Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

Wtorkowe posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej i podniesienie stóp procentowych. Jeżeli tylko o 0,5%, to nie zatrzyma słabnięcia złotego względem USD/EUR

1 procent też nie zatrzyma , złotówka słabnie bo Polska staje się krajem wysokiego ryzyka dla  inwestorów dzięki putkowi

• 0
Opublikowano
krzys777 napisał:

Widzę wielu optymistów na tym forum. Za dwa lata 2500? Prędzej będzie 500 zł ludzie zapomną o wojnie Ukraina zasieje u siebie zboża. A później w ramach „pomocy” przywiozą i zaleją nasz rynek jak robili to ostatnie lata twierdząc ze Czesi i Słowacy nas zbożem zasypują… a wszystko z UA przychodziło. Tak samo może być w poniedziałek jedna decyzja jak na Węgrzech zakaz eksportu i cena spadnie do 1000 zł bo trzeba „lud” i uchodźców wykarmić. Scenariusze mogą być różne i tego nie wie nikt. 
dolny Śląsk Agrii Procam Osadkowski na porty cena 1700 zł ale uprzedzają o potrąceniach 

o tym pisałem wczoraj, że jedna decyzja rządu i sprzedajemy za grosze sypiać nawóz po 3 tys i paląc paliwo po7 zł

pawelol111 napisał:

Uziu92 napisał:

orientowales się ile ?

Koło 1300zl

to bez szału.

• 0
Opublikowano (edytowane)

patrząc na długoterminowe wykresy , pszenica wali w góre, tak jak wołowina.. ogólnie dzieją sie jaja na świecie [ ..stal też była po 2000/t, a teraz 4,5 netto,] i jeszcze zielony wał jak dowali + wycofanie ŚOR.. może byc różnie

tzn, kwoty sie zmieniaja na wyższe... wartość moze być ta sama... albo niższa przeliczając na złoto

my tu gadu gadu, a pamieta ktoś jeszcze o KOWID?

https://www.google.com/search?q=covid+ukraine&client=firefox-b-d&ei=y_8kYq3pGpWfrwSFvI_IDQ&ved=0ahUKEwjt-veAkbL2AhWVz4sKHQXeA9kQ4dUDCA0&uact=5&oq=covid+ukraine&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyCAgAEIAEELEDMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeOgQIABBDOgsIABCABBCxAxCDAToFCAAQgAQ6BwgAELEDEENKBAhBGAFKBAhGGABQ_wVYrBNg_hpoAXAAeACAAVmIAa4EkgEBOJgBAKABAcABAQ&sclient=gws-wiz

Edytowane przez GABBER85
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, AdamKutno napisał:

Myślę, że nikt już nie wie, co będzie, może kołnierzyki są lepiej poinformowani, zaczyna się nerwówka, bo skoki są tak duże, że w dwa dni można stracić grube pieniądze. Boję się tąpnięcia na giełdzie, wystarczą dwa dni na minusie i człowiek traci nerwy. Pamiętamy listopad/grudzień i potem tylko w dół. U mnie w piątek 1600/1620 + VAT, czekam na poniedziałek i chyba zwieracz puści :)

też myślę czy w poniedziałek nie wywozić bo może być to samo co na początku grudni po 311 euro była i wszyscy pisali że tydzien dwa i po 350 bedzie a tu cyk codziennie leciala 

6 godzin temu, wyrebski1 napisał:

U mnie też przyczepy załadowane czekają od pół tygodnia, ale spokojnie, zobaczymy co przyniesie ten tydzień.

może być zmowa cen z tego co mówią 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, tommy66692 napisał:

Wiadomo paliwo tanie to jeździc można 

1 i 2 marca zosialem nawóz na 105 ha zużycie paliwa 49l na całość (dawka od 80 do 500kg nawozu /ha), więc stać mnie na taki wydatek. Pozatym paliwo kupiłem po 3,2 zł netto po odjęciu akcyzy. 

