Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W piątek 16 grudnia 2022 r. Rada Unii Europejskiej przyjęła rozporządzenie zawieszające czasowo cła na mocznik i amoniak. Niezadowoleni z tego faktu są przedstawiciele europejskich producentów nawozów. 

Jak informuje organizacja producencka Fertilizers Europe przemysł nawozowy wyraża ubolewanie z powodu decyzji Rady UE o tymczasowym zawieszenia ceł na mocznik i amoniak. Ich zdaniem Europa już zarejestrowała wzrost importowanych produktów, a takie postępowanie jest kolejnym ciosem dla europejskiego przemysłu nawozowego, którego konkurencyjność została już osłabiona przez kryzys energetyczny i działania środowiskowe.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/zawieszone-jest-clo-do-ue-na-mocznik-i-amoniak-z-krajow-trzecich,126564.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Jakoś nie czuje w sobie żalu ani współczucia dla lichwy Zakładów Azotowych. Skoro My czujemy na swojej skórze nieuczciwy import zbóż i rzepaku, to i niech oni zobaczą jak to jest.

• Like 13
Opublikowano
6 minut temu, rumcio40 napisał:

Jakoś nie czuje w sobie żalu ani współczucia dla lichwy Zakładów Azotowych. Skoro My czujemy na swojej skórze nieuczciwy import zbóż i rzepaku, to i niech oni zobaczą jak to jest.

Co my im zrobimy. Nie kupimy, wezmą z budżetu i mogą część produkować i będą żyli. Dobro narodowe tak wygląda. Tutaj takie Ryski się cieszą jak nasze koncerny rosną w siłę chyba patologię 

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, rumcio40 napisał:

Jak dalej nie zjeżdżają z cenami to znaczy, że wkrótce konflikt na Ukrainie się mocno zaogni,  a jęk galana kupującego koszmarnie drogie nawozy wiosną usłyszymy w całej Polsce, tak będzie głośno.

• Haha 2
Opublikowano

Ciekawe co w tych workach faktycznie jest. Zazwyczaj kupowałem importowany NPK. Ale jak raz mi się trafił towar pol na pół granula z jakim proszkiem. To teraz staram się omijać. Wysiac wysialem ale dokładności nie było. No i czesc poszła do sąsiadów bo się kurzyło z tego jak cholera. Teraz staram się kupować polifoske

Opublikowano
21 minut temu, witejus napisał:

po 3400 zł za całe auto są propozycje na olx

Właśnie dziś o tym okoliczny handlarz wspominał , nakupił drogo w sierpniu a teraz przez import musi z ceny schodzić. Kto wie czy takie zagrywki to nie celowe działanie aby pośredników zniszczyć a potem monopol na sprzedaż bezpośrednia🤔

17 minut temu, hubertuss napisał:

A pszenica w agrobiznesie po 1455 max. Owies po 1400 a żyto po 1300.

Na wschodzie Wipasz tule nie płaci, wczoraj kolega wstawiał cennik widziałeś po ile owies i pszenica?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, hardkor113 napisał:

Ciekawe co w tych workach faktycznie jest. Zazwyczaj kupowałem importowany NPK. Ale jak raz mi się trafił towar pol na pół granula z jakim proszkiem. To teraz staram się omijać. Wysiac wysialem ale dokładności nie było. No i czesc poszła do sąsiadów bo się kurzyło z tego jak cholera. Teraz staram się kupować polifoske

Ja raz  kupiłem importowany mocznik do pryskania ,to już nigdy tego nie chcę widzieć, stale dysze się zatykały i wiecie jaka to robota była, resztę musiałem rozsiać żeby się go pozbyć.Widzę na olx towaru pełno ,ale worki białe ,bez oznaczeń ,wszystko przesypywanie ,odwrotnie jak robią z pszenicą.Jesli komuś nie przeszkadza to tak ,ja już tego nie kupuję.U mnie dzisiaj w jednym miejscu 4100, a w drugim 3950 ,mocznik Polski bez inhibitora w małym worku.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano
hardkor113 napisał:

Agrochem od dzisiaj podwyżka kilka zloty

No znowu nie tak "kilka", bo na salitrze po 5 dych. Mocznik z inh. potaniał o 250 zł/t. Chyba zrobiła się niebezpieczna dla naszego monopolisty, konkurencja z importu... 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

szczerze wątpię. Ma gospodarstwo niecałe 8  ha ,czyli nigdy nie zaryzykował by je powiększyć i rozwijać. 17 tys dopłat - czyli ekologia. Ale kasa z rad nadzorczych już kilkakrotnie większa. Kolejny darmozjad.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Właśnie dziś o tym okoliczny handlarz wspominał , nakupił drogo w sierpniu a teraz przez import musi z ceny schodzić. Kto wie czy takie zagrywki to nie celowe działanie aby pośredników zniszczyć a potem monopol na sprzedaż bezpośrednia🤔

Na wschodzie Wipasz tule nie płaci, wczoraj kolega wstawiał cennik widziałeś po ile owies i pszenica?

Jakby chcieli koniecznie eliminować pośredników to zaczęli by całoautowo sprzedawać wprost z fabryki a tak nie jest . Rolnik nie kupi auta nawozu z Puław

• Sad 1
Opublikowano

skoro wtopił w zakup drogich nawozów , to niech sprzeda szybko nawet dopłacając ,żeby tylko środki finansowe odblokować i na bieżąco kolejne partie sprzedawać. Ale tak się nie zdarzy , bo ci byznesmeni od lat nigdy do interesu nie dołożyli i teraz im się to nie mieści w głowie. Zysk zawsze musi być , choćby mieli się posrać. A skoro niezbyt schodzą z ceny to znaczy ,że mają jeszcze kasę z poprzedniego złodziejskiego sezonu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Ja raz  kupiłem importowany mocznik do pryskania ,to już nigdy tego nie chcę widzieć, stale dysze się zatykały i wiecie jaka to robota była, resztę musiałem rozsiać żeby się go pozbyć.Widzę na olx towaru pełno ,ale worki białe ,bez oznaczeń ,wszystko przesypywanie ,odwrotnie jak robią z pszenicą.Jesli komuś nie przeszkadza to tak ,ja już tego nie kupuję.U mnie dzisiaj w jednym miejscu 4100, a w drugim 3950 ,mocznik Polski bez inhibitora w małym worku.

Widocznie masz kiepskie filtry,

Importowany mocznik też jest ładny , trzeba wiedzieć co się kupuje

33 minuty temu, strzechu napisał:

Jakby chcieli koniecznie eliminować pośredników to zaczęli by całoautowo sprzedawać wprost z fabryki a tak nie jest . Rolnik nie kupi auta nawozu z Puław

A ja kupiłem , są przedstawicile agrochestu na każde województwo

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jak widzę, jak się zamówi w sklepie Agrochemu za kwotę ponad 10 tys. zł, to jest rabat chyba około 3%. Na przykład mocznik wychodzi po 3822 zł za tonę. Zastanawiam się, czy nie kupić. Czy może ktoś zamawiał? Dostawa jest bezpłatnie? W jaki sposób to dostarczają (rozładunek z HDS, czy trzeba we własnym zakresie to rozładować)?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v