Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

pawelol111, zwięźle i na temat, a ty Strzechu nie trać czasu na tłumaczenia. Jak można porównywać te same kwoty?!

będąc na vacie, przy zerowym oprocentowaniu na nawozy jest o tyle lepiej, że nie trzeba czekać na zwrot z urzędu. Poprostu się go nie zapłaci.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

Właśnie cały czas  tu mówię że na zerowym bacie nie ma żadnej korzyści 

źle to sobie policzyłeś, pamiętaj że vat odzyskujesz od zakupów kwoty brutto którą wcześniej płacisz, a US obraca twoim vatem przez 60 dni zanim go odzyskasz, 

cały czas jest mylne myślenie że jak jestem na vacie to nie płacę vatu tylko na tym zarabiam, 

od każdej sprzedaży płaciło się podatek tylko wypłacali ci różnicę którą wcześniej nadpłaciłeś własnymi pieniędzmi.

Na vacie się opłaca tylko i wyłącznie gdy się inwestuję w środki trwałe

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Czasem na vacie opłaci sie być mimo braku zakupu środków trwałych. Byle pierdoła kosztuje teraz majątek a na czesci 23% vat.

strzechu napisał:

Zapomniałeś dodać, że to 4 tysiecy których byś nie wydał , gdyby były 0% stawki - żeby mieć ich zwrot

Dostawanie zwrotów z US wcale nie oznacza że opłaca się być na VAT

Jesli obniżyć vat do 0 na wszystko to tak, ryczałt sie opłaca ale jeśli vatowiec ma np rocznie 30tys zwrotu wzgledem sytuacji kiedy byłby na ryczałcie to jak moze sie nie opłacić?

• 0
Opublikowano

Ale skoro jest zwrot VAT , to chociażby było to nawet 1 tys złotych , to znaczy że się kupiło towary o łącznej sumie VAT wyższej niż był łączny VAT z produktów sprzedanych. A w kwestii cen pszenicy , żeby nie było że ktoś za miesiąc będzie dawał ostrzeżenia że się pisze nie na temat  podobnie jak w cenie nawozów , to w ostatnich dniach sprzedawałem po 1300 zł netto , a dzisiaj mam dzwonić i dowiadywać się o cenę na luty , bo wczoraj dyrekcja jeszcze nie była w stanie podać ceny , tylko dziś mają mieć zebranie i ustalić cenę na luty 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:
Napisano 1 godzinę temu (edytowany) · Ukryte
  2 godziny temu, miwigos napisał:

źle liczysz jedno z drugim nic nie ma wspólnego, liczyć czy jesteś do przodu to trzeba porównać sprzedaż z satawką RR czyli 7% do vatu za zakupiony towar , było wujaśniane kika razy ,a le jak większość nie pojołeś

Porównanie ze stawką7% to można robić gdy porównujesz vatowca z ryczałtowce , a ja jak nie zauważyłeś porównuje vat po staremu i vat po nowemu . Dam ci przykład na tej fakturze którą dzisiaj pisałem , tylko nie tej z 0 stawką vat , tylko z 5% którą wcześniej napisałem z 5% ale była zła . Ale do rzeczy faktura 70.000zł netto +5%vat =73.500brutto , idę z tym po nawozy saletra po3000 brutto  więc za 73500 kupuje sobie 24,5 tony nawozu . Z pszenicy muszę oddać te 5%vatu czyli 3500 zł do urzędu . Natomiast z nawozu urząd musi mi oddać 8%vatu , czyli 5444,444zł . Pszenica wychodzi70000netto  , a nawóz wychodzi 68055,555zł netto , na tej transakcji byłbym 1944,5zł do przodu a w chwili obecnej po nowemu będę  na zero . Ale skoro dalej twierdzisz że 70.000 zł jest równe 68055,5zł czy jak to mówisz że jest neutralne , to ja tylko mogę ci współczuć takiego myślenia. 

Mysza nie przekonasz kogoś kto nie był nigdy był na Vacie. Z własnego przykładu, o którym pisałem tydzień temu. Kupiłem w styczniu nawóz i kwotę zapłaconego nasz kochany urząd skarbowy ma mi zwrócić. Kupiłem nawóz w styczniu ponieważ spodziewałem się podwyżek, czyli zmiany, że ceny netto ze stycznia staną cenami brutto w lutym i chyba się nie pomyliłem. Aktualnie będę sprzedawał zboże z Vatem zero i nie będę musiał nic do urzędu skarbowego oddawać z tej transakcji. Saldo będę miał na +

• Like 1
  • 0
Opublikowano

ja również kupiłem w grudniu po 2800zł tona brutto i jeszcze vat oddadzą, teraz kupił bym w tej samej cenie ale zwrotu vatu bym nie dostał. W takim razie niech ktoś tu mi jasno wytłumaczy po co rolnicy są na vat? to coś jak z tymi świnkami.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

źle liczysz jedno z drugim nic nie ma wspólnego, liczyć czy jesteś do przodu to trzeba porównać sprzedaż z satawką RR czyli 7% do vatu za zakupiony towar , było wujaśniane kika razy ,a le jak większość nie pojołeś

Porównanie ze stawką7% to można robić gdy porównujesz vatowca z ryczałtowce , a ja jak nie zauważyłeś porównuje vat po staremu i vat po nowemu . Dam ci przykład na tej fakturze którą dzisiaj pisałem , tylko nie tej z 0 stawką vat , tylko z 5% którą wcześniej napisałem z 5% ale była zła . Ale do rzeczy faktura 70.000zł netto +5%vat =73.500brutto , idę z tym po nawozy saletra po3000 brutto  więc za 73500 kupuje sobie 24,5 tony nawozu . Z pszenicy muszę oddać te 5%vatu czyli 3500 zł do urzędu . Natomiast z nawozu urząd musi mi oddać 8%vatu , czyli 5444,444zł . Pszenica wychodzi70000netto  , a nawóz wychodzi 68055,555zł netto , na tej transakcji byłbym 1944,5zł do przodu a w chwili obecnej po nowemu będę  na zero . Ale skoro dalej twierdzisz że 70.000 zł jest równe 68055,5zł czy jak to mówisz że jest neutralne , to ja tylko mogę ci współczuć takiego myślenia. 

