Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Różne ta chemia jest jedna podrożała druga nie, odżywki poszły w górę niektóre więcej drugie mniej. 

No bas foliar 135 za 20 l a teraz 300 zł . 

Krystalon 165  za 25 kg teraz 350 zł 

Prochloraz  55 zł teraz 76-85 zl 

Medax max cenią już 215 ze starych zapasów 

Paliwo 5,5 na 7,8

Saletra 1560 na 4400 

• 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, PanPawel napisał:

Co zrobisz. Nie którzy lubią zapierdzielać za damski ch..

Nie róbcie jaj, jak 1500zl za tonę pszenicy nie starcza na koszty i nie ma zarobku na tym to ile zbieracie z ha 2t? 

Koszty mam średnio w tym roku do 3 tys max. Najgorsza działka przez suszę dała 3.5t najlepszy plon 5.5t  sprzedałem część  ziarna po 1450 zł i tragedii nie ma. Wiadomo wszystko jest droższe i boli jak trzeba wydać na nawóz czy paliwa. Bardziej się obawiam zakupu teraz środków drogich z których będzie zbiór w przyszłym sezonie, a za ile sprzedam ziarno nie wiadomo. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 4
  • 0
Opublikowano

Przy dzisiejszych kosztach to te 3.5 t to mało na same koszta produkcji. A co mówić o innych kosztach. Ale jak się ciągle żyje tym co było kiedyś to tak się liczy. Nie każdy nakupil nawozów na 4 sezony. Co z tego że pieniędzy dużo jak musisz swój tegoroczny zysk wydać na drogie środki do produkcji. Tego już nie bierzecie pod uwagę? Niektórym się rodzi bez nawozów. Niektórzy mają ciągle 10t z hektara jeszcze inny mają gospodarki dorobione po rodzicach i wydaje sie im ze sa najmadrzejsi na świecie. No cóż ja do tej grupy nie należę.  I nie będę sobie wmawiał że koszta produkcji są tanie i cena jest adekwatne do kosztów i włożonej pracy.  Nie mówiąc już o ryzyku zawodowym na który nie mamy wpkywy(pogoda). No ale cóż ja sobie poradzę bo jestem etatowy. Ale w moim odczuciu to ceny za mają wykonywana pracę są stanowczo za niskie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Weź mi to policz bo mnie nie wychodzi aby wydać 5 tys na ha uprawy. Co ty tam sypiesz i dajesz że takie koszty?

Kolego uprawiam ziemię nie od dziś, i liczę od kilku lat ile na co kasy idzie ile zostaję mi z uprawy zboża, gdybym dokładał już bym dawno w dzierżawę oddał. I nigdzie nie napisałem że koszty są małe, czytasz że zrozumieniem umiesz?

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Paliwo 5,5 na 7,8

Saletra 1560 na 4400

Dodaj że od lutego 2021r

Pszenica z 850 na 1400netto

Pszenżyto z 700 na 1300 netto

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Wiadomo, ale układy układziki I trzeba jakąś wersje przyjąć która będzie wszystkim stronom odpowiadać..  chybaze będą jakieś powtórki? Ja słyszałem że jebly też ze dwie w chlopiatynie niedaleko ale nie wiem o tym więcej 

Otóż to. Wiedza o tym czyja to rakieta to jedno a decyzje co z tą wiedzą zrobić to drugie. Polska w tym momencie jest całkowicie uzależniona od USA i zanim cokolwiek zrobią to najpierw muszą się zapytać wujka Joe o zdanie. Może to i lepiej, bo Kaczyński zdolny jest od razu posłać całą polską husarię na ruskie czołgi a tu trzeba chłodnej kalkulacji.

