Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jajonasz napisał:

A co sądzicie o cenach kwalifikatu czyli okolice 4k? Kupujecie, czy obsiewacie swoim? 

310 za 100 kg. pierwsza grupa mat. siew. pszenicy

345 za 100kg. druga grupa a odmiany np. belissa euforia

Hrubieszów centrala nasienna

Hrubieszów Agricola 310-340zł za 100kg i raczej w większości zakupie bo zawsze C1 da więcej o robocie nie wspomnę a zaprawa też kosztuje

Po południu pojadę po ulotki z odmianami.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
2 godziny temu, turtojs napisał:

miwigos ma rację, mój kolega kupił pod te dopłaty saletrę po 3600 zł i właśnie Poli 6 po jakoś coś w okolicach 2700 zł. jedne auto na ojca, drugie na siebie, bo każdy ma ponad 50 ha na dopłaty pisane no i co skorzystał i ma teraz npk i saletrę na pierwszą dawkę w cenie lekko ponad 2 tys uśredniając 😉 a w zeszłym roku kupił saletrę po 1300 zł i Poli po 1600 zł i ten sezon jechał po niskich kosztach, przyszły też pojedzie jeszcze na niższych niż inni. ja swój limit też wykorzystałem ile się dało,z tym ja dokupiłem rsm28 za 2650 zł jeszcze wcześniej początek marca, ale póki co azotu mam tylko na pół pierwszej dawki 😁 niestety, ale dziś trzeba mieć łeb na karku żeby dobrze żyć z rolnictwa

dopłatą do nawozu  500 zł do hektar mogą się cieszyć takie przedszkolaki jak wy oba ha ,  jak się sieje w okolicach tony na hektar i tona kosztuje 4 000 haha

przy rzepaku 4000 i pszenicy 1600 nawożenie tak drogim nawozem ma jakiś sens , ale z racji że ceny nie pewne to na dużej gospodarce to nie jest nawet hazard to szubienica

sam kupiłem saletre specjalnie pod dopłate po 3820 żeby wykorzystać limit haha

dopłaty na razie brak ,  nawóz leży i czeka na kupca i cene  5000   haha

• Confused 1
Opublikowano

Jeżeli będzie różnica w cenie między swoim , a kwalifikatem ok 2 tys/tona , to przy 5 tonach jest już 10tys , i wolę się trochę pobawić za te pieniądzę , i samemu sobie zrobić materiał siewny 

• Like 1
Opublikowano
stach12 napisał:

2 godziny temu, turtojs napisał:

miwigos ma rację, mój kolega kupił pod te dopłaty saletrę po 3600 zł i właśnie Poli 6 po jakoś coś w okolicach 2700 zł. jedne auto na ojca, drugie na siebie, bo każdy ma ponad 50 ha na dopłaty pisane no i co skorzystał i ma teraz npk i saletrę na pierwszą dawkę w cenie lekko ponad 2 tys uśredniając 😉 a w zeszłym roku kupił saletrę po 1300 zł i Poli po 1600 zł i ten sezon jechał po niskich kosztach, przyszły też pojedzie jeszcze na niższych niż inni. ja swój limit też wykorzystałem ile się dało,z tym ja dokupiłem rsm28 za 2650 zł jeszcze wcześniej początek marca, ale póki co azotu mam tylko na pół pierwszej dawki 😁 niestety, ale dziś trzeba mieć łeb na karku żeby dobrze żyć z rolnictwa

dopłatą do nawozu  500 zł do hektar mogą się cieszyć takie przedszkolaki jak wy oba ha ,  jak się sieje w okolicach tony na hektar i tona kosztuje 4 000 haha

przy rzepaku 4000 i pszenicy 1600 nawożenie tak drogim nawozem ma jakiś sens , ale z racji że ceny nie pewne to na dużej gospodarce to nie jest nawet hazard to szubienica

sam kupiłem saletre specjalnie pod dopłate po 3820 żeby wykorzystać limit haha

dopłaty na razie brak ,  nawóz leży i czeka na kupca i cene  5000   haha

tu się nie było co cieszyć, tylko to się nazywa korzystanie z okazji, jak dają trzeba brać. teraz trzeba wiedzieć kiedy co kupić i kiedy co sprzedać, ha ha ha... ha ha ha 🤷

Opublikowano (edytowane)

Taaak, trzeba wiedzieć tylko skąd, tu jest tylko zgadywanie przyszłości, jeden zyska, drugi straci lub zyska mniej 😛tak to działa.

W okolicznym składzie

saletra  amonowa -4350

saletrosan 26 -3700

amofoska 4,16,18 -3060

wapno granulowane -720 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Wapno granulowane 290 zł za tonę przy całym samochodzie - łódzkie, sieje je już od kilku lat i działa. Kupują w większości ci więksi, ale można kupić samochód na pół lub kilku. 

