Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie to wolałbym sprzedać po 1k, niż żyć niespokojnie, ale co zrobić. Tobie za to też bardzo dużo się wydaje że coś wiesz.. szukasz zaczepek tylko 🙂

Jak będzie tam wojna to się skonczy pewnie cwaniakowanie że się tanio nawozy kupiło przed podwyżkami, bo coś mi się wydaje że jak tam zacznie się coś dziać na całego to nawozy pójdą jeszcze 2-3x do góry i pewnie ciężko będzie kupić z czasem, ale obym się mylił i nic się nie działo.. 

Edytowane przez skywalker89
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem w czym problem. Przecież w każdej chwili możesz sprzedać za 1000 i będziesz żył spokojnie. Chętnie kupie od ciebie kilka samochodów po 1000/t. Płacę od ręki . Dawaj adres i działamy.

Ty się najczęściej mylisz więc wielkiego zagrożenia nie ma.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

Od początku miesza Putin raz słyszymy ze za 2 dni atakuje potem za dwa dni ze wojsko wycofuje, wczoraj wysadzili jakieś samochodu i rurociąg. Sytuacja jest niestabilna w całej Europie i dla tego giełda się nie wychyla. tak samo amerykańska giełda wariuje bo USA szykują się na 2 fronty, z jednej strony Ukraina która w końcu odpuszcza a z drugiej Chiny. Do póki akcje zbrojne Sie nie uspokoją to cena będzie wąchać w zależności od sytuacji dalego dnia albo tygodnia

Putin będzie tak [pozorował atak przez kilka miesięcy ) . Aż Europa za pomni o Ukrainie a Ukrainie zabraknie pieniędzy .

A ceny w Europie będą się zmieniać .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie rozumiem w czym problem. Przecież w każdej chwili możesz sprzedać za 1000 i będziesz żył spokojnie. Chętnie kupie od ciebie kilka samochodów po 1000/t. Płacę od ręki . Dawaj adres i działamy.

Ty się najczęściej mylisz więc wielkiego zagrożenia nie ma.

Ty jesteś wielki gospodarz po rodzicach nieomylny, tanio kupił nawozy drogo sprzedal pszenice.. 

Jak zwykle interpretujesz wszystko po swojemu i na swoje przerabiasz, to że u mnie trochę pszenicy leży jeszcze to mnie to juz teraz lotto, aczkolwiek żałuję troszke że nie sprzedalem na początku grudnia razem z rzepakiem bo bym nadpłacił jakieś kredyty, ale pomyślałem,  że przyda mi się sprzedaż zrobić na wiosnę ze względów vatowskich.. a jak widać wcale nie trzeba było brać tego pod uwagę 😅

Cieszę się, że są tacy tytani intelektu jak ty i robią wszystko w najlepszej chwili jeśli chodzi o handle rolnicze..

• Like 2
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

Putin będzie tak [pozorował atak przez kilka miesięcy ) . Aż Europa za pomni o Ukrainie a Ukrainie zabraknie pieniędzy .

A ceny w Europie będą się zmieniać .

Duda ma ich wspierać finansowo Ukraińców 😂

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
19 godzin temu, miwigos napisał:

Jest powiedzenie piłeś nie jedź do Ciebie pasuje piłeś nie pisz głupot, chodzi o ostatni wers

Trochę ma racji- jak drożeje to mniej ludzie wożą bo a może jeszcze zdrożeje 

• 0
Opublikowano

na 100 tonach pomiedzy szczytem a dziś jest 30 000 zł.straty

o odrobieniu raczej mowy nie ma , do pogłebienia strat wiele nie potrzeba

jak tych 100 ton jest kilka albo kilkanaście to nerwowo się robi 

pocieszające jest to że w żniwa było trochę taniej

na następny rok sprzedaż przekładać jak ponad 1000 dają ??????????? bardzo zabawne

• 0
Opublikowano

Nie ma sprzedaży nie ma straty. Kasa jest zamrozona, po co tak liczycie co by było gdyby ?  

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, krzysiek29 napisał:

No właśnie prawda jest taka że zboża u ludzi w magazynach jest bardzo dużo i jak zaczną sprzedaż to cena może pójść mocno w dół.