Na szczęście USA kalkulują i wiedzą, że zrzucenie winy na Rosję to tylko niepotrzebna eskalacja konfliktu a oni mają zupełnie odwrotny cel. Dlatego bez względu na to, czy to była rakieta rosyjska czy ukraińska to i tak opinia publiczna dowie się, że to była przypadkowa rakieta ukraińska a prawdę pozna bardzo wąskie grono osób.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

ziarko to dalej ćwierć produkt i nie da się realnie na nim zbijac kokosów.

mechanizacja poszła do przodu i nikt za koniem całymi dniami nie drepcze żeby trochę ziemi poskrobac. odmiany też plenne. 

tegoroczny zysk z pewnością 4tys z ha przyniesie. 

a się urobilem, chyba z dwa tygodnie na te 10 hektarów zejdzie 🤔

• 0
Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Weź mi to policz bo mnie nie wychodzi aby wydać 5 tys na ha uprawy. Co ty tam sypiesz i dajesz że takie koszty?

Kolego uprawiam ziemię nie od dziś, i liczę od kilku lat ile na co kasy idzie ile zostaję mi z uprawy zboża, gdybym dokładał już bym dawno w dzierżawę oddał. I nigdzie nie napisałem że koszty są małe, czytasz że zrozumieniem umiesz?

Na sezon 2022/2023 faktycznie koszta w pszenicy będą w granicach 5 tysięcy zł. Jak ktoś dał ze 250kg NPK, do tego ze 400kg saletry i kupił nawozy w złym momencie to już ze 3 tysiące poszło. Do tego zbiór, paliwo, ubezpieczenie, podatek, KRUS i cała ochrona, uprawa, siew i masz 5 tysięcy jak byk.

Co nie zmienia faktu, że dalej się opłaca.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, PanPawel napisał:

Przy dzisiejszych kosztach to te 3.5 t to mało na same koszta produkcji. A co mówić o innych kosztach. Ale jak się ciągle żyje tym co było kiedyś to tak się liczy. Nie każdy nakupil nawozów na 4 sezony. Co z tego że pieniędzy dużo jak musisz swój tegoroczny zysk wydać na drogie środki do produkcji. Tego już nie bierzecie pod uwagę? Niektórym się rodzi bez nawozów. Niektórzy mają ciągle 10t z hektara jeszcze inny mają gospodarki dorobione po rodzicach i wydaje sie im ze sa najmadrzejsi na świecie. No cóż ja do tej grupy nie należę.  I nie będę sobie wmawiał że koszta produkcji są tanie i cena jest adekwatne do kosztów i włożonej pracy.  Nie mówiąc już o ryzyku zawodowym na który nie mamy wpkywy(pogoda). No ale cóż ja sobie poradzę bo jestem etatowy. Ale w moim odczuciu to ceny za mają wykonywana pracę są stanowczo za niskie.

Ja w tym roku nie dawałem poli sam obornik i gnojowica i jeśli stanieje do 3 tys do wiosny to dam 250 kg jeśli nie to będzie rok beż zasobność bardzo wysoka w głębie.  Saletrę mam po 3400 średnio dam 350 kg  1200 swoje nasienie 260  axial komplet 170 bardzo dobre t3 150 skracanie i jakaś odzywka 150 kombajn 500 paliwo nie wiem strzelam że 60 litry po 7 420 zł . Koszt 2850 to jeśli cena się utrzyma pszenicy 2 t na koszta jeśli byłoby tylko 6 t średnio 4 zostaje to 6 tys zl do tego 1250 za słomę mam 7250 z tego 250 na wapno podatek ulga to źle nie jest z 30 ha 200 zarobić 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, PanPawel napisał:

Co zrobisz. Nie którzy lubią zapierdzielać za damski ch..

No musi mieć i nie tylko on skoro większość uważa że cena 1400-1500 pokrywa im koszty produkcji i pozwala odnowić ją na przyszły sezon 

1 godzinę temu, PanPawel napisał:

On ma napewno taniej 🤭

Paliwo 5,5 na 7,8

Saletra 1560 na 4400 

Jeśli stosujecie saletrepo tej cenie zamiast RSM po 3300 to czyj problem?? Chyba proste jak jebanie nie?? 

