Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, jajonasz napisał:

A gdzie tam zgromadził, przecież w tamtym roku tak samo beczał żeby trzymać niewiadomo ile, a potem przyznał że on to już jednak sprzedał xD

I też w najwyższej cenie a na forum cały czas podpuszczał wszystkich aby trzymać, podzielił by się tą wiedza skoro zawsze trafia w szczyt cenowy i niektórzy na tym forum dobrze by zarobili

• 0
Opublikowano

Analiza wsteczna zawsze skuteczna.

W połowie czerwca stwierdził że już po sezonie i oznajmił że sprzedał. Oczywiście po najlepszej możliwej w  sezonie cenie😁😁

Ale pamiętam że ze dwa razy się zdarzyło że najlepszą cenę w sezonie można było dostać w żniwa. Ciekawe co wtedy nasz analityk powie? Nie sprzedaje nic i przetrzymuje czy że sprzedał wszystko w żniwa 😂😂

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

raport usda podnosi prognozy zbiorów względem maja

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Piast Lewkowiec, 1500pszenica, 1350 pszenżyto, 1300jeczmien, 1380 kukurydza. Ceny netto. Na placu już stoją auta z ukraińskimi blachami

u nas nawet firmy transportowe kupują qq na granicy i jadą w polin i sprzedają 200/300 zł drożej

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano

Lokalny skup Pszenżyto 1350 brutto pszenica 1480 brutto jęczmień ,,a kto mi to kupi,, Eko miał 1900 nawozów brak 

• 0
Opublikowano

ten wicherek to jakiś debeściak normalnie, sprzedał wcześniej zboże ale kolegom z forum dobrze radził w trosce o ich ceny by jaknajdłużej trzymali bo więcej zarobią nie no luks.  A te jego magazyny to są super elastyczne pewnie specjalnie dla niego budowane w nowej technologii nie z metalu czy betonu tylko z gumy.

apropo ceny WLKP pszenica paszowa w dwóch miejscach 1530 netto. Jak byłem resztki zawieź był pan cięzarówką z jakiejś firmy handlującej ze wschodu na lubelskich blachach z pszeniczką z wołkiem. oczywiście go zawrócili z powrotem. Może to ta ukraińska.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Wicherek napisał:

Nie pisałem bo nie lubię się chwalić , umowę podpisałem 8 Marca i wszystko poszło po najwyższej cenie

ALE JAK TO  wicherek ?    11 marca pisałeś :

"Szczególnie na ceny azotu, ilu będzie stać siać azot w przyszłym roku , nie sztuka dzisiaj sprzedać pszenicę , ale co dalej ? "

12 marca negowałeś sprzedaż pszenicy ... że tanio,  a nawozy drogie  i inflacja

A teraz co piszesz  ...   !!!

Edytowane przez GABBER85
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

bardzo Was przepraszam  za to że sprzedałem pszenicę nie pytając Was o zgodę , ale już teraz oznajmiam że w żniwa nie sprzedam i będę trzymał pszenicę i rzepak oraz pewnie kukurydzę minimum do Stycznia  , wszystko w tym roku sprzedałem w Marcu bo liczyłem że wojna szybko się skończy , pewnie można było więcej zarobić ale Was nie posłuchałem 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Rosjanie ostrzeliwują ukraińskie pola bombami zapalającymi. Ci, którzy wywołują światowy kryzys żywnościowy, próbując odtworzyć Hołodomor w Ukrainie - powiedział szef Kancelarii Prezydenta Ukrainy.

No to mamy potwierdzenie tego co wielu prognozowało ciekawe co giełda powie w poniedziałek.

• 0
Opublikowano

@mtz55Ukraińskie informacje dotyczące wojny należy oceniać z bardzo dużym marginesem błędu i propagandy jak to ostrzeliwują bombami,jak już to pociskami, bomby to się zrzuca z samolotów, samoloty jak to się chwalą masowo strącają i Rosjanie praktycznie ponoć nie mają czym latać, co do artylerii po dostawach z Unii i USA też górują zasięgiem[ tak twierdzą nasi generałowie ,specjaliści] , więc mam wrażenie że Ukraińcy robią wszystkich w wała, jeszcze twierdzą że mają zapas starych zbóż 20mln t więc ktoś tu bredzi nie od rzeczy , oprócz tego to wygrywają na wszystkich frontach i Rosja lada dzien się podda 😉

• Like 5
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, gustaww napisał:

Do momentu gdy cena w żniwa nie będzie dużo odbiegać od ceny pożniwnej to ludziska będą trzymać i cena będzie zawsze wyższa po żniwach. Ja tam wole magazyny płaskie, choć droższe to mają różne możliwości zaadoptowania. 

