Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

Optimus składał komputery legalnie a zarazem nie legalnie bo on te komputery najpierw  rozkłada patent polegał na tym ze podzespoły i czesci były objkete 0 % stawką celną a komputery chyba 20 % chcąc uniknąć cła robił taki myk proceder był taki wtedy powszechny 

hehe nawet samochody sie tak sprowadzało :D 

• 0
Opublikowano
Dnia 11.10.2022 o 09:25, jajonasz napisał:

LHS to hrubieszów 

Lhs to linia hutnicza szerokotorowa która zaczyna się w Hrubieszowie a kończy w Sławkowie . W Hrubieszowie to dziadostwo. Sulewaki od nich wydzierżawił plac hale i tam robi kasę. Tak samo jak laude koło Zamościa 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Lhs to linia hutnicza szerokotorowa która zaczyna się w Hrubieszowie a kończy w Sławkowie . W Hrubieszowie to dziadostwo. Sulewaki od nich wydzierżawił plac hale i tam robi kasę. Tak samo jak laude koło Zamościa 

wiem co to lhs, tam było pytanie czy biegnie przez chełm czy hru

Edytowane przez jajonasz
  • 0
Opublikowano
Dnia 11.10.2022 o 13:07, galan99 napisał:

Gęstość gdzie jest ? .

Tylko białko to każdy ma .

Za gęstość płacą a nie za białko jak ktoś ma do 70 to takiej ceny nie dostanie .

Liczy się raport jaki jest na Ukrainie taka cena będzie dyktowana , a nie za bajorem .

nie widziałem jeszcze pszenicy która przy wysokim białku nie miała gęstości w naturze takie przypadki nie występują, a jak masz gęstość nie przekraczającą 70kg/hl to tam nie ma nawet 12% białka pewnie

• Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, Takeda napisał:

nie widziałem jeszcze pszenicy która przy wysokim białku nie miała gęstości w naturze takie przypadki nie występują, a jak masz gęstość nie przekraczającą 70kg/hl to tam nie ma nawet 12% białka pewnie

No to mało widziałeś bo ja miałem w zeszłym roku białko ponad 15 a gęstość 73-74

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jajonasz napisał:

wiem co to lhs, tam było pytanie czy biegnie przez chełm czy hru

Lhs chciał wchłonąć Chełm i już nawet stanowiska podzielili i coś jej... 🤣

33 minuty temu, Daro20 napisał:

W Grabowcu gęstość musi mieć 77 żeby poszła jako konsumpcja 

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, Daro20 napisał:

jeśli jeszcze mieściłeś się w zanieczyszczeniach 2% i 6% to ja bym pojechał gdzieś indziej zmierzyć, nie można mieć bardzo dobrych parametrów i nie mieć gęstośc, a 70 jak pisał @galan99 to już nic ciekawego i pszenica po przejściach

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, Szu15000 napisał:

Zdzinio czyli konsumpcja bdb, chyba nie zrozumiałeś poprzednika

Takie parametry świadczą o dużej zawartości azotanów czyli nie do końca wykorzystany azot który skumulował się w ziarnie, kiedyś dałem do badania suchą kuku gdzie białko wyszło 13% i też laboratiorium stwierdziło przekroczenie ilości azotanów ,nie wskazane do celów spożywczych

• 0
Opublikowano

Tak jak mówicie susza a bardziej kilka dni upałów pod koniec czerwca z temperaturą 37 stopni i na czwartej klasie mamy to co widać. Nie zdążyła wykorzystać azotu który jeszcze miała zanim ją upaliło i pewnie dlatego takie białko.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Takeda napisał:

jeśli jeszcze mieściłeś się w zanieczyszczeniach 2% i 6% to ja bym pojechał gdzieś indziej zmierzyć, nie można mieć bardzo dobrych parametrów i nie mieć gęstośc, a 70 jak pisał @galan99 to już nic ciekawego i pszenica po przejściach

typowa pszenica z 3 dawką azotu na  kłos, bez wody

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Często tak jest ze parametry wysokie a gęstości nie ma. U mnie w tym roku podobnie z tym że gęstość kręci się między 74 a 75. 

