Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 minut temu, mds212 napisał:

ale do jezdzenia 10 razy z odzywka to juz sprzet jest i czas tez :D

No teraz to nie rozumiem, jadę z grzybem to i odżywkę wrzucam. Rozmawiamy o N1, jak ktoś ma zbiornik i ogromny opryskiwacz to jest szybciej i dokładniej. Jak opryskiwacz 600 l to bez sensu się bawić.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Michał88 napisał:

Pod RSM przygotowałem opryskiwacz kilka lat wstecz, jednak nigdy nie spróbowałem tej metody. Samo to że kupuję azoty w lato i zimują u mnie na gospodarstwie. Jak sie skrystalizuje a pasuje rozlać na 1 dawkę to już jest lipa bo jak jest powiedzmy -8 a pasuje rozlać to trzeba podgrzewać? mieszać czy jak?. Baga  to 3 w górę  zmagazynuje a  mauzera to 2 już strach. Wiadomo że przy iluś tam tysiącach l to zaoszczędzi się na zbiornik.  Na RSM to już musi być to gospodarstwo przygotowane, kupić zbiornik z 15tyś litrów, system do mieszania itd. Na parę ha nie warto ale tak od 60 ha w górę żeby ten zbiornik 15 tyś zapełnić to już jest sens.

Można na to spojrzeć z innej strony ,-  u ciebie te 3 bagi w górę to u mnie wejdzie bez mała w 1 mauzer , a jak z piętruję jeden na drugim , a w połowie tak właśnie robię , to ty musisz położyć ponad 5 sztuk do góry , więc akurat ten przykład jest do obalenia 

IMG_20221126_140200.jpg

IMG_20221126_140146.jpg

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Michał88 napisał:

No teraz to nie rozumiem, jadę z grzybem to i odżywkę wrzucam. Rozmawiamy o N1, jak ktoś ma zbiornik i ogromny opryskiwacz to jest szybciej i dokładniej. Jak opryskiwacz 600 l to bez sensu się bawić.

a do grzyboiwki to nei szkdoa sie bawic?

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mds212 napisał:

a do grzyboiwki to nei szkdoa sie bawic?

Dlatego piszemy o N1 a nie o T1. N1 rozlewasz jak jest przeważnie przymrozek i korzystasz z tego żeby nie porżnąć kolein, a T1 robisz  jak jest już przeważnie sucho. Ja rozsiewaczem stratując około 4 rano rok temu do 9 już miałem mokro i się lepiło,  brak dużego opryskiwacza powoduje częstsze zapełnianie opryskiwacza. Poza tym doj**ać za ciągnikiem 7-mio tonowy opryskiwacz to też trzeba się streszczać żeby nie siąść bo byłem już przy takiej akcji,  rozsiewaczem by przeleciał  a z opryskiwaczem 250konna waltra siadła. 

Mysza104@ ok, przyznaję rację ze składowaniem, nie spodziewałem się że te rurki wytrzymają te 1400kg.

Nie neguję RSM ale gospodarstwo musi być przygotowane dodatkowo pod rozlewanie. Rozlewanie opryskiwaczem na oko to tak jak z rozsiewaczem na oko. Raz wyjdzie 200 kg a raz 220, z rozlewaniem bez komputera podobnie.

Edytowane przez Michał88
  • Like 1
  • Confused 2
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, miwigos napisał:

Na samym kurzazaku to ile dajesz go na hektar , tyle kurników u was, ile teraz to kosztuje, a sól w kuku, na tym słoneczniku to coś jest kika plantacji widziałem , to bida z nędzą

Zależy ile jest i pod co 10-20t. Słoma zostaje to potasu nie idzie. Słonecznik słabo wygląda niby ale coś tam wychodzi się, szczególnie na slabszych glebach. 

Oho gielda dalej pikuje w górę. 

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, Michał88 napisał:

Wszystko da się zrobić, jak masz opryskiwacz 600l to raczej dużo ha nie masz więc zrobisz tak samo szybko jak ten co ma opryskiwacz 3000l bo ten drugi ma pewnie 5x więcej od ciebie pola.