Opublikowano
15 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nikt o zdrowych zmysłach nie wysieje Polifoski po 4500 zł w ilości 300 kg na ha w 4-5 klasie ziemi pod zboże .

Też tak myślę , ja co prawda posieję na rzepak po 250 kg , a pod pszenicę po 150kg poli 6 i tylko dlatego że kupiłem tą polifoskę pod dopłaty i po dopłacie wyszła mnie po niecałe 1800 zł/tona więc nie jest tak żle , gorzej będzie z azotem , bo nie mam nic i jakoś się za bardzo nie garnę do kupna po tych cenach , a jak już się kiedyś kupi , to w dawkach uciętych o 30-40%, tylko trzeba plantacje poprowadzić deko inaczej i będzie dobrze

Opublikowano

Świętokrzyskie TOP, saletra 4100-4200, polifoski 4200-4700. Azot sukcesywnie kupuję, 2/3 azotu na kolejny sezon już mam. NPK tylko pod rzepak i to po 150kg. Pod resztę upraw ani grama, jeśli będzie cud i na wiosnę ceny spadną to posieje się pogłównie po 100kg soli.

Kwestię niższych cen należy rozpatrywać właśnie w kategoriach cudu, będzie tylko drożej bo naiwnym trzeba być, by wierzyć w tani gaz. Jest lato i mamy kryzys energetyczny, zobaczycie co będzie jesienią i w zimie a jest bardziej niż pewne, że Putin dalej będzie przymykał gaz.

• Like 2
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Nikt o zdrowych zmysłach nie wysieje Polifoski po 4500 zł w ilości 300 kg na ha w 4-5 klasie ziemi pod zboże .

też tak myślę i dla tego u mnie pójdzie pod korzeń superfosfat prosty kupiony pod dopłaty za 1700zł/t

MARAKAM napisał:

Wapno granulowane 290 zł za tonę przy całym samochodzie - łódzkie, sieje je już od kilku lat i działa. Kupują w większości ci więksi, ale można kupić samochód na pół lub kilku. 

jaka nazwa tego wapna?

Opublikowano

Zakłady nawozowe się obłowiły i dalej podnoszą , rolnicy brali drogi nawóz myśląc że zboże , rzepak będzie drogie a tu zjazd cen w dół a teraz co robić jak nawozy w górę a zboże nawet w magazynie nie wiadomo po ile zimą będzie . 

Opublikowano

Trafne spostrzeżenie ci co magazynują będą musieli mieć mocne nerwy. Ja rzepak wypycham odrazu część na kontrakt a część cenę dnia, pszenicę chciałem trzymać ale jeszcze nie wiem co zrobię. Zakupy na pewno wiosna będę robić bo nie wiadomo jaka koniunktura będzie. A dodam że wszystko na polu jeszcze bo pszenica miała 16 a rzepak ok 15 w piątek wieczorem. Może pod koniec tygodnia coś porzeźbimy. 

Opublikowano
mysza103 napisał:

Jeżeli będzie różnica w cenie między swoim , a kwalifikatem ok 2 tys/tona , to przy 5 tonach jest już 10tys , i wolę się trochę pobawić za te pieniądzę , i samemu sobie zrobić materiał siewny 

Sieje ktoś żyto hybrydowe rok po centrali? Opłaco się? Czy lepiej kupić drugi kwalifikant?

Opublikowano

Każdy patrzy ze swojej perspektywy. Na mojej ziemi bez nawozu nie urośnie. Nie mam hodowli, nie mam gnoju. Od czasu do czasu kupię obornik i posypie jakiś kawałek. 

Teraz ceny za obornik też są z kosmosu bo wszystkim na nim zależy. 

Jak mam zasiać po to by zbierać 2-3 tony zboża to wolę w ogóle nie siać. Nie żyje tylko z gospodarstwa więc dałbym sobie radę. I jak tak dalej pójdzie to za 2 lata "zawieszę" lub zakończę swoją działalność rolniczą.

Do tej pory nigdy nie dokładałem do ziemi. Jeśli to się zmieni to po co robić za darmo? 

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano (edytowane)

Ja mówię jak naprawdę będzie ciężko to będzie się robić pseudo ekologię u siebie . Czyli wiesz trochę npk , oprysk na chwast , trochę azotu , jakaś niskobudżetowa ochrona  . Kiedyś już tak się robiło z początku kariery . A czy ty musisz po 10t zbierać ? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Strongman napisał:

Bo tam bimbru nie pędza a 1kg cukru to 1l bimbru 60%

A w Polsce wszyscy pędzą i to trzeba to jakoś opodatkować.Podnosić cenę cukru bo to najbardziej wydajny produkt i najlepszy smakowo.

Przeważnie nikt nie słodzi kawy bo to fuj czy herbaty to na co ten cukier idzie.

U nas nikt nie pędzi

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v