Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dzidzia202 napisał:

Panowie ale wy naprawdę tak w ciemno kupujecie te nawozy ma wiosnę nie znając koniunktury

tak, zamierzam obsiać pola więc kupiłem nawozy na ten rok. bardziej mnie w tej chwili interesuje co będzie za rok i jakie wtedy podejmować decyzje

Opublikowano
12 godzin temu, witejus napisał:

Umiesz do dziesięciu policzyć?czy nienawiść ci rozum odebrała?

Jak ktoś ma dużo pola a kupił drogo niewiele nawozów to może i tak wyszło... 

Opublikowano
33 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Panowie ale wy naprawdę tak w ciemno kupujecie te nawozy ma wiosnę nie znając koniunktury czy liczycie że będzie pszenica przynajmniej po 1800 a rzepak po 3600 a no i pogoda odpowiednia bo to 80procent plonu. Bo ja prędzej nie zamówię jak nie podpisze jakiegoś sensownego kontraktu. Bo co z tego że kupię saletrę po nawet po 4tys jak nawet nie wiem jak rzepak powschodzi nie mówiąc już o pszenicy bo też może różnie być. 

Nawet po 4 tys saletry to już nie kupisz. 

A jak twierdzisz że od Rolnika zależy te 20% to se odpuść ryzyko. Najwyżej urośnie samo tylko max 80 % plonu. 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, limousine napisał:

Nawet po 4 tys saletry to już nie kupisz. 

A jak twierdzisz że od Rolnika zależy te 20% to se odpuść ryzyko. Najwyżej urośnie samo tylko max 80 % plonu. 

No tak dwa lata temu zrobilem co mogłem 20 min min deszczu i wiatr pszenicy zebrałem 3.2tony wałem byś tak nie uwalowal.

Opublikowano

Z obecnymi cenami to każdy ponosi ryzyko, powiedzmy teraz kupi azot, w przyszłym roku wiosną zastosuje i jesienią lub za 2 lata sprzeda plon. Co może być za rok to wielu może spekulować ale co za dwa to dopiero zagadka.

Opublikowano

Ktoś kto ma kika ha i chwali się że ma na dwa lata , a wy wiecznie wracacie do tego , są to nieliczni i sie nie liczy tego , mu też zostało ultry 8 , 10 ton  na sezon 2023/24, ale to jest kropla  wody w satwie , mam nadzieje że dokupie grunt jakiś i zapas stopnieje, wszyscy narzekają , a nikt nie sprzedaje

Opublikowano
31 minut temu, Pigmei napisał:

Z obecnymi cenami to każdy ponosi ryzyko, powiedzmy teraz kupi azot, w przyszłym roku wiosną zastosuje i jesienią lub za 2 lata sprzeda plon. Co może być za rok to wielu może spekulować ale co za dwa to dopiero zagadka.

z moich obserwacji nie powrócą już ceny na pszenicą po 800 i saletra po 1000 wiec aż tak wielkiej zagadki nie mam 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Panowie ale wy naprawdę tak w ciemno kupujecie te nawozy ma wiosnę nie znając koniunktury czy liczycie że będzie pszenica przynajmniej po 1800 a rzepak po 3600 a no i pogoda odpowiednia bo to 80procent plonu. Bo ja prędzej nie zamówię jak nie podpisze jakiegoś sensownego kontraktu. Bo co z tego że kupię saletrę po nawet po 4tys jak nawet nie wiem jak rzepak powschodzi nie mówiąc już o pszenicy bo też może różnie być. 

Nie obraź się, ale twój nick idealnie tu pasuje: dzidzia. A jak podpiszesz "sensowny kontrakt" i pogoda pokrzyżuje plany i zniszczy plon? Kontrakt to się pisze mając towar w magazynie.

Opublikowano

Oczywiście ale kto powiedział że kontrakt na całość. W tym roku rzepak podpisany na 1/3 zbiorów ou 50procent kosztów zwrócone. Więc co źle a okazało się że podpisałem na 1/5 zbiorów bo były dobre. Ale ryzyko zawsze mniejsze. Ryzyko trzeba minimalizować a nie chciec być milonerem po 1 roku. A mogłem podpiąć całość zaplanowanych zbiorów po 3800. Ale co jak bym zebrał tylko 1to e albo 2 lipa a tak koszty miałem w 50% spłacone. Po za tym tłumaczenie każdy robi po swojemu.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ktoś kto ma kika ha i chwali się że ma na dwa lata , a wy wiecznie wracacie do tego , są to nieliczni i sie nie liczy tego , mu też zostało ultry 8 , 10 ton  na sezon 2023/24, ale to jest kropla  wody w satwie , mam nadzieje że dokupie grunt jakiś i zapas stopnieje, wszyscy narzekają , a nikt nie sprzedaje

Czyli to o tobie. Teraz jest sezon 2022/2023 a ty masz zapasy na sezon 2023/2024- burżuj🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
53 minuty temu, jan88 napisał:

z moich obserwacji nie powrócą już ceny na pszenicą po 800 i saletra po 1000 wiec aż tak wielkiej zagadki nie mam 

to poczytaj jakie sa propozycje ceny kukurydzy mokrej..