Znam gościa co ma 60-70ha i wszystko robi opryskiwaczem zawieszanym 1000l, oczywiście RSM rozlewa na wszystko.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, miwigos napisał:

Na samym kurzazaku to ile dajesz go na hektar , tyle kurników u was, ile teraz to kosztuje, a sól w kuku, na tym słoneczniku to coś jest kika plantacji widziałem , to bida z nędzą

Propaganda firm nasiennych głosi, że słonecznik nie potrzebuje dużo nawozu, ale to bujda na resorach, bo na plon 4+ potrzebuje np. bardzo dużo potasu. Kto ma dobre pola, ten sieje rzepak i dlatego porządnego słonecznika nie widziałeś.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Propaganda firm nasiennych głosi, że słonecznik nie potrzebuje dużo nawozu, ale to bujda na resorach, bo na plon 4+ potrzebuje np. bardzo dużo potasu. Kto ma dobre pola, ten sieje rzepak i dlatego porządnego słonecznika nie widziałeś.

Potasu i fosforu prawie jak kukurydza, azotu minimalnie bo zielony będzie przy koszeniu. 

• 0
Opublikowano

Jeszcze ze 2 dni wzrostów na giełdzie i nasi jutuberzy ludzie sukcesu będą przeliczać jakie to zyski z rolnictwa się osiąga, jeden stwierdzi że taka cena to "marzenie" drugi coś będzie rapował o tym jaki jest świetny 

• 0
Opublikowano

Wielkiego optymizmu nie widać . Stany na czerwono, Paryż na zielono. I wzrost i spadki niewielkie. Przełożenia na cenę w górę zwłaszcza na wschodzie i południu nie będzie.

Choć słyszałem,  że dołek może być za nami  a do realizacji mogą być olbrzymie zyski

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Ukraińcy podali że mają oziminy w bardzo dobrym i rewelacyjnym stanie więc raczej cena zbytnio nie pójdzie w górę. Zresztą w naszych skupach wiecie jak działają podwyżki a na wschodzie to już całkiem dno. 

Odnośnie dostaw z ukrainy i ich gospodarstw. Dostałem tego linka:

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Michał88 napisał:

Panowie, nie każdego stać też na opryskiwacz co 4000l wchodzi więc aplikacja jest uzależniona od wielkości gospodarstwa i sprzętu.

A po co mi opryskiwacz 4000l jak takim 600 też zrobię moje 20 ha ? 

Tankowanie z mausera trwa góra 10minut. Samemu dłużej mi zejdzie wsiąść w ciągnik złapać bigbaga i wsypać do rozsiewacza.

Co do ustawiania opryskiwacza bez komputera, skoro wiem ile na godzinę jadę, wiem jakim mam ciśnieniem pryskać to jeśli te ddwa parametry są stale to jak ma być inna dawka ? 

Napewno łatwiej to dopilnować i prościej ustawić niż rozsiewacz.

• Confused 2
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, Pitraszek napisał:

Szanse zawsze są. Jak będą dalsze klęski żywiołowe to napewno. A może Chiny zaczną robić ponownie zapasy

Tak samo jak i na spadki 🤷‍♂️

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Wielkiego optymizmu nie widać . Stany na czerwono, Paryż na zielono. I wzrost i spadki niewielkie. Przełożenia na cenę w górę zwłaszcza na wschodzie i południu nie będzie.

Choć słyszałem,  że dołek może być za nami  a do realizacji mogą być olbrzymie zyski

Stawiam, że górka przed nami, ale po huśtawkach na wysokim pułapie pewnie przyjdzie konkretny dół i trzeba pilnować kosztów.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Tylko w jednym przypadku możliwy gwałtowny wzrost cen zbóż, atak Rosji na Mołdawię, jeszcze wynika taki problem jeżeli się nic nie zmieni to w Polsce pozostanie przed następnym sezonem ok 7-10 mln ton zbóż od nas przy bardzo dużym światowym popycie idzie wywieźć max do 8mln t

• Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v