Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
oregano napisał:

13 godzin temu, margoo78 napisał:

Pan minister z uśmiechem dziś mówił, że ceny zbóż mamy na niezłym poziomie. Chyba sobie jaja robi, żeby na tonę saletry trzeba było prawie 4 tony pszenicy lub prawie dwie tony rzepaku. W dodatku do dej pory nie mam na koncie dziadowizny do nawozów. Przykładowo jeśli ktoś dostał ten zasiłek półtora miesiąca temu i mógł za niego kupić np. tonę saletry to ja teraz za taką samą kasę mogę kupić 700 kg. Ja chcę odszkodowanie.

Dopłatę dostałeś do poprzedniego sezonu a nie na ten sezon. Kupiłeś w zimie drogi nawóz więc dostaniesz rekompensatę. To chyba oczywiste, że nie da się wypłacić wszystkim jednocześnie. Tak samo jest z dopłatami bezpośrednimi oraz wszystkimi programami z PROW, jedni dostają wcześniej inni później.

Ceny zbóż patrząc na notowania na giełdach zachodnich to faktycznie mamy na niezłym poziomie.

Mimo wszystko nie przekonałeś mnie. To tak jak byś sprzedał zeszłoroczne zboże. Jeden kupujący płaci po 14 dniach a drugi po 3 miesiącach. No, ale wg ciebie to bez różnicy, bo sprawa dotyczy zeszłorocznego zboża.

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, margoo78 napisał:

Mimo wszystko nie przekonałeś mnie. To tak jak byś sprzedał zeszłoroczne zboże. Jeden kupujący płaci po 14 dniach a drugi po 3 miesiącach. No, ale wg ciebie to bez różnicy, bo sprawa dotyczy zeszłorocznego zboża.

A czego oczekujesz? Że ARIMR zrobi 400 tysięcy przelewów w jeden dzień czy tydzień? U mnie w oddziale od razu mówili, że płatność będzie realizowana do końca roku. Nie pasują Ci takie warunki to trzeba było nie składać wniosku.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Ja się nie dziwię tej nerwówce. Wiele gospodarstw po tak drastycznych podwyżkach środków produkcji jedzie na styk z kasą. A poczekajcie niech nie daj Boże będzie jakiś nieurodzaj to się dopiero jazda zacznie. Za pisu padnie rekordowa liczba gospodarstw a właściwie już padłą.

• Sad 1
Opublikowano

Kij ma zawsze dwa końce, miastowymi nie ma się co przejmować bo oni i tak będą narzekać na rolników. Za to pracowników ARIMR-u trzeba zrozumieć, to są przeważnie kobiety, które z władzą, partią czy telewizją nie mają za dużo wspólnego, dostają do ręki pewnie 2500-3000 i te dopłaty to dla nich i tak dodatkowa praca, dużo w ostatnich latach w oddziale agencji spraw załatwiałem i zawsze jakoś idzie się z nimi dogadać.

A same dopłaty myślę, że w 95% gospodarstw wielkiej różnicy nie robią, już nie przesadzajmy, nie są to jakieś wielkie kwoty.

Prywatnie kasy jeszcze nie dostałem.

Opublikowano

nawet o termin wypłaty jazgotu między rolnikami pełno. 

a teraz wyobrazić sobie co się dzieje w głowach miastowych na niskich wypłatach gdy tvp gada że po 25 tyś nawet na gospodarstwa dali i nie wiedzą czemu rolnicy tak drogo żywność produkują 🤔

Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Ja się nie dziwię tej nerwówce. Wiele gospodarstw po tak drastycznych podwyżkach środków produkcji jedzie na styk z kasą. A poczekajcie niech nie daj Boże będzie jakiś Cieurodzaj to się dopiero jazda zacznie. Za pisu padnie rekordowa liczba gospodarstw a właściwie już padłą.

Coś mnie chyba ominęło skoro w tym roku jest urodzaj.  najgorszy nieurodzaj od 10-15 lat w mojej okolicy w tym roku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czekaj wiosny, to tyle za big baga będziesz musiał zapłacić jeżeli zechcesz posypać. Te niedojdy do wyborów mogą nie doczekać, co będzie wynikiem programu Zimna d*pa+.

7 minut temu, krzychu121 napisał:

Coś mnie chyba ominęło skoro w tym roku jest urodzaj.  najgorszy nieurodzaj od 10-15 lat w mojej okolicy w tym roku

U mnie też mocno średnio poza rapsem, ale generalnie w kraju obrodziło i dla takich jak Ty czy ja zrobi się problem, jeżeli będzie kiepski zbyt.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Damianek20 napisał:

PANY minister rolnictwa i aktywów zapowiedzieli że będzie salitra po 4 tys ja czekam bo już za npk przepłaciłem 🤯

To już się podnieśli , bo jeszcze wczoraj min. rolnictwa w programie tydzień mówił że cena będzie po 3tys z hakiem , i na pewno nie będzie drożej niż 4 tysiące . Swoją drogą znowu będzie tu dym bo ci co teraz kupują po 5 tys tona przecież będą mieć pretensje  , że jak by miało być po 4 czy jeszcze taniej 

Opublikowano

w moich regionach był plon fest .

teraz problem ze zbytem paszowego. 

Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał:

To już się podnieśli , bo jeszcze wczoraj min. rolnictwa w programie tydzień mówił że cena będzie po 3tys z hakiem ,

Już mu nie dorabiaj gemby, wystarczy mu ta jaką ma, mówił że  nie przekroczy 4 tysie a nie że po 3tys będzie.Słyszałem i widziałem po 8 rano wczoraj w Tygodniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

A same dopłaty myślę, że w 95% gospodarstw wielkiej różnicy nie robią, już nie przesadzajmy, nie są to jakieś wielkie kwoty.

Prywatnie kasy jeszcze nie dostałem.

Tak wiem tu wszyscy bogaci jak by co Widać co raz wpisy, że zboże musieli sprzedać by nawozy kupić itd. Ale wszyscy jak by co bogaci i każdemu po 10 ton się rodzi. Niech i tak będzie.

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Lokalnie były problemy z suszą. Ale u mnie obrodziło. Daj boże następny taki rok. W mają zanosiło się na lipę ale w ostateczności popadało i jest git. Z qq ludzie mogą  mieć problem ale na zboża nie mogliśmy narzekać

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Tak wiem tu wszyscy bogaci jak by co Widać co raz wpisy, że zboże musieli sprzedać by nawozy kupić itd. Ale wszyscy jak by co bogaci i każdemu po 10 ton się rodzi. Niech i tak będzie.

Nie napisałem, że wszyscy bogaci tylko, że te pieniądze z dopłat nie są aż tak duże by miały ogromne znaczenie dla funkcjonowania gospodarstw.

Opublikowano

Czy ten Kowalczyk jest poważny? Najpierw chlapnął o cenie 3 tysiące z haczykiem a teraz o 4 tysiącach za nawóz. Jutro powie o 5 tysiącach? Jak obstawiacie?

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/kowalczyk-mamy-wypracowany-system-wsparcia-produkcji-nawozow,122739.html

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/kowalczyk-nie-mozemy-pozwolic-by-ceny-nawozow-przekraczaly-4-tys-zl-za-tone,122833.html

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v