Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

Jakie masz plony i jakiej klasy glebę ze mowisz ze porażka ?

Pszenica w tym roku na 3ab wszystko monokultura. Co rok mniej wody. Co rok słoma cięta bez podania azotu na mineralizację. I chyba tu należy upatrywać porażki. Wapna pk i azotu nie żałuję

Ubiegły rok 5,5t pośladu, gęstość 68.

Upały w 4 dni upiekły pszenicę. Była na mozaice i można było mapy geologiczne kreślić.

W sąsiedztwie pszenice piękne, ale wszystko w płodozmianie z rzepakiem lub grochem.

Wcześniej ozon 7t sypał

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Do ubiegłego roku 300 max 350 szt.

W tym około 450.

Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

@Agrest, może zbyt dużo modusa lejesz i azotu sypiesz?

W tym roku z powodu suszy odpuściłem r1. Dostała 150N

Spadło parę mm deszczu, wyglądaĺa pięknie,  prognozy wieszczyły armagedon opadowy.

Zrobiłem t2 z 0,3 medax. Opadów przyszło około 12mm w 3 turach. Teraz nie ma już obsady i pali jak na patelni.

Kłosy ogólnie były piękne od 9 do 11 pięter.

Na drugim kawałku jest dużo lepiej, tz 3 dni temu było jak byłem 

Bez rzepaku albo motylka nic z tego nie będzie. Tylko że mam w ciul pryskania porzeczek i w rzepaku jeszcze ganiać mi się nie chce  

Opublikowano

no to wiecej rad nie mam ,  myslalem ze ccc i niska norma wysiewu. u mnie to pomoglo.   u ciebie byc moze susza ogranicza plon, a moze musisz sprobowac odmiane na mono typowo.   ja moge tylko powiedziec ze u mnie metronom siany po pszenicy wyglada o wiele lepiej niz findus siany po pszenicy

Opublikowano
zbigniewPGR napisał:

To jest zabawne. Jak ceny nawozów skoczyły z 1500 na 5000 to nam dali 500 zł do hektara. A jak węgiel z 800 skoczył do 2000 to rząd zwróci różnice składom węglowym. Przecież to jest kpina. Trzeba rozpie...... ten rząd!

Jeszcze te 500 nie dali i nie wiadomo ile będzie.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PanPawel napisał:

Nieraz dbasz jak głupi i nic z tego nie wychodzi a czasami olejesz temat i jest nadzwyczaj dobrze.

Robię screena i przypomnę w żniwa 🤭

Trzeba wypośrodkować nie przesadzać  ale i nie olewać całkowicie bo to jednak warsztat pod chmurką. 

Ok ale nie w żniwa tylko chociaż miesiąc po żniwach,

Edytowane przez jan88
Opublikowano (edytowane)

Albo jedno ,albo drugie , ale po zbozu idzie rzepak lub burak i nie ma czasu wapno, trzeba wysiać wieloskładnik na ściernisko i za dwa tyg siać rzepak ,a pod buraki jak najszybciej  najszybciej nawozy i polon zasiać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
41 minut temu, tommy66692 napisał:

@agrest jak dla mnie na mineralizację najważniejsze jest wapno a nie azot 

To jak ja mam ph 7,3-7,6 to też w pierwszej kolejności mam myśleć o wapnie

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Pszenica w tym roku na 3ab wszystko monokultura. Co rok mniej wody. Co rok słoma cięta bez podania azotu na mineralizację. I chyba tu należy upatrywać porażki. Wapna pk i azotu nie żałuję

Ubiegły rok 5,5t pośladu, gęstość 68.

Upały w 4 dni upiekły pszenicę. Była na mozaice i można było mapy geologiczne kreślić.

W sąsiedztwie pszenice piękne, ale wszystko w płodozmianie z rzepakiem lub grochem.

Wcześniej ozon 7t sypał

Jak siejesz w monokulturze to się nie dziw że pszenice diabli biorą, albo celuj w 4,5t z hektara. Jak grzyby zjadły korzenie to objawy są takie jak niedobory wody.

Opublikowano
1 godzinę temu, grzeskw75 napisał:

Jeszcze te 500 nie dali i nie wiadomo ile będzie.

O,no właśnie przecież wniosek składałem.I już o tym zapomniałem bo taka cisza nad tematem zapadła.Wiadomo już coś, bo to jakoś do 15 czerwca mieli płacić?

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Bez rzepaku albo motylka nic z tego nie będzie. Tylko że mam w ciul pryskania porzeczek i w rzepaku jeszcze ganiać mi się nie chce  

Kukurydza by Cię podratowała. Praktycznie to po siewie wystarczy tylko raz odchwaścić i ewentualnie jakąś odżywką przelecieć. Plonuje raczej stabilnie i przerywa monokulturę. 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, marcin19071980 napisał:

O,no właśnie przecież wniosek składałem.I już o tym zapomniałem bo taka cisza nad tematem zapadła.Wiadomo już coś, bo to jakoś do 15 czerwca mieli płacić?

Do 15 czerwca? Jak do końca roku wypłacą to będzie dobrze

Opublikowano
18 minut temu, marcin19071980 napisał:

bo to jakoś do 15 czerwca mieli płacić?

Niema jeszcze żadnego terminu,pewnie razem z dopłatami będą płacić ,lub jak za materiał siewny ,za dwa lata.

Opublikowano
26 minut temu, sylwek23111 napisał:

Jak siejesz w monokulturze to się nie dziw że pszenice diabli biorą, albo celuj w 4,5t z hektara. Jak grzyby zjadły korzenie to objawy są takie jak niedobory wody.

Na 99% taką przyczynę upatruję bo to drugi rok gdzie w momencie kłoszenia pszenica dosłownie w oczach ginie.

A pszenżyto w takich warunkach oddało 7,1t

Jęczmień w tym roku po pszenicy I pszenżycie jest ok. W miejscach gdzie pszenicę dosłownie zjadło, przetrwał i coś powinno ulecieć

20220608_161600.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Na 99% taką przyczynę upatruję bo to drugi rok gdzie w momencie kłoszenia pszenica dosłownie w oczach ginie.

A pszenżyto w takich warunkach oddało 7,1t

Jęczmień w tym roku po pszenicy I pszenżycie jest ok. W miejscach gdzie pszenicę dosłownie zjadło, przetrwał i coś powinno ulecieć

20220608_161600.jpg

Jak dbasz o pH  i nawozu nie żałujesz to ja bym nie szukał problemów w monokulturze.

1 godzinę temu, jan88 napisał:

Trzeba wypośrodkować nie przesadzać  ale i nie olewać całkowicie bo to jednak warsztat pod chmurką. 

Ok ale nie w żniwa tylko chociaż miesiąc po żniwach,

Myślę że miesiąc po żniwach mało co się zmieni. Wysokie ceny to według Ciebie jakie to będą? Bo dla mnie patrząc na koszta inflację itp itd to by musiało być ponad 2k a w to nie wierzę. Nawet jak by były przesłanki na taką cenę to rząd nam napewno w tym pomoże aby tak nie było 🤷

Opublikowano

Trochę się z powyższym zdaniem o monokulturze nie zgodzę. Mam zboża w mono 20 lat, coś tam co roku innego na części zasieję.

Ale jak zasieję inną roślinę, a następnie znowu zboże to efekt względem uprawy obok jest naprawdę taki, że ślepy by go dostrzegł. Oczywiście przy takiej samej agrotechnice, gleba średnio IV klasa.

Opublikowano

Sieją na przemian różne gatunki zbóż można jakoś przetrwać. MIałem na jednym polu kukurydzę i pszenicę i na następny rok zasiałem na całym polu pszenicę. Widziałem że ta pszenica po pszenicy trochę słabiej rosła to dałem więcej nawozu, a i tak była sporo gorsza. 2 tygodnie wcześniej dojżała od tej po kukurydzy. Siałem też na przemian pszenice i pszenżyto i też lipa, co roku coraz gorzej rosło. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v