wku--a. Co roku pryskam magazyn i truje gazem a ten jak nie zniszczalny.

• 0
Opublikowano
29 minut temu, tobago napisał:

Skoro odbiera zboze to raczej jeździ do miejsc gdzie to zboze jest. Raczej na pustym magazynie by się nie ładował. ;) 

Dla mnie takie bajki mchu i paproci jakoś są mało wiarygodne. „Sprzedawajcie chłopy bo towaru po korek i zaraz będzie po 600.. xD

Jak już napisałem , powiedział że jak na ten czas , względem tamtego roku , a pewnie w wielu przypadkach wozi od tych samych co woził w tamtym sezonie , i tu mowa jest porównanie rok do roku . W tamtym roku o tej porze od tych co wozi na magazynach mieli już dużo mniej zboża niż w tym . Zresztą wystarczy spojrzeć w statystyki , to teraz przez port nie wypłynęło nawet połowa tego co rok temu.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Pani z firmy która dawała 1500zł netto(dla min,500 ton) mówiła w tym szczycie cenowym,że dużo rolników postanowiło czekać na 1800-2000.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

1500 nie płacili , 1420 było sam sprzedałem troszke

U nas w lubelskim był moment , dosłownie jeden dzień gdzie przed Świętami była po 1440zl brutto.

Jakiś tydzień dwa temu najniższa cena to 1240zł brutto a aktualnie 1300zł brutto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v