Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Załóż własny, jest jak to mawia mój znajomy "w cukrze". 

Nie porównuj mnie do tych świń w rządzie bo czuję się urażony .

A tak na poważnie rynek jest bardzo przesilony wszystkim o ciężko bez konkretnego kapitału w coś wejść . Ludzie w rządzie nie pchają się tam dla tych 20 tys co miesiąc. Oni pchają się dla układów. Bo dzięki nim robią dopiero prawdziwe pieniądze.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

Oni pchają się dla układów

Oni pchają się tam przede wszystkim dla władzy. Władza robi pieniądz. Co nie znaczy że Jan Kowalski nie może zrobić dużych pieniędzy. 

• 0
Opublikowano
31 minut temu, hubertb napisał:

Ale im nikt nie "dawał" jakieś 30lat? I jak to powiadasz "dali" dosyć mało. Górnicy to jest promil nawet nie procent zatrudnionych. Najwięcej i "dostali" lekarze, oni od lat są najbardziej promowaną grupą zawodową. Nikt też tobie nie broni i jeb.. wszystkim i zostać np. górnikiem. 

Lekarze teraz zostali najlepiej zarabiajacą grupo zawodową w PL.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

Oni pchają się tam przede wszystkim dla władzy. Władza robi pieniądz. Co nie znaczy że Jan Kowalski nie może zrobić dużych pieniędzy. 

To próbuj je zrobić bez układu 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Damianek20 napisał:

Znajoma jest przeczkolanka 3600 na łapę . Kuzyna żona uczy angielskiego w podstawówce 4 tys a zobacz ile godzin mają pracy. Ciągle im podnoszą.  Za każdym razem jak protestują . Może młodzi mają mało ale ci mianowani to łoja dobra kasę. O lekarzach się nie mówi tutaj to wogole pralnia pieniędzy . 

3600 na łapę w obecnych czasach to raczej skromna wypłata. Osobiście wyznaję jedną zasadę odnośnie pracy - nie pasuje Ci obecna praca to ją zmień. Po co się tak męczycie na tych gospodarkach, hektary sprzedać, kurs CE zrobić i 5-6 tysięcy na łapę jest kręcąc się wokół komina.

• 0
Opublikowano
27 minut temu, Damianek20 napisał:

Znajoma jest przeczkolanka 3600 na łapę . Kuzyna żona uczy angielskiego w podstawówce 4 tys a zobacz ile godzin mają pracy. Ciągle im podnoszą.  Za każdym razem jak protestują . Może młodzi mają mało ale ci mianowani to łoja dobra kasę. O lekarzach się nie mówi tutaj to wogole pralnia pieniędzy . 

Bo im mało , i mało i chcą więcej i będą tak stale chcieć .

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, oregano napisał:

3600 na łapę w obecnych czasach to raczej skromna wypłata. Osobiście wyznaję jedną zasadę odnośnie pracy - nie pasuje Ci obecna praca to ją zmień. Po co się tak męczycie na tych gospodarkach, hektary sprzedać, kurs CE zrobić i 5-6 tysięcy na łapę jest kręcąc się wokół komina.

Pracowałem w sklepie z premia 2550 praca 168 godzin w miesiącu. A byli co zarabiali gola podstawę .

• 0
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Nauczyciel i le to godzin 40 i to krzyczy, że za dużo pracuje .

40 godzin użerania się z czyimiś niedorobionymi bachorami i innymi spierd***linami umysłowymi plus robota w domu ze sprawdzaniem papierków itp... Tak mają dużo roboty i obciążenie psychiczne. Nie, nie jestem nauczycielem

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Jeżeli ktoś ma za 168 godzin 2360 zł a za 100-120 godz ma 4 tys to musisz odpowiedzieć sobie sam.

4 za 100 - 120 to nie jest dużo a 2360 za 168 to nawet nie ma co komentować. Jeżeli mówimy o chęci życia a nie wegetacji

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał:

40 godzin użerania się z czyimiś niedorobionymi bachorami i innymi spierd***linami umysłowymi plus robota w domu ze sprawdzaniem papierków itp... Tak mają dużo roboty i obciążenie psychiczne. Nie, nie jestem nauczycielem

Myślisz że ja jako sprzedawca nie miałem obciążenia psychicznego ???? Użeranie się z ludźmi bo szef nie zapłacił za towar bo kupił kolejna działkę samochody, a ty nie możesz powiedzieć tego klientowi że jego kasa poszła na co innego tylko kłamiesz. Do tego użeranie się z firmami wykonawczymi bo on za tyle nie będzie robić albo coś spierdolił i nie chce poprawić . Do tego użeranie się ze zjebanym synem szefa który nie ma pojęcia o niczym a mówi ci żebyś nie uczył go biznesu a za jego kaprysy i biznesu nieudolne płaci stary, którego jeszcze okrada . 

Wolał bym uczyć jednak zjebane dzieci bo wjebiesz 1 i złe zachowanie i siedzi kolejny rok. 

A tu nawet nie wyobrażasz sobie jacy ludzie są rozczeniowi i zjebani .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Damianek20 napisał:

Dlatego nauczyciele powinni pracować 168 godzin jak każdy i pracę nie zabierać do domu 

To nie realne. Twoje dziecko musiało by siedzieć w szkole też w sobotę. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, STIG13 napisał:

4 za 100 - 120 to nie jest dużo a 2360 za 168 to nawet nie ma co komentować. Jeżeli mówimy o chęci życia a nie wegetacji

No ale za takie pieniądze pracują ludzie w lubelskim w większości. I muszą przeżyć przetrwać . I dlatego biznesmeni się cieszą że płacą tyle żeby tylko wegetowała i przeżyli . 

Kapitalizm wprowadził raj dla prywaty. Kto pracuje to wie o czym mówię. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Damianek20 napisał:

Pracowałem w sklepie z premia 2550 praca 168 godzin w miesiącu. A byli co zarabiali gola podstawę .

Boś d*pa nie facet. W dzisiejszych czasach jak facet nie zarobi na rękę 4-5 tysięcy to d*pa nie facet.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Wolał bym uczyć jednak zjebane dzieci bo wjebiesz 1 i złe zachowanie i siedzi kolejny rok

To tak nie działa. Nauczyciel nie ma realnej władzy nad uczniem. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v