Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, oregano napisał:

Bez urazy, ale co kieruje młodym człowiekiem, który świadomie idzie na taki beznadziejny kierunek?

Niespełnione ambicje rodziców?

2 godziny temu, STIG13 napisał:

Mgr inżynier agronom, a jak dobrze pójdzie za jakiś czas doktor inżynier. Praca przy obsłudze rolnictwa 

Jprdl następny z "przyszłościowym" kierunkiem

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Fakt kierunek okazał się nie przyszłościowy bo nie liczy się dyplom umiejętności a liczą się plecy. 

Przestań pier**lić takie głupoty, mój syn w zeszłym roku na kilka miesięcy przed obroną inż dostał pracę w amerykańskiej firmie informatycznej, poszli mu nawet na rękę i mógł wychodzić z roboty na zajęcia, zresztą teraz robi mgr i to samo. I nie było żadnych koneksji tylko headhunter sprawdzał umiejętności.

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

A teraz miło było spadam do domu, dzień w pracy zakończony 💪

Siedziałeś w necie na forum i bezczelnie nazywasz to pracą? Wy urzędasy powinniście zarabiać tyle żeby wam tylko na dojazdy starczyło bo i tak się opierdalacie całymi dniami.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Z72 napisał:

Gratuluję. Studia na UP w Lublinie? 

SGGW 

12 minut temu, mikad napisał:

Przestań pier**lić takie głupoty, mój syn w zeszłym roku na kilka miesięcy przed obroną inż dostał pracę w amerykańskiej firmie informatycznej, poszli mu nawet na rękę i mógł wychodzić z roboty na zajęcia, zresztą teraz robi mgr i to samo. I nie było żadnych koneksji tylko headhunter sprawdzał umiejętności.

Siedziałeś w necie na forum i bezczelnie nazywasz to pracą? Wy urzędasy powinniście zarabiać tyle żeby wam tylko na dojazdy starczyło bo i tak się opierdalacie całymi dniami.

Dziękuję, ja jestem zadowolony, pracuje w zawodzie, rozwijam sie i nie narzekam. A jak ktoś idzie na rolnictwo tylko po kwitek to inna bajka.

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Żeby nie było że 11 godzin jecze to wstawiam cenę z agri plus Zamość .

Zz Zamość pszenica 1490 brutto

Kukurydza mokra 749 brutto 

IMG_20221123_193017.jpg

8 minut temu, mikad napisał:

😅👏 Wyluzuj bo ciśnienia dostaniesz. 

Skoro masz tak mądrego syna o którego upomnieli się amerykance to brawo Ty. Zrobi karierę i przyniesie kasę Amerykanom a chlubę ojcu . 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

znam takich urzędników z plecami, narzekających, że zarabiają 200 ponad najniższą krajową, a pracę dostali dzieki ciociom i wujkom z układami

jak słyszę takiego, to mówię, że popierwsze, zarabia tyle, ile warta jest jego praca, a może nawet i za dużo

po drugie, jesli uważa, ze jego talent i wiedza marnują się na tym stanowisku, można przeciez poszukać pracy poza państwową administracją, tylko tam trzeba zapier.... a nie nosić papierki z biurka na biurko

Dokładnie, moja żona pracowała w urzędzie miasta to podobnie, poszła aby zdobyć jakiś staż i doświadczenie ale żeby zarabiać więcej poszła gdzie indziej. Ale są też i tacy pracownicy co nigdzie indziej nie dostaną takiej kasy za nic nie robienie. Ale nie generalizujmy, są też i takie stanowiska na państwowym że i roboty w ciul i kasa słaba :/ 

Jahooo czytałeś raporty na EWGT? Ty swoje sprzedawałeś coś czy trzymasz? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, melon10641 napisał:

Dokładnie, moja żona pracowała w urzędzie miasta to podobnie, poszła aby zdobyć jakiś staż i doświadczenie ale żeby zarabiać więcej poszła gdzie indziej. Ale są też i tacy pracownicy co nigdzie indziej nie dostaną takiej kasy za nic nie robienie. Ale nie generalizujmy, są też i takie stanowiska na państwowym że i roboty w ciul i kasa słaba :/ 

Jahooo czytałeś raporty na EWGT? Ty swoje sprzedawałeś coś czy trzymasz? 

który raport - o gorszej kondycji upraw zy o zbiorach kuku na Ukrainie ? Szacuje się, że realnie są w stanie zebrać połowe tego, co w rekordowym sezonie, czyli około 21-22mln ton, sporo poniżej oczekiwań

zasiewy w USA mają słabą kondycję, na Ukrainie tez nie za ciekawie, sporo zbóż nie zasiane, może wiosną jare

sprzedałem 1/3, reszta leży

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Bo do Policji i na nauczyciela idą ludzie co nie mogą sobie poradzić w życiu .

