Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

Jak tylko podano info o tranzycie zboża do Polski od razu powiedziałem że cena na wschodzie poleci i będą mieli okazję nas wykończyć . To większość z tu obecnych najechało na mnie. 

Dostałem nawet cenzurę postów od BARTEK 933 od pro ukraińskiego i PiS moderatora za rzekome wyzwiska i obrażanie na 1 miesiąc . 

Ten owy moderator nawet usuwał moje posty odnośnie kontaktu z Michałem Kołodziejczakiem z AGRO UNi . 

Pisałem do Kołodziejczaka czy zamierza coś zrobić z napływem zboża od ukrainców co sprawia załamanie ceny. Gość tylko zapytał się czy jestem producentem zbóż, gdy odpowiedziałem że tak -nie odpisał już nic. Taką mamy AGRO UNIE nawet na tym forum co niektórym zależy żeby wszyscy dymali nas jak się da.

Ten moderator powinien przeprosić wszystkich użytkowników tego forum bo mieliście prawo o tym wiedzieć jak zachował się Kołodziejczak i zrzec się tej funkcji.

Zdaje sobie sprawę że po tym będę miał usunięte lub cenzurowane konto ale trudno się mówi .

• Like 11
  • Thanks 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Damianek20 napisał:

Jak tylko podano info o tranzycie zboża do Polski od razu powiedziałem że cena na wschodzie poleci i będą mieli okazję nas wykończyć . To większość z tu obecnych najechało na mnie. 

Mówiliśmy to niezależnie od siebie, bo wystarczy tylko możliwość sprowadzenia zboża by zdołować cenę, fizycznie nie musi być tego zboża.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano

Dla mnie ta cała AGROUNIA to od razu była jedna wielka AGROŚCIEMA. Nagły desant w migawkach telewizyjnych "wielkiego przywódcy rolniczego z charyzmatycznym głosikiem". Nie zapaliła się Wam kontrolka, gdy zaczęli go dawać w mediach?  Nie zastanowiło nikogo, skąd się nagle wziął?    Co do cen pszenicy, uważam, że spadki będą chwilowe, i przyłączam się do piszących na forum,  żeby magazynować i czekać. Matematyki nie da się oszukać i będzie duże ssanie na zboże. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Damianek20 napisał:

W Hrubieszowie info od osoby rolnika podobno można kupić pszenicę po 1100 zł nadająca się na skarmianie 

Jeśli tak będzie jak podajesz to takiego h*ja można liczyć na lepszą cenę pszenicy jak będą dostarczać jak podają do 5 milionów ton na miesiąc to nasza pszenica jest zbędna .

Jaka tak będzie to popłynie nie jeden .

Widać Minister zmienił zdanie będzie przetwarzał pszenicę a sam powiadał że pszenica tylko przez Polskę przejedzie .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Cena jest jakaś w miarę na giełdzie tylko nie w lubelskim zwłaszcza Hrubieszów Zamość .

Sobota agria plus 1360 netto albo brutto nie wyczuje ich. Dokupić syfu z Ukrainy wymieszają i sprzedadzą nam jako super pasza za miliony. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Jeśli tak będzie jak podajesz to takiego h*ja można liczyć na lepszą cenę pszenicy jak będą dostarczać jak podają do 5 milionów ton na miesiąc to nasza pszenica jest zbędna .

Jaka tak będzie to popłynie nie jeden .

Widać Minister zmienił zdanie będzie przetwarzał pszenicę a sam powiadał że pszenica tylko przez Polskę przejedzie .

To tylko info od gościa z którym rozmawiałem w sobotę w tech rolu. Czy to jest prawda to nie wiem. Powiedział że taka cena i że ziarno tylko na pasze nic więcej . 

Pożyjemy zobaczymy. Słońce pali nadają burze , nie wiadomo co my zbierzemy. U mnie widać powoli w okolicy że górki zaczynają robić się białe. Albo brak wody albo choroba podsuszkowa. 

Sam się zastanawiam czy złoty środek z cena już był u nas a teraz tylko w dół. Zostało mi 2 tony resztek ale pewnie wstrzymam się do jesieni .

Cena ropy sobota avia karp 7,98 do tego polifoska 4200 i jak cena zejdzie do 1200 albo poniżej bo na tą chwilę tyle vitron w udryczach już daje to leżymy. A jazda zacznie się w żniwa gdy bandera będzie pchać zboże bezpośrednio z kombajnów. Myślę że cena 800 zł jest realna w żniwa Zamość- Hrubieszów. Sam farmer podał że tylko 35 proc kukurydzy która trafiła do nas jest na kontrakt a 65 proc nie mają co z nią zrobić. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

UA jeszcze ma pszenicę z ubiegłego sezonu, nie wiem jak do tej pory siali na wschodzie ale odejdzie trochę obszarów na rzecz rosji, także będzie mniej tych zbóż. Dodatkowo nie wierzę  też że będą mieli tak dostępne nawozy i inne środki do produkcji. (wiem wiem że niby mają tak dobre gleby że samo rośnie). Jak w Lubelskim będzie kiepska cena to trzeba będzie wozić na zachód Polski.

