Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No cóż oni obiecują co się da. Jednej pomocy nie kończyli drugą obiecują. Sasin widać nie znalazł recepty na obniżkę cen co nie dziwi i wpadli na pomysł kolejnych dopłat. Znowu dadzą 500 zł do hektara tylko tona nawozów już nie kosztuje jak na wiosnę 2900 czy po tej podwyżce 4000 a po 5 tys i pewnie zimą jeszcze więcej. 500 zł to dzisiaj 100 kg samego moczniku na ha. Nie liczę czystego składnika a gdzie reszta?

Zamiast sprowadzać ze świata ten drogi miał nie nadający się do palenia rozejrzeli by się za tańszymi nawozami. No ale wtedy zakłady z w których głównym udziałowcem jest państwo stracą. A one przecież muszą mieć zyski by było z czego dopłacać do nawozów

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

U mnie na jednym składzie Polifoski 6 i 8 brak i ma nie być jest tylko Start po 5200 zł . A jak u was z dostępnością NPK no bo jak ma nie być to albo jest za droga i nikt nie kupi albo nie produkują lub nie sprzedają bo będzie jeszcze drożej ?

Opublikowano

Wprowadziliśmy embarko na K to skąd mamy mieć Npk?

Wiosną pisałem że wieloskładnik jest bardzo tani względem azotu, gdy ten był jeszcze w cenie 2500. Kwestią czasu było gdy cena poszybuje. No ale ceny rzędu 5000zł za sól się nie spodziewałem.

Sam ostatni zakup zrobiłem za 2700 i to w skromnej dawce na roczne zaopatrzenie jagodowych. Teraz żałuję że sam siebie nie posłuchałem i nie kupiłem więcej.

Opublikowano
50 minut temu, Agrest napisał:

Wprowadziliśmy embarko na K to skąd mamy mieć Npk?

Wiosną pisałem że wieloskładnik jest bardzo tani względem azotu, gdy ten był jeszcze w cenie 2500. Kwestią czasu było gdy cena poszybuje. No ale ceny rzędu 5000zł za sól się nie spodziewałem.

Sam ostatni zakup zrobiłem za 2700 i to w skromnej dawce na roczne zaopatrzenie jagodowych. Teraz żałuję że sam siebie nie posłuchałem i nie kupiłem więcej.

Ja się rzuciłem na sól potasową jak była po1300 - 1600 zł jako zamiennik siarczanu potasu ale zauważyłem że jakość po soli jest dużo gorsza no a teraz przy cenie ok 5000 zł to nawet nie wspomnę że taki nawóz jest , wg. mnie tam jest więcej soli niż potasu 

Jak masz jagodowe to może ta Polifoska Start bo nawozy z Yary to chyba nie dostępne .

Opublikowano

Kurna, każdy nawóz to jest sól choć nie ma jej w nazwie.

Ja od kilkunastu lat sypie sól  potasowa pod jagodowe i jeszcze nie zbankrutowałem.

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Kurna, każdy nawóz to jest sól choć nie ma jej w nazwie.

Ja od kilkunastu lat sypie sól  potasowa pod jagodowe i jeszcze nie zbankrutowałem.

Bezchlorkowe po 5500 zł - 6000 zł a sól sam chlor 5000 zł no ale 60 % K chociaż po wytrąceniu soli przez wodę ile tego potasu zostaje ?

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Bezchlorkowe po 5500 zł - 6000 zł a sól sam chlor 5000 zł no ale 60 % K chociaż po wytrąceniu soli przez wodę ile tego potasu zostaje ?

Ech...

Bezchlorkowe to sól oparta na siarczanie

Chlorkowe to sól oparta na chlorku.

Chlorek ma bardziej szkodliwe działanie na niektóre rośliny. Dlatego najlepiej stosować go pòźnà jesienią by opady wypłukały chlor w okresie najmniejszej aktywności korzeni poza strefę korzeniową.

60% K20 w soli to ma być 60% K2O po rozpuszczeniu. Jak myślisz że jest mniej to podaj producenta do sądu.

Opublikowano

Spokojnie wszyscy dostaną dopłaty moja Agencja już wszystkim naliczyła , 25 tysi kiedyś będzie, a czy jutro ,czy za miesiąc beż różnicy , tak ich nie wydam od razu

Opublikowano
24 minuty temu, miwigos napisał:

Spokojnie wszyscy dostaną dopłaty moja Agencja już wszystkim naliczyła , 25 tysi kiedyś będzie, a czy jutro ,czy za miesiąc beż różnicy , tak ich nie wydam od razu

Nie takie bez różnicy, bo jak ktoś wspominal, jakby dostal to by nawozu coś kupił( i nie wspominajmy o tym kto jak gospodarzy) a tak teraz jest dodatkowo w plecy. Uważam, że skoro tak pieją z tego że "dali" to niechby faktycznie wszyscy albo większa większość dostała. Ja to bym np nadpłacił część kredytu jakby wpłynęło bo np teraz odsetki w skali miesiąca od np 100k to prawie 1000zl, więc jak dostanę 3 miesiące później to jestem w plecy 1800zl co bym nie musiał zapłacić w odsetkach jakbym se nadpłacił wcześniej. A tak wygląda na to jakby kasa się skończyła, zaraz będą trąbić że zaliczki dopłat wypłacają a tu jeszcze to nie będzie poplacone..

Opublikowano

Niestety, ale rząd oszukał tych rolników, którzy im uwierzyli. Naprawdę sporo gospodarstw kupiło nawozy pod dopłaty, także te malutkie, które żyją z dnia na dzień. Im ta kasa by się przydała, żeby np. rozliczyć się za żniwa...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, witejus napisał:

Kto przy zdrowych zmysłach wierzy rządowi?każdemu

Są jeszcze psychofani pisu. Dokładali do świń, nękały ich kontrole z PIW z okazji bioasekuracji, ale wg nich to wszystko wina Niemców. Serio.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z Siarkopol 1480 u mnie a Kizeryt 2140 . Wapno magnezowe poszło i nie wiem bawić się w kizeryt dodatkowo czy skupić się na samym azocie ? Magnez mam na niskie i średnie zasobności . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v