Tak i od lipca do kwietnia lub maja maszyny będą stać pod chmurką , racjonalne myslenie

• 0
Opublikowano
48 minut temu, ws71 napisał:

@mtz55Ukraińskie informacje dotyczące wojny należy oceniać z bardzo dużym marginesem błędu i propagandy jak to ostrzeliwują bombami,jak już to pociskami, bomby to się zrzuca z samolotów, samoloty jak to się chwalą masowo strącają i Rosjanie praktycznie ponoć nie mają czym latać, co do artylerii po dostawach z Unii i USA też górują zasięgiem[ tak twierdzą nasi generałowie ,specjaliści] , więc mam wrażenie że Ukraińcy robią wszystkich w wała, jeszcze twierdzą że mają zapas starych zbóż 20mln t więc ktoś tu bredzi nie od rzeczy , oprócz tego to wygrywają na wszystkich frontach i Rosja lada dzien się podda 😉

A jak wgłębić się w temat i poczytać różne internety to nie jest różowo i niestety ale Ukraińcy też dostają po d*pie tym bardziej że ruscy erócili do starej radzieckiej metody z II wojny światowej. Najpierw samoloty(Tych troche już mało bo nawet generałowie pilotują 🤦‍♂️), rakiety a następnie artyleria, do której mają miliony pocisków. Równają wszystko z ziemią a następnie zajmują zgruzowane miasta. Nie jest to wojna błyskawiczna ale powoli i systematycznie się posuwają. Jedyna rada na to to lepsza artyleria, w tym polskie Kraby i rakiety.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

bardzo Was przepraszam  za to że sprzedałem pszenicę nie pytając Was o zgodę , ale już teraz oznajmiam że w żniwa nie sprzedam i będę trzymał pszenicę i rzepak oraz pewnie kukurydzę minimum do Stycznia  , wszystko w tym roku sprzedałem w Marcu bo liczyłem że wojna szybko się skończy , pewnie można było więcej zarobić ale Was nie posłuchałem 

Ty już nie przepraszaj tylko przestań robić w uja i tyle a po za tym rób co chcesz.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Tak i od lipca do kwietnia lub maja maszyny będą stać pod chmurką , racjonalne myslenie

Na maszyny to ja mam garaże, magazyny są do magazynowania i nie koniecznie zboża ale np ziemniaków,słoma,siano.... jak się wkur...ie to i byki luzem puszcze, wszystko zależy jak wybudujesz magazyn.

A z drugiej strony co się może stać 50 letniej przewracarce do siana czy tam przyczepie do balotów? o bronach nie wspomnę.

Edytowane przez gustaww
  • 0
Opublikowano

Nabijemy kasę Holendrom i Niemcom?

- Obyśmy nie wpadli w pułapkę. Ja osobiście robię wszystko, żeby wesprzeć Ukrainę. To jest absolutnie polska racja stanu, bo Ukraińcy walczą również o naszą wolność. Jeżeli jednak ta żywność importowana do Unii Europejskiej bez cła, miałaby pozostać w Polsce, to będzie jednak tragedia dla polskiego rolnictwa. Cła były stosowane po to, żeby ten import trzymać w pewnych ryzach, a jeżeli chciała Unia jakiemuś krajowi pomóc, to wprowadzała kontyngenty bezcłowego dostępu, które były precyzyjnie wyliczane. Jeżeli teraz wszystko wpłynie bez cła, to ja się naprawdę zaczynam obawiać. Polska produkcja mięsa drobiowego jest wprawdzie największa w Europie, ale również Ukraińcy mają również potężna produkcję. Pytałem szefa ukraińskich izb rolniczych, czy to pomoże ukraińskim rolnikom. Odpowiedź była rozbrajająca. To nie pomoże rolnikom, ale potężnym agroholdingom międzynarodowym, które na Ukrainie maja potężne gospodarstwa po kilkadziesiąt tysięcy hektarów i ogromne fermy drobiu. O drobiu na Ukrainie decyduje właściwie jedna firma, która tam siedzi. Oby się nie okazało, że my przyjmując żywność z Ukrainy, nie będąc jej w stanie pchnąć dalej w świat, zniszczymy lub bardzo zaszkodzimy polskiemu rolnictwu. Jako Polska ponosimy ogromne koszty pomocy dla Ukrainy. Prawdopodobnie cyniczny Zachód nam w niczym nie pomoże. To są nasze koszty i musimy być tego świadomi. Nie dostaniemy pomocy tak jak Turcja w przypadku uchodźców z Syrii. Dlatego żeby pomagać Ukrainie, my musimy również zarabiać. Jeżeli przy okazji pomocy Ukrainy staniemy się dziadem i bankrutem, to nie będziemy w stanie im pomóc – stwierdził prezydencki doradca ds. rolnictwa.

Zachodnie koncerny wykończyły trzodziarzy teraz wezmą się za zbożowców

• Like 7
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v