Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy jakie harmonogramy spłaty. Na minusie sa ci wszyscy co brali stała wielkość raty a nie raty malejące bo wtedy na początku spłaca się praktycznie same odsetki. W ratach malejących spłaca się stala część kapitału plus odsetki które z każdym miesiącem maleją. Kto wziął 5 czy nawet 3 lata temu kredyt i go już trochę spłacił to będzie żył oczywiście nie mowa o kredycie na 25 lat. Chociaż nie wiem czy rolnicy nawet takie biorą bo to szmat czasu. 

A z nadplacaniem to chyba w każdym kredycie możesz wystąpić z wnioskem raz w roku o nadpłatę i też to się będzie lepiej opłacało w kredytach z malejącymi ratami 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Hipotecznych na 25 lat nie brałem więc może i jest inaczej.  Ale na maszyny zdarzyło się, plus brałem kredyt suszowy i wiem co było na kartce z harmonogramem spłaty. Na początku wysokie odsetki a im bliżej końca spłaty tym odsetki coraz mniejsze , aż praktycznie zerowe. Ale to kredyty do max 5 lat były jak to wygląda przy dłuższym okresie czy w innych bankach niż BS to nie wiem 

po prostu miałeś raty malejące

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

Lyder to lyder. Niedługo jakąś halę będzie musiał prezes pobudować na te medale i te wszystkie statuetki 😄 

A tak poza tematem. Mlekpol za marzec 2,13 netto. 

Ilość i parametry 

Opublikowano
34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Hipotecznych na 25 lat nie brałem więc może i jest inaczej.  Ale na maszyny zdarzyło się, plus brałem kredyt suszowy i wiem co było na kartce z harmonogramem spłaty. Na początku wysokie odsetki a im bliżej końca spłaty tym odsetki coraz mniejsze , aż praktycznie zerowe. Ale to kredyty do max 5 lat były jak to wygląda przy dłuższym okresie czy w innych bankach niż BS to nie wiem 

Namieszałeś ... są kredyty z ratą stałą gdzie kapitał najpierw mały spłacasz a odsetki dużo wyższe . W miarę spłacania kwota odetek maleje a kapitału rośnie . Łączna rata stała tzn niezmienia się (przy tym samym oprocentowaniu.)

No i kredyt malejący tzn ten co Piszesz rata zmienna -malejąca,  rata kapitalowa przez cały okres ta sama, a rata odsetkowa coraz mniejsza . 

Ten drugi lekko tańszy  bo kapitał szybciej się oddaje , im dłuższy okres kredytu tym korzystniejszy .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, czareczek85 napisał:

Obora uruchomiona w lipcu a kredyt po spłacie w tym miesiacu kapitał ponad 12miesięcy do przodu. Warunek spłacamy dużo wiecej kosztem nie kupowania nowego samochodu i maszyn chociaż by się przydały ale to może poczekać na lepsze czasy

Karencja się nie liczy 😉

A tak na poważnie inflacja jest 10% według gusu a prawdziwa to pewnie z 20% i ty nadplacasz kredyt co masz na 5-6 % ? Miesiąc temu pisałeś że po tych cenach paszy trzeba zacząć ograniczać dawkę, nie lepiej było zrobić zapas śrut po dobrych cenach? przecież wiadomo że taniej w tym roku to nie będzie napewno, jak rzepak ponad 4 tyś kontraktują, zaoszczędzisz 40-50 tyś na odsetkach a przepłacisz 150 tyś na paszy 🙆 i Ty jeszcze się tym chwalisz, nie rozumiem tej logiki

Edytowane przez Marcin441
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Karencja była rok i się skończyła w pażdziernik 2021. Kupuję gotową pełnoporcjówke i koncentrat więć raczej nierealne się zamagazynować. Zresztą trzeba mieć odpowiednie warunki gdzie to zmagazynować. a na moje magazyny dopiero robi się mapa do celów projektowych. wiem doskonale że to co napisałeś to jakieś rozwiązanie. Ale warunki i jeszcze raz warunki trzeba mieć

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano

Właśnie i ja mam plan rzepakowki kupić w tym roku po zniwach na cały rok ale jeden proponował mi kontrakt na lipiec po 2000 netto podpisałem 2 auta tylko narazie bo może będzie coś taniej 

Opublikowano

Mlekovita w tym miesiącu się postarała po interwencjach tel i wypowiedzeniem parametry cudownie podskoczyły 4.24 tł 3.42 bi cena 2.21 za kwiecień  ma być cos ok 2.40 o ile parametry nie spadną 

Opublikowano

Co do stóp procentowych... Gospodarka już powoli dostaje zadyszki więc kolejne podwyżki stóp zaorają ją kompletnie. Chodzi o wzrost gospodarczy. Prawie wszystkie firmy, a na pewno te które operują dużymi pieniędzmi kredytują nie tylko inwestycje, ale także działalność bieżącą. Na niskich stopach można dzięki temu zarabiać nie angażując swoich środków. Jak myślicie, nawet firmy milionerów, gdy stopy skoczyły by do 10%, albo nawet 20% o czym niektórzy tu marzą to wyciągną swoją kabzę i zaczną finansować firmę ze swoich zgromadzonych środków? W niepewnych czasach? Kiedy w każdej chwili może załamać się popyt? 

Nie. Tacy ludzie w najlepszym wypadku zwiną firmę i zostawią środki na wysokich lokatach, a szybciej to przewalutują kasę na jakiś poważny pieniądz i sp***dolą na hula gula żeby jeszcze pożyć. O ile już tego nie zrobili. Wysokie stopy to koniec inwestycji i zaoranie polskiej gospodarki

• Like 1
Opublikowano
Przyzwyczaili się do kredytów za darmo a teraz płacz....jeszcze 10 lat temu takie stopy byłyby czymś normalnym a dziś ojojoj.Pamietam jak rodzice brali kiedyś na 12proc....ja sam w 2012 roku miałem na 8 procent i tragedii nikt nie robił.Taka sytuacja jak była ostatnio jest nienormalna.Bez obrazy ale ludzie na kawałki etatu stawiali domy ,kupowali mieszkania bez zastanowienia bo przecież kredy jak za darmo to trzeba brać.Bez żadnego zaplecza finansowego.Ta kredytami rozbuchana sytuacja gospodarcza musiała się tak skończyć.To normalne.Nie liczcie na szybki spadek stóp.
  • Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

Sam płaciłem ponad 8, też dałem radę, ale nie mów że 10 czy 15 referencyjnej to normalna sytuacja. W strefie euro od lat stopy były bardzo niskie i jakoś nikt nie mówił że to nienormalna sytuacja

Opublikowano
8 minut temu, karol091193 napisał:

W mieście zarabia najniższą krajową a ma telewizor za 5tys i więcej albo telefon za 3tys. I ktoś myśli że za gotówkę kupione 😂

A dlaczego by miał nie mieć, wie doskonale że i tak to nie jest jego, że prawdopodobnie nie spłaci to bierze 

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

W mieście zarabia najniższą krajową a ma telewizor za 5tys i więcej albo telefon za 3tys. I ktoś myśli że za gotówkę kupione 😂

Tak. I razem z Passatem za 15tyś mytym i pucowanym pięć dni w tygodniu stanowią ich cały dobytek. Kończą raty i biorą nowy na raty. Pomijam mieszkanie bo nie każdy ma swoje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v