Masz dzieci? Bo jeśli tak to zapewne nie posyłasz ich do szkoły. Jak osoba nie mogąca poradzić sobie w życiu mogłaby zajmować się Twoim dzieckiem.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jak ktoś uważa, że nauczyciel zarabia kokosy i to lekka praca, niech zostanie nauczycielem. 

Jeśli dla kogoś praca w urzędzie to czyste pieniądze za nic, niech idzie do urzędu.

Jeśli ktoś pracuje u prywaciarza i uważa, że jest wyzyskiwany, niech rzuca tą robotę wp***u i sam zostanie prywaciarzem. Zatrudni innych i ich wyzyskuje, przecież to takie proste. 

Nie ma czegoś takiego jak wyzysk systemu. To nie Rosja sowiecka czy Korea Północna. Jeśli jest Ci ch*jowo w życiu i uważasz, że nie zarabiasz tyle ile powinieneś to Twoja wina, nie systemu.

Duże firmy często poświęcały całe pokolenia dla potomków i teraz widać tego owoce. Duże pieniądze nie pojawiają się tu i teraz, chyba że jesteś geniuszem i jeszcze do tego masz farta.

To, że ciężko pracujesz od rana do nocy nie znaczy, że należy Ci się godziwa wypłata, jeśli robisz to bezmyślnie.

Kiedy wreszcie wylezie z tego narodu duch socjalizmu i w końcu ludzie zrozumieją, że nic się nikomu nie należy. Do tego zawiść, najgorsza ludzka cecha. Przecież ja tak ciężko pracuję, żyły sobie wypruwam, a ta kanalia sąsiad nic nie robi i ma....

• Like 10
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, alandil napisał:

Jak ktoś uważa, że nauczyciel zarabia kokosy i to lekka praca, niech zostanie nauczycielem. 

Jeśli dla kogoś praca w urzędzie to czyste pieniądze za nic, niech idzie do urzędu.

Jeśli ktoś pracuje u prywaciarza i uważa, że jest wyzyskiwany, niech rzuca tą robotę wp***u i sam zostanie prywaciarzem. Zatrudni innych i ich wyzyskuje, przecież to takie proste. 

Nie ma czegoś takiego jak wyzysk systemu. To nie Rosja sowiecka czy Korea Północna. Jeśli jest Ci ch*jowo w życiu i uważasz, że nie zarabiasz tyle ile powinieneś to Twoja wina, nie systemu.

Duże firmy często poświęcały całe pokolenia dla potomków i teraz widać tego owoce. Duże pieniądze nie pojawiają się tu i teraz, chyba że jesteś geniuszem i jeszcze do tego masz farta.

To, że ciężko pracujesz od rana do nocy nie znaczy, że należy Ci się godziwa wypłata, jeśli robisz to bezmyślnie.

Kiedy wreszcie wylezie z tego narodu duch socjalizmu i w końcu ludzie zrozumieją, że nic się nikomu nie należy. Do tego zawiść, najgorsza ludzka cecha. Przecież ja tak ciężko pracuję, żyły sobie wypruwam, a ta kanalia sąsiad nic nie robi i ma....

Podoba mi się to co napisałeś. 
pracuje w dużej korporacji i mimo wielu minusów, ciagle jest więcej plusów, nie tylko finansowych a gospodarstwo mam bo je lubię, daje mi odpocząć psychicznie, wiem że nigdy nie dogonię sąsiada bo ja mam 17ha swojego a on 170 i mi to nie przeszkadza, a i pare złotych mi z tego zostaje. 
polacy uwielbiają narzekac na swoją sytuacje ale mało ma jaja żeby tą sytuacje probowac zmienić 

Zapytaj jutro pierwszego lepszego sąsiada co słychać? Co u ciebie? I nikt nie powie ze jest super bo jest zdrowy on i jego rodzina, na rachunki starcza tylko znajdzie 10 powodów ze jest ch*jowo

• Like 4
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, przemek28_28 napisał:

polacy uwielbiają narzekac na swoją sytuacje ale mało ma jaja żeby tą sytuacje probowac zmienić

Dokładnie tak, mało kto potrafi cieszyć się ze swoich sukcesów, wielu irytuje sukces sąsiada.

