Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

kierowca był w tamtym tyg z wapnem u mnie to mówił że coś im sie pojeb.. albo ktoś im szajsu nawiózł bo robią próby na wadze i dodatkowo chodzi jakiś typ z wiaderkiem po wysypie i znowu robi i odsyłają co któreś auto co dziwne nawet przyjechał chłopek traktorem z 3,5 przyczepą i tez go wyjeb.. nie wiem co tam sie stało.

• 0
Opublikowano

Atrakcyjna cena to była w ubiegłym roku. Cena nominalna, gdy się spojrzy na cyferki to może robić wrażenie, ale cena realna już niekoniecznie, gdy zaczyna się porównywać w stosunku do cen środków do produkcji tejże pszenicy, niestety. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Ja sądze inaczej , za rok tak możesz powiedzieć , tą co teraz sprzedajemy , była wyprodukowana w starych cenach , tak licząc to będzie najlepszy rok  w dziejach

• 0
Opublikowano
21 minut temu, miwigos napisał:

Ja sądze inaczej , za rok tak możesz powiedzieć , tą co teraz sprzedajemy , była wyprodukowana w starych cenach , tak licząc to będzie najlepszy rok  w dziejach

Najlepszy rok w dziejach 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Krótkowzroczność, po rekordowych zyska niektórych nie stać na pełne pokrycie kosztów nadchodzącej produkcji.  Osobiście sprzedałem tylko kuku i rzepak a  nad reszta zboza  zastanawiam się czy nie zostawic na przyszły rok i nie mówię tu o 2-3t ale 100

Edytowane przez przemol87
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, miwigos napisał:

trochę mi przypomina przypadek jak jedzie chłop z wypłatą najwyższa w całej karierze    co z tego jak po drodze zgubił  hahaha

cieszyć jest się z czego bo zarobił jak nigdy , co z tego jak zgubił

• 0
Opublikowano

Poland to create “dry port” to raise capacity for land exports of Ukrainian agricultural products

Poland is working on creation of a “dry port” on the border with Ukraine to raise the capacity for land exports of Ukrainian agricultural products, particularly, to the third countries, Polish agricultural minister Henryk Kowalczyk said during the online meeting with Ukrainian minister Mykola Solsky on April 5.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, stach12 napisał:

trochę mi przypomina przypadek jak jedzie chłop z wypłatą najwyższa w całej karierze    co z tego jak po drodze zgubił  hahaha

cieszyć jest się z czego bo zarobił jak nigdy , co z tego jak zgubił

To jak ci teraz nie pasuje , to strach pomyśleć co będzie za rok, czyżby połowa rolników miała zbankrutować, w moim rejonie na pewno nie

Od kiku dni giełda COBOT wyświetla mi sie tylko zakończenie dnia poprzedniego ,też tak macie

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

jak ty rozumujesz, przecież za sprzedane zboże  wyprodukowane w roku ubiegłym powinno każdego  stać na pełne pokrycie kosztów nadchodzącej produkcji w tym roku

najlepszy rok - ta    chyba ministrem jesteś

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

A nie stać Cię? Bez jaj że nie masz kasy na zasiewy i nawozy, ja mam i jedynie się zastanawiam czy kupić po tej cenie ale nie mówię że mnie nie stać.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Policz ile zainwestowałeś ile zarobiłeś , ja nie zyje z dnia na dzień , na przyszły sezon duża część nawozów w magazynie

Jeśli ktoś coś produkuje to liczy na to co wyprodukował , a nie na to co będzie produkował

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Jan34 napisał:

jak ty rozumujesz, przecież za sprzedane zboże  wyprodukowane w roku ubiegłym powinno każdego  stać na pełne pokrycie kosztów nadchodzącej produkcji w tym roku

najlepszy rok - ta    chyba ministrem jesteś

Tak powinno być tylko czy będzie to się okaże .

2 minuty temu, miwigos napisał:

Policz ile zainwestowałeś ile zarobiłeś , ja nie zyje z dnia na dzień , na przyszły sezon duża część nawozów w magazynie

Jeśli ktoś coś produkuje to liczy na to co wyprodukował , a nie na to co będzie produkował

Bez obrazy takich jak ty ile jest w Polsce może 5 % , reszta nie ma tych co znam a maja po 150 ha i nie mają zapasu na następny rok nawet na ten rok nie maja w 100 % .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

To jak ci teraz nie pasuje , to strach pomyśleć co będzie za rok, czyżby połowa rolników miała zbankrutować, w moim rejonie na pewno nie

Od kiku dni giełda COBOT wyświetla mi sie tylko zakończenie dnia poprzedniego ,też tak macie

Tak ,mi też i na czarno.

6 minut temu, gustaww napisał:

A nie stać Cię? Bez jaj że nie masz kasy na zasiewy i nawozy, ja mam i jedynie się zastanawiam czy kupić po tej cenie ale nie mówię że mnie nie stać.

Czyli zastanawiasz się czy stać Cię na przepłacanie.

• 0
Opublikowano

Tak, zastanawiam się czy ma to sens ekonomiczny bo za te 200kg saletry ma 9 zabiegów nawożenia dolistnego, czyli co 10 dni mogę zasilać pszenicę. Dlatego też prawdopodobnie wybiorę opcje 100 kg saletry i 4 wjazdy z odżywkami.

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, Bartek933 napisał:

Piast Lewkowiec1350zł netto (cena niezmienna prawie od miesiąca) pszenżyto, Tasomix 1450netto i jutro jedzie tam transport

Niewiesz poile jeczmien placa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v