Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
40 minut temu, NieMadry napisał:

Czego k**wa ty i inni nie rozumiecie? 3 strony gówno burzy o wat. Chłopie  państwo obniżyło twój vat do 0% czy masz 1000 +0% vatu. Rządzący twoim kosztem zbijają cene żywności i ładnie zeby składają w telewizji a ty piane bijesz do wszystkich i wszędzie na twoi miejscu udałbym się do kwiaciarni i ładny bukiecik da tej pani, co się nasłuchała. Wat wróci to go dostaniesz i tyle w tym temacie. Na tym forum milion mądrych a żaden nie kapuje co się stało z vatem i jak chłopu wytłumaczyć. ze teraz Dolicza się mu zero.

Jak ktoś jeszcze nie rozumie tematu to niech sie uda do jakiegoś gimnazjalisty zebu mu obliczył ile jest 0% z tysiąca i dodał sobie te sumy to mu wyjdzie ile ryczałtowiec powinienem dostać.

Większych bredni to nawet stach by nie napisał. Ja jak bym dostał za pszenice vat 5% to go oddaje do US a firma która kupiła ode mnie pszenice zapłaciła mi 5% vatu którego odzyska go z US więc bilans na zero. A w przypadku RR to firma płaci 7% i go odzyskuje z US i wtedy państwo traci bo ufundowało 7% więcej za towar dla RR.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
53 minuty temu, NieMadry napisał:

Czego k**wa ty i inni nie rozumiecie? 3 strony gówno burzy o wat. Chłopie  państwo obniżyło twój vat do 0% czy masz 1000 +0% vatu. Rządzący twoim kosztem zbijają cene żywności i ładnie zeby składają w telewizji a ty piane bijesz do wszystkich i wszędzie na twoi miejscu udałbym się do kwiaciarni i ładny bukiecik da tej pani, co się nasłuchała. Wat wróci to go dostaniesz i tyle w tym temacie. Na tym forum milion mądrych a żaden nie kapuje co się stało z vatem i jak chłopu wytłumaczyć. ze teraz Dolicza się mu zero.

Jak ktoś jeszcze nie rozumie tematu to niech sie uda do jakiegoś gimnazjalisty zebu mu obliczył ile jest 0% z tysiąca i dodał sobie te sumy to mu wyjdzie ile ryczałtowiec powinienem dostać.

Nie tyle co nie mądry, ale chyba i głupi 😅

53 minuty temu, NieMadry napisał:

Nie tyle co nie mądry, ale chyba i głupi 😅

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

Kolego NieMądry, chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Współczuje Ci, ze 3 strony czytania "gówno burzy" poszły na marne.

ps. myśle, że gimnazjalista najbardziej przyda się Tobie  ;)

Edytowane przez MatiRol92
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
Marcin34 napisał:

2 minuty temu, lukasz493 napisał:

dziś dzwoniłem okoliczne skupy z ciekawości lubelskie lch 1300-1350 ruch zerowy z tego co znajomy mówił

Gdzie dzwoniłes

Sako Lesniowice 1300-1350 korweta Laskowski 1300-1350

oczywiscie ceny brutto

• 0
Opublikowano
16 minut temu, lukasz493 napisał:

dziś dzwoniłem okoliczne skupy z ciekawości lubelskie lch 1300-1350 ruch zerowy z tego co znajomy mówił

U mnie w okolicy też ruch zerowy (powiat TOP), mieszkam przy drodze na lokalny skup i aż się sam dziwię, że nikt nie wozi, bo w poprzednich latach nawet delikatne spadki wyganiały ludzi z domów na skupy a teraz cisza.

Osobiście, chociaż może brzmi to brutalnie, to liczę na Putina i ludzie myślą chyba podobnie.

