Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Masz dostep do tych wyników robionych przez kierowce, właśnie gdzieś napisałem gdzieś wyżej o akcji u nas z transportem śruty sojowej, gdzie poprzednie badania byly OK a u nas w pobranej próbce wyszła samonella

Co do cen ,cena rosyjskiej pszenicy locco port to od poniedziałku 1416,48zł, cena z cłem

To cena paszowej

26 minut temu, rolnik039 napisał:

Na twoim miejscu bym sprzedawał te pszenice co będzie to będzie u mnie w żniwa poszła za 1300 tydzień później wskoczyła 1400 i narazie się utrzymuje tak No niestety poje.... Ich z tymi cenami 70 tys za 1ha klmoje okolice ktoś krzyczy 250 tys za 3.2ha klasa 3 pod piasek podchodzi bardziej 

70 tyś za III kl. to  bardzo tanio

• 0
Opublikowano

Spokojnie będzie co kupić za 30 tyś niebawem , tylko niech zacznie się zielony ład od 2023 wchodzimy a 2024 będą w gównie ubabrani .

Plony spadną a koszta zostaną nie jeden na tym się przejedzie .

• Like 3
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Z 5 ha to sie nie rozwiniesz w tych czasach , nie warto nawet prubować , u mnie III kl. to dobra ziemia , a u was to piach

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

I weź  tu teraz młodemu rolnikowi zacznij się rozwijać od 5 ha😬

Galan ma rację to musi pier.... Przyjdzie czas że ci co przebijają się dzierżawami to się przejadą jeszcze będą przychodzić i prosić żeby brać ziemię w dzierżawę 

1 minutę temu, miwigos napisał:

Z 5 ha to sie nie rozwinsz w tych czasach , nie warto nawet prubować , u mnie III kl. to dobra ziemia , a u was to piach

Piaszczyste pola są niektóre zależy też jaki region lubelskiego bo czym dalej na północ to coraz więcej piachów ale i są czarnoziemy w lubelskim 

• 0
Opublikowano
8 minut temu, marek1977 napisał:

@rolnik039 ja czekam na 2000 za pszenicę i się nie kryję , bo kto by nie chciał przytulić takiej ceny, nie wspomnę już ceny majowej na rzepak 5320 i robi się gorąco.😀

Wiadomo że każdy by chciał 

• 0
Opublikowano

Tylko logicznie podchodząc do tematu wyliczcie ile z ha zostałoby na czysto i przyrównajcie to do np średniej krajowej.

Mi to daje do zrozumienia że taka cena nie będzie akceptowalna. Jeszcze nie przy tej inflacji.

Komuś może uda się gdzieś wypchnąć konsumpcję w okolicy tej ceny na wypełnienie kontraktu ale wydaje mi się że nie ma co myśleć o tym poziomie jako normalnej cenie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

70 tysi to w 2015 dawałem teraz nawet za 100 nic nie ma

U mnie we wsi był taki co cenił 60k to sprzedał za 45k/ha 8ha w 3 kawałkach

• 0
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Andpol napisał:

Taka cena pszenicy czy rzepaku to tylko jak mróz załatwi część zasiewów.

Nie licz na to ze mróz załatwi całą , Polskę czy Europę tylko będą jaja , na drugi rok  pszenica będzie maks 1300 zł brutto .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

a bo oni w kolejce do skupu 😂

U mnie nie ma w żadnym skupie kolejek 

6 minut temu, galan99 napisał:

Nie licz na to ze mróz załatwi całą , Polskę czy Europę tylko będą jaja , na drugi rok  pszenica będzie maks 1300 zł brutto .

Jak wygasza wojnę bo już covid w Australii to i po tyle może nie być 

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Damianek20 napisał:

U mnie nie ma w żadnym skupie kolejek 

Jak wygasza wojnę bo już covid w Australii to i po tyle może nie być 

Jeśli dobrze usłyszałem to w Australii powódź w trzech stanach więc zbiory pod znakiem zapytania 

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Jeśli dobrze usłyszałem to w Australii powódź w trzech stanach więc zbiory pod znakiem zapytania 

Nie wiem nie słyszałem więc trudno powiedzieć. Krawaty znajdą zaraz kartkowe  rekordy gdzieś na innym globie żeby uwalić cenę . 

