Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, barney napisał:

Mediana zarobków mężczyzn wynosi teraz pewnie (ostatnie dane z 2020r) ok.4000 netto. Czyli połowa mężczyzn w kraju to nieporadne d*py czy niewolnicy bogatych ?

Przywołuje mediane bo w przybliżeniu połowa usług i produktów, z których korzystasz na co dzień jest robiona przez te d*py.

Trzy przykłady Ci podam, wnioski wyciągnij sam.

1. Sąsiad, który jeżdzi ciężarówką oficjalnie zarabia najniższą krajową. Resztę dostaje w premiach i pod stołem.

2. Wiosną wymieniali mi dach na jednym budynku, po skończonej robocie szef dostał kasę, po czym dał pracownikom ich część i pojechali do domu. Oficjalnie zarabiają najniższą krajową.

3. Mam znajomego handlarza, który bierze ode mnie różne warzywa i nimi handluje. Działalność na podwójnym KRUS-ie na ryczałcie, oficjalnie dochody minimalne, ma trójkę dzieci na które bierze rodzinne z gminy (!) a prywatnie jeżdzi mercedesem za 250 tysięcy, dwa domy wykończone na bogato i trzeci w budowie.

Taką mamy biedę w PL, statystyki są dziurawe jak sankcje na ruskich.

6 minut temu, MariuszDe napisał:

Świętokrzyskie pszenica 1350 brutto najwyższa cena miesiąc temu była 1450 brutto także 100mniej na tonie

Malinowska?

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

Kołnierzyki w Stanach to dziś mają wolne czy jeszcze nie zaczęli spekulacji?

A może notowań nie aktualizują?

• 0
Opublikowano

Będzie  drożeć zboże czy raczej już tylko taniec ?

6 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja akurat wcześniej sprzedałem ponad 20t bo na posadzce w stodole to tak nie za bardzo trzymać i to w dodatku nie swojej

I po ile poszło u mazowieckie 1150 żyto tyle co w zniwa a było już 1250

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja akurat wcześniej sprzedałem ponad 20t bo na posadzce w stodole to tak nie za bardzo trzymać i to w dodatku nie swojej

Trzymałem do maja metr szerzej niż izolowane klepisko i o dziwo nic nie przyłapało

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie zachód cena netto zł/T spadki na paszowa1300-1400 ale cena dnia czyli na 25.11. Słyszałem że Cedrob Raciąż aktualnie ma wstrzymany skup pszenicy.

Edytowane przez Norman
  • 0
Opublikowano

Ciekawostka, cytat ewgt.com.pl:

"Handlowcy informują, że około 100 000 ton pszenicy z Polski zostało kupionych w zeszłym tygodniu przez amerykańskich młynarzy w celu wysyłki na wschodnie wybrzeże USA po cenach CIF co najmniej 50 do 75 dolarów za tonę taniej niż amerykańska twarda czerwona pszenica ozima, wliczając w to transport. Aktualnie mówi się, że polską pszenicę można wysłać na Florydę w cenie od 360 do 370 dolarów za tonę CIF. Zainteresowanie amerykańskich nabywców pszenicą z UE utrzymywało się w tym tygodniu, ale nie było potwierdzenia, czy rzeczywiście doszło do zawarcia transakcji."

• 0
Opublikowano

cena pszenicy zjedzie ponirzej 1000 grubo........a min. kowalcztk  sugerowal by trzymac  nie sprzedawac ,,,,,,, ale bedzie wtopa kto to wszystko zboze kupi chyba za grosze,,,

• Haha 2
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, MARTECH napisał:

cena pszenicy zjedzie ponirzej 1000 grubo........a min. kowalcztk  sugerowal by trzymac  nie sprzedawac ,,,,,,, ale bedzie wtopa kto to wszystko zboze kupi chyba za grosze,,,

Nie ufam analizom ekspertów, którzy robią takie błędy ortograficzne 

• Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v