Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, koniu napisał:

I wg mnie tak powinno być w rolnictwie. Mieć tyle ziemi żeby Normalnie i spokojnie żyć, pracować w rozsądnych godzinach, mieć czas na rodzine itp. Ale że kazdy patrzy zeby mieć więcej od sąsiada to sorry, jest jak jest. Kiedyś kogoś zapytalem no masz tyle ziemii, a gdzie czas dla bliskich, na wakacje, wyjazd? To mi powiedział że cała rodzina w domu, a czas wspólnie spędzają przy pracach, remontach 😁

pytanie- ile to jest,żeby normalnie żyć i pracować w spokoju?

Ile Ty kolego masz ziemi? W galerii masz fotki wskazujące,że to raczej nie jest 50 hekarów, a znacznie więcej i skala Twojej sprzedaży  też na to wskazuje.

Nie mam nic do Ciebie ,bo sam razem z dzierżawami zbliżam się do setki ha i wiem ile trzeba włożyć jeszcze w te grunty by były jako tako wydajne ,ale to  co piszesz nie brzmi szczerze.  

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

zazwyczaj robią tak, że licytują do upadłego a potem do KOWR o aneks do umowy, bo klasa ziemi taka i taka i nie da rady tam tyle wyciągnąc z 1ha itp itp

jak masz kogoś z dojściem, to takie wałki przechodzą, ale moim zdaniem takie osoby powinny byc z automatu wykluczane w następnych przetargach minimum na 5 lat

U mnie jest taki jeden XY. Na każdym przetargu jest i wali ceny bez większego sensu ekonomicznego. I tak właśnie myślalem że występuje o obniżenie czynszu czy coś w tym stylu. We wrześniu przedłużałem umowę w kowr I pytam gościa czy jest jakaś opcja na obniżenie czynszu. Od razu mnie wyprostował, że nie ma takiej opcji...chyba że susza czy coś w tym stylu. Już sam nie wiem komu wierzyć...ale nie ma opcji żeby wyjść do przodu na tych czynszach...

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Taurus83 napisał:

U mnie jest taki jeden XY. Na każdym przetargu jest i wali ceny bez większego sensu ekonomicznego. I tak właśnie myślalem że występuje o obniżenie czynszu czy coś w tym stylu. We wrześniu przedłużałem umowę w kowr I pytam gościa czy jest jakaś opcja na obniżenie czynszu. Od razu mnie wyprostował, że nie ma takiej opcji...chyba że susza czy coś w tym stylu. Już sam nie wiem komu wierzyć...ale nie ma opcji żeby wyjść do przodu na tych czynszach...

A co myślałeś, że ci prawdę powie ??

• 0
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

pytanie- ile to jest,żeby normalnie żyć i pracować w spokoju?

Ile Ty kolego masz ziemi? W galerii masz fotki wskazujące,że to raczej nie jest 50 hekarów, a znacznie więcej i skala Twojej sprzedaży  też na to wskazuje.

Nie mam nic do Ciebie ,bo sam razem z dzierżawami zbliżam się do setki ha i wiem ile trzeba włożyć jeszcze w te grunty by były jako tako wydajne ,ale to  co piszesz nie brzmi szczerze.  

Mam 100ha swojego + 20ha dzierżaw i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba. Mam znajomych mających po 50-70ha ktorzy żyją normalnie, pobudowali domy, mają czas na inne rzeczy, żyją jak ludzie. A mam takich co mają po 200-400 i nie wspomne o tym jak żyją, bo popatrzeć z boku to pod kżdym względem żyją gorzej

Edytowane przez koniu
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pablo6234 napisał:

Poleci ktoś dobry skup zbóż w Świętokrzyskiem okolice Buska Zdroju, Pińczowa tak żeby z silosu wyciągnąć bo nie mam żmijki

Niegisławice czy młodzawy ze żmijką przyjeżdżają a czy dobre skupy to nie wiem.