• 0
Opublikowano
17 minut temu, poosa21 napisał:

Większych bredni to nawet stach by nie napisał. Ja jak bym dostał za pszenice vat 5% to go oddaje do US a firma która kupiła ode mnie pszenice zapłaciła mi 5% vatu którego odzyska go z US więc bilans na zero. A w przypadku RR to firma płaci 7% i go odzyskuje z US i wtedy państwo traci bo ufundowało 7% więcej za towar dla RR.

ale rolnik RR nie rozlicza podatku zaplacaonego , czy w nawozie paliwach , czesciach  itd 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, oregano napisał:

Osobiście, chociaż może brzmi to brutalnie, to liczę na Putina i ludzie myślą chyba podobnie.

Ale że co? że przyjedzie i kupi pszenicę?, no może u Rycha z OLX bez faktury. 

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

ale rolnik RR nie rozlicza podatku zaplacaonego , czy w nawozie paliwach , czesciach  itd 

Zgadza się, więc co dało obniżenie vatu. Tylko ładnie to brzmiało w telewizji że będzie taniej w sklepach.

• 0
Opublikowano

poosa21

ty wydojony vaciku to że uważasz że  piszę brednie według ciebie  wynika z twojego braku wiedzy  i rozumu

kiedy ten pusty łeb zrozumie że dołożony WAT przy sprzedaży np. pszenicy dla  rolnika RR  i WATOWCA  nie ma nic wspólnego ze sprzedażą pszenicy 

on tzn.  WAT   WIDNIEJE NA FAKTURZE OBYDWÓCH I jest zapłacony razem z pszenicą ale on dotyczy już zwrotów które będą w przyszłości jak rolnik pobierze  kase z konta np. i kupi paliwa

różnica jest taka 

RR ma 7 % założone z góry i nie ważne czy kupi i za ile

WATOWIEC wat rozlicza od tego  ile wydał WATU w paliwe np odejmuje to co dostał z pszenicą watu i albo dostaje zwrot albo dopłaca

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, poosa21 napisał:

Zgadza się, więc co dało obniżenie vatu. Tylko ładnie to brzmiało w telewizji że będzie taniej w sklepach.

obniżenie WAT na żywność daje każdemu kto tą żywność kupuje możliwość zakupu chleba mąki mięsa po cenie NETTO

TY pewnie tego nie pojmiesz boś wydojony ale spróbuje , obniżają WAT na żywność do ZERA w sklepach musieli obniżyć do ZERA WAT W SKUPACH MŁYNACH ,  mąka może być w młynie ,sklepie i żeby nie kombinować wprowadzili WAT na ziarno ZERO   , mięso jest na ZERO % a byk WAT 8 % pewnie tego też nie pojmiesz ale to da się rozróżnić  bo u chłopa jest BYK a nie mięso wołowe  , podobnie z rzepakiem rzepak 8 WAT  a olej ZERO dla konsumenta

• Haha 3
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, poosa21 napisał:

Sprzedawcy przejęli VAT w postaci marzy. Zarobili więcej ceny nie spadły i taka, to polityka. 

• Like 4
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, stach12 napisał:

obniżenie WAT na żywność daje każdemu kto tą żywność kupuje możliwość zakupu chleba mąki mięsa po cenie NETTO

TY pewnie tego nie pojmiesz boś wydojony ale spróbuje , obniżają WAT na żywność do ZERA w sklepach musieli obniżyć do ZERA WAT W SKUPACH MŁYNACH ,  mąka może być w młynie ,sklepie i żeby nie kombinować wprowadzili WAT na ziarno ZERO   , mięso jest na ZERO % a byk WAT 8 % pewnie tego też nie pojmiesz ale to da się rozróżnić  bo u chłopa jest BYK a nie mięso wołowe  , podobnie z rzepakiem rzepak 8 WAT  a olej ZERO dla konsumenta

Pajacu tu była mowa o rolnikach nie o konsumentach, a ty znowu ze swoimi teoriami wyjeżdżasz. A prawda jest taka tak napisał 

23 minuty temu, magnum123 napisał:

Sprzedawcy przejęli VAT w postaci marzy. Zarobili więcej ceny nie spadły i taka, to polityka. 

• 0
Opublikowano
49 minut temu, jarecki napisał:

Zaraz przyjdą dwaj oszuści bogdan i stach i będą twierdzić że RR nie ponosi kosztów bo bogdana syn sponsoruje a stach lata po sąsiadach rr i na nich sprzedaje.

