Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

nie, w tej chwili nie

ale to droga w złą stronę, bo masę rolników polikwiduje gospodarstwa, wydzierżawi ziemię i pójdzie po zasiłki albo do pracy w mieście

budżet nic na tym nie zyska, bo darmowa siła robocza się skończy, a rolnicy coraz głośniej zaczną się upominac o ceny pokrywające koszty

na razie rolnictwo jest tak rozdrobnione, że nie ma komu

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wiarygodne to mogą być podsłuchy z knajp typu U Sowy, czy też rozmów telefonicznych.

Tam są omawiane szczegóły

• 0
Opublikowano

Zapewne tak to będzie z tym vatem ze straci rr straci vat straci plebs straci zwykły mieszczuch zyska PiS biedronka itp a w tv PiS będą krzyczeć jaki to PiS cudowny. Wszystko co wprowadzają wygląda fajnie na papierze gorzej w praktyce. A ten mały koczkodan to chce zostać takim Jezusem dzisiejszych czasów już byłem świadkiem jak na spotkaniu że srelem babka 80 lat padła na kolana i do niego ty nasz Zbawicielu itp itd. Krzywousty daje wywiady ze elity płaczą polskiego ładu zaliczył do nich prawie każdego a sam złodziej milionerem jest z lewych interesów. Po była dobra a te sznaty jeszcze lepsze 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wiarygodne to mogą być podsłuchy z knajp typu U Sowy, czy też rozmów telefonicznych.

Tam są omawiane szczegóły

57 minut temu, Jurek87 napisał:

Młyn jelonki.

Ja  pytam  o  konkrety  a  wy  pier**licie  Hipolicie  !  Dla mnie  konkretem  jest  to -> Zgodnie z projektem obniżone stawki mają obowiązywać od 1 lutego do 31 lipca 2022 r. Do zera ma spaść VAT na żywność i napoje objęte obecnie stawką 5 proc. Z 23 proc. do 8 proc. ma spaść stawka tego podatku na paliwa silnikowe: olej napędowy, biokomponenty stanowiące samoistne paliwa, benzynę, gaz LPG. Dla nawozów, środków ochrony roślin, ziemi ogrodniczej i innych środków wspomagających produkcję rolniczą VAT ma spaść z 8 proc. do zera. VAT na gaz ma spaść z 8 proc. do zera, na energię cieplną z 8 proc. do 5 proc., a w przypadku energii elektrycznej utrzymany zostanie obniżony 5-proc. VAT.

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, szumi napisał:

Do tej pory każdy mógł przejść na Vat, każdy RR. Każdy kalkulował co mu się opłaca. A teraz zmieniają zasady z dnia na dzień, zaburzając zasady konkurencji! Ale to za trudne dla niektórych. Dzisiaj cieszysz się, bo niby obniżyli ci vat, a drugiemu nie, tylko, że jutro możesz być po drugiej stronie. 

No ale rolnictwo to stan umysłu. Zero jedności, ważne by mi było lepiej niż drugiemu, a rządzący się cieszą, bo mogą nas rozgrywać jak chcą.

Zawieszenie zwrotu podatku od sprzedaży do US dla vatowców, albo obniżenie dla wszystkich stawki na 0%. Niech będzie równowaga konkurencji !!!

Dokładnie

3 godziny temu, marekdron napisał:

Połowa vatowców by szybko przeszła na ryczałt jak by rząd  powiedział że ten co jest na Vacie jest przedsiębiorcą i musi płacić ZUS za siebie i pracujących w gospodarstwie .

No wiadomo Ameryki nie odkryleś

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Proste to jest , ale jak minie 5 lat od ostatniego zakupu środka trwałego , bo wcześniej też jest proste tylko że trzeba oddać część vatu który się jeszcze nie z amortyzował , Ja jeszcze muszę siedzieć na vacie 4 lata , bo 3 lata temu brałem kombajn rolniczy , a pół roku temu ciągnik , a wchodziłem na vat w momencie kupna kombajnu 3 lata temu 

• 0
Opublikowano
48 minut temu, mysza103 napisał:

Proste to jest , ale jak minie 5 lat od ostatniego zakupu środka trwałego , bo wcześniej też jest proste tylko że trzeba oddać część vatu który się jeszcze nie z amortyzował , Ja jeszcze muszę siedzieć na vacie 4 lata , bo 3 lata temu brałem kombajn rolniczy , a pół roku temu ciągnik , a wchodziłem na vat w momencie kupna kombajnu 3 lata temu 

Nie musisz , możesz oddać 2/5 VATu za kombajn i caly VAT za ciągnik i jeśli by Ci sie opłaciło to uciekasz z VATu...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, strzechu napisał:

Nie musisz , możesz oddać 2/5 VATu za kombajn i caly VAT za ciągnik i jeśli by Ci sie opłaciło to uciekasz z VATu...

Po to żem wszedł na vat żeby go odliczyć , a potem idę z powrotem na rr jeśli jeszcze będzie , bo jeśli się nie idzie w maszyny bądz inne rzeczy ze stawką vat 23% , tylko na bieżącą produkcje typu nawozy, opryski , to tak że na księgowego jest i albo jest zwrot z 3 -4 tys rocznie albo i nie 

• 0
Opublikowano

Obserwuję ta waszą dyskusję i jest mi Was po prostu żal.... Jeden drugiemu stara się nie wiadomo co udowodnić o wyższości Vatowca nad RR lub odwrotnie, za parę srebnikow dalibyście się pokroić, a jedno jest pewne, może i w tej chwili RR będzie bardziej zadowolone z obecnych przepisów,  tylko czy aby na pewno?? Tak się jaracie tym ile to Wam nie zostanie kasy, jakbyście za te pieniądze mogli sobie życie od nowa ułożyć. Ja sobie policzyłem dla 10ha przy plonie 8ton z hektara i sprzedaży plonu po 1000 zł netto daje to nam 5600 zł vatu, dla 20ha ponad 11tys., no rzeczywiście szał..... Powiem Wam jedno, że tych pieniędzy dawno już nie macie, bo wszystko tak podrożało, że już dawno je spozytkowaliscie. I zadajcie sobie teraz pytanie  nim będzie po sobie jechać, co po tym pół roku, co nam rząd zafunduje, czy aby nie będzie trzeba tego oddać z nawiązką co teraz zyskaliście ?? Ja na pewno wiem jedno że wszyscy na tym stracimy. I proponuję zmienić niektórym myślenie i nie podniecać się tym że ktoś odliczył sobie Vat z zakupionego ciągnika czy innej maszyny, bo nie sztuką jest kupić, tylko sztuką jest to urządzenie, maszynę utrzymać, bo Pamiętajcie, że co dla jednych jest sufitem, dla innych jest podłogą😉. A ceny trochę spadły, ale cały czas nie będą przecież rosły, do żniw jeszcze daleko, jeszcze luty i marzec pogodowo nie wiadomo co pokażą, nie wiadomo czy nie będzie suszy, więc myślę, że nie będzie taniej niż w szczycie cenowym. Pozdrawiam 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
51 minut temu, mysza103 napisał:

Po to żem wszedł na vat żeby go odliczyć , a potem idę z powrotem na rr jeśli jeszcze będzie , bo jeśli się nie idzie w maszyny bądz inne rzeczy ze stawką vat 23% , tylko na bieżącą produkcje typu nawozy, opryski , to tak że na księgowego jest i albo jest zwrot z 3 -4 tys rocznie albo i nie 

Co nie znaczy , że w obecnych realiach wprowadzanych "na pół roku" nie będzie Ci się opłaciło VATu oddać...wszystko zależy ile te "pół roku" potrwa... razem z tą ostatnią prostą...

• 0
Opublikowano
10 minut temu, stach12 napisał:

pabloooo

85 000 za zboże + Vat  na 10 hektarow  daje większy zysk niż cała wieś na etacie z minimalnym wynagrodzeniem

Odejmij wszystkie koszty wyprodukowania zboża i już tak kolorowo nie jest. Po drugie jest to mało realny plon średni, w rzeczywistości jest dużo poniżej 8t, oczywiście oprócz tego forum, gdzie tu nikt mniej nie zbiera.😀Przychód to nie dochód i wynagrodzenie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v