Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, biznesmen95 napisał:

Centralna Wlkp.

Ja składałem o oszacowanie koniec sierpnia to juz mam kalkulacje do pobrania. Straty od 6 do 24%.

Za zeszły rok wniosek złozony narazie cisza.

gdzie te kalkulacje są do pobrania ? 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, biznesmen95 napisał:

Centralna Wlkp.

Ja składałem o oszacowanie koniec sierpnia to juz mam kalkulacje do pobrania. Straty od 6 do 24%.

Za zeszły rok wniosek złozony narazie cisza.

Miałeś ubezpieczenie od suszy, czy tylko od pozostałych ryzyk? Dobra znalazłem, co najmniej jedno z wymienionych poniżej ryzyk

image.png.cb205cd88a86fc6555a45d1915f4a6a6.png

Edytowane przez jacor73
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Na tej samej stronie, gdzie składa się wniosek o oszacowanie strat. ;)  Cudów się nie spodziewaj w szacowaniu, bo masz mocne gleby.

Jak się wypełni tą stronę , co się wpisuje ile % są straty , i po wysłaniu tego, pózniej się jeszcze coś zgłasza gdzie indziej czy jak ? Bo tu koledzy coś pisali że jak kilkanaście działek jest to wypełnienie tego zajmuje minimum 2-3 godziny , a mi to zajęło z 15 minut , chyba że to dopiero jest wstęp , a jak coś oszacują to się dalej jeszcze coś wypełnia?

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
54 minuty temu, mysza103 napisał:

Jak się wypełni tą stronę , co się wpisuje ile % są straty , i po wysłaniu tego, pózniej się jeszcze coś zgłasza gdzie indziej czy jak ? Bo tu koledzy coś pisali że jak kilkanaście działek jest to wypełnienie tego zajmuje minimum 2-3 godziny , a mi to zajęło z 15 minut , chyba że to dopiero jest wstęp , a jak coś oszacują to się dalej jeszcze coś wypełnia?

Jak zdążyłeś zaważyć to jest tylko wstęp   :P po oszacowaniu i zaniżeniu strat do około 4-15% będziesz zmuszony czekać, może tuż przed wyborami, ktoś sobie przypomni o suszy w 2022 roku, rozbębni w TV ile to będą wypłacać i wtedy złożysz wniosek  do Agencji, a ci tak to wyliczą według wytycznych z góry że szału rozporka nie będzie.

Opublikowano
14 minut temu, Daro20 napisał:

Dopłata do nawozów na koncie. Znajomi też dostali.

Może ktoś mi wyjaśnić dla kogo należy się suszowej w tym roku i po kolei co trzeba zrobić?

No to składałeś, dostałeś i nie wiesz?

Opublikowano
46 minut temu, Daro20 napisał:

@Desperado umiesz czytać? dostałem do nawozów a pytam się o suszowe.

Co trzeba spełnić żeby się należało?

najpierw musi chodzić komisja i oszacować Ci straty, a z tego co wiem to u nas nie było suszy w uprawach

a tak w ogóle to nie było takiej aż suszy, były spore niedobory wody ale nie takie jak w 18 i 19 roku

Opublikowano
13 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Saletra 4900 to szok, ja wąchałem się u po 3700 Salmag kupiłem na połowę areału. Ale za tę cenę więcej nic nie dokupię. 

Npk daje normalnie ale z tym azotem to strach za tyle kupować. Choć jak czytam tutaj niektórych to raczej mała szansa na tani nawóz skoro kupują taki drogi 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, XTRO napisał:

najpierw musi chodzić komisja i oszacować Ci straty, a z tego co wiem to u nas nie było suszy w uprawach

a tak w ogóle to nie było takiej aż suszy, były spore niedobory wody ale nie takie jak w 18 i 19 roku

Jaka komisja to nie te czasy

Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

Po ile w tamtym roku płacili do ha suszowego? Tylko do zbóż czy też do traw ?

U mnie straty w zbożach, rzepaku i kukurydzy, traw nie mam 

jak straty 5% do 60% to 500zł/ha z ubezpieczeniem

jak straty powyżej 60% to 1000zł/ha,

ale nie więcej jak 90% kwoty oszacowanych szkód z protokołu:

Wysokość oszacowanych szkód
Łączna wysokość oszacowanych szkód wg kwoty obniżenia dochodu z produkcji (roślinnej + zwierzęcej towarowej bez produkcji ryb) w gospodarstwie rolnym ogółem
3728.63 zł

Opublikowano
9 godzin temu, miwigos napisał:

Jaka komisja to nie te czasy

Też myślę że komisja jest nie potrzebna bo raz już dawno jest po żniwach a dwa po to jest aplikacją suszowa żeby ominąć komisję?

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, XTRO napisał:

Składałem przez internet wniosek, wczoraj sprawdziłem to mam ogółem 29.6% strat

Rzepak ponad 30%, groch 39% zboża  31% ,łąki  i ziemniak koło 20%. Komisji nie było ale obliczali na podstawie jakichś danych, nie mam jak teraz sprawdzić. Czy mi coś dadzą nie wiem uprawy miałem ponad połowę ubezpieczona ale nie od suszy.

9 godzin temu, Uziu92 napisał:

saletra 5000zl mocznik 6000 zł saletrosan 26 4300 zł saletrzak 4000 zł ceny brutto w worku BB

A straszyli na składach miesiąc temu że nawóz nie bedzie🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Składałem przez internet wniosek, wczoraj sprawdziłem to mam ogółem 29.6% strat

A gdzie sprawdzasz, to już z tego roku?

Też składałem.

Edytowane przez Rolnik1973
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v