Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
yaroslaw napisał:

27 minut temu, FarmerDyzio napisał:

a to na wsi na opłaty i żarcie się nie zapierdziela ?

Manna z  nieba  to  tylko  na  pustyni   , teraz dziewczyny  mają  własne  mieszkania  a na  wsi  pół  chaty  puste  stoi  chyba  że  stary  z  matką  się  po piętrach  ganiają  a  córki jak  wpadną  to  stękają  że  życie  drogie  . Sam  pewnie  będę  miał  podobnie  bo  żadnego  dzieciaka  na  siłę  nie  uszczęśliwię  hektarami  - ale  jest  jeszcze  nadzieja bo  dzieciaki  wiele  ogarniają  

Źle się  trochę wyraziłem  bo zasadniczo to chodzi mi o to że wiejskie dzieciaki są zauroczone życiem w mieście  a miastowi chętnie kupują  albo  budują  chałupy  na wsi 

inna sprawa mieszkać na wsi a inna utrzymywać się z gospodarki. Zwłaszcza małej. Coraz mniej ludzi chce poświęcać życie na zwierzęta czy badyle. Młodzi pewnie będą wracać na wieś ale nie po to żeby hektary przewalać.

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

A masz uregulowane ph?

Wapno sieje często,  tylko też sam nie wiem które brać teraz siałem kredowe pod  korzeń i jescze w listopadzie kredowe na jęczmień , co mi kosil mówił że wzil w dzierżawę też liche pole n.......l gnojowycy i efekt był 

Opublikowano

gdzies to czytałem , że ceny nawozow sie zmienia gdy przerwane ciagi dostaw dadzą o  sobie znać, czyli spodziewac sie trzeba jeszcze wiekszych cen....wydaje mi sie ze idzie bieda i to z każdym rokiem bedzie coraz wieksza bo na raz to by byl bunt, morawiecki  mowi o hruscie i ocieplaniu budynków, oni cos wiedzą tak jak przed pandemia mówił slogany, glapinski nagrany ukryta kamera nawet powiedzial ze ok 8 lat spowolnienia na zachodzie... bedą drogie nawozy i paliwa to bedzie głód

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał:

Bo nie zarabia na siebie. 

wyobraź sobie ze zarabia, kupiłem w ubiegłym roku auto z salonu  i dziś jest więcej warte niż w ubiegłym roku , poza tym użytkowałem go przez ten rok czasu również na użytek gospodarstwa , pośrednio na nie zarobił ., trzecia sprawa  chyba wszyscy pracujemy żeby pieniądze które zarabiamy wydawać nie tylko na inwestycje  ale również na konsumpcje 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Często bywam w krajach bałtyckich- Litwa, Łotwa tam też  mają coś z głową odnośnie samochodów. Dom drewniany w takim stanie, że podparty balami, antena satelitarna zamocowana na słupie przed domem, bo do domu nie dało ny rady ale przed chatą nowy mercedes. Ciężko w to na początku uwierzyć ale tam to norma.

• Haha 1
Opublikowano

Jak to mówią na ziemi straty nie ma.. 15 lat temu mój świętej pamięci tata miał wybór kupić jakiś dobry ciągnik z przednim napędem bo był tylko ursus 330 i c 360 a działkę pod Białymstokiem i kupił 1 ha działki,na dzień dzisiejszy działka warta ponad 350 tys zł a ile by był wart ten ciągnik? Już nie mówię o samochodzie jakby kupił zamiast tego ciagnika..

Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał:

wyobraź sobie ze zarabia, kupiłem w ubiegłym roku auto z salonu  i dziś jest więcej warte niż w ubiegłym roku , poza tym użytkowałem go przez ten rok czasu również na użytek gospodarstwa , pośrednio na nie zarobił ., trzecia sprawa  chyba wszyscy pracujemy żeby pieniądze które zarabiamy wydawać nie tylko na inwestycje  ale również na konsumpcje 

To tak jak konsola do gier ps5 teraz warta więcej jak przy zakupie i to świadczy o tym że zarabia?? 🤦‍♂️

Opublikowano

Trzeba mieć jakiś umiar, znam takich co tylko inwestować, i jeździć starym purchlem, a w domu tv crt i puste ściany, z drugiej strony jak ktoś z ciągnika nie schodzi to po co mu 🙃

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, PanAres napisał:

Coś się dzieje, coś wiedzą.

Chrust, zachęcanie do ocieplenia domów, teraz zapowiedzi, że rozdadzą po 3k zł

https://www.wnp.pl/gornictwo/rzad-chce-wprowadzic-dodatek-weglowy-w-wysokosci-3-tys-zl,603678.html

kto na tym zarobi?

wiedzą że i 5 pyknie. 

bidnym dadzą po 3 a się odkuje szybko na cenach. 

mydlenie oczu elektoratowi przez nieudaczników, aby tylko od koryta i immunitetów nie oderwali. 

Opublikowano

jeszcze niedawno wprowadzili ustawe o czasowej mozliwosci  handlu "weglem  nie spelniajacym norm"...czy  cos w tym stylu - cyrk pewnie gdzies hołda gorszego sortu  leży albo zaklepana jest na wschodzie ... i sie popchnie ustawą, kupią po 500 na wschodzi a sprzedadzą po 3000.  CYRK!