Zamiast medax masz z trineksapak 500 za 5l. 

A paliwo zawyżanie bo obecnie 7.20.

• 0
Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

250 poli 1000zl

500 saletry 2000

Fungi regulacja odzywka 500

Chwasty 110

Paliwo 500-600 (przy swoim kombajnie)

Jak ktoś nie ma to nie wiem ile nawet kombajn kosztuje to tego nie licze.

Kizeryt wapno 400

Tak na szybko licząc. Pewnie by się coś uzbierało. A Ty czytasz ze zrozumieniem? Jak nie to przeczytaj ostatnie zdanie z mojego ostatniego posta. I nigdzie Ci nie zarzuciłem że mówisz że są małe koszta. To są moja odczucia i przymyslenia. Pozdro bez spiny 😉

• 0
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Spoko🙋‍♂️

Każdy inaczej gospodarzy, intensywna uprawa niestety kosztuje, a jak pogoda nie da to strata w uprawie w takim roku jak ten pewna.

Suchy rok lepszy niż mokry 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

O to głównie chodzi

12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Spoko🙋‍♂️

Każdy inaczej gospodarzy, intensywna uprawa niestety kosztuje, a jak pogoda nie da to strata w uprawie w takim roku jak ten pewna.

No to o to chodzi. Że łatwo jest teraz się potknąć.

5 minut temu, tommy66692 napisał:

Suchy rok lepszy niż mokry 

U mnie ta sama zasada.

Pszenica 1480 brutto pasza

Edytowane przez PanPawel
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, PanPawel napisał:

250 poli 1000zl

500 saletry 2000

Fungi regulacja odzywka 500

Chwasty 110

Paliwo 500-600 (przy swoim kombajnie)

Jak ktoś nie ma to nie wiem ile nawet kombajn kosztuje to tego nie licze.

Kizeryt wapno 400

Tak na szybko licząc. Pewnie by się coś uzbierało. A Ty czytasz ze zrozumieniem? Jak nie to przeczytaj ostatnie zdanie z mojego ostatniego posta. I nigdzie Ci nie zarzuciłem że mówisz że są małe koszta. To są moja odczucia i przymyslenia. Pozdro bez spiny 😉

Koszta zawsze się beda różnic, przy obecnych wahaniach nawozu czy paliwa szczególnie, ale nie można zapominać jak to @Agrest napisał o wzroście cen zbóż.

6t pszenicy  bardzo realne przy twoich nakładach, a od żniw można było złapać cenę 1500. Osobiście po 1580 złapałem w żniwa. 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Wicherek napisał:

A nasza obrona nie działa  ! Ukraińcy zestrzelili 75 sztuk a nasi zero

A czym mamy się bronić jaj co lepsze to oddali na wschód. Kolego co jest w wojsku w jednostce rakietowej mówił że wszystko co mieli na stanie poszło ua a mieli dostać nowy sprzed to do dziś nie mają nic.

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Koszta zawsze się beda różnic, przy obecnych wahaniach nawozu czy paliwa szczególnie, ale nie można zapominać jak to @Agrest napisał o wzroście cen zbóż.

6t pszenicy  bardzo realne przy twoich nakładach, a od żniw można było złapać cenę 1500. Osobiście po 1580 złapałem w żniwa. 

Oczywiście ja o tym nie zapominam i biorę to pod uwagę. Kurla a ja myślałem że to już koszta na 8t 😅🤭u mnie w zniwa było w granicach 1300 brutto. A najwyższa cena póki co to było 1560 brutto i po tej ceni część pościłem 2 tyg donie temu. Teraz już prawie 100 taniej. Ja nie mówię że przy tych kosztach się nie nie jesteśmy w stanie wyjść na plus bo bym zaklamywał rzeczywistość . 

Edytowane przez PanPawel
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v