Życie nie jest sprawiedliwe i im szybciej zdamy sobie z tego sprawę, tym lepiej. 

Co do cen. Większość siedzi i czeka na lepsze ceny. Sytuacja się uspokaja, zboże płynie do nas z Ukrainy i nic nie wskazuje na to, że to się zatrzyma.

Pretensje można mieć jedynie do jego jakosci. My w UE produkujemy na innych zasadach (nawożenia i ochrony) i nikt nie zwraca na to uwagi, co nie mieści mi się w głowie. UE słynie z jakości, kupując w sklepie wiemy, że dziesiątki instytucji pilnują jakości produktu. Od niedawna z jakiegoś powodu nie dotyczy to towaru zza wschodniej granicy.

Ale, jak nie wiadomo o co chodzi...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, oregano napisał:

Boś d*pa nie facet. W dzisiejszych czasach jak facet nie zarobi na rękę 4-5 tysięcy to d*pa nie facet.

Mediana zarobków mężczyzn wynosi teraz pewnie (ostatnie dane z 2020r) ok.4000 netto. Czyli połowa mężczyzn w kraju to nieporadne d*py czy niewolnicy bogatych ?

Przywołuje mediane bo w przybliżeniu połowa usług i produktów, z których korzystasz na co dzień jest robiona przez te d*py.

• 0
Opublikowano

Jeżeli na tym forum są ludzie po studiach i nie wiedza dlaczego nauczyciel ma tyle zarabiać a nie mniej za te godziny co przepracowuje to mnie nie dziwi ze ludzie po średniej albo i nie, wieża w to co mówi się w telewizji ze nauczyciele za duzo zarabiają. Moim zadaniem zarabiają za mało wolałbym żeby dostawali ta kasę co idzie na nierobów w postaci 500+, 13,14 emerytur i tak dalej. Chciałbym żeby moi dzieci były uczone w grupach po 5 osób a nie po 25, żeby dobrze wyedukowane i miały możliwość na godne życie w przyszłości, a nie zasuwały za miskę ryżu bo państwo wydaje na wszystko tylko na to co nie potrzeba.

Nie którzy w życiu przeczytali kilka książek z serii poczytaj mi tata poczytaj mi mamo i myślą ze maja prawo się wypowiadać na temat pracy nauczycieli.  Chcecie wiedzieć dlaczego nauczyciel ma zarabiać więcej jak sprzątaczka to idź na humanistyczne studia tylko takie porządne, a nie gdzie wystarczy płacić i ma się papier w ręce. jeszcze życzę wam żebyś cie trafili na porządnych profesorów którzy wymagają. Wtedy okaże się żeby zaliczyć przedmiot trzeba wykuć kilkaset a może i kilka tysięcy stron a pan profesor i tak udowodni ci ze gówno wiesz. Po 5 latach mordęgi i zakuwania i poświęcenia kilkudziesięciu tysięcy złotych, przyjdzie ci jakiś rodzic i powie ze wylecisz z roboty bo zdyscyplinowałeś jego nie wychowanego bachora. Zapewne taki rodzic jeszcze najczęściej ma ukończoną prestiżowa Uczelnie Rzucania kamieni, na kierunku opluwania i szydzenia z nauczycieli z specjalizacją Najmądrzejszego głupkowania. Cieszmy się że ktoś chce uczyć nasze dzieci bo nie długo nie będzie komu a dobrych nauczycieli i wymagających chwalmy a nie krytykujmy.

Padają na tym forum różne tezy że mały sobie poradzi a duzy nie, a to że duzy sobie poradzi a mały nie. 

Ja myślę że to nie ma zależności czy to mały duży rudy czy ciapaty. Jeżeli ktoś jest pracowity nie chleję i robi wszystko z głową to zawsze zarobi. Mało bo mało ale zarobi. Wszystko ma mieć sens ekonomiczny i tyle w tym temacie a nie że ja tak robię bo mój ojciec tak robił i jego ojciec tak robił. Czasy się zmieniają i kto się nie dostosowuje ten ginie. 

Przeszedłem drogę od bycia parobkiem(ze tak ujmę) czyli małego do dużego. każdy ma inna sytuacje i inne możliwości i jeżeli coś nie idzie to znaczy, ze coś nie tak jest robione. Kredyty mam, nawozy drogo kupiłem, ale splajtować nie zamierzam tylko jeszcze inwestować ale z głową. A ludzie jeść musza. 

A pszenica na porcie po 1600 Oczywiście konsumpcja 14.