• 0
Opublikowano

Jeżeli chodzi o nawozy to polska da im poniżej kosztów tak jak dostarcza ropę. A my pokryjemy różnice w nawozach jaka producent poniesie. Nie wiemy na razie jaki obszar będzie do zbioru ale wiemy jedno ze wszystko co mają sprzedać to i tak trafi na wschód polski 

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy   200 kilometrów  od Granicy z Ukrainą jak popsują cenę na pszenicę .

Teraz pytanie czy z dalszych terenów Polski nie pokusza się na pszenicę na wschód .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Wystarczy   200 kilometrów  od Granicy z Ukrainą jak popsują cenę na pszenicę .

Teraz pytanie czy z dalszych terenów Polski nie pokusza się na pszenicę na wschód .

Tylko znając handlarzy to będzie tak że tanio kupić na wschodzie a drogo sprzedać. Pożyjemy zobaczymy. Wszystko wyjaśni się w żniwa i po. Na razie nie ma co się nakręcać 

• 0
Opublikowano

eksperci do kalkulacji opłacalności  zakładali 1600 do 1800  , pomału trzeba korekte robić

myśle że jak cena spadnie w okolice  800 to zrobią 1000 plus do hektara , a do tych magazynów dziadzia to wy będziecie wozić swoje ziarno za 800 plus

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Andpol napisał:

A jak  afryka ruszy na europę z powodu głodu 

Ruszy ale na zachód Europy. Jedno za co popierałem PiS to że nie wpuszczali tej hordy ,szkoda tylko że wpuścili upadlińców

• 0
Opublikowano

Jeżeli ruszy to tylko w sztuczny sposob zachęcona. Skoro chcą palić ukraińska kukurydzą bo nie mają co z nią zrobić to czemu nie dadzą Afryce ? 

To tak jak z inflacja, tłumaczą że jest duża bo wina Putina. Ale gdyby nie embargo na ropę, gaz i węgiel to takiej by nie było a inflacji i nie trzeba robić węgiel plus itp. bo na ten węgiel to my się złożymy w podatkach żeby rząd mógł powiedzieć że nam dał taniej. A że naród ciemny to uwierzy, lepiej że może sam Pinokio dał tą kasę z obligacji na których zarobił. 

Ktoś wcześniej pisał o wielkim resecie pozwoliłem sobie piąte przez dziesiąte zobaczyć co tam jest i bardzo możliwe że idziemy w tym kierunku tylko bardzo szybko. 

Najbardziej obawiam się że zechcą wykasować wszystko w uni a Ukrainę zostawić jako matkę żywicielke elit a nam fundować sztuczne jedzenie. Świnie leżą pogrzebane a zjadały nasze zboże paszowe, zabierają się już za bydło. Tylko że tutaj wirusa sobie podarowali a nagonka na gazy. Ale jak latają samolotami i wiza się ekstra furami to już gazów nie widzą. Panowie nasze być lub nie być stoi pod wielkim znakiem zapytania. Zarówno producentów zbóż jak i hodowców . 

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Damianek20 napisał:

Jeżeli ruszy to tylko w sztuczny sposob zachęcona. Skoro chcą palić ukraińska kukurydzą bo nie mają co z nią zrobić to czemu nie dadzą Afryce ? 

To tak jak z inflacja, tłumaczą że jest duża bo wina Putina. Ale gdyby nie embargo na ropę, gaz i węgiel to takiej by nie było a inflacji i nie trzeba robić węgiel plus itp. bo na ten węgiel to my się złożymy w podatkach żeby rząd mógł powiedzieć że nam dał taniej. A że naród ciemny to uwierzy, lepiej że może sam Pinokio dał tą kasę z obligacji na których zarobił. 

Ktoś wcześniej pisał o wielkim resecie pozwoliłem sobie piąte przez dziesiąte zobaczyć co tam jest i bardzo możliwe że idziemy w tym kierunku tylko bardzo szybko. 

Najbardziej obawiam się że zechcą wykasować wszystko w uni a Ukrainę zostawić jako matkę żywicielke elit a nam fundować sztuczne jedzenie. Świnie leżą pogrzebane a zjadały nasze zboże paszowe, zabierają się już za bydło. Tylko że tutaj wirusa sobie podarowali a nagonka na gazy. Ale jak latają samolotami i wiza się ekstra furami to już gazów nie widzą. Panowie nasze być lub nie być stoi pod wielkim znakiem zapytania. Zarówno producentów zbóż jak i hodowców . 

I to są niestety ale trafne wnioski. Najgorzej ,że sporo tego" ciemnogrodu" tego nie widzi......

Edytowane przez Rumcajs73
  • Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Niewiem skąd ten hurraoptymizm że Ukraina tyle i tyle wyeksportuje. Wystarczy kilka rakiet wladimira na główne szlaki transportowe przygranicy z Polska czy Rumunia i z Ukry niw wyjedzie ani ziarko. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v