Opublikowano

Jakie ?

9 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Oczywiście ale kto powiedział że kontrakt na całość. W tym roku rzepak podpisany na 1/3 zbiorów ou 50procent kosztów zwrócone. Więc co źle a okazało się że podpisałem na 1/5 zbiorów bo były dobre. Ale ryzyko zawsze mniejsze. Ryzyko trzeba minimalizować a nie chciec być milonerem po 1 roku. A mogłem podpiąć całość zaplanowanych zbiorów po 3800. Ale co jak bym zebrał tylko 1to e albo 2 lipa a tak koszty miałem w 50% spłacone. Po za tym tłumaczenie każdy robi po swojemu.

Na tą chwile jesteś na plusie , nie wiadomo  co będzie za pół roku , inne lata byś stracił 

Opublikowano
12 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Akurat w tym roku jak byś podpisał na wszystko i , gdybyś nawet nie zebrał nic , to i tak nie byłbyś stratny , bo po 3500 to ludzie by ci na podwórko przywieżli , i i tak byś był 300 zł/tonie do przodu , no ale teraz to możemy się mądrzyć , ja chciałem podpisać po 4tys , ale jak pojechałem to spadło na 3,5 , więc odpuściłem , a tu trzeba było i tak pisać . Ogólnie to na rzepak raczej ceny już nie będzie , jedno że w skali kraju zbiory rekordowe, po drugie kupe rzepaku jest na magazynach u rolników , gdzie w tamtym roku była to kropla w morzu , po trzecie teraz jest tyle już rzepaku nasiane że szok , i jeszcze po czwarte , coś tam kombinują żeby obniżyć dodatek do biopaliw i jak by to przeszło do rocznie jest 1milion ton rzepaku nadwyżki , tak że czarno to widzę w najbliższym czasie (2lat)

Opublikowano

Masz rację z tymi paliwami. Z tym jak bym nie zebrał to i tak był bym do przodu to też. Mi bardziej chodziło że można się jakoś zabezpieczyć bo ryzyko zawsze jakieś jest. Nie mając azotu podejmuje ryzyko co będzie na wiosnę czy tam zima. Ale nie mam zamrożone 50 czy tam 100tys z nie wiadoma po ile będą ceny za to co Na polu będzie drogo to się da w miarę normalnie ale to dużo zależy też od pogody. Jak będzie wyglądała zima, wiosna, wschody, deszcze a anomalia pogodowe zdarzają się coraz częściej. Cieszko jest co kolwiek przewidzieć,

Opublikowano

W tym roku to wiele ludzi się slizgnie na rzepaku ja sam osobiście w rzniwa proponowali 3200 mało trzymamy a teraz 2800 i  slabo widać wzrosty no chyba że nawozów to inny temat

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Akurat w tym roku jak byś podpisał na wszystko i , gdybyś nawet nie zebrał nic , to i tak nie byłbyś stratny , bo po 3500 to ludzie by ci na podwórko przywieżli , i i tak byś był 300 zł/tonie do przodu , no ale teraz to możemy się mądrzyć , ja chciałem podpisać po 4tys , ale jak pojechałem to spadło na 3,5 , więc odpuściłem , a tu trzeba było i tak pisać . Ogólnie to na rzepak raczej ceny już nie będzie , jedno że w skali kraju zbiory rekordowe, po drugie kupe rzepaku jest na magazynach u rolników , gdzie w tamtym roku była to kropla w morzu , po trzecie teraz jest tyle już rzepaku nasiane że szok , i jeszcze po czwarte , coś tam kombinują żeby obniżyć dodatek do biopaliw i jak by to przeszło do rocznie jest 1milion ton rzepaku nadwyżki , tak że czarno to widzę w najbliższym czasie (2lat)

Właśnie to mnie dziwi. Na jesieni plantacje rzepaku likwidowali, ulewy, zaklepane pola,chlomazon itp. A teraz same rekordy🙆‍♂️ chyba sumują tony z tymi co z Ukrainy wjechało.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mówiłem że więcej a jak 2t mi nie sypnie i podpisałem z rezerwą i to duża bo wiadomo strach w żniwa miłe zaskoczenie jak przyczep brakowało. Oczywiście riposta od żony bez cena a nie mówiłam że jest ładny i da więcej jak rok temu. Ale naprawdę jak na niego przez okno patrzyłem to mówię tragedia. Ale lepiej takie zaskoczenie jak inne.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v