• 0
Opublikowano
pawel885 napisał:

10 minut temu, Piffpaff napisał:

ja chce ziemię która nie zwróci mi się

jak się nie zwróci ? Da plon co rok wart 6-10tys a za 10 lat za 100tys ją sprzedasz 

Moja wioska wymiera, ok 100 domów a zostało 3 młodych z czego tylko 2 rokuje na przyszłość a reszta to 80% emeryci a 20% hobbisci co pracują w mieście więc wieksza szansa że ci co zostali dogadają się co do ceny gruntu i dużego wyboru nie ma. 30tys to max w mojej okolicy

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pablo6234 napisał:

Poleci ktoś dobry skup zbóż w Świętokrzyskiem okolice Buska Zdroju, Pińczowa tak żeby z silosu wyciągnąć bo nie mam żmijki

Skup zboza w Cieszkowach 10km od Wiślicy 10km do Kazimierzy Wielkiej. 5 aut ciężarowych na każdym żmijka szybki odbiór przelew na drugi dzień. 

received_1107499093401068.jpeg

IMG_20211027_223737.jpg

• 0
Opublikowano

Można mieć więcej czsu na 200 ha niz na 50 ha, wszystko zależy od organizacji i sprzętu

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Mam 100ha swojego + 20ha dzierżaw i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba. Mam znajomych mających po 50-70ha ktorzy żyją normalnie, pobudowali domy, mają czas na inne rzeczy, żyją jak ludzie. A mam takich co mają po 200-400 i nie wspomne o tym jak żyją, bo popatrzeć z boku to pod kżdym względem żyją gorzej

Z tego co pamiętam, jeszcze kilka miesięcy temu pracowałeś w sklepie ze ŚOR, więc ktoś mógłby i Tobie zarzucić, że było Ci mało. Powiesz, że rodzice nie mieli emerytur itp, ale nie czarujmy się, z takiego areału wyżyją i dwie rodziny. Mając 100 ha dobrej ziemi na własność, idzie żyć na świetnym poziomie. 

• 0
Opublikowano
AdamKutno napisał:

1 godzinę temu, koniu napisał:

Z tego co pamiętam, jeszcze kilka miesięcy temu pracowałeś w sklepie ze ŚOR, więc ktoś mógłby i Tobie zarzucić, że było Ci mało. Powiesz, że rodzice nie mieli emerytur itp, ale nie czarujmy się, z takiego areału wyżyją i dwie rodziny. Mając 100 ha dobrej ziemi na własność, idzie żyć na świetnym poziomie. 

dobrej ziemi to wystarczy 30 ha i żyjesz jak pan .chocbym ja wszedzie mial 4 kl🤩

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, mysza103 napisał:

E no bez przesady , dla mnie jak robota jest wyceniona na 800 zł , to może być i w godzinę wykonana i będę zadowolony bo ja mu płacę za kurs a nie za godziny .

Jakis cel miał ale nie nam to oceniać. Ważne że wywiązał się z umowy 👋🏾

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, koniu napisał:

W tv coraz więcej o rosji i ukrainie. Na stronach z notowaniami to samo. Ciekawe czy to sie przełoży na ceny na giełdach

Myślę że tak

Na początku tygodnia cenny pszenicy na giełdzie pod skoczyły po doniesieniach o zbliżającej się wojnie

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, tom1985 napisał:

Myślę że tak

Na początku tygodnia cenny pszenicy na giełdzie pod skoczyły po doniesieniach o zbliżającej się wojnie

Od razu trzeba dodać że po tych podwyżkach dwu dniowych był następnie spadek. Na razie matif stanął na 278 euro = 1270 zł

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, Xerkses napisał:

, a jak będzie to sprowokowane będzie przez USA , dla nich wojna to lekarstwo na kryzys, zawsze tak było .

Co prawda to prawda.

Media kreują ich na zbawców świata, a po prawdzie to największy terrorysta, siewca zła, konfliktów, wojen. Ni na świecie nie dzieje się bez nich.

Jaja będą jak chiny oleją dolara. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak u mnie do dołu cena pszenicy ?A u ciebie nadal kosztuje 1500zł , bo myślałem że spadki były wszędzie. 1300 zł netto , to chyba i tak nie zle jak na tą chwilę , bo niektórzy wstawiają że jest 1200, 1250 i to w dodatku brutto

Dzisiaj pojechał kolejny samochód pszenicy .

ps .to znaczy do miejsca docelowego pojedzie w poniedziałek rano , dziś było załadowane

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Piffpaff napisał:

Moja wioska wymiera, ok 100 domów a zostało 3 młodych z czego tylko 2 rokuje na przyszłość a reszta to 80% emeryci a 20% hobbisci co pracują w mieście więc wieksza szansa że ci co zostali dogadają się co do ceny gruntu i dużego wyboru nie ma. 30tys to max w mojej okolicy

Jaka klasa za te 30/1ha cena dobra u nas walą po 70-90 a nawet i 120 tysięcy złotych za hektar i dzierżawa 3-4tyś ciężko cokolwiek kupić w normalnych pieniądzach jeśli jest to idzie po cichu jak ktoś dogadany między sobą.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v