U nas rok cudów więc tez można się wszystkiego spodziewać . PiS poświęcił rolnictwo dla swojej prywatnej korzyści i korzyści zydow ukrainskich.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

U nich w trzech stanach zbiory mniejsze jak w Polskie  Wielkopolsce 😅

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

Masz dostep do tych wyników robionych przez kierowce, właśnie gdzieś napisałem gdzieś wyżej o akcji u nas z transportem śruty sojowej, gdzie poprzednie badania byly OK a u nas w pobranej próbce wyszła samonella

Co do cen ,cena rosyjskiej pszenicy locco port to od poniedziałku 1416,48zł, cena z cłem

mam dostęp bo z całej beczki kierowca robi 4 próby i 2 zostają u mnie. Jak brałem śrute z portu to warunkiem było żeby to od razu jechało a nie że kierowca się załaduje i robi pałze. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

Spokojnie będzie co kupić za 30 tyś niebawem , tylko niech zacznie się zielony ład od 2023 wchodzimy a 2024 będą w gównie ubabrani .

Plony spadną a koszta zostaną nie jeden na tym się przejedzie .

Od wejścia Polski do UE ciągle słyszę że ludzie będą za darmo ziemie oddawać. Cena ciągle rośnie. Dochodzi do takich patologii że za 5,6 klase płacą 60-70 tys jako lokate kapitału. Zawsze się znajdzie jakiś jeleń co to będzie uprawiać za dopłatę i tacy najwięcej krzyczą że cena ziemii spadnie. 

W zeszłym roku średnia cena sprzedaży pszenżyta wyszła 1600netto(jeden duży kontrak) a pszenicy 1620netto(sprzedaż po100ton). 

W tym roku jak dostane oferte na pszenżyto 1500 a pszenica 1650 to sprzedaje wszystko. Kasę dopiero na maj potrzebuje.  

• 0
Opublikowano
26 minut temu, kibix napisał:

mam dostęp bo z całej beczki kierowca robi 4 próby i 2 zostają u mnie. Jak brałem śrute z portu to warunkiem było żeby to od razu jechało a nie że kierowca się załaduje i robi pałze. 

Od wejścia Polski do UE ciągle słyszę że ludzie będą za darmo ziemie oddawać. Cena ciągle rośnie. Dochodzi do takich patologii że za 5,6 klase płacą 60-70 tys jako lokate kapitału. Zawsze się znajdzie jakiś jeleń co to będzie uprawiać za dopłatę i tacy najwięcej krzyczą że cena ziemii spadnie. 

W zeszłym roku średnia cena sprzedaży pszenżyta wyszła 1600netto(jeden duży kontrak) a pszenicy 1620netto(sprzedaż po100ton). 

W tym roku jak dostane oferte na pszenżyto 1500 a pszenica 1650 to sprzedaje wszystko. Kasę dopiero na maj potrzebuje.  

50 ton sprzedane już ponad miesiąc temu za 1551 zł brutto parametry paszowe . Zadowolony jestem z tej sprzedaży , tylko czy na 2 rok tak będzie .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, marek1977 napisał:

@rolnik039 ja czekam na 2000 za pszenicę i się nie kryję , bo kto by nie chciał przytulić takiej ceny, nie wspomnę już ceny majowej na rzepak 5320 i robi się gorąco.😀

To był wybryk jedno razowy na taka cenę , rzepaku a co do pszenicy mało realne . Wielu się nakręciło na takie ceny ale to już wspomnienie nie do powtórzenia przez , następne kilkanaście lat jak , Europa wchodzi w recesję .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

To był wybryk jedno razowy na taka cenę , rzepaku a co do pszenicy mało realne . Wielu się nakręciło na takie ceny ale to już wspomnienie nie do powtórzenia przez , następne kilkanaście lat jak , Europa wchodzi w recesję .

Jesteśmy w recesji od roku, ale jej nie odczuwamy bo ludzie w porównaniu do poprzednich kryzysów mają wywalone na oszczędzanie i wydają kasę na lewo i prawo co może skutkować tym, że kryzys przejdziemy bokiem 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Tak wydają ludzie kasę , bo ją mają , za balcerka nie mieli i odczuli mocno .

Jak by pszenica spadła na 1000 zł i pozostałe płody a nawozy kosztowały jak kosztują , to by była dopiero recesja .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v