Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Dastan napisał:

Chyba nie wyczułeś ironi..

Ironizować to trza umić,

2 minuty temu, Dastan napisał:

ale jak trzeba kupić nawóz czy zapłacic podatki to płacz do rządu, że sie nie opłaca,

a opłaca się?

Siadać na starego Ursusa

czyli mieli zostawić nowe fyndy i dżondyry pod skupem i iść pieszo po stare ursusy?może oni pojechali po te stare ursusy

• Confused 1
Opublikowano
Przed chwilą, Dastan napisał:

szcześliwy posiadacz Fyndta?

nawet nie siedziałem w fyndzie

No ewidentnie nic nie załapałeś rozumie,

no nic, bo tak ,,ironizowałeś" że nie szło zrozumieć

Opublikowano

szukam complexu z yary, gdzie najlepsze ceny? słyszałem, ze w agrosimexie dają 4tys/t, ale jak w punkcie zapytac, to nie maja. inni powyżej 5tys.

Opublikowano

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem fenda ma 37lat i pod skupem też ponazekam. Że chciałbym kupić z 10 lat młodszego ale nie ma za co. Nie rozumiem tylko ludzi co obrabiają ziemię w miarę nowymi sprzętami potem jest narzekanie a potem mówi że ma zapisany ciągnik i agregat ale musi czekać bo ma placu nie ma. 

A w tamtym roku przyglądałem chłopu bo miał tu tandema dużego i jeszcze 2 osiowke i mówi że wszystko tanie że się nie opłaca bo na rachunki nie ma i musi zmienić branże to ja do niego mówię jak się nie opłaca to oddaj mi dzierżawy ja to obronie za takie psie pieniądze jak to on mówił. To tylko się spojrzał i poszedł. A chłopaki zboku się śmiali. Więcej na skupie do mnie nie podszedł a byłem tam prawie codziennie przez 2tygodnie. 

• Like 4
Opublikowano
4 godziny temu, Dastan napisał:

Kiedy GA wystawi cennik ? Co się wczoraj na skupie nasłuchałem o nieopłacalności produkcji i drogich nawozach to głowa boli, ponarzekali na rząd i powsiadali do nowych FYNDTÓW i Dżondyrów  jeszcze z folia na siedzeniach i pojechali xD.

Pełno takich jest. Nie wiem co ludzie mają z tym narzekaniem. Ja jak słysze takiego to mówie mu żeby ziemie sprzedał albo wydzierżawił i szedł na etat wtedy zobaczy jak jest super. A najgorsi są ci co nie mają hodowli tylko same uprawy, co myślą, że da się godnie żyć przez cały rok z 3 miesięcy pracy w polu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

źle jest a dają 2.5t za 1ha dzierżawy i się dziwią że z nimi nie ide :)

Według wstępnych danych średnia krajowa cena skupu pszenicy w I półroczu 2022 r. wyniosła 153,67 zł za 1 dt – informuje Prezes GUS

będzie płacz i zgrzytanie zębów , dla obszarników z podbijanych licytacji.....zaraz te Fyndy i dżondyry bedą na OLX do kupienia.....

Opublikowano

wcale się nie dziwię że pod skupami narzekają , jak by dobrze przędli to by na skupach nie stali

w poprzednim roku po 800 dostali za pszenice i 2000 za rzepak i co mają się cieszyć że teraz po 1200  i 2600 ????????????  na życie za mało , a na powrózek za dużo hahah

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, jaco512 napisał:

Ciekawe czy zmniejszy to napływ pszenicy do Polski, jeśli odblokują eksport morzem?

eksport może zmniejszy do Polski ale przy okazji też cenę na matifie

16 minut temu, hubertuss napisał:

Dzisiaj Rosja Ukraina ONZ i Turcja mają podpisać porozumienie w sprawie eksportu zboża przez M Czarne. Zboże pewnie jeszcze potanieje. Nawozy raczej wątpię.

zboże potanieje a nawozy co w górę ?? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Ciekawe czy zmniejszy to napływ pszenicy do Polski, jeśli odblokują eksport morzem?

Stanieje na rynkach światowych. A jak stanieje to będzie chętniej kupowana przez przetwórców z Polski.

1 godzinę temu, jan88 napisał:

eksport może zmniejszy do Polski ale przy okazji też cenę na matifie

zboże potanieje a nawozy co w górę ?? 

W górę nie w górę. Jak zostaną na tym poziomie co kolega wyżej podał to i tak rentowność spadnie względem roku czy dwóch wstecz. Generalnie jest tak, że dostępność zboża czyli jego podaż się poprawi. A więc ono stanieje. Natomiast z nawozami będzie odwrotnie. Zawirowania na rynku energetycznym plus inflacja czy np rosnące płace będą powodować, że dla nawozu nie będzie argumentów za obniżką cen.

Gospodarstwa na słabszych glebach w kontekście coraz bardziej suchego klimatu w perspektywie kilku lat najbardziej odczują ten spadek rentowności.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 4
Opublikowano

Dobry news. Jest porozumienie w sprawie transportu ukraińskiego zboża - 2,5 mln ton. Ruski za to ma zniesione embargo na swoje zboże i nawozy. Ciekawe czy nawozy będą dostępne dla państw z czarnej listy. Cena zboża na pewno u nas jeb..e a czy cena nawozów przy tak drogiej energii?

Opublikowano
9 minut temu, Troker1979 napisał:

Dobry news. Jest porozumienie w sprawie transportu ukraińskiego zboża - 2,5 mln ton. Ruski za to ma zniesione embargo na swoje zboże i nawozy. Ciekawe czy nawozy będą dostępne dla państw z czarnej listy. Cena zboża na pewno u nas jeb..e a czy cena nawozów przy tak drogiej energii?

Kwestia teraz czy phosagro ma swoją dystrybucję w Polsce i innych krajach. Jeśli tak to mogą zejść z cena i ogarnąć cały rynek . Wtedy się okaże jak mocno dymaly nas azoty z cena i ile mogą zejść. Jak ruski nie mają swojej dystrybucji tylko będzie wszystko szło przez polskich pośrednikow to nastaną dla nich złote czasy. Kupią dość tani nawóz i będą narzucać konkretną marzę. Jestem ciekaw jak to się rozwinie. . Ruscy złoża mają swoje, gaz swój więc nawozy mają tanie . Europie mogą cenę gazu podnieść żeby nie opłacało się produkować nawozów i w ten sposób mogą ogarnąć cały rynek 

• Like 2
Opublikowano

Nie mają, przypływa statek do portu z 20tys ton nawozu, ładują w bigbagi i sprzedają cało samochodowo, poza tym jest paru ludzi co trzyma kontakty z różnymi sieciami dystrybucji i często jest sporo sprzedane nim do portu wpłynie

Opublikowano
8 godzin temu, Dastan napisał:

Kiedy GA wystawi cennik ? Co się wczoraj na skupie nasłuchałem o nieopłacalności produkcji i drogich nawozach to głowa boli, ponarzekali na rząd i powsiadali do nowych FYNDTÓW i Dżondyrów  jeszcze z folia na siedzeniach i pojechali xD.

Rolnik jak nie narzeka to jest mu za dobrze 🤣🤣🤣

Opublikowano
10 minut temu, Tigon napisał:

Nie mają, przypływa statek do portu z 20tys ton nawozu, ładują w bigbagi i sprzedają cało samochodowo, poza tym jest paru ludzi co trzyma kontakty z różnymi sieciami dystrybucji i często jest sporo sprzedane nim do portu wpłynie

Czyli możemy sobie pomarzyć o tańszych nawozach. Dealerzy już ręce zacierają jaki to będzie zarobak. Pewne jest tylko to że ceny zbóż w Polsce pójdą jeszcze do dołu 

Opublikowano (edytowane)

Dziś kupiona poli 5 po 3920zl ostatnie 5 ton...nie wiadomo kiedy będzie następna dostawa. Plac prawie pusty 

Edytowane przez damii1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v