Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, boogie7 napisał:

No tak, Szojgu codziennie wertuje af. odnośnie pozycji wojsk NATO 🤣🤣🤣 Lokalny młyn na środkowym południu Polski, 1700 netto.

5 godzin temu, pawlus224 napisał:

A myślisz , że oni nie wiedzą z innych źródeł tylko z AgroFoto i Facebooka 😂

Jeden mniej czy więcej napiszę to żadna różnica ...

A wiecie co to biały wywiad? A po drugie to trolli ci na tym forum dostatek, a ostatnio było konto ( już usunięte) wychwalające putina i jego działania. I nie zdziwił bym sie gdyby choć jedno z takich kont mogło by kablować tam gdzie trzeba.

1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Owszem ale wywiad rosyjski w Polsce bardzo dobrze się ma i prężnie działa. Także oni już pewnie doskonale wiedzą co i gdzie stoi. 

Może i działa ale po co im ułatwiać.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Szkoda w zamojskim jakąś zmowa cenowa. Sitno 1400-1500, Grabowiec oba skupy to samo 1400-1500

Qurła a miałem bronę talerzową kupować  i się chyba wstrzymam 

Dziś typ wspominał o cenzurze jaka panuje już wszędzie. Jego znajomy zrobił zdjęcie Amerykańcom z lza i wysłał znajomemu do Ameryki to po dwóch dniach miał wjazd kryminalnej na chatę. 

Przedstawiciel który odwiedza moją firmę z Katowic, jego żona robi w rosmanie to dostali prykas z centrali że jak złapią Ukraińców na kradzieży to mają tylko zabrać im towar a nie mają prawa wzywać policji.

Ruskie troll ale głupoty piszesz 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, melon10641 napisał:

Owszem ale wywiad rosyjski w Polsce bardzo dobrze się ma i prężnie działa. Także oni już pewnie doskonale wiedzą co i gdzie stoi. 

to po co im pomagać ?

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Z tego artykułu wychodzi że pszenicy będzie więcej , bo rząd namawia rolników żeby starali się zasiać pszenicę jarą  którą sieją w Ukrainie w niewielkiej ilości , bo tak to sieją pszenicę ozimą , która przecież już jest zasiana , a jarą mają siać zamiast słonecznika i kukurydzy  której mają duże zapasy i nie są w stanie tego wysłać w świat 

A pszenicę z poprzednich zbiorów są w stanie wysłać w świat??

• 0
Opublikowano

Do tej pory byli w stanie , a że mają dużo więcej nadwyżki kukurydzy niż pszenicy , to pewnie ta sytuacja żeby siać pszenicę zamiast kuku , zresztą  ja tylko uświadomiłem kolegę , który pisze że będzie mało zboża w Ukrainie bo zasieją 50% mniej na wiosnę , po czym wstawia artykuł  że te 50% to chodzi o kuku ,słonecznik czy grykę , na rzecz pszenicy Jarek . Więc jak by nie patrzeć areał pszenicy się zwiększy  , pytanie ile z tego areału będzie zebrane 

• 0
Opublikowano

Wam się wydaje, ze zasiać pszenicę jarą i już sama wyrośnie i się zbierze

A gdzie paliwo, nawozy i opryski ? To trzeba mieć czym zasiać - materiał siewny, paliwo, potem dać nawóz (problemy z nawozami) i zebrać oraz zmagazynować

Potem trzeba to wywieźć koleją

Zasianie pszenicy zamiast kukurydzy i słonecznika pogłębi jeszcze problemy na świecie - poczytajcie jaki procent słonecznika na olej produkuje Ukraina oraz jaki procent światowej kukurydzy

• 0
Opublikowano

Jeśli podejmują z dnia na dzień taka decyzje, zastępując pszenica, nie mając materiału siewnego to sieją czym? I jest podane ze jest spadek obsianego areału, a nie zastąpienia. Ja tak to rozumiem. Sor raczej tez nie maja do pszenicy która teraz wymyślili aby siać.

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, stach12 napisał:

raczej się skupcie nad swoimi zasiewami i dochodami

jak się konflikt wojenny  zakończy to ziarna do oporu , a koszty podobne  albo w góre

Ty się módl żeby zaczęło padać bo będziesz swoje blondynki pokrzywami karmił jak będzie tak sucho

• Like 2
  • Thanks 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
casefarmer napisał:

Pszenica dzisiaj znowu  może przebić 400€, za to rzepak szaleje - 1021 € ale co z tego jak już prawie nikt nie ma 

Dobrze bo ciągnie kontrakty na żniwa w góre

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, casefarmer napisał:

Pszenica dzisiaj znowu  może przebić 400€, za to rzepak szaleje - 1021 € ale co z tego jak już prawie nikt nie ma 

Ja mam i czekam

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Alanio2011 napisał:

Ja mam i czekam

brawo Ty 

53 minuty temu, pawlus224 napisał:

Dziś to nie , ale koło poniedziałku ? 

Podobno są podpisywane kontrakty na żniwa na rzepak po 3500zl , to prawda ?

rzepak to będzie po 5000 tyś a nie tam jakieś marne 3500

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego admin nie zbanuje konta tego trolla Stacha? 🤔 

Nikt pewnie nie chciał mu sprzedawać nawet zmiotek i musiał zlikwidować chyba..

Edytowane przez bercik9894
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, bercik9894 napisał:

Dlaczego admin nie zbanuje konta tego trolla Stacha? 🤔 

A co Ci tak przeszkadzają jego wypowiedzi? Na tym polega wolność słowa, nawet gdy te słowo jest komuś nie na rękę

• 0
Opublikowano
12 minut temu, rumcio40 napisał:

A co Ci tak przeszkadzają jego wypowiedzi? Na tym polega wolność słowa, nawet gdy te słowo jest komuś nie na rękę

Zgadza się, ale ile można..

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawlus224 napisał:

Może będzie , ale go nie będzie jeśli będzie zapowiadająca się susza...

Tak 23 marca i zapowiadająca się susza? przy tej niestabilnej pogodzie przez ostatnie lata to o tej porze to trudno jeszcze coś powiedzieć, przewidzieć u nas w 2017 nie spadło nic od 10 marca do 5 maja i teraz najlepsze w maju spadło ponad 240 litrów do żniw ok 500l i rekord plonów w historii, chociaż niektórzy w ogóle nie dokończyli żniw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v