6 godzin temu, melon10641 napisał:

A można wiedzieć w jakim celu dajesz 4 dawki? I w jakich fazach zbóż? 
3 i 4 dawka żeby pszenica była bardziej zielona od sąsiada? Bo na wysokość plonu to nie wpływa pozytywnie. 

Nie porownuje swojej pszenicy do sąsiada bo wystarczy że będzie inna odmiana i już jest inny kolor. Po przeliczeniu jednak azot w tym roku daje w 5 dawkach.

1 marca poszło 120kg saletry i 100 siarczanu amonu, około 15-20  marca dam jeszcze 100kg saletry, w fazie 1 kolanka kolejna dawka, zależy od kondycji i przedplonu, a kolejna około 3 kolanka. 

Plan od 160 do 190kg azotu na ha. 

Pytacie czy warto to powiem wam że od kilku lat gęstość nawet 84, w ciągu 5 lat nie miałem praktycznie paszówki.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

była gdzieś informacja ze ruscy wysadzili port gdzie było kilka mln ton pszenicy ale oficjalnie nie widać takiej wiadomości , blokują pewnie osoby które chcą się dorobić...a cena w górę ,skoro kontrakty na maj ponad 1800 to cena min 1700 się utrzyma

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Mądrala napisał:

1 procent też nie zatrzyma , złotówka słabnie bo Polska staje się krajem wysokiego ryzyka dla  inwestorów dzięki putkowi

NBP i RPP ma instrument do stworzenia warunków dla inwestorów, aby poniesione ryzyko niosło za sobą adekwatne zyski. 1% czy 0,5% to prawie żadna różnica. Przy 10% inflacji stopy powinny być podniesione do min. 8-9%, ale ceną szybkiego, sprawnego opanowania gospodarki i nie doprowadzenia do scenariusza tureckiego byłyby protesty i spadki w sondażach, a wybory już niedługo. Wysoka inflacja to też redukcja długu publicznego naszym kosztem, tak więc nie ma co się spodziewać jej stanowczego obniżenia

Nie sądzę, by te wspomniane wcześniej 500zł/t za pszenicę wróciło, tak samo jak saletra po 900zł/t. Inflacja posunęła wszystkie ceny do przodu i zostaniemy na jakimś pułapie, gdzie opłacalność będzie trochę niższa niż dawniej (ze sporadycznymi mocnymi pikami w górę lub w dół, jak to na giełdzie)

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

1 i 2 marca zosialem nawóz na 105 ha zużycie paliwa 49l na całość (dawka od 80 do 500kg nawozu /ha), więc stać mnie na taki wydatek. Pozatym paliwo kupiłem po 3,2 zł netto po odjęciu akcyzy. 

Nie porownuje swojej pszenicy do sąsiada bo wystarczy że będzie inna odmiana i już jest inny kolor. Po przeliczeniu jednak azot w tym roku daje w 5 dawkach.

1 marca poszło 120kg saletry i 100 siarczanu amonu, około 15-20  marca dam jeszcze 100kg saletry, w fazie 1 kolanka kolejna dawka, zależy od kondycji i przedplonu, a kolejna około 3 kolanka. 

Plan od 160 do 190kg azotu na ha. 

Pytacie czy warto to powiem wam że od kilku lat gęstość nawet 84, w ciągu 5 lat nie miałem praktycznie paszówki.

parametry zależą od pogody a nie od jeżdzenia po polu

50 l paliwa załadowac dowieść i rozypać nawóz , wrócić na 105 ha , pewnie możliwe w jednym kawałku za stodołą

• 0
Opublikowano

Jeżeli by decydowała sama pogoda to inni też by taką mieli jakość a tak nie było. A pola mam w kilku kawałkach, najbliższe 500m a najdalsze 7km od domu w rozsiewacz 1000 lub 1200kg nawozu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v