Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

A czytaliście coś o tym że ten limit 3,9 mld zł na dopłaty podobno niewykorzystany?

Ukraińcy się ucieszą , czy limit podniosą to jest pytanie potrzeba zgody Unii na większą pomoc .

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał:

Mają podnieść limit do 700-800zł żeby im się ta kasa nie poniewierała po kątach , Ale  dopiero by się ci pienili co jeszcze parę dni temu mi odpisywali że nawet pół z tych 500zł nie będzie 

To by mi pasowało bo coś 3-4 tys miałem wincej z faktur jak limitu 😁

A gdzie mądry "Grześ" co wyliczył ze gieee będzie 😁😁😁

• Like 1
Opublikowano

Skoro jest limit to "dostaną" dotacje też Ci, którzy nie mieli rachunku imiennego lub faktury. Znajomy mówił, że nie miał faktury i do ARiMR zaniósł "WZ-etke" z dostawy nawozu i twierdzi w rozmowie że mną, że mu to uznają jako dokument zakupu. Możliwe to? Ktoś wie?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Zaraz przeliczycie że wychodzi wam po 2 tyś bo limitu jest .

To zaraz oburzą się ci co nie składali oj nie dobrze będzie .

Czemu niby się mają oburzać ci co nie sklodali ? Przecież mogli składać i nikt im tego nie zabraniał , a skoro nie złożyli to i teraz płakać nie będą 

Opublikowano
1 minutę temu, Marl napisał:

Skoro jest limit to "dostaną" dotacje też Ci, którzy nie mieli rachunku imiennego lub faktury. Znajomy mówił, że nie miał faktury i do ARiMR zaniósł "WZ-etke" z dostawy nawozu i twierdzi w rozmowie że mną, że mu to uznają jako dokument zakupu. Możliwe to? Ktoś wie?

A powiedz, jaki wpływ na Twoje życie ma to czy mu uznają, czy nie?

Proponuję powstrzymać ten entuzjazm, bo do wypłaty tych dopłat, to daleka droga. Już rozpisywali się tu o rekordowych zyskach w tym roku, a przyszła susza i mocno zredukowała plony( może nie wszędzie, ale w dużej części kraju) a do tego jeszcze spadek cen zbóż, także do puki kasy nie ma w kieszeni albo na koncie, to jest tylko i wyłącznie gdybanie.

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

To by mi pasowało bo coś 3-4 tys miałem wincej z faktur jak limitu 😁

A gdzie mądry "Grześ" co wyliczył ze gieee będzie 😁😁😁

• Like 2
Opublikowano

No matwie się, że żeby nie upadła mu gospodarka :) bo tu od wczoraj jeden znawca prorokuje fale bankructw, samobójstw rolników itp... Stąd @jacor73 - mója troska o niego :). A tak na poważnie, to uważam, że nie uznaja mu a on twierdzi, że dostanie dotacje na tą "wuzetke", mądrala jeden z niego :)

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie rozmawiałem ze znajomym który pracuje we Włoszech w firmie handlującej nawozami i środkami ochrony roślin, pytam się jak tam z płatnościami stoją włoscy rolnicy, mówi że normalnie jak pół roku nie jest przeterminowana faktura to jest święto 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Panowie rozmawiałem ze znajomym który pracuje we Włoszech w firmie handlującej nawozami i środkami ochrony roślin, pytam się jak tam z płatnościami stoją włoscy rolnicy, mówi że normalnie jak pół roku nie jest przeterminowana faktura to jest święto 

Tu jest Polska nie włochy inne prawa to trzeba  pamiętać 3 dni spóźnienia z zapłatą rachunku już lecą odsetki karne .

Opublikowano

Gdzie te pieniądze i kiedy będą za ten nawóz. Czy ja wiecznie mam wszystkich sponsorować. Sprzedałem zboże, pieniądze 60 dni. Dopłaty 2021 dostałem w czerwcu za 2022. Teraz 7% na lokacie to bym z odsetek mógł żyć i nie grzebać się w piachu i kurzu.

• Haha 2
Opublikowano

Gdzie te 7%, jakie warunki?

50tys dla nowego na pół roku?

Opublikowano

A po cenach wg obecnego cennika idzie coś kupić? 

Bo u nas centralna Wlkp. wołają

Saletra 4000-4900

Rsm 32 3500-4500

Inni nie sprzedają (twierdzą że nie ma ją, a na placu sprzedane) bo twierdzą że przy tych cenach gazu bedzie saletra po 6000zł

• Haha 2
Opublikowano

Przy tych cenach gazu to nie będzie tanich azotów, chyba, że z importu. Natomiast jak przyjdzie azot z importu to i nasz krajowy stanieje. Azotem się na razie nie martwie. Raz że już nie mam wolnej kasy, a dwa ekonomiści spodziewają się recesji, do tego powrót covida więc surowce stanieją. Kolejna sprawa, to gdzies ktoś pisał, że Chiny zaczeły z powrotem eksportować nawozy, a to ma kolosalny wpływ na ceny nawozu na świecie.

Opublikowano
54 minuty temu, biznesmen95 napisał:

A po cenach wg obecnego cennika idzie coś kupić? 

Bo u nas centralna Wlkp. wołają

Saletra 4000-4900

Rsm 32 3500-4500

Inni nie sprzedają (twierdzą że nie ma ją, a na placu sprzedane) bo twierdzą że przy tych cenach gazu bedzie saletra po 6000zł

U mnie w pobliżu saletra 3300 mocznik 3850 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zbigniewPGR napisał:

Gdzie te pieniądze i kiedy będą za ten nawóz. Czy ja wiecznie mam wszystkich sponsorować. Sprzedałem zboże, pieniądze 60 dni. Dopłaty 2021 dostałem w czerwcu za 2022. Teraz 7% na lokacie to bym z odsetek mógł żyć i nie grzebać się w piachu i kurzu.

Tylko że z tych 7 w banku u janusza  odejmij jeszcze  Belkę 19 % , to zostanie ci 5,5, .ps żeby nie było ze nie na temat to saletra w Mirczu 3,900zł 9_9

Edytowane przez Zbyszek3939
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v