Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Już było to na początku ustalone.

Vat jedzie z 5 na 0%. Stawka 7% dla ryczałtowca zostaje

• 0
Opublikowano

Uchwalona przez Sejm 13 stycznia 2022 r. i skierowana do prac Senatu RP ustawa o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (druki sejmowe poselskiego projektu ww. ustawy nr 1905, 1914, druk senacki nr 618) przewiduje czasową obniżkę stawek podatku VAT w okresie od 1 lutego 2022 r. do 31 lipca 2022 r. – podało w komunikacie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czasowe zmniejszenie VAT będzie na:
- na żywność objętą obecnie stawką podatku VAT 5% – do stawki 0%,
- na paliwa silnikowe, tj. olej napędowy, biokomponenty stanowiące samoistne paliwa, benzynę silnikową, gaz skroplony LPG – ze stawki 23% do stawki 8%
- na nawozy, środki ochrony roślin, ziemię ogrodniczą i inne środki wspomagające produkcję rolniczą (takie jak: środki poprawiające właściwości gleby, stymulatory wzrostu oraz niektóre podłoża do upraw) – ze stawki 8% do stawki 0%
- na gaz ziemny – do stawki 0%,
- na energię elektryczną i energię cieplną – do stawki 5%.

Nie ulega zmianie 7 % stawka zwrotu ryczałtu podatku VAT dla rolników ryczałtowych.

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, nunu85 napisał:

jaki mam problem jako vatowiec? I tak bym musiał ten vat zwrócic państwu, wiec mnie to ani ziebi ani grzeje.

Problem to ma właśnie nie-vatowiec bo dostanie cene netto i bedzie patrzył co to sie stało.

Chłopie ty jesteś na vacie a masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem 😂😂😂😂Jak do tego doszło ?

Edytowane przez dlugin
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Nie każdy musi umieć czytać. Trzeba mieć szczęście. Znam takich co ledwo z klasy do klasy przechodzili a dzisiaj są takimi gospodarzami, że sam im czasem zazdroszczę;) Różnie w życiu bywa i nie wolno oceniać.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, nunu85 napisał:

Panowie, księgowa mi przyslala maila z wyciągiem z tarczy antyinflacyjnej 2.0 i z niego jasno wynika, że obok mąki, olejów itp także zboże będzie miało stawkę VAT 0%. Mi to zwisa bo i tak jestem na Vacie, ale jak ktoś nie jest , to żeby się za kilka dni mocno nie zdziwił.

Ogolny przekaz maia był taki, ze jeszcze nikt nic nie wie na pewno.

Też jestem na vat , i zboże też ma być  z zerową stawką vat , ale tylko dla vatowców , ryczałt normalnie tak jak było 7%

Dzisiaj podałem 1 samochód pszenicy po 1300 netto , a dla niektórych żeby ładniej wyglądało 1391 brutto

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Też jestem na vat , i zboże też ma być  z zerową stawką vat , ale tylko dla vatowców , ryczałt normalnie tak jak było 7%

Dzisiaj podałem 1 samochód pszenicy po 1300 netto , a dla niektórych żeby ładniej wyglądało 1391 brutto

nie rozumie !! jesteś na wat podałeś tym bardziej nie rozumie  !!! pszenice po 1300 ze stawką wat 7 %  która jest  na ryczałcie , a ty watowiec

cena ładniej wygląda to fakt , ale ten co podawał   już gorzej

• 0
Opublikowano

Jak już pisałem , ja podałem po 1300 netto i to mnie interesuje , bo VAT czy będzie 0 , 5 czy nawet 10 % to ja i tak nic z tego nie będę miał , dlatego druga cena jest podana dla ryczałtowców 7%

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wielu rolników rozlicza jednak podatek VAT na zasadach ogólnych.

- W tym przypadku, sprzedając produkty z gospodarstwa rolnik uzyskuje podatek należy. Natomiast kupując środki produkcji opłaca VAT naliczony. Kwota rozliczenia z urzędem skarbowym to podatek VAT należny pomniejszony o podatek VAT naliczony. W dużym skrócie rolnik, który dużo kupuje odprowadza mniej podatku VAT. Zerowy VAT na nawozy spowoduje zmniejszenie kwoty podatku naliczonego, który jest korzystny dla rolnika bo redukuje kwotę, którą należy odprowadzić do urzędu skarbowego. Tak więc dla rolników, którzy rozliczają się na zasadach ogólnych proponowana zmiana może nie być korzystna – wyjaśnia dr Michał Gazdecki.

czyli nie dostaniesz vatu za kupno nawozów czy chemi a za paliwo dostaniesz 20groszy zamiast złotówki, kto będzie sprzedawać duzo mleka, żywca  czy zboża będzie musiał oddać vat bo nie nazbiera faktur.

ale chyba o to chodzi w zielonym ładzie żeby bogatsi dzielili się z biedniejszymi , a władza uważa że jeśli ktoś jest na vacie to jest biznesmenem więc musi się trochę podzielić z wyborcami

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

sie poźniej niektórzy wkurzają, jak ktoś o coś pyta i odpowiadacie "weź sobie przewiń, bo było już o tym pisane". Pewnie zgodze się, było pisane, ale jak 80% wpisów są podobne do tych co wyżej.... że gość jest na vat a dodatkowo podał cenne brutto, a drugiemu sie to nie podoba, że tak napisał.... ludzie... odpuście czasem.... zaśmiecacie takimi wpisami temat

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Michalk13 napisał:

Wielu rolników rozlicza jednak podatek VAT na zasadach ogólnych.