Policz to jeszcze raz tylko weź 70 000 netto i kup 24,5 tony nawozu po cenie która teraz zapłacisz netto czyli 2777 zl. Ile zostaje w kieszeni ?? Czyżby 1944?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Czytać się już tego nie da wszystkiego.

Tym wyliczeniem właśnie potwierdziłeś że jest to dla Ciebie neutralne. Za pszenicę bierzesz 70000 netto a za nawóz dajesz 68055,5 netto. No i ile Ci zostało z tej pszenicy? Czy aby 70000-68055,5 nie równa się 1944,5? 

Różnica taka że ci to zostało na koncie a nie oddał skarbowy z Twojego obrotu. Wychodzi nawet lepiej bo kasa zostaje a nie czekasz na zwrot 180 dni

Ludzie! Co to za różnica czy Ty jeden z drugim zapłacisz ten VAT przy zakupie w sklepie czy oddasz do skarbowego? Gotówki do wykorzystania dla Ciebie zawsze zostanie tyle samo.

Przy inwestycjach oczywiście sprawa jest inna 

Tyle.

Pozdrawiam

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

15 minut temu, Danex89 napisał:

Czytać się już tego nie da wszystkiego.

Tym wyliczeniem właśnie potwierdziłeś że jest to dla Ciebie neutralne. Za pszenicę bierzesz 70000 netto a za nawóz dajesz 68055,5 netto. No i ile Ci zostało z tej pszenicy? Czy aby 70000-68055,5 nie równa się 1944,5? 

Różnica taka że ci to zostało na koncie a nie oddał skarbowy z Twojego obrotu. Wychodzi nawet lepiej bo kasa zostaje a nie czekasz na zwrot 180 dni

Ludzie! Co to za różnica czy Ty jeden z drugim zapłacisz ten VAT przy zakupie w sklepie czy oddasz do skarbowego? Gotówki do wykorzystania dla Ciebie zawsze zostanie tyle samo.

Przy inwestycjach oczywiście sprawa jest inna 

Tyle.

Pozdrawiam

Zgadzam się, mając 70k netto na fakturze ze sprzedaży, idziemy za to kupić 24,5t nawozu po 3000 brutto, czyli po 2760 netto, wychodzi nam 67620 netto, różnica wynosi 2380zł :) Wszystko sprowadza się do prostego wniosku, nic nie jest czarne i białe, wszędzie są jakieś plusy jak i minusy, zostaje nam kombinować i pchać dalej ten wózek. 

• 0
Opublikowano

Jak kupujesz w cenie netto i sprzedajesz w cenie netto to czy VAT jest 0%, 10% czy 20% to nie ma żadnego znaczenia, ale widzę, że niektórym dalej ciężko to pojąć... Poza tym może przenieście się do jakiegoś tematu o podatkach?

Wczoraj na giełdach lekkie odbicie, a dziś cbot od rana na czerwono...

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, gustaww napisał:

ja również kupiłem w grudniu po 2800zł tona brutto i jeszcze vat oddadzą, teraz kupił bym w tej samej cenie ale zwrotu vatu bym nie dostał. W takim razie niech ktoś tu mi jasno wytłumaczy po co rolnicy są na vat? to coś jak z tymi świnkami.

Po to, żeby później latać za ryczałtowcem i skamlec by ten pozwolił vaciakowi przepuścić część swoich płodów przez konto RR. Znam z autopsji. 

Ostatnia znana cena paszy to 1200 brutto dla RR. 24-200.

Edytowane przez Shaun
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś kupił za setki tysięcy lub miliony maszyn  , to jest na vacie do przodu , ten co konbinuje i  sprzedaje na sasiąda nie musi kupować maszyn żeby być do przodu , u nas co drugi na vacie więc nie ma z kim kombinować

Kolego mysza policz dobrze i nie osmieszaj się , bo na tym forum tyko 3-4 osoby dobrze liczą czy vat jest opłacalny

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, gomez181 napisał:

Kiedy baje te 1500 złotych...

Baje to dopiero mogą być w tym roku z nowych zbiorów jak pszenica  będzie po 850 netto najlepsze parametry , wedle nakładów albo wystarczy na koszta lub nie wystarczy . A z czego żyć nie jednemu zabraknie .

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Lubelskie, skup Kowalczyk, Kliny pszenica 1300 dla rolnika RR, a dla vatowca 1215.Jęczmień 1100 brutto.. 

Edytowane przez docus
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Baje to dopiero mogą być w tym roku z nowych zbiorów jak pszenica  będzie po 850 netto najlepsze parametry , wedle nakładów albo wystarczy na koszta lub nie wystarczy . A z czego żyć nie jednemu zabraknie .

Równie dobrze moze byc po 850 czy 900 a moze byc i 1400 czy 1500 tego nikt nie wie jak rynek sie zachowa

• Like 2
  • 0
Opublikowano

@mysza103@mysza103 masz błąd w liczeniu bo liczysz taką samą kwotę dla ceny brutto dla 5% przy sprzedaży i 8% dla kupna ale cena netto jest już inna o te ~1944 które i tak odzyskasz ze skarbowego.

Cena pszenicy na dziś w stoisławiu 1240. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v