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)

A ja uważam, że dobrze powinni zarabiać tylko ci nauczyciele, którzy potrafią i chcą uczyć. Przykład matematyków. Zna

ktoś matematyka, który dobrze uczy dzieci w szkole? Ciężko taki wyjątek znaleźć. Ale jak trzeba korepetycji prywatnie udzielić, to już jest dobry. I tak się właśnie wytworzyła pewna patologia. Jeśli nie zmieni się system wynagradzania premiujący dobrych nauczycieli, to zawsze będzie problem w szkolnictwie. Niestety, ale znaczna część nauczycieli to miernoty, a ci najlepsi i z powołania są niedocenieni.

Edytowane przez tmk1974
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, barteklegia napisał:

Skończcie pieprzyc nie na temat zjeby 

Dokładnie, tego nie da się czytać. Co kogo obchodzi jaki kierunek studiów kończył. To temat o cenach zboża. Szkoda że moderatorzy nie poblokuja tych co piszą takie głupoty o wojnie i poliyce

• 0
Opublikowano
Dnia 22.11.2022 o 19:56, QuQurydza napisał:

Zachodnia Polska już dawno pociągami kukurydza i pszenica jest dostarczana z UA. Na auta i do DE. 

Jaki sens jest na zachodzie Polski przeładowywać z pociągów na ciężarówki? Przecież rozstaw szyn jest ten sam, mogło sobie jechać bezpośrednio do Niemiec

16 godzin temu, Damianek20 napisał:

A chodzą słuchy że obecny rząd chce łączyć po wojnie Polskę z ukrainą tyle że ukraińcy chcą wieść prym nad polską z uwagi na wielkość i ilość .

Codziennie pamiętaj o braniu leków

11 godzin temu, Damianek20 napisał:

Nie chcę siać plotek ani paniki

Właśnie to robisz. 

15 godzin temu, galan99 napisał:

Bo do Policji i na nauczyciela idą ludzie co nie mogą sobie poradzić w życiu .

A pan się pochwali co w życiu porabia? 

Pszenica 1420 netto, spadek z 1440.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, misio3p napisał:

Jaki sens jest na zachodzie Polski przeładowywać z pociągów na ciężarówki? Przecież rozstaw szyn jest ten sam, mogło sobie jechać bezpośrednio do Niemiec

Codziennie pamiętaj o braniu leków

Właśnie to robisz. 

A pan się pochwali co w życiu porabia? 

Pszenica 1420 netto, spadek z 1440.

Gdzie tak placa?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał:

który raport - o gorszej kondycji upraw zy o zbiorach kuku na Ukrainie ? Szacuje się, że realnie są w stanie zebrać połowe tego, co w rekordowym sezonie, czyli około 21-22mln ton, sporo poniżej oczekiwań

zasiewy w USA mają słabą kondycję, na Ukrainie tez nie za ciekawie, sporo zbóż nie zasiane, może wiosną jare

sprzedałem 1/3, reszta leży

Właśnie te miałem na myśli. 

Tak sobie czytałem, kolejny rok z rzędu mniejsze zapasy a konsumpcja rośnie, słabe zasiewy w USA. Też mam ok 1/3 sprzedane. Może znowu będzie tak jak rok temu,.że listopad i grudzień kolejki w styczniu i lutym cena w dół a potem w górę? Szukam motywacji do krojenia nerwów :D

Wczoraj na FB wpadło mi info, że Chiny uwalniają teraz swoje rezerwy pszenicy żeby potem kupić tanio. Ale pisali o ilości 40000 ton czyli pół dużego statku czyli to dla nich zmiotki a nie zapasy. Nie sprawdzałem tego info jeszcze, nie wiem czy to nie ściema. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, STIG13 napisał:

za jakiś czas doktor inżynier

Zostajesz na uczelni? 

7 godzin temu, barney napisał:

Czyli połowa mężczyzn w kraju to nieporadne d*py czy niewolnicy bogatych ?

Znak zapytania zmień na kropkę. 

6 godzin temu, NieMadry napisał:

Wtedy okaże się żeby zaliczyć przedmiot trzeba wykuć

Jeśli trzeba wykuć nie ma to nic wspólnego ze studiowaniem. Tak było na polibudzie, kupujesz skrypt znasz na pamięć i zdajesz. Wykształcało to rocznie 70 inż z czego może pięciu umiało myśleć. Według mnie nauczyciel był by lepiej kształcony w formie seminarium niż na uczelni gdzie tyle bzdur do łba kładą że pała mała. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v