Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dla mnie bóbr to szkodnik i z lekka niedowierzam w ten kanadyjski experyment. 

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Oglądałem jakiś program o rolnictwie w US A w jakimś stanie .Było o tym że opadów mało i opiera się na nawadnianiu ze studni głębinowych, gdzie już zaczyna brakować wody.

Tak samo odnosisz się do nakładów z tego roku. A ja wyraźnie napisałem że chodzi o tą z tamtego roku.To tak jak na składach sprzedawali w tym roku nawozy po 4tyś gdzie data produkcji była 08.2021.

Zrozum że to jest cykl ciągły aby wysuszyć 300t kukurydzy w tym roku muszę kupić 10000 l ropy 77 tys to muszę sprzedać na to 77t kukurydzy z tamtego roku bo ty płacisz po 1000 zl

• 0
Opublikowano
14 minut temu, VonVegans napisał:

Żeby one tylko ścinamy drzewa i budowały tamy.ale te k**wy demolują cały nadrzeczny teren.kopia dziury.nie jeden już łbem szybę wybił w ciągniku jak trawę kosił.

Tutaj nie rozumiem tych co kosza, bo żeby wybić szybę to trzeba nieźle zapierdzielać a jak tak szybko kosza przy rzekach No to ich głupota bo można zwolnić ten przejazd/dwa i nic się nie stanie 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, XTRO napisał:

Tutaj nie rozumiem tych co kosza, bo żeby wybić szybę to trzeba nieźle zapierdzielać a jak tak szybko kosza przy rzekach No to ich głupota bo można zwolnić ten przejazd/dwa i nic się nie stanie 

Mozna też wybić bobry. 

• 0
Opublikowano
51 minut temu, Agrest napisał:

W Kanadzie na dużym obszarze przeprowadzono eksperyment. 

Pozwolono powrócić bobrom na tereny uprawne. W kilka lat teren zrobił się bagnisty, nawiedzany licznymi opadami. Tereny wokół też zaczęłg z tego korzystać. Poziom wód gruntowych się podniósł, susze przestały nawiedzać tereny wokół.

Tak a ile ha zostało zalane i wykluczone z uprawy

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

W Kanadzie na dużym obszarze przeprowadzono eksperyment. 

Pozwolono powrócić bobrom na tereny uprawne. W kilka lat teren zrobił się bagnisty, nawiedzany licznymi opadami. Tereny wokół też zaczęłg z tego korzystać. Poziom wód gruntowych się podniósł, susze przestały nawiedzać tereny wokół.

U mnie bobry zalały ok 80 h albo wiecej łąk , jakoś nie zauważyłem żeby więcej padało. A jakieś 18 lat temu koszone było , pasły się krowy i nikt nie narzekał na jej brak.

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

0,5 godziny pracy we dwóch. Nie umrzesz. Wiem bo mam. W niedziele zboża nie sprzedaje :)

Zdrowie też, póki co. Za około 10 lat, po drabinie ciężko będzie Ci się na ten silos wdrapać, a co dopiero machnąć łopatką te 14-15 ton. 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, witejus napisał:

Jakbyś dopisał tys ha to może by opady były większe, a te 80 ha to są groszowe sprawy

A co my żyjemy w Kanadzie czy USA że tysiące 🤣

1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Dla mnie bóbr to szkodnik i z lekka niedowierzam w ten kanadyjski experyment. 

I to poważny szkodnik który wyeliminował u mnie z uprawy ok 90 proc łąk 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, miwigos napisał:

Tak a ile ha zostało zalane i wykluczone z uprawy

Tu niestety nie pogodzisz tych spraw .  Coś kosztem czegoś.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Damianek20 napisał:

I to poważny szkodnik który wyeliminował u mnie z uprawy ok 90 proc łąk 

Ten szkodnik budował swoje tamy i żeremia, gdy zalążek człowieka malował na ścianie jaskini murale uwieczniające polowania na mamuty😇🤣

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

Ten szkodnik budował swoje tamy i żeremia, gdy zalążek człowieka malował na ścianie jaskini murale uwieczniające polowania na mamuty😇🤣

Aj za bardzo go postarzyleś 🤣 

Tylko że teraz więcej jest szkód niż pożytku z niego 

• 0
Opublikowano
47 minut temu, Damianek20 napisał:

U mnie bobry zalały ok 80 h albo wiecej łąk , jakoś nie zauważyłem żeby więcej padało. A jakieś 18 lat temu koszone było , pasły się krowy i nikt nie narzekał na jej brak.

Stan wód ani nie opadnie, ani nie podniesie się nagle - za kilkanaście lat zobaczysz różnicę. Poza tym jak Unia zlikwiduje całkowicie hodowlę za parę lat, to po co komu łąki

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Wlkp południowa, jeczmienie koszone, pszenica upalona będzie poślad, kuku do pasa ale mówie pozwijana jak szczypior, a ona za 3 tyg wieche wypuści 

Co do kukurydzy to w mojej miejscowości żadna nie ma do pasa , a jest jedna późno siana , bodajże po skasowanej pszenicy , to jest taka . Tu dopiero jest szczypiorek , tam gdzie poprzednia uprawa bardziej wyciągnęła wilgoć , to jest dosłownie jak szczypior nawet i na wysokość .

IMG_20220626_130516.jpg

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Wicherek napisał:

Kolego ty się pewnie na magazynach znasz jak nikt inny na tym forum. Budujemy halę stalową 15*25 powiedz jakie zrobić ściany oporowe, projektant postanowił drewniane zasieki z desek sosnowych 8cm ,ja myślałem o żelbetowych ścianach oporowych na wysokość 1,5m ale trzeba zmieniać projekt. Myślałem o obmurowania bloczkiem fundamentowych na płasko ścianach oporowych , jak najlepiej będzie?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, danielursus3p napisał:

Kupię po te 1000 zł. Gdzie auta podstawiac ?

Rownież poproszę o adres, dużo takich rolników zadowolonych iż po tej cenie będą zadowoleni sprzedać to nie można spotkać. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Kolego ty się pewnie na magazynach znasz jak nikt inny na tym forum. Budujemy halę stalową 15*25 powiedz jakie zrobić ściany oporowe, projektant postanowił drewniane zasieki z desek sosnowych 8cm ,ja myślałem o żelbetowych ścianach oporowych na wysokość 1,5m ale trzeba zmieniać projekt. Myślałem o obmurowania bloczkiem fundamentowych na płasko ścianach oporowych , jak najlepiej będzie?

żelbeton najdroższy ale najlepszy , wnuki będą mówiły  " dziadek zrobił to porządnie i my z tego korzystamy , dać mu wódki  " 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, QuQurydza napisał:

Rownież poproszę o adres, dużo takich rolników zadowolonych iż po tej cenie będą zadowoleni sprzedać to nie można spotkać. 

Ja też poproszę, zmagazynuje się i sprzeda jak będzie po 1600zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v