Po strychach chodzisz i liczycz kto ile ma?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

N

2 godziny temu, stach12 napisał:

na 100 tonach pomiedzy szczytem a dziś jest 30 000 zł.straty

o odrobieniu raczej mowy nie ma , do pogłebienia strat wiele nie potrzeba

jak tych 100 ton jest kilka albo kilkanaście to nerwowo się robi 

pocieszające jest to że w żniwa było trochę taniej

na następny rok sprzedaż przekładać jak ponad 1000 dają ??????????? bardzo zabawne

To sobie policz ile na 100 t ma zysku względem żniw. I skończ siać farmazony w końcu. Gdyby babka wąsy miała to by dziadkiem była

• 0
Opublikowano

U mnie staniała 150 na tonie więc 15 tyś na 100 ton

• 0
Opublikowano

U mnie to w żniwa ludzie wozili na skup po 820zł i się śmiali ze mnie po co ja to zboże przewalam zamiast sprzedawać skoro cena jest taka dobra. Swoją sprzedałem po 1300 brutto i teraz to ja się śmieję z tych co wozili w żniwa, ale nawet dziś sprzedając po 1150 byłby to dobry interes, tak więc każdy kto nie sprzedał w żniwa tylko zmagazynował może czuć się wygranym.

• Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Tak jak przedstawiałeś to prawda ale przy tych drogich nawozach w tym roku jak pszenica będzie do 900 zł a tak tez może być to nie będzie tak wesoło ale nie ma co panikować jak tak będzie to dadzą dopłatę po 500 zł do ha , rolnikom bo będą stratni .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
oregano napisał:

U mnie to w żniwa ludzie wozili na skup po 820zł i się śmiali ze mnie po co ja to zboże przewalam zamiast sprzedawać skoro cena jest taka dobra. Swoją sprzedałem po 1300 brutto i teraz to ja się śmieję z tych co wozili w żniwa, ale nawet dziś sprzedając po 1150 byłby to dobry interes, tak więc każdy kto nie sprzedał w żniwa tylko zmagazynował może czuć się wygranym.

a to wszystko dzięki Wicherkowi!!! sam zostawiłem pszenicę a dłużej niż do października nie trzymałem nigdy. Ba jeszcze silosy kazał stawiać i też postawiłem ale nie wiem czy do żniw wszystko złożą😅

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PanPawel napisał:

N

To sobie policz ile na 100 t ma zysku względem żniw. I skończ siać farmazony w końcu. Gdyby babka wąsy miała to by dziadkiem była

Facet ma rację,bo wszyscy marzą o 1500 i wstrzymują się ze sprzedażą ,mimo że 1200 zł jest dobra ceną i za parę miesięcy będą żałować,że nie sprzedali właśnie po 1200...Przykre,ale prawdziwe

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, pinochet napisał:

Facet ma rację,bo wszyscy marzą o 1500 i wstrzymują się ze sprzedażą ,mimo że 1200 zł jest dobra ceną i za parę miesięcy będą żałować,że nie sprzedali właśnie po 1200...Przykre,ale prawdziwe

za parę miesięcy to będzie trochę więcej jak 1500 za tonę .....

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Tak jak przedstawiałeś to prawda ale przy tych drogich nawozach w tym roku jak pszenica będzie do 900 zł a tak tez może być to nie będzie tak wesoło ale nie ma co panikować jak tak będzie to dadzą dopłatę po 500 zł do ha , rolnikom bo będą stratni .

Tobie dadzą tysiąca do hektara dopłaty po przeczytaniu tych Twoich wszystkich wypocin z agrofoto 💪💪💪

• 0
Opublikowano

Do poprzedniego poziomu cen przy tych czynnikach, które dzisiaj mamy ceny do poprzednich raczej nie wrócą. Trzeba się spodziewać utrzymania tego poziomu lub wzrostu cen. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Kracze , kracze i wykracze te 900 zł w żniwa !  żeby nie było płaczu to już teraz szykujcie magazyny  !  na kukurydzy na 100 % będzie rzeź  !

2 godziny temu, lolq1660 napisał:

a to wszystko dzięki Wicherkowi!!! sam zostawiłem pszenicę a dłużej niż do października nie trzymałem nigdy. Ba jeszcze silosy kazał stawiać i też postawiłem ale nie wiem czy do żniw wszystko złożą😅

Brawo Ty !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v