Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widocznie nie rozumiesz podstawowych rzeczy . Skoro bez VAT kosztowało powiedzmy 7 brutto i ze stawka 23 VAT nadal kosztuje 7 brutto , to oznacza ze cena na stacjach była przynajkniej zawyżona o stawkę vat

Opublikowano

Wypatrujcie raczej obniżki cen nawozu bo kiepskie zyski będą, zanosi się na pszenicę w żniwa w cenie 1000zl, rzepak max 2200. A tu youtubery nakupily saletry po 4500zl/t, mocznik po 5200...

Opublikowano

A ty nie rozymiesz ze i vat i marza ida do panstwa i tow szystko na koniec jest w tej samej kieszeni. Wiec czy przed wojna miales mniejsza marze i vat czy pozniej bez vatu i z wieksza marza finalnie wychodzilo na to samo

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

Widocznie nie rozumiesz podstawowych rzeczy . Skoro bez VAT kosztowało powiedzmy 7 brutto i ze stawka 23 VAT nadal kosztuje 7 brutto , to oznacza ze cena na stacjach była przynajkniej zawyżona o stawkę vat

To że była zawyżona to było to widać na początku grudnia , gdzie hurt spadał a stacje twardo trzymały cenę , robiąc już właśnie ten myk z podniesieniem vatu , bez podnoszenia ceny , była już o tym mowa w cenie paliw że tak się stanie . Jak Obajtek obiecywał że cena będzie na podobnym poziomie , to było alo że to tylko takie gadanie , a jak jest tak jak obiecał ,że cena pozostanie na obecnym , lub podobnym poziomie , to znowu jest alo , a tu trzeba chłopu przyznać rację że jest słowny , bo obiecał i słowa dotrzymał 

Opublikowano
37 minut temu, mirro napisał:

Nie widzę, bo vat się rozlicza zakupami i sprzedażą. jak ktoś liczy na zwroty, to se tylko problemu narobi. Vat jest dla Jarka Kaczyńskiego a nie dla mnie. 

No ale jak moge vat rozliczyc sprzedaza jezeli w ciagu ostatnich 3 lat zainwestowalem w gospodarstwo 550 tys a gospodarstwo liczy tylko okolo 15 ha a posilkowalem sie troche kredytami i takze angazowalem pieniadze z etatu

Opublikowano

Ja to zbieram zwrot z całego roku i składam  o zwrot raz w roku jeśli oczywiście jakiś zwrot jest. W tym roku było sporo jak na mnie więc grzecznie czekam na kontrolę,  ponoć jak się rozkłada na zwrot po tak 1000zł to wypłacają z automatu a większa kwota musi iść przez kontrolę.

Opublikowano

Miałem duże zwroty i kontroli na miejscu nie było , jak wcześniej sie zanosiło papierową wersje to dołączałem fakture zakupu środka rrwałego skarbówka widziała za co, teraz jest JPK , wszystko widzą 

Opublikowano
53 minuty temu, miwigos napisał:

Co Ty prowadzisz za działalność , że co dzień faktura , chyba obracasz dziesiątkami milionów , albo setkami i to jescze zakupy internetowe , jak kupiłeś olej  lub lampe to na fakturze pisze przecież

Korzystam z pośrednictwa furgonrtka pl czy kurjerzy pl i inne w zależności od ceny za dany gabaryt na koniec miesiąca masz zbiorczą fv za kilkadziesiąt dostaw i co mam do każdej dostawy dopasowywać towar? -dałbyś radę? (chce trochę  żyć a nie wiecznie siedzieć w papierach  ) a to że codziennie jest nawet kilku kurierów  to nawet jak po datach to trudno się połapać  tym bardziej że od cowid  mają pomieszczenie gdzie zostawiają paczki bo nie trzeba podpisywać  co mam jeszcze monitoring przeglądać .Na pewno jest sposób zeby dopasować -mnie się nie chce 

Opublikowano
4 minuty temu, mateo105 napisał:

No ale jak moge vat rozliczyc sprzedaza jezeli w ciagu ostatnich 3 lat zainwestowalem w gospodarstwo 550 tys a gospodarstwo liczy tylko okolo 15 ha a posilkowalem sie troche kredytami i takze angazowalem pieniadze z etatu

No dobra. Już widzę o co kaman. Pozostańmy w takim razie przy swoim, bo to nie ten poziom obrotów.

Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

Korzystam z pośrednictwa furgonrtka pl czy kurjerzy pl i inne w zależności od ceny za dany gabaryt na koniec miesiąca masz zbiorczą fv za kilkadziesiąt dostaw i co mam do każdej dostawy dopasowywać towar? -dałbyś radę? (chce trochę  żyć a nie wiecznie siedzieć w papierach  ) a to że codziennie jest nawet kilku kurierów  to nawet jak po datach to trudno się połapać  tym bardziej że od cowid  mają pomieszczenie gdzie zostawiają paczki bo nie trzeba podpisywać  co mam jeszcze monitoring przeglądać .Na pewno jest sposób zeby dopasować -mnie się nie chce 

To Ty nie rolnik , ruch u Ciebie jak na jarmarku, połapiesz się czy wszystko doszło co zamówione

Opublikowano
25 minut temu, mds212 napisał:

Obajtek cwany chlop z tym vatem tak zakrecil ze  dla typowego kowalskiego bylo troche taniej kosztem tych co chcieliby ten vat odlcizac i CI maja teraz najwiekszy bol :D

Niby jaki ból ? Tu chodzi o fakty i o to co sue dzieje . Za wąsko patrzysz . Tu nie chodzi o to ze mnie boli ze nie odliczyłem vatu jako vatowiec i płaciłem tyle samo co ty na ryczałcie . Tu chodzi o to ze ja i ty byliśmy robieni w wała bo cena powinna wynosić 6 zł brutto a nie 7 . Rozumiesz?

Opublikowano

sorry ale jak rozumiecie MARŻA bo dla mnie to zawsze jest zysk przedsiębiorcy czyli kupuję za 10 netto +np 23vat =10,23gr  sprzedaję za 11 netto -vat 23%=13,53 jest 1 zł marży i to idzie do mojej kieszeni z tego 18% 18gr podatku dochodowego jeżeli tej złotówki nie zainwestuję w firmę jeżeli zainwestuję to nie płacę podatku Vat który płaci klient idzie w 100% do skarbowego to nie istnieje dla przedsiębiorcy  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Marża to taki zysk brutto. Od tego płacisz podatki, opłaty, inwestycje, delegacje, podróże itd., po odliczeniu tych kosztów płacisz dochodowy.

Edit: dochodowy w kwotach netto.

Vat swoją drogą.

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano (edytowane)

Tak też można to ujmować jednak w kasie fiskalnej wprowadzasz marżę do ceny netto bo z wyliczeniem Vat (zaokrągleniem Vat) byś oszalał .Każdy ma prawo to ujmować jak chce .A odnośnie nawozów to trzeba być naiwnym że pozostaną na niezmiennym poziomie .Przykład kupiłem saletrę jako sklep za 3000 netto 0% vat .sprzedawałem po 3500+0% =500zł marży  to z jakiej racji mam obniżyć cenę do 3240,74 zł plus 8% vat =3500zł Ni uj policzę sobie  3500 +8%vat=3780 z vat tak myśli przedsiębiorca i będę te cenę trzymał aż sprzedam albo mi zacznie gnić wtedy może coś odpuszczę .Czym innym nawóz na skład tam jest cena dnia wykupu .A jak ktoś zapłacił nawet proformę z Vat ) to od 01,01,2023 właściwa FV musi być powiększona 8%vat  .Chba że sprzedający był na tyle cwany że uzgodnił cenę i już to wliczył w proformę 

2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Bida, nie piszczy, na masełko i szyneczkę mnie jeszcze stac, idąc twoim tokiem rozumowania to ty musisz wp***dalac mortadele bo każdemu dopierdalasz o biedzie i głupocie a wypisz wymaluj twoje podsumowanie. 

jeden -jeden przykład gdzie ci pierwszy dopier**liłem jak znajdziesz chętnie przeproszę (rzadko tak robię a właściwie w ogóle nie zaczynam konfliktów do zakończenia i owszem zawsze zmierzam  )

Edytowane przez v11
Opublikowano

@v11 akurat w Twoim przypadku został bym przy cenie 3500 brutto. Dochodowy zapłacisz od 240,74 a nie od 500, tyle, że vat musisz wpłacić do us. Musisz to dokładnie policzyć. To jest handel, szybciej sprzedaż, przyciągniesz klienta, kupisz nowszego towaru i moze na innym zarobisz. 

Opublikowano
4 minuty temu, toooomaszewski napisał:

. Dochodowy zapłacisz od 240,74 a nie od 500, 

Otwórz działalność i rób za free byle nie na stratę bo cię kaczor namierzy .Taki głupi byłem za młodego dziś żałuję tej dobroczynności

Opublikowano
4 godziny temu, Marl napisał:

Agrochem w swoim sklepie internetowym podniósł ceny wszystkich nawozów o podatek VAT. Nie zastosowano mechanizmu jak w paliwach.

Oczywiście, że podnieśli. Ale rynek zweryfikuje wszystko. Przy pszenicy po 1200 mogą nawozów nie rwać ludzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v