- W tym przypadku, sprzedając produkty z gospodarstwa rolnik uzyskuje podatek należy. Natomiast kupując środki produkcji opłaca VAT naliczony. Kwota rozliczenia z urzędem skarbowym to podatek VAT należny pomniejszony o podatek VAT naliczony. W dużym skrócie rolnik, który dużo kupuje odprowadza mniej podatku VAT. Zerowy VAT na nawozy spowoduje zmniejszenie kwoty podatku naliczonego, który jest korzystny dla rolnika bo redukuje kwotę, którą należy odprowadzić do urzędu skarbowego. Tak więc dla rolników, którzy rozliczają się na zasadach ogólnych proponowana zmiana może nie być korzystna – wyjaśnia dr Michał Gazdecki.

czyli nie dostaniesz vatu za kupno nawozów czy chemi a za paliwo dostaniesz 20groszy zamiast złotówki, kto będzie sprzedawać duzo mleka, żywca  czy zboża będzie musiał oddać vat bo nie nazbiera faktur.

ale chyba o to chodzi w zielonym ładzie żeby bogatsi dzielili się z biedniejszymi , a władza uważa że jeśli ktoś jest na vacie to jest biznesmenem więc musi się trochę podzielić z wyborcami

Pomyśl jaka różnica do vatowca ile on wynosi 

Sprzedając dostajesz VAT który ODDAJESZ do skarbówki, wieć masz tyle co NETTO

Kupując płacisz VAT ,który skarbówka ci ODDAJE, wiec finalnie płacisz netto 

Jaki morał dla vatowca nie ważne jaki vat 0% czy100 % , po rozliczeniu obchodza go ceny NETTO

Autor tego artykułu Michał G.jakiś nie kumaty

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

mam pytanie do znawców

vat na sprzedane towary (pszenica itp.) wynosi 0 % zmniejszyli też vat na nawozy,  ŚOR itp. do 0% i tu jest wszystko ok brak straty, tylko jak rolnik vatowiec chce kupić traktor czy inną maszynę to kupuje netto czy brutto bo z czego odliczy ten vat ??

Co do cen to narazie mało zmian i mało sprzedających tak jak ktoś tu pisał czekają wszyscy na statki i zwyżki cen,

• 0
Opublikowano

Jedno zdanie odnośnie Vatu. Jeżeli kupiłem w styczniu nawóz za 12 000brutto z 5%vatem. Zapłaciłem netto 11 428,57. Vat do zwrotu z US 571zł. Planuje sprzedać pszenicę z Vatem 0% w okresie tarczy czyli (luty-czerwiec) więc żadnego Vatu nie odprowadzę z tej transakcji.

Całość Vatu (571zł) do zwrotu na konto dla mnie. Planuję jeszcze w styczniu kupić ŚOR z Vatem 8%, aby również rozliczyć Vat z US.

Niestety oficjalnie producenci  śOR nie realizują dostaw np. Syngenta na Axial Pack więc cena jaką będziemy płacić netto "w tarczy" będzie tak na prawdę co najmniej poprzednią cenę brutto + inflacja 9% jako cenę netto.   

Według mnie Pan dr Michał Gazdecki ma rację. 

• 0
Opublikowano

Raczej wszystkie bo sam troszkę npk dogadałem na luty bez VAT. Sprzedawane będą Świerże dostawy i stare zapasy bez VAT a sprzedający dostanie zwrot wcześniej zapłaconego podatku VAT.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, ws71 napisał:

@miwigos,czyli idąc tokiem Twojego rozumowania , gdyby  vat na zboże z 5% wzrósł na 23% to dla Vatowca nie miało by żadnego znaczenia?

Dla sprzedającego zboże byłby nawet korzystny wyższy VAT - dostałby darmowy kredyt na kilkanascie - kilkadziesiat dni . Ale poza tym nie ma żadnej różnicy stawka VAT dla VATowca

7 minut temu, wladirol napisał:

mam pytanie do znawców

vat na sprzedane towary (pszenica itp.) wynosi 0 % zmniejszyli też vat na nawozy,  ŚOR itp. do 0% i tu jest wszystko ok brak straty, tylko jak rolnik vatowiec chce kupić traktor czy inną maszynę to kupuje netto czy brutto bo z czego odliczy ten vat ??

Co do cen to narazie mało zmian i mało sprzedających tak jak ktoś tu pisał czekają wszyscy na statki i zwyżki cen,

VATowca obchodzą ceny netto . Kupując ciągnik dostajemy fakturę netto+VAT , płacimy brutto . VAT mamy do zwrotu z US albo jak ktoś woli to sobie VAT rozliczy ze sprzedanej pszenicy/mleka/żywca/buraków/rzepaku...

A  dr Michał Gazdecki chyba tytuł znalazł w chipsach...za to zdanie - Zerowy VAT na nawozy spowoduje zmniejszenie kwoty podatku naliczonego, który jest korzystny dla rolnika bo redukuje kwotę, którą należy odprowadzić do urzędu skarbowego.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, strzechu napisał:

A  dr Michał Gazdecki chyba tytuł znalazł w chipsach...za to zdanie - Zerowy VAT na nawozy spowoduje zmniejszenie kwoty podatku naliczonego, który jest korzystny dla rolnika bo redukuje kwotę, którą należy odprowadzić do urzędu skarbowego.

Zdanie jak najbardziej prawdziwe, jak będziesz miał zerowy VAT na nabywane towary, a niezerowy na sprzedawane, to będziesz musiał kasę oddawać do US, czego nie rozumiesz ?

• 0
Opublikowano
wladirol napisał:

mam pytanie do znawców

miwigos Ci wytłumaczy, że to bez znaczenia bo vatowiec rozlicza cene netto ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v