Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, danielursus3p napisał:

Chłopy jeździli jak wściekłe z tego co widziałem przed kilkoma dniami. 

Od tego poniedziałku że nie chcą. Ale to może tylko od handlarzy nie chcą. Nwm nie powiem Ci. Kumpel co handluje z nimi dzwonił do Tomka i ten tak mu powiedział

10 minut temu, dlugin napisał:

U nas w czwartek padł nowy rekord czynszu z kowr 6,4t  47hektarow + rozwalone zabudowania z dzikimi lokatorami💪💪💪💪 Sznurek po przetargu gratis😂😂

Jaki rejon takie dzierżawy?

Z resztą się zgodzę

• 0
Opublikowano
12 minut temu, yacenty napisał:

6t za 1ha?

Tak

6 minut temu, PAN88 napisał:

Od tego poniedziałku że nie chcą. Ale to może tylko od handlarzy nie chcą. Nwm nie powiem Ci. Kumpel co handluje z nimi dzwonił do Tomka i ten tak mu powiedział

Jaki rejon takie dzierżawy?

Z resztą się zgodzę

Okolice Wrocławia 

1 minutę temu, miwigos napisał:

Pewnie jakiś znajmy czynsz podbił potem mu umorzą 

15 osób było 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

co nie znaczy że nie miał znajomości ,, zysku nie idzie zrobić przy takim czynszu, od kiedu KOWR  robi przetargi kto da więcej, przeciez robią przetargi ograniczone , bez bydła nie ma szans coś dostać

• 0
Opublikowano
46 minut temu, PAN88 napisał:

A zajadę we wtorek zapytam z ciekawości. Może coś się podniesie z ceną. 

• 0
Opublikowano
36 minut temu, miwigos napisał:

co nie znaczy że nie miał znajomości ,, zysku nie idzie zrobić przy takim czynszu, od kiedu KOWR  robi przetargi kto da więcej, przeciez robią przetargi ograniczone , bez bydła nie ma szans coś dostać

zazwyczaj robią tak, że licytują do upadłego a potem do KOWR o aneks do umowy, bo klasa ziemi taka i taka i nie da rady tam tyle wyciągnąc z 1ha itp itp

jak masz kogoś z dojściem, to takie wałki przechodzą, ale moim zdaniem takie osoby powinny byc z automatu wykluczane w następnych przetargach minimum na 5 lat

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Lata mijają, a z tymi przetargami nic się nie zmienia. Takiego co nabija 6t nie ma co żałować. Powinien być wyłączony z następnych nawet więcej jak 5 lat, do tego moze zrezygnować, ale wylicytowany czynsz za 1 okres który użytkuje powinien zapłacić i kropka nawet kosztem egzekucji. Te wałki nigdy się nie skonczą. 

Edytowane przez driver24
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Dokładnie tak. Inaczej jest jak jest jedną wielką patologia. Zresztą z tymi ofertowymi przetargami, punkty, odległości, sąsiednie gminy etc. tak samo jedna wielka patologia. 

• 0
Opublikowano

Lata mijają a problemy te same, pamiętam jak byłem jeszcze zbyt młody żeby w przetargach przed 2000 rokiem odłogi brać po PGR, ale ci co się odważyli ziemie później wykupili poszli do przodu, nie mieli lekko a ludzie się śmieli że z torbami pójdą, a chłopy ursusami bizonami czym się dało za***rdalali,

dziś to samo na przetargach dużo cwaniaczków, ale każdy spełnia warunki i każdy może przystąpić, w mojej okolicy pojawiło się kilka gospodarstw kilkusethektarowych które zostały kupione przez przedsiębiorców na własne dzieci i to wk...., ale myślę że ta ziemia będzie do odkupienia bo nie będzie komu obrabiać ich ha, a jak nie to trudno trzeba się z tym pogodzić

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

a o co ten strajk ?  więcie czy nie ? :D to nie ma nic związanego z rolnictwem a po drugie w Polsce jest luz .

W Kanadzie 6 miesięcy temu też mieli podobny jak w Polsce "luz". Jeśli nie zainteresujesz się polityką,to polityka wkrótce zainteresuję się Tobą

• 0
Opublikowano

Jeżeli chodzi o strajki, jak nie wyjdą wszyscy rolnicy, ale też pracownicy, młynów , rzeźni, obsługi rolnictwa , handlu to te strajki przebicia mieć nie będą, 

dodać do tego lewacką ideologię to my rolnicy stoimy na przegranej pozycji

• 0
Opublikowano
6 minut temu, pawelek98 napisał:

Lata mijają a problemy te same, pamiętam jak byłem jeszcze zbyt młody żeby w przetargach przed 2000 rokiem odłogi brać po PGR, ale ci co się odważyli ziemie później wykupili poszli do przodu, nie mieli lekko a ludzie się śmieli że z torbami pójdą, a chłopy ursusami bizonami czym się dało za***rdalali,

dziś to samo na przetargach dużo cwaniaczków, ale każdy spełnia warunki i każdy może przystąpić, w mojej okolicy pojawiło się kilka gospodarstw kilkusethektarowych które zostały kupione przez przedsiębiorców na własne dzieci i to wk...., ale myślę że ta ziemia będzie do odkupienia bo nie będzie komu obrabiać ich ha, a jak nie to trudno trzeba się z tym pogodzić

Mój wygrany przetarg w 1994(5) rok. 60 ha nieużytku po PGR. Czynsz 180kg pszenicy/ha ,trzyletnie zwolnienie z płatności czynszu, 5letnie zwolnienie z podatku ze względu a trwałe zagospodarowanie.Na stanie miałem c-360 3p i pług 3-skibowy oraz brony lekkie zawieszane.Ale udało się.

• Like 5
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, Piffpaff napisał:

rozmawiałem dziś z dziewczyną która pracuje w lokalnym skupię, wystawia faktury. 2 tygodnie temu sprzedałem do nich pszenicę i od obecnego tygodnia do ok 10 lutego wstrzymali skup mimo że mają miejsce, podobno jest jakaś niepewność na rynku i właściciel nie chce teraz kupować. Podobno jakiś statek miał do nas przypłynąć ale go nie będzie... i w kraju mamy droga pszenicę

Wystarczy, że Putin puści bąka w kierunku Ukrainy i już giełdy świecą na zielono. Wystarczy jedna optymistyczna wypowiedz kogoś ważnego z Rosji i mamy skutek odwrotny - na giełdach czerwono. Wydaje się na chwilę obecną, że ten kryzys trzyma cenę w zawieszeniu i w zależności od przebiegu za 2-3 tygodnie realne jest 320 jak i 250 euro.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, pinochet napisał:

Mój wygrany przetarg w 1994(5) rok. 60 ha nieużytku po PGR. Czynsz 180kg pszenicy/ha ,trzyletnie zwolnienie z płatności czynszu, 5letnie zwolnienie z podatku ze względu a trwałe zagospodarowanie.Na stanie miałem c-360 3p i pług 3-skibowy oraz brony lekkie zawieszane.Ale udało się.

I takich ludzi szanuje, kiedyś jak miałem 20 lat to udało się jedną z ostatnich działek to c360, 40 ha dwa tygodnie orałem kamień na kamieniu, 

szkoda że z 5 lat starszy nie jestem, na innej pozycji bym był chociaż i tak nie narzekam 

• 0
Opublikowano
15 minut temu, pinochet napisał:

A dziś na 60 ha musisz mieć ciagnik 150+ kuca,  bo inaczej chooj nie gospodarz 🤦‍♂️

• 0
Opublikowano
38 minut temu, masa24 napisał:

Bez znajomosci na takie aneksowanie mniejszego czynszu nie do zrobienia 

Gdzieś przeczytałem,że ze względu na nieużytek można się o takie zwolnienie starać,napisałem podanie i dali. Rzeczywiście,ten który przeprowadzał przetarg potem się dziwił,że dostałem. O możliwości zwolnienia z podatku, jeśli się bierze grunt  w trwałe zagospodarowanie (przy gospodarstwie nie większym niż 100 ha)dowiedziałem się przypadkowo z dziennika Rzeczpospolita.Też się niektórzy dziwili że dostałem.Takie tam teorie spiskowe.

• 0
Opublikowano
39 minut temu, pawelek98 napisał:

Kiedys to 10 osob na 50 m mieszkalo, dzis 4 na 200

Dziś każdy chce komfortowo i lekko żyć, takie czasy nastały. 

• 0
Opublikowano

ja mam 10ha i czaje się czy nie kupić od sąsiada 1ha za 30tys, takie to myślenie jest, zamiast jechać na wakacje do Dubaju z rodziną to ja chce ziemię która nie zwróci mi się ale kto powiedział że hobby ma być opłacalne hehe a co dopiero myślą rolnicy którzy mają duuuzo więcej ha niż ja "100ha damy radę to i jeszcze 10ha damy radę"

danielursus3p napisał:

39 minut temu, pawelek98 napisał:

Kiedys to 10 osob na 50 m mieszkalo, dzis 4 na 200

Dziś każdy chce komfortowo i lekko żyć, takie czasy nastały. 

ciężkie czasy rodzą silnych ludzi, dobre czasy rodzą słabych ludzi. wystarczy spojrzeć na Ukrainę, 2014r zdemilitaryzowani pochłonięci wewnętrzna polityka nie dali rady a dziś to inni ludzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v