Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, Tomek90 napisał:

ROLPOL SZEPIETOWO WPISZ, OCZYWIŚCIE CENNA SPRZED ŚWIAT, A WCZEŚNIEJ BYLO 2800 PODOBNO OKOLICE CZYŻEWA. 

NIE STAĆ MNIE NA MARNOTRASTWO GRANULATU, JEDYNIE ŚWIĘCONA WODA. 

Napisz jaśniej, mocznik a inhibitorem i straty, 

Co za nawóz był po 2800

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzaj z tą dokładnością

Taki tani RSM, przy całum aucie już jest

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Nie jeden sie uczepił tej dokładności w tym rsm i chyba nie potrafi tak naprawde wskazać wad i zalet bo kogo by nie spytał to jest najlepsze bo dokładnie mozna rozlać i szybko działa. O dokładności można mówić jak sie ma opryskiwacz na gps gdzie każda końcówka jest rozłączana, a w zwykłym opryskiwaczy gdzie rozłacza tylko sekcje to tak czy siak nakładki sie zrobi albo mijaki.

• 0
Opublikowano

W gospodarstwach jak moje gdzie działek dużo, długie a wąskie jest zasadne użycie rsm bo nie ma możliwości przesypać za miedzę lub niedosypać. Środkiem wiadomo że nakładki będą,,ale rozsiewaczem były by dużo większe. Sąsiadów mam że nie przesypią do mnie nawozu. Więc dla mnie napewno strata.

Jak ktoś ma pola idealne pod ścieżki i kilka ścieżek na kawałku to inna sprawa. Można i rozsiewaczem.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, koniu napisał:

Nie jeden sie uczepił tej dokładności w tym rsm i chyba nie potrafi tak naprawde wskazać wad i zalet bo kogo by nie spytał to jest najlepsze bo dokładnie mozna rozlać i szybko działa. O dokładności można mówić jak sie ma opryskiwacz na gps gdzie każda końcówka jest rozłączana, a w zwykłym opryskiwaczy gdzie rozłacza tylko sekcje to tak czy siak nakładki sie zrobi albo mijaki.

Szybko działa to zależy od warunków, wody potrzebuje jak każdy inny nawóz do przemieszczenia. 

3 formy azotu, cena, dokładność, np u mnie ja sam to rozlewam- to tak na szybko. 

• 0
Opublikowano

Mimo wszystko żaden rozsiewacz nie dosypie Ci do granicy tak jak końcówka w lancy bo tu dokładnie widzisz gdzie lejesz. 

Stosowałem kilka lat rsm a w tym roku saletrę to co mogę powiedzieć: 

- saletrę szybciej rozsiewamy niż RSM  (na dwa ciągniki - jeden rozsiewa drugi z turem dowozi worki) bo w rsm chwilę schodzi na zalanie.
- wkurzała mnie 1 dawka rsm32 ale to trzeba rozcieńczyć przed zimą bo się krystalizuje. Jak się doleje wody jest ok.
- co do szybkości działania to nie mam porównania w jednym roku rsm i saletra ale generalnie jak się ciepło robi to zboże po jednym i po drugim rośnie w oczach. 
- saletrę trzeba sypać pod deszcz - z rms można nie trafić i nie będzie takich strat ( mowa raczej o 2 dawce)

Generalnie dopóki RSM32 był w przeliczeniu na N w cenie mocznika lub tańszy to był to chyba najlepszy nawóz azotowy pod zboża. Ale gdy sie podnieśli z ceną w okolice saletry to w moim przypadku wolę saletrę. 

• 0
Opublikowano

Pod RSM przygotowałem opryskiwacz kilka lat wstecz, jednak nigdy nie spróbowałem tej metody. Samo to że kupuję azoty w lato i zimują u mnie na gospodarstwie. Jak sie skrystalizuje a pasuje rozlać na 1 dawkę to już jest lipa bo jak jest powiedzmy -8 a pasuje rozlać to trzeba podgrzewać? mieszać czy jak?. Baga  to 3 w górę  zmagazynuje a  mauzera to 2 już strach. Wiadomo że przy iluś tam tysiącach l to zaoszczędzi się na zbiornik.  Na RSM to już musi być to gospodarstwo przygotowane, kupić zbiornik z 15tyś litrów, system do mieszania itd. Na parę ha nie warto ale tak od 60 ha w górę żeby ten zbiornik 15 tyś zapełnić to już jest sens.

• 0
Opublikowano

RSM32 krystalizuje się przy 0 stopni, trzeba go rozmieszać co jest upierdliwe. Dolewając do wody i robiąc stężenie RSM28 to krystalizacja spada chyba do -18 i to już może stać całą zimę. 
Co do zbiorników to ja mam mauzery. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

To zależy jak się leży. Nawozy trzeba rozładować z auta, potem załadować na przyczepę a z przyczepy na rozsiewacz, potrzebne 2 ciągniki i 2 operatorów. 

Przy RSM auto przyjeżdża rozładowuje, tankuje pompa do opryskiwacza i ważna rzecz biorę na hak ponad 4.6t nawozu, plecakiem raczej mój ciągnik tyle nie dźwignie. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Gdzieś obiło mi się o uszy że np. łąki wolą granulę. Z tego co pamiętam tak pisał @Bananek w innym temacie. 

W tym roku 1 raz dawałem na trawy rsm i fajnie to wyszło, widać było że trzyma ją azot dłużej niż z saletry czy saletrosanu a i białko wyszło najlepiej właśnie po rsmie, nawet na nakładkach 2 pokos się odznaczał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v