Przypaliło w maju i czerwcu i dlatego.

Edytowane przez XTRO
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
Takeda napisał:

Dnia 11.10.2022 o 13:07, galan99 napisał:

Gęstość gdzie jest ? .

Tylko białko to każdy ma .

Za gęstość płacą a nie za białko jak ktoś ma do 70 to takiej ceny nie dostanie .

Liczy się raport jaki jest na Ukrainie taka cena będzie dyktowana , a nie za bajorem .

sąsiad miał leżącego Patrasa z gestoscią poniżej 70, białko 14 i gluten 30 przy nawożeniu około 120N. Kilka badań było robionych i wychodziły takie same. W poprzednim roku podobne nawożenie pszenica stojąca gęstość 74, białko 14, gluten 30.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Takeda napisał:

Boś młody i mało widział to , już teraz wiesz . 

Edytowane przez galan99
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

USDA ponownie tnie prognozy światowych zbiorów zbóż w tym sezonie

W prognozie z 12-go października 2022 Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) oczekuje, że światowa produkcja zbóż sięgnie w tym sezonie 2,747 mld ton i będzie o 1,9% niższa niż sezon wcześniej. Oznacza to cięcie produkcji o 9 mln ton w stosunku do prognozy wrześniowej.

Obok produkcji, USDA obniż też o prawie 5 mln ton (m/m) zapasy początkowe (końcowe dla 2021/22). Stąd globalna podaż zbóż spadła (m/m) o 13,9 mln ton.

Konsekwencją najnowszych korekt światowego bilansu zbóż jest obniżenie prognozy globalnych zapasów (o 6,1 mln ton w stosunku do września) do 765,8 mln ton na koniec 2022/23. Aktualna prognoza oznacza, że światowe zapasy zbóż spadną na koniec tego sezonu o 28,6 mln ton (-3,6% - r/r), ale wskaźnik zapasy/zużycie pozostanie na dosyć komfortowym poziomie ok. 28% (zapasy pokryją 101 dni światowej konsumpcji). Warto mieć jednak świadomość, że ok. ½ globalnych zapasów zbóż zlokalizowana jest w Chinach.

Gorsze w tym miesiącu prognozy są głównie konsekwencją niższych niż we wrześniu oczekiwań w stosunku do produkcji kukurydzy i w niewielkim zakresie cięcia światowej produkcji pszenicy. Warto przypomnieć, że wcześniejsze comiesięczne prognozy przynosiły coraz to lepsze szacunki dla pszenicy. Październikowa prognoza zakłada też niższy niż we wrześniu poziom konsumpcji zbóż - oceniany na 2,775 mld ton. Światowa konsumpcja zbóż obniży się o 0,7% (r/r), ale przewyższy oczekiwaną produkcję.

Andrzej Bąk

Źródło: USDA

Soja w górę, a pszenica w dół po publikacji amerykańskich prognoz

Miesięczny raport podaży i popytu USDA (ukazał się w środę) wywołał wzrost notowań amerykańskiej soi, spadek pszenicy, podczas gdy kukurydza zamknęła dzień na niezmienionym poziomie. Jest to reakcja na większe od oczekiwań cięcie plonów i produkcji soi w USA i dużą korektę w dół amerykańskiego eksportu pszenicy.

Zaktualizowane prognozy dla amerykańskiej kukurydzy były zbliżone do oczekiwań rynkowych i nieco gorsze niż przed miesiącem.

Tymczasem unijna produkcja pszenicy i eksport zostały w tym miesiącu podniesione w górę, a zbiory kukurydzy ponownie spadły. USDA pozostawił oczekiwaną produkcję pszenicy w Rosji na niezmienionym poziomie 91 mln ton, w czasie gdy szacunki pozostałych ośrodków analitycznych sięgają 95-100 mln ton.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v