Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Pszenica była i zeszłym roku po 1600 zł , zapowiada się cholernie droga energię a energia dla firm jest x 3 wiec koszta rosną wypieku i ogrzewania .

Wyobrażasz sobie cenę chleba 8 zł lub 10 zł za 0,5 kg .

• 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, galan99 napisał:

Pszenica była i zeszłym roku po 1600 zł , zapowiada się cholernie droga energię a energia dla firm jest x 3 wiec koszta rosną wypieku i ogrzewania .

Wyobrażasz sobie cenę chleba 8 zł lub 10 zł za 0,5 kg .

Gdzie Ty miałeś pszenicę po 1600?  😳Najlepszą zeszłoroczną ofertę kupna miałem 29 listopada po 1380 zł później utrzymywała się bliżej 1300,  jestem blisko portu co ma tu znaczenie.

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Tu się grubo mylisz ukraińskie jest i jest mieszane z naszym z obecnych żniw, w okolicy są takie proporcje 2  łódki ze wschodu 1 naszego, niektórzy co bardziej strachliwi do dziś żałują że nie kupili w czerwcu ukraińskiej pszenicy, wychodzi na czysto ok 300-400 zł/t po odliczeniu wszelkich kosztów[kuj-pom]

Ja ukraincy ją sprzedali po 100 zł , to chyba kupili od ruska -kradzione, teraz to już przegiołeś

• 0
Opublikowano
49 minut temu, jajonasz napisał:

najpierw to trzeba mieć te rezerwy 

Tylko uwzględniając dane z eksportu 2020,2021 wychodzi że w Polsce zostalo ok 3mln ton z poprzedniego sezonu, do tego dochodzi najbardziej zbożożerny segment rynku trzoda,drób który leży i kwiczy to na pewno w kraju zostało sporo zboża

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No wiadomo,  tegoroczne zbiory zaczęły się  zaledwie kilka tygodni temu 😂

Kurka, już nie wiem na czyj post odpowiedziałeś 🤔

Edytowane przez Pigmei
  • 0
Opublikowano

Jest tu wiele mądrych ludzi . Powiecie jedno czy na drugi rok będzie cena na pszenicę w cenie 1600 zł .

Bo nie wiem ile mogę zainwestować w nawozy ? .

4 minuty temu, Pigmei napisał:

Ale nie w zeszłym roku, w tym to owszem.

Gdzie Ty miałeś pszenicę po 1600?  😳Najlepszą zeszłoroczną ofertę kupna miałem 29 listopada po 1380 zł później utrzymywała się bliżej 1300,  jestem blisko portu co ma tu znaczenie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galan99 napisał:

Zaraz zaraz jak to minister powiadał że ile to na 1 ha nawozu 300 kg coś takiego .

100 kg mocznika 600 zł

aaa to podnosze prognozy ceny chleba na 15-17zł...

jak pisałem dokładnie rok temu po zniwach... że pszenica bedzie po 1500 to sie tu ze mnie śmiali na forum, i to nie chodzilo o wojne,  a sami pozniej sprzedawali  po 1600-1800 jak sie chwalili jak wojna ruszyła

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

W czwartek dostałem ofertę 1600 netto za 12,5 i za paszówkę 1450 więc  teraz mała jest szansa wzrostu,  na giełdzie z lekka spada a wedle analityków walutowych złotówka ma sie nieco umacniać co sugeruje kolejną dawkę obniżek. 

• 0
Opublikowano

sytuacja jest rozwojowa i sprzedawczyki mogą jedną ustawą przegłosować jakiś dziwny import zbóż itp... tak jak dopłaty  do węgla w formie 996zł/t były przez 2 tygodnie- i wprowadzili 3000zł... POJEBY

generalnie trzymam...

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Ja ukraincy ją sprzedali po 100 zł , to chyba kupili od ruska -kradzione, teraz to już przegiołeś

Locco nasz  magazyn z dostawą za 4 klasę szło dorwać w maju za 1150 czerwiec 1200, obecnie ta firma wywozi w cenie 1600zł, w temacie orientuje się dokładnie bo po sąsiedzku firma sprowadziła ponad 2 tys ton

4 minuty temu, GABBER85 napisał:

aaa to podnosze prognozy ceny chleba na 15-17zł...

jak pisałem dokładnie rok temu po zniwach... że pszenica bedzie po 1500 to sie tu ze mnie śmiali na forum, i to nie chodzilo o wojne,  a sami pozniej sprzedawali  po 1600 jak wojna ruszyła

Na dwa dni przed agresją to cena jakościowej pszenicy na Pomorzu wynosiła 1250 i leciała , paszówka 1150 ,porty wcale nie brały, dopiero wojna odwróciła tendencje

• 0
Opublikowano (edytowane)

Najpierw piszesz że 300 zł teraz 1600 i to kiepskiej jakości

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, ws71 napisał:

Tylko uwzględniając dane z eksportu 2020,2021 wychodzi że w Polsce zostalo ok 3mln ton z poprzedniego sezonu, do tego dochodzi najbardziej zbożożerny segment rynku trzoda,drób który leży i kwiczy to na pewno w kraju zostało sporo zboża

Zboże zostało i raczej wyjedzie, bo susza na zachodzie Europy to nie jest wymysł mediów, tylko potwierdzają to Polacy, którzy trochę po naszym kontynencie jeżdżą. Z kolei jak cena zbóż będzie niska, to ziarno paszowe gorszej jakości skończzy jako krajowe źródło opału, bo węgla na składach jest mało, a jeżeli jest dostępny, to jego jakość i cena pozostawia wiele do życzenia.

• 0
Opublikowano

cennik jednej z firm i  z czasu agresji  już raz podałem  i jakoś specjalnie nie leciała w dół.

Cytat

27.01  1280

03.02 1230

16.02  1235

21.02 1220 /dzień najazdu rosjan/

22.02 1260

25.02  1330

01.03 1420

08.03 1830

14.03  1650-1700 / zależnie od terminu odbioru/

17.03 1630

23.03 1790 netto z gospodarstwa, kolejnych ofert nie chce mi sie dopisywać ale  przed inwazją jakoś zwyżki nie odnotowałem

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v