• 0
Opublikowano
DamianRolnikSkup napisał:

8 minut temu, konio1011 napisał:

To słaba cena na porcie 1500 za 14 idzie dostac

No a do portu z czluchowa za darmo pojedzie 

Cena z odbiorem z gospodarstwa kuj pom więc różnica jest

• 0
Opublikowano
49 minut temu, stach12 napisał:

kiedy ten pusty łeb zrozumie że dołożony WAT przy sprzedaży np. pszenicy dla  rolnika RR  i WATOWCA  nie ma nic wspólnego ze sprzedażą pszenicy 

on tzn.  WAT   WIDNIEJE NA FAKTURZE OBYDWÓCH I jest zapłacony razem z pszenicą ale on dotyczy już zwrotów które będą w przyszłości jak rolnik pobierze  kase z konta np. i kupi paliwa

różnica jest taka 

RR ma 7 % założone z góry i nie ważne czy kupi i za ile

WATOWIEC wat rozlicza od tego  ile wydał WATU w paliwe np odejmuje to co dostał z pszenicą watu i albo dostaje zwrot albo dopłaca

Jak nie ma nic wspólnego ze sprzedażą dostajesz go zależnie od ilości jaką sprzedałeś a nie za ile coś kupiłeś. 

Podam ci przykład bo nie rozumiesz a ja nie mogę przejść obojętnie wobec głupoty. Jest 2 rolników ryczałtowych jeden poniósł koszty 500zł i w tym było 50zł vatu a drugi 700zł i w tym było 70 zł vatu a obaj sprzedali towar za 1000zł plus 70zł vat. I powiedz mi co miały do tego koszty jak po sprzedaży i tak dostali po 70 zł.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, terminator1000 napisał:

Zaraz przyjdą dwaj oszuści bogdan i stach i będą twierdzić że RR nie ponosi kosztów bo bogdana syn sponsoruje a stach lata po sąsiadach rr i na nich sprzedaje.

Mnie całkiem legalnie sponsoruje państwo jak coś sprzedaje... Przykładowa przenica dostanę +7% a ty giee i dostaniesz 😂

Tu masz niżej kolega wytłumaczył że ty sponsorujesz to co państwo odda temu co tobie zapłaci ewentualnie +5%.... Wiec jesteś dymany po całości... 😜 W sumie jest to nieważne czy dostaniesz te 5% czy nie bo i tak oddajesz to kupującemu.... 

Ja mam swoje +7% na rączkę od państwa... 😂😂😂😂

1 godzinę temu, poosa21 napisał:

• 0
Opublikowano
oregano napisał:

16 minut temu, lukasz493 napisał:

U mnie w okolicy też ruch zerowy (powiat TOP), mieszkam przy drodze na lokalny skup i aż się sam dziwię, że nikt nie wozi, bo w poprzednich latach nawet delikatne spadki wyganiały ludzi z domów na skupy a teraz cisza.

popieram w 100%

• 0
Opublikowano

uniemożliwic przywóz Zboża pod polską granicę i tego nie zrobił jeszcze niestety, zamiast niszczyć szkoły i domy cywilów wystarczyło by parę dróg i torów

• 0
Opublikowano
co wam putin pomoże ?????
jeszcze więcej ziarna wjedzie , i po niższej cenie
dla ciekawości kuknołem na ukraińskie strony odnośnie cen ziarna szok średnio  około 600 zł /tona
dla pocieszenia dodam że kuku drożeje pewnie połowa do nas wjechała

mało tego jak zrezygnują z biopaliw , a pewnie tak się stanie niedługo [ trudno wytłumaczyć fakt iż putin głodzi świat a miliony ton zboża idzie na biopaliwa ] , widać to po cenie rzepaku i kuku to może dopiero sraczka zagościć na całego

większość się  łudzi że wstrzymają import ziarna z ukrainy  i nawozy spadną , nadzieja ponoć ostatnia umiera 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v