Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Nie mam wykształcenia rolniczego a wiem i nigdy bym nie zrobił mieszać dwóch nawozów na raz i siać . Przecie to nawet równo posiać nie pójdzie bo każdy ma inna granulacja . 

A niby czemu nie taka sól potasowa z superfosfatem odkąd się siało szedł mix. Co innego z azotowych to juz nie bo mocznik i saletra robi się kasza nie można. Więc wszystko zależy od rodzaju 

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

to sa podstawy rolnictwa- nie macie wyksztalcenia rolniczgo czy poziom nauki spadl ponizej mulu ?? w pierwszej klasie na uprawie 35 lat temu to juz bylo.

Mam tą samą tabelę 😁

Opublikowano

Nie wiecie może jak teraz z dostępnością wapna Radkowit premium? 3 tygodnie temu zamówiłem i facet u którego zamówiłem twierdzi że jak są mrozy to tak nie kopią i że są spore kolejki prawda to może być?

Opublikowano
3 godziny temu, darek154 napisał:

Nie wiecie może jak teraz z dostępnością wapna Radkowit premium? 3 tygodnie temu zamówiłem i facet u którego zamówiłem twierdzi że jak są mrozy to tak nie kopią i że są spore kolejki prawda to może być?

Tydzień temu zamawiałem, to nic mi nie mówili, kwestią tyło transport, ja chciałem na konkretną datę.

Opublikowano
11 godzin temu, szymon09875 napisał:

Bo dłubałem tą papkę z węży i rozdzielacza. A sypane było zawsze do pustego zbiornika. Także wiem co potrafi zrobić taka mieszanka. 

To chyba masz rozsiewacz pnematyczny , mało kto takim sieje

Opublikowano
10 minut temu, Boles napisał:

A z tym mocznikiem jakby już dawać na N2 to koniecznie z inhibitorem, czy bez też ma sens ? W moich okolicach jest ok 400 zł/T tańszy

widze ze nie masz zielonego pojecia o nawozeniu..

poglownie mocznik z inhibitorem to byc moze na kukurydze mozna zastosowac- okolo 3 miesiecy potrzeba zeby sie rozlozyl na forme dostepna dla roslin. inhibitor jest po to zeby spowolnic rozklad mocznika i spowodowac zeby nie szedl w powietrze tylko do ziemi.

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

poglownie mocznik z inhibitorem to byc moze na kukurydze mozna zastosowac- okolo 3 miesiecy potrzeba zeby sie rozlozyl na forme dostepna dla roslin. inhibitor jest po to zeby spowolnic rozklad mocznika i spowodowac zeby nie szedl w powietrze tylko do ziemi.

Wiem w jakim celu jest inhibitor ureazy w moczniku, dlatego moja wątpliwość polega na tym, czy jeśli będzie bez - nie ulotni się zbyt szybko w przypadku gdy nie będzie deszczu zaraz po nawożeniu powiedzmy 1-2 dni, a z drugiej strony jeśli będzie z inh. czy nie zadziała zbyt późno w przypadku zbóż i rz.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, jacus napisał:

to sa podstawy rolnictwa- nie macie wyksztalcenia rolniczgo czy poziom nauki spadl ponizej mulu ?? w pierwszej klasie na uprawie 35 lat temu to juz bylo.

Tabela mieszania nawozów sztucznych - 2 szt.

Innych uczono żeby nie mieszać kiełbasy z mlekiem bo będzie sraka , a znam osoby co kiełbasę mlekiem popijają, i nic im nie jest . Więc tak jak z tym mieszaniem mocznika i saletry , niby się nie miesza, ale jak ktoś zmiesza i od razu rozsieje to też nic się nie stanie . Pomijam oczywiście kwestię że sypiąc to do siewnika pewnie się dobrze nie wymiesza ,a i siew będzie takiej mieszanki nie równy , bo mają te nawozy inną gęstość nasypową , i ogólnie takie sianie jest do d*py , i lepiej to rozsiać na dwa razy , co nie znaczy że jak ktoś będzie chciał na raz to rozsiać to się nie uda, i że ta mieszanka mu wybuchnie, bo tak nie będzie tylko się da rozsiać

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Jacus jak wysiałeś w listopadzie to potrzebuje 3 miesiące , jak jest ciepło to działa troche później jak zwykły mocznikokolo 2 tyg. później działa ,ale nie ma strat, akurat po kuku to on nie sprawdza się , lepszy zwykły podobno

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

Pochopnie oceniasz, a sam głupoty pleciesz

Przecież właśnie po to wprowadzili wymóg dodawania inhibitora ureazy by ograniczyć wydzielanie się amoniaku do atmosfery, jednocześnie zwiększa to efektywność pogłównego nawożenia mocznikiem. 

Opublikowano

Nie będę pisał chemicznych ale inhibitor powstrzymuje hydrolizę mocznika  dopóki nie zostanie rozpuszczony w wodzie -od momentu rozpuszczenia jego działanie jest jest właściwie bez sensowne .I po co wyrzucać sobie wykształcenie -młodzi mają prawo nie wiedzieć a starzy -no cóż "czego Jaś się nie nauczył tego Jan nie będzie umiał" 

Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał:

Pochopnie oceniasz, a sam głupoty pleciesz

Przecież właśnie po to wprowadzili wymóg dodawania inhibitora ureazy by ograniczyć wydzielanie się amoniaku do atmosfery, jednocześnie zwiększa to efektywność pogłównego nawożenia mocznikiem. 

Właściwie w kwestii wymogu i tak w zasadzie nie można sypać w granuli bez inhibitora ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v