NAGLE SMOGU  NIE MA

Opublikowano (edytowane)

Z informacji w artykule na wrp wynika, że będą wypłacać 3 tysiące złotych na jeden znajdujący się w bazie danych CEEB i nie ma  wzmianki o fakturach. Wygląda na to, że wygrali ci co nie czekali na kaczy socjal, tylko kupili opał wcześniej. Cyrk energetyczny  będzie miał duży wpływ na ceny nawozów azotowych więc kto nie ma woreczków z nawozem i żadnego ogona w oborze/chlewie, tego czeka sroga bida.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał:

To tak jak konsola do gier ps5 teraz warta więcej jak przy zakupie i to świadczy o tym że zarabia?? 🤦‍♂️

porównujesz konsole do samochodu , Ty masz coś z głową gościu , śledzę twoje posty z wszystkim jesteś na NIE   zawsze na przekór , nie dogodzisz  typowy JANUSZ ...pozdrawiam

a co do twoijego pytania czy konsola zarabia , tak jak ją sprzedasz po roku z zyskiem to  na niej zarobisz  , czy na też masz jakąś teorie ?

Opublikowano
12 minut temu, youn81 napisał:

porównujesz konsole do samochodu , Ty masz coś z głową gościu , śledzę twoje posty z wszystkim jesteś na NIE   zawsze na przekór , nie dogodzisz  typowy JANUSZ ...pozdrawiam

a co do twoijego pytania czy konsola zarabia , tak jak ją sprzedasz po roku z zyskiem to  na niej zarobisz  , czy na też masz jakąś teorie ?

Ty masz coś z głową jeśli nie rozumiesz, nie musi być konsola podałem przykład, kup sobie motor i tak samo jak DUŻO INNYCH rzeczy w zyskało na wartości przez obecną sytuację. 

Po co ci ten samochód, kup nawozy skoro wiesz ze juz nie potanieją i handluj bo mały handelek lepszy jak szpadelek czarodzieju. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Ty masz coś z głową jeśli nie rozumiesz, nie musi być konsola podałem przykład, kup sobie motor i tak samo jak DUŻO INNYCH rzeczy w zyskało na wartości przez obecną sytuację. 

Po co ci ten samochód, kup nawozy skoro wiesz ze juz nie potanieją i handluj bo mały handelek lepszy jak szpadelek czarodzieju. 

a czym różnią się nawozy od konsoli czy samochodu jeżeli chcesz je przeznaczyć na handel ?  przy każdej działalności handlowe możesz zarobić lub stracić 

Nawozu kupiłem  już w maju  i to z nadwyżką , jeżeli  będzie taka możliwość i potrzeba to mogę sąsiadowi odsprzedać nawet w formie usługi, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale analizując sytuacje rynkowa jest duże prawdopodobieństwo ze na tym nie stracę 

Praca na gospodarstwie , etacie  lub w jakiejkolwiek  innej formie ma przynosić dochód  netto który normalny człowiek  będzie przeznaczał na  konsumpcje , jeżeli przeznaczasz swój dochód bezpośrednio na środki  produkcji   i nie stać Cię na inne dobra ( samochód , motor konsola , wakacje itp) tzn ze twój biznes nie przynosi Ci żadnego zysku i zajmij się czymś innym bo słaby z Ciebie gospodarz

Opublikowano
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Znam takich co maja 5-6 klasę a kopią po 80 ton buraków na miękko….. pszenica na tym ,,piochu” 8+…. 
zależy jak poprzednik się starał o jakość gleby podczas pomiarów 

Jak do góry piach a podglebie trzymające wodę to można takie cuda robić z glebokokorzeniacymj się roślinami burak, rzepak kukurydza pięknie wychodza. Jak pszenicy zbierzesz 8 ton to to nie może być piach. 

2 godziny temu, youn81 napisał:

Z tymi samochodami to powoli jest cofka. We wrześniu zeszłego roku to na zapisy były prawie wszystkie. Teraz na zapisy masz Volvo mercedesa. Ze skody fiata forda sami zaczynają wydzwaniać do dwóch tygodni auto przed domem. 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, jajonasz napisał:

Konsola czy co tam chcecie wcale nie zyskała na wartości, wszystkim forumowym ekonomistom polecam poczytać czym jest siła nabywcza pieniądza 

Dokładnie, zwiększyły się tylko cyfry.Jak rok temu kupił i dziś sprzedał to wcale nie znaczy że dziś za te pieniądze kupi dwie konsole a nawet półtora konsoli nie kupi, to dla ochłody na rozpalone głowy niektórych forumowych ,,ekonomów"

12 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Znam takich co maja 5-6 klasę a kopią po 80 ton buraków na miękko….. pszenica na tym ,,piochu” 8+…. 
zależy jak poprzednik się starał o jakość gleby podczas pomiarów 

Takie cuda to na yudupie i AF tylko się dzieją

Opublikowano
18 minut temu, kibix napisał:

Jak do góry piach a podglebie trzymające wodę to można takie cuda robić z glebokokorzeniacymj się roślinami burak, rzepak kukurydza pięknie wychodza. Jak pszenicy zbierzesz 8 ton to to nie może być piach. 

Z tymi samochodami to powoli jest cofka. We wrześniu zeszłego roku to na zapisy były prawie wszystkie. Teraz na zapisy masz Volvo mercedesa. Ze skody fiata forda sami zaczynają wydzwaniać do dwóch tygodni auto przed domem. 

o a